Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Haftanın satırbaşları

CEMRAYA. İsrail’in ‘bir gece ansızın gelebilirim’ deyip de vurmaya karar verdiği Şam banliyösü.

Haberin Devamı

Suriye’ye göre çarşamba gecesi düzenlenen saldırıda bilimsel bir araştırma merkezi hedef alındı. Batı istihbarat kaynakları ise asıl hedefin Hizbullah’a silah sistemi taşıyan konvoy olduğu görüşünde. İsrail, daha önceki sınır ötesi operasyonlarda olduğu gibi bildik rolü oynuyor. “Görmedim, duymadım, bilmiyorum.”

Moskova, İran, Irak, Arap Birliği, durumu kınayan açıklamalar geldi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, “Bu BM üyesi olan bir devletin topraklarına yapılmış bir saldırıdır. Şiddetle kınıyoruz” dedi. BM’den, Güvenlik Konseyi’nden, Batı’dan ciddi bir tepki çıkmadı.

*

ÇAKIL TAŞI. Hem İsrail ile hem de Esad Yönetimi ile arası limoni olan Türk Hükümeti’nin İsrail’e atfedilen bu operasyona ne diyeceği merak ediliyordu ki, yorum Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. “Niye İsrail uçakları Esed’in sarayının üzerinden uçup ülkesinin onuruyla oynarken bir çakıl taşı bile atmıyor. İsrail ile Esed arasında bir gizli anlaşma mı var?”

Oysa İsrail, Suriye’ye ilk kez saldırmıyordu. 6 Eylül 2007 tarihinde söz konusu devletin askeri jetleri, Suriye’nin kuzeyinde nükleer reaktör olduğunu öne sürdükleri El Kibar tesislerini vurmuştu. Hem de Türk hava sahasını ihlal ederek. Baktım; o zaman ne çakıl taşı atmışız, ne de onur davası yapmışız. Dışişleri bir nota verip bitirmiş işi.

*

Haberin Devamı

PATRIOT. İngilizce kelime anlamı ‘vatansever.’ NATO’nun orta menzilli füze savunma sisteminin de adı aynı zamanda. Şimdi bu elin yurtsever sistemleri ve onları işleten askerleri, Türkiye’nin sınırını olası Suriye füzelerine karşı kalkan olmaya geldi.

Suriye savaşını uzaktan izleyen Batı, Türk sınırına konuşlanan 1200 NATO askeriyle birlikte ilk kez ateşe bu kadar yaklaştı. Altı bataryayla Türkiye’nin güneyi ve güneydoğusunu tamamen korumak mümkün olmasa da caydırıcı unsuru olacağı kesin. Suriye’de iç savaşta şimdiye kadar 60 bin kişi öldü, Batı’nın ise birkaç gazeteci dışında ciddi bir kaybı olmadı. Alman, Hollanda ya da Amerikan askerinin canının yanması, bölgedeki kartların yeniden açılmasına yol açabilir.

*

Haberin Devamı

HERO. Amerikalıların kullanmayı çok sevdiği bir tanımlama. “O benim kahramanım.” Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’ne yönelik DHKP-C saldırısından sonra bu tanımlamayı bir kez daha duyduk.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, bombacının üzerine atlayarak can veren 46 yaşındaki güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu için “Dost Mustafa büyük bir kahramandı, hepimizi kurtardı” dedi.

DHKP-C’nin Patriot konuşlanmasına karşılık düzenlediğini öne sürdüğü saldırıya kurban giden ‘Dost Mustafa’, yaklaşık 20 yıldır Amerikalılar için çalışıyordu ve bir hayali vardı. ABD’ye yerleşip oğlu Sami (18) ve kızı Hilâl’i (15) orada okutmak. Ancak o kişisel hayaller, Suriye’deki savaşın bir anlamda Ankara’ya taşınmasıyla silinip gitti. Saldırının tek tesellisi ise meslektaşımız Didem Tuncay’ın yaralı da olsa bu hain girişimden kurtulması oldu. Kendisine acil şifalar dileğiyle.

Ve diğerleri

Haberin Devamı

Haftanın hayvanı: İran, uzaya yolladığını öne sürdüğü maymunla yine gündem yarattı. Maymun deyip geçmemek gerekiyor. Çünkü İran, gerçekten 120 km irtifaya çıkabildiyse bu füze teknolojisinin ciddi bir tehdide dönüştüğü anlamına gelebilir.

Haftanın vedası: Hillary Clinton, 120 ülke ziyareti, 1.5 milyon km yol kat ettikten sonra Dışişleri Bakanlığı koltuğunu Senatör John Kerry’ye bıraktı. Çok büyük başarılara imza atmasa da gittiği ülkelerde uyguladığı ‘kamu diplomasisiyle’ yıldızı parlayan bakan, “Hillary” adını bir dünya markasına dönüştürerek kocası Bill Clinton’ın gölgesinden kurtuldu. Beklenti, Hillary’nin 2016’da başkanlık seçimlerinde güçlü bir aday olabileceği yönünde.

Yazarın Tüm Yazıları