Hadi Uluengin: Ermenistan ve parlamentoyu küçümseyen darbeci zihniyet

Hadi ULUENGİN
Haberin Devamı

Nairi Hunanyan Ermenistan Televizyonu A1'den seslenirken, ‘‘Halkı kurtarmaya çalışıyoruz’’ diyordu ‘‘Halk bizi anlayacak ve kararını verecek. Yarın kim başbakan olarak bu göreve gelirse gelsin, artık halka hizmet edeceğinden emin olabiliriz. Çünkü aksi durumda başına neler geleceğini önceden bilmiş olacak.’’

Ermenistan Ulusal Meclisi'ni otomatik silahlarla basıp Başbakan Vasken Sarkisyan'ı öldürdükten sonra bu açıklamayı yapan terörist, Parlamentoyu küçümseyen anlayışın varacağı son noktayı gösteriyordu.

Siyasi mücadeleyi demokratik kurallar içinde verme sabrını göstermeyen darbeci kafanın en uç ve kanlı örneğini sergiliyordu.

Kendi doğrularını, toplumsal uzlaşma platformu olan parlamentonun yerine koyma cüretini gösterenlerin halkı, kurtarmak şöyle dursun, istikrarsızlığın çıkmaz sokaklarına sürüklediklerini gözler önüne seriyordu.

Bir zamanlar da eski Devlet Başkanı Levon Ter Petrosyan'a karşı silahlı bir girişim olmuş, Ter Petrosyan kurtulmuş ama yanındakiler ölmüştü.

Saldırganların kimliğiyle ilgili araştırmalar bir kişinin ismini gösteriyordu.

Vasken Sarkisyan.

Önceki günkü silahlı saldırıda yaşamını yitiren aşırı milliyetçi Başbakan Sarkisyan. Karabağ zaferine damgasını vurmuş olan komutan. Halkın kurtarıcısı!

* * *

TARİHİ kararlar arefesinde Kafkasya'da yer yerinden oynuyor.

Hazer petrolünü batı pazarlarına taşıyacak olan ana boru hattıyla ilgili kararda geri sayım hızlanıyor.

Büyük bir olasılıkla Bakü-Ceyhan kararı verilecek. Bu güzergahın gerçekleşmesi, Kafkasya ve Orta Asya'nın bağımsızlığının garantisi anlamına geliyor.

Karabağ sorunun çözümü ise, bölgeye müdahale etmek için yıllardır kullandığı bir kozu Rusya'nın elinden alıyor.

Çeçenistan operasyonu tüm hızıyla sürerken Gürcistan resti çekiyor, Şevardnadze, ‘‘Ucu bana dokunursa NATO'yu çağırırım’’ diyor. Azerbaycan Türkiye ve ABD'ye üs vermeyi teklif ediyor.

Kafkaslarda Rusya'nın tutunabildeği tek nokta Ermenistan. Rusya, bu ay başında MİG 29'ları göndererek arka bahçesini sağlama almaya çalışıyor.

* * *

ERMENİSTAN ve Azerbaycan devlet başkanları bir süreden beri gizlice İsviçre'de bir araya geliyorlardı.

Karabağ görüşmelerinden Rusya'yı dışlamak için alınan bir önlemdi bu.

Yılların verdiği deneyimler, Rusya'nın bu konuda çözüme karşı sürekli engel oluşturduğu yolundaydı. Bu kez Washington'un önerisiyle, görüşmeler sadece iki ülke devlet başkanı arasında yürütülmüş ve gizli tutulmuştu.

Aliyev, Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan ile Nahcivan'da televizyon ekranları önünde ilk kez açıkça bir araya geldiğinde sorunun çözümü için her iki tarafın da tavize hazır olması gerektiğini söylüyordu.

İşler bu kadar açığa çıktıktan sonra önce Azarbaycan'da yaprak dökümü başladı. Aliyev'i ilk terk eden dış politika danışmanı Gulizade oldu, pazartesi günü (25 Ekim) Dışişleri Bakanı Tofik Zulfikarov ile Karabağ konusundaki danışmanı Eldar Namazov istifa ettiler.

Çarşamba günü ise Ermenistan Başbakanı öldürüldü.

Bu olaylar Kafkasya'da taşların oynadığını ve daha da oynayacağını gösteriyor. Çünkü bölgenin geleceği biçimleniyor.

Bu süreç Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor.



Yazarın Tüm Yazıları