Haftada iki gün av olursa gökyüzünde bıldırcın kalmaz

Güncelleme Tarihi:

Haftada iki gün av olursa gökyüzünde bıldırcın kalmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Av ve Yaban Hayatı Koruma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Başkanı Büyükelçi Süha Umar, ay sonunda toplanacak Merkez Av Komisyonu'nda (MAK) istedikleri kararları çıkarmak için, usulsüz avcılar ve silah lobilerinin şimdiden harekete geçtiklerini bildirdi.

Bu konuda Orman Bakanı Nami Çağan'ı dikkatli olmaya çağıran Umar, aksi takdirde milyonlarca hayvanın katline fetva çıkarılacağı uyarısını yaptı.

Önceki bakan döneminde, bu grubun Resmi Gazete'de yayımlatmadığı MAK kararlarını değiştirmek amacıyla komisyonu yeniden toplantıya çağırmayı başardıklarını anımsatan Umar, ‘‘Her nedense genel müdür de bu grupla birlikte davranıyor’’ dedi.

Türkiye'de düzenli olarak avlanan en az 500 bin kişi bulunduğunu ifade eden Umar, haftada 2 gün izin verilmesi ve limitin de 10 olarak belirlenmesi durumunda, 2 günde 10 milyon bıldırcın vurulabileceğini bildirdi. Umar, ‘‘Haftada 5 gün olursa 25 milyon bıldırcın demek. Ancak Türkiye'de 350 bin çift bıldırcın kuluçkaya yatıyor, yani bizim 700 bin bıldırcınımız var. Göçler ve yavrularla birlikte bu sayı en fazla 10 milyonu bulsa bile, biz 25 milyonluk izni 5 gün için veriyoruz. Aynı şeyi kekliğe, çulluğa yapın bu tam bir katliam, biz bunu Nami Çağan'a duyurmaya çalışıyoruz’’ dedi.

İstanbul grubunun Av ve Avcılık Federasyonu Başkanı Metin Sertoğlu'nu attırmak istediğini, ancak, bunu başaramayınca federasyonu ikiye ayırarak avcılığı ele geçirmek istediklerini de savunan Süha Umar, aynı kişilerin MAK kararlarının iptali için Danıştay'da çok sayıda dava açtıklarını, ancak yüksek mahkemenin başvuruları reddettiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!