Hayat inanılmaz bir hızla akıp gidiyor. Bu hıza ayak uydurmak ise oldukça zor ve yorucu. Hep daha çok öğrenmek, üretmek ve daha hızlı büyüyüp yükselmek gerekiyor ayakta kalabilmek için. Bedensel ve ruhsal enerji ihtiyacımız da buna paralel olarak sürekli artıyor. Sorunun büyüğü, bu enerjiyi nereden bulacağımızda...
Gezmeye gittiğiniz bir şehirde, zamanınızı otelin mutfağında geçirmeyi düşünür müsünüz? İlk bakışta bu fikir kulağa hiç hoş gelmeyebilir. Ancak Türk yemeklerine hayran kalan turistler, İstanbul gezilerinin bir kısmını aynen böyle geçiriyor! Üç saatte, Şef Murat Özdemir’den ezogelin çorba yapmayı, yaprak dolması sarmanın inceliklerini ve baklavanın püf noktalarını öğreniyor.
Maximilian J.W. Thomae (39), 13 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Heybeliada’da oturuyor. Türkiye ve İstanbul hayranı. Çok iyi Türkçe konuşuyor, ayrıca rakıyı da seviyor. İstanbul Mövenpick Oteli’nin Alman Başaşçısı Thomae, rakı mezelerine alışılmadık tarzlar ekledi. Almanya’da "Professional&Business School Miesbach"da eğitim gören Alman Başaşçı, 22 yıl önce başladığı profesyonel iş yaşamına Almanya ve Avusturya’da devam ettikten sonra, 13 yıl önce Crown Plaza Holiday Inn İstanbul’da çalışmak için Türkiye’ye geldi.
Dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti seçildi. Listede Türk lezzetleri önemli yer tutarken ikinciliği Adana kebabı aldı.
#TasteatlasKahramanmaraş, ana yemek ve tatlıları ile dikkat çeken en zengin mutfak kültürü özelliği taşıyan illerimizden arasında yer alır. Mutfak kültürü ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Kahramanmaraş, insanlarla yaşamış olan bir yemek zenginliğine sahiptir. Kahramanmaraş’a seyahat eden kişiler, Kahramanmaraş mutfağındaki lezzetleri denemelidir. Kahramanmaraş'ta ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar,
#Kahramanmaraş YemekleriYÜKSEK sezonun da başlamasıyla Bodrum eğlence hayatı iyice renklendi. Hem Bodrum’da yaşayanlar, hem de tatile gelenler için o kadar çok alternatif var ki! Uzun yıllardır sektörün içinde olmamıza rağmen, açılan mekanların hızına yetişebilmek adına, her akşam başka bir yerdeyiz desek abartmış olmayız. İki haftada bir yayımlanan Hürriyet Gazetesi Bodrum ekinde 7 hafta boyunca siz değerli okurlarımıza bizzat deneyimleyip memnun kaldığımız yerleri dolu dolu 2 tam sayfa halinde ve özgün içeriklerimizle aktarabilmekten çok büyük keyif aldığımızı belirtmek isteriz. Bu sayıda da size serpme kahvaltıcıdan esnaf lokantasına, mezecisinden etçisine, balıkçısına, eğlence mekanlarından beach’ine, SPA’sına kendi hayatımızda severek gittiğimiz mekanlardan bazılarını kaleme aldık. Eğlence ve etkinlikler konusunda, “Bodrum’da Neler Oluyor?” başlığı altında geçtiğimiz hafta yine bizzat katıldığımız konser ve açılışları listelediğimiz bir bölüm başlattık. Yakın dönemdeki en yeni ve en kaliteli etkinlikleri de instagram’da @bodrumdaneleroluyor hesabımızdan kolayca takip edebilirsiniz.
#1Dünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekDünya mutfağında kullanılan binbir çeşit baharat vardır. Bu baharatlar sadece lezzet değil, sağlık için de oldukça farklı işleve sahiptir. Sizlere mutfakta en çok kullanılan baharatlar ve vucuda etkilerine dair bir derleme hazırladım. İşte yemeklerde kullandığımız, belki de pek çoğunun adını bilmediğimiz baharatlar ve görevleri...
#BaharatlarArtık Tokat’ın da bir gastronomi festivali var. İlki geçen hafta düzenlenen etkinliğin amacı; yerli tohumun önemine dikkat çekmek ve Tokat yemeklerini daha bilinir kılmak... Festivalin danışman şefi Ömür Akkor’la konuştuk. Akkor, “Tokat mutfağı, sebze ve etin bir arada olduğu, hamurişinin kâfi miktarda yendiği, dengeli bir mutfak.Geleneksel tarifleri eski usulde pişirmeye devam etmeleri de bence çok önemli” diyor.
#TokatTerbiyeli nohutlu işkembe çok iyi, işkembesi pamuk gibi... Dana etli soğan dolma belleğimde kaldı, baklava yufkasında ciğer sarma damağımda iz bıraktı. Mimi’nin başarısının sırrı ne? Bence şefinin damak zevkinin iyi olması ve yemekleri kendi evinde, sevdiklerine hazırlar gibi pişirmesi... Lokantanın küçük, yemeklerin günlük ve sınırlı sayıda olması da kalitenin devam edeceğinin göstergesi...
#MimiYaprak sarması hem çok lezzetli hem de zahmetli olan bir yemektir. Türkiye’nin en geleneksel yemeklerinden birisi olarak da bilinir. Bu yemeği neredeyse sevmeyen kimse yoktur. 7’den 70’e herkesin severek yediği bir yemektir. İçine ise, birden fazla pek çok malzeme girer. Sarma kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamYemek yemek oldukça keyifli aynı zamanda insan yaşamının devam edebilmesi için bir ihtiyaçtır. Ancak yemekler bazı ek ürünler ile daha lezzetli ve hoş hale getirilebilir. Yemek sofraları şenlik katan mezeler, aperatif atıştırmalıklardır. Meze isimleri nelerdir? En çok sevilen meze çeşitleri ve türleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Söz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaRotasını sahillere çevirecekler için jürimize sorduk: “2020 yazının en popüler adresleri hangileri?” Kimi harika günbatımı izleyebileceğiniz durakları, kimi tadı damağınızdan uzun yıllar gitmeyecek restoranları kimi de şarkılarla coşabileceğiniz mekânları önerdi. Bu yıl yakınına yöresine yolunuz düştüğünde mutlaka uğramanız gereken yerlerden en iyi 10’u sıraladık
#SeyahatMilli sporcu Ayşe Begüm Onbaşı’nın başarılarından haberdarsınız. Peki onu sporun dışında ne kadar iyi tanıyorsunuz? Şimdi görünenin ardındakileri sporun ötesindekileri de keşfetme zamanı! Hiç hayranlıkla izlediğiniz bir dünya şampiyonunun etkileyici performansının ardında neler olduğunu merak ettiniz mi? Ayşe Begüm Onbaşı’nın toplamda 1.5-2 dakika süren gösterinin, bu kısa zaman diliminin ötesinde neler yaşadığını öğrenmek için doğru yerdesiniz.
#Ayşe Begüm OnbaşıSahur ve iftarda tüketilen yemek ve içecekler oruç ibadetini sağlıklı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Sahur sofraları, kahvaltı tadında hafif yiyeceklerle geçse de gün boyu kaybettiğimiz enerjiyi iftar sofraları telafi ediyor. İşte, ‘iftarda ne pişirsem?’ diye düşünenler için tarifleriyle iftar menüsü...
#İftar Menüsü