Hadi Uluengin: Tek alternatif

Hadi ULUENGİN
Haberin Devamı

Yüzyıl nihayetinin en hayasız etnik temizliğini uygulamakta olan Sırpların yurdundan kovduğu Kosovalı sayısı dünkü tahminlerde dört yüz bine ulaşmıştı.

Dolayısıyla, şu an Arnavutluk, Karadağ ve Makedonya'ya varan veya sınırda bekleyen mülteci oranı toplam iki milyon nüfusun beşte birine tekabül ediyor.

Bu, bizim ülkemiz ölçeğinde ne demektir biliyor musunuz ?

Hesap ortada, altmış milyon bölü beş, eşittir on iki milyon !..

Yani, İstanbul dahil tüm Trakya coğrafyamızın insandan arındırıldığını düşünün. Pendik'ten Edirne'ye hiç kimsenin yaşamadığı bir alan tahayyül edin.

Böyle bir şeyin tasavvuru dahi imkansız ! Ama bugün Balkan'da olan budur.

Çetnik caniler bütün bir halkı onun öz be öz vatanından kopartarak başka bir yere sürmektedir. Miloseviç namlı nasyonal-komünist katil Hitler ve Stalin'in yolunu izleyerek bitmekte olan asrın son soykırımını gerçekleştirmektedir.

Önlenemediği takdirde de Kosova'yı arındırarak projesini noktalayacaktır.

* * *

FRANSA Başbakanı Jospin pazar günü yaptığı açıklamada, yüz bin Kosovalıyı mülteci olarak kabul edeceklerini duyuran diğer NATO ülkelerinin tersine, istisnalar hariç kendi hükümetinin bu yöntemi kabullenmeyeceğini ve Paris'in yardımı şu an muhacirlerin bulunduğu ülkelerde gerçekleştireceğini bildirdi.

Salt duygusal açıdan değerlendirildiğinde Lionel Jospin'in açıklaması ilk bakışta şoke edici geliyor. Batı'nın elini taşın altına sokmak istemediği ve işin içinden sıyrılmak istediği türünden yorumlara da açık kapı bırakıyor.

Ancak konu bu kadar basit değil !

* * *

DEĞİL, çünkü Çetnikbaşı'nın gazap yollarına düşürdüğü mülteciler bugün ikili bir sorun oluşturuyorlar.

Bir: Tersi asla düşünülemez, insani olarak Kosova muhacirlerine her türlü yardımı yapmakla yükümlüyüz. Ve tabii ki bu yardıma onları kendi hanemizde ağırlamak ve aşımızı, ekmeğimizi, yorganımızı onlarla paylaşmak da dahil.

Üstelik, Arnavutluk'un, Makedonya'nın, Karadağ'ın durumu ortada, hem söz konusu küçük ve yoksul devletler mültecileri barındıracak kapasiteden yoksunlar, hem de onların varlığı bölgenin zaten hassas statükosunu sarsıyor.

Biçare göç Belgrad'ın ‘istikrarsızlaştırma stratejisi’ne hizmet ediyor.

Fakat iki; öteki alternatif de yine Slobodan Miloseviç'e hizmet ediyor !

Zira, ‘geçici’ sıfatıyla da olsa Kosovalıların daha geniş bir coğrafyaya taşınması Sırp katillerin bölgede uyguladığı etnik temizlik politikasını ‘de facto’ kabullenmek tehlikesini getiriyor. Çetniklerin değirmenine su taşıyor.

Bir bölüm mülteci artık çevre çoğrafyadan da uzaklaşmış Belgrad kasabı için ne ala, onları Kırklareli çadırında, Münih sokağında, Chicago gettosunda bir daha ara ki bulasın, Bosna'da da aynı taktiği uygulamış olan Sırp faşistlere yeni statükoyu empoze etmek için bulunmaz fırsat doğuyor.

Kosova muhacirlerini Balkan'da bırakmışsın bir türlü, bırakmamışsın başka türlü, her iki durumda da Miloseviç kanlı ellerini oğuşturuyor.

* * *

DURUMA göre ve salt insani nedenlerle ancak çok kısa bir süre için tercih edilebilecek yukarıdaki iki seçenek de özünde seçenek değil. Olamazlar !

Tek bir üçüncü alternatif var ! Bundan başkası düşünülemez !

Slobodan Miloseviç ve Sırp Çetnikler cebren dize getirilecek ve Kosova halkı öz yurduna geri dönecektir. Mukaddes anavatan toprağına kavuşacaktır.

Yirminci yüzyıl nihayetindeki alçak etnik temizliğe izin verilmeyecektir.

Başka çaresi yoktur ve tersini hesaplayanları tarih asla affetmeyecektir.

NOT: ‘Kosova Dayanışma Komitesi’ Garanti Bankası Güneşli Şubesi'ndeki 6201139 - O numaralı hesapta insanlık dayanışmalarınızı bekliyor.



Yazarın Tüm Yazıları