Yosun haberleri sayfasında Yosun hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1983 Yosun haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Adana'da kentin ortasından geçen ve merkez ilçeleri birbirinden ayıran Seyhan Nehri'nin suyu, köprü çalışması nedeniyle kesilince nehir yosunla kaplandı. Yosunların yeşile döndürdüğü nehirde, kötü koku oluştu. Bazı yerlerinde çöplerin de atıldığı yosunlar, kötü görüntü oluşturdu.
#Seyhan NehriDeniz çayırları, sualtı yaşamının koruyucusu olarak bilinirken, iklim değişikliği ve kirlilik gibi faktörler nedeniyle son yıllarda hızla azalıyor. Özellikle yaz sezonunun açılmasıyla sahillerde veya kıyıya yakın bölgelerde deniz çayırlarının yosun zannedilerek toplandığına dair paylaşımlar sosyal medyada dikkat çekiyor. Uzmanlar ise bu yanlış algının deniz ekosistemi için tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Peki deniz çayırları tamamen yok olursa bizi hangi sorunlar bekliyor? Prof. Dr. Barbaros Çetin ile mercek altına aldık.
#ÇevreÇanakkale'de 2 gündür etkili olan lodos, 300 balıkçının teknesini bağladığı Sarıçay'daki ölü yosun ve otları artırdı. Lodosla taşınan ölü yosunlar, çayda adacık oluşturdu. Çanakkale Deniz Ürünleri Küçük Balıkçıları Koruma Derneği Yöneticisi Ümit Aksaç, “Sarıçay'ın içine giren lodos ve batı rüzgarları sandallarımıza zarar vermeye başladı. Bu konuda büyük sıkıntılarımız var. Bu ölü ot ve yosunlar İnönü Caddesi'ndeki köprünün yakınlarında ada oluşturmaya başladı. Sıkıntımız daha da büyümeye başladı" dedi.
#Sarıçayİstanbul’da etkili olan lodos sonrasında Caddebostan Sahili kırmızı yosunla kaplandı. Dalgalarla birlikte kıyıya ulaşan kırmızı yosunları İstanbul Büyükşehir Belediye Ekipleri tarafından temizlemek için çalışma başlatıldı. Kırmızı yosunlar havadan görüntülendi.
#Caddebostan SahiliTürkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nün Erciş sahillerinde yosunlaşma görüldü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, durumun göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklandığını söyledi. Gölün kirlilikten korunması gerektiğini belirten Akkuş, "Besin tuzları fazla olduğu zaman sıcaklıkla beraber yosunlaşma uygun ortamı buluyor ve çoğalmaya başlıyor. Şu anda Van Gölü için ciddi tehlike söz konusu değil fakat bu değişimin işaretini gösteriyor" dedi.
#Vanİstanbul Büyükçekmece Gölü'nü saran yosun tabakası gün geçtikçe artıyor. Endişe yaralan yosun artışını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, "Çok uzun yıllardan beri aynı bölgede bu durum oluşuyor. Bu durumun oluşmamasını tercih ederiz. Temiz sularda bunların olması beklenmez" dedi. "Suyun üstünü kapattığınız zaman oksijen miktarı diplerde düşünce suyun kalitesi de doğal olarak bozulacaktır" diyen Albay, "Ölçümlerimize göre toksik bir durum yok. Alg çoğalması var. Bunun takip edilmesi lazım, bizim tahminimiz bu sorunun kısa zaman içinde biteceği yönünde" diye konuştu.
#İstanbulBüyükçekmece Gölü'nü saran yosun tabakası gün geçtikçe artıyor. Endişe yaralan yosun artışını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, "Çok uzun yıllardan beri aynı bölgede bu durum oluşuyor. Bu durumun oluşmamasını tercih ederiz. Temiz sularda bunların olması beklenmez" dedi. "Suyun üstünü kapattığınız zaman oksijen miktarı diplerde düşünce suyun kalitesi de doğal olarak bozulacaktır" diyen Albay, "Ölçümlerimize göre toksik bir durum yok. Alg çoğalması var. Bunun takip edilmesi lazım, bizim tahminimiz bu sorunun kısa zaman içinde biteceği yönünde" diye konuştu.
#Istanbulİstanbul'da Büyükçekmece Gölü ile Marmara Denizi'nin birleştiği noktada oluşan yosun tabakası artıyor. Bölgede yaşayan Yusuf Uysal, "Ben 40 senedir Büyükçekmeceliyim, daha önce böyle bir şey görmedim" derken Murat Hasan Bıyıklı ise "Yosun manzarası doğal bir olay. Her sene ölü yosunlar bu şekilde yukarıya vurur. Zamanla bunlar kendiliğinden kaybolup gidecek" ifadelerini kullandı.
#İstanbulBüyükçekmece Gölü deniz ile birleştiği noktada son bir haftadır ‘ters rüzgarın esmesiyle’ birlikte yosun istilasına maruz kaldı. Tonlarca yosunun bastığı bölge, Büyükçekmece Belediyesi ekiplerince temizlenirken 1 haftada 10 ton yosun çıkarıldığı öğrenildi.
#İstanbulAvrupa’nın ilk karbon negatif biyorafineri tesisi İstanbul’da açıldı. Yosun tabanlı rafineri tesisinde uçaklar için jet yakıtı üretileceği bildirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “THY burada üretilen jet yakıtıyla ilk uçuşunu bu sene gerçekleştirecek” dedi.
#Yosunİstanbul'da etkili olan lodos sonrası Caddebostan Sahili kırmızı yosunla kaplandı. Dev dalgalarla birlikte kıyıya vuran kırmızı renkli yosunları temizlemek için belediye ekipleri sabah saatlerinden itibaren çalışmaya devam ediyor. ekipler kamyonlar dolusu kırmızı yosun topladı.
#İstanbulAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Boğaçayı'ndaki yosunlaşma nedeniyle oluşan kötü koku ve görüntüye dikkati çekerek, "Adeta Marmara Denizi'nin durumunu oluşturur. Marmara'da altta Akdeniz'in suyu, üstte Karadeniz'in suyu vardır. Benzer bir oluşum da burada meydana geliyor. Dolayısıyla alttaki tuzlu su, tatlı suda yetişen yosunlarla buluştuğunda çürüme başlıyor. Bu organik çürümeden dolayı tabanda siyah, çürük kokulu balçık zemin meydana geliyor" dedi.
#Konyaaltı Plajıİstanbul Beşiktaş'taki Yıldız Köşkü'nde bulunan havuzun yosunlarla kaplı olması ve içinde ölü martılar bulunması büyük tepki topladı. Görüntülerin yayılmasından sonra Büyükşehir Belediyesi ekipleri temizlik çalışması başlattı.
#BeşiktaşEkonomiyi olumlu etkilediği ve ülkeler arası kültür paylaşımına vesile olduğu için ‘Turizm bitsin, yok olsun’ diyemeyiz. Fakat aşırı turizmin doğal zenginliğimizi ve kültürel değerlerimizi yok etmek gibi bazı riskleri de var. Bu yüzden artık hepimizin birer sorumlu turiste dönüşmesi ve bilinçlenmesi gerekiyor. Neler yapmamız gerektiğini sürdürülebilir seyahat uzmanlarıyla konuştuk.
#Hazan AKÖZ IŞIKGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorDoğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından bu yıl avlanması yasaklanan kuş türlerinin sayısı artırıldı. Sürüngenlerin de yer aldığı listede atmaca ve doğangiller familyası için 100'er bin TL tazminat bedeli belirlendi. Bu kuşlar ve sürüngenlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası bulunuyor.
#Doğa Koruma Ve Milli ParklarGazi Üniverstesi öğrencisi Beyza Canbaz, mezuniyetine öğrenci evinde bir an olsun bile yanından ayrılmayan kedisi Barney’le katıldı. Kedisi için cübbe de diken Canbaz, “Ben endüstriyel tasarım, o miyav dili edebiyatı diploması aldı” dedi.
#Gazi ÜniverstesiDünyanın dört bir yanında ortalama yaşlar yükseliyor, asırlık insanların sayısı günden güne artıyor. Hal böyle olunca, mümkün olduğu kadar uzun süre sağlıklı kalmanın yolları, 100 yaşını aşmış kişilerin sırları çok merak ediliyor. Onlardan biri olan 108 yaşındaki Martin McEvilly, genler kadar önemli üç detayı anlattı.
#SağlıkMeze sofrası farklı lezzetleri bir sofrada buluşturmanın, herkese hitap etmenin en pratik yöntemidir. Kimse dışlanmış hissetmez. Veganların da arkadaş gruplarıyla dışarıda yemek yenileceğinde ilk tercihlerinden biri meze sofrası çünkü hayvansal ürünlerden uzak durmak isteyenler için de çok geniş bir seçki sunar.
#MezeAdana'da kentin ortasından geçen ve merkez ilçeleri birbirinden ayıran Seyhan Nehri'nin suyu, köprü çalışması nedeniyle kesilince nehir yosunla kaplandı. Yosunların yeşile döndürdüğü nehirde, kötü koku oluştu. Bazı yerlerinde çöplerin de atıldığı yosunlar, kötü görüntü oluşturdu.
#Seyhan NehriTürk sinemasının öyle yıldızları var ki kelimenin tam anlamıyla seyirci onlara doyamadan ya mesleklerine veda ettiler ya da bu dünyaya. Üstelik kaç yaşında olurlarsa olsunlar onların bu vedası, beyazperdede ya da ekranda canlandırdıkları karakterleri izleyenleri yüreklerinden vurdu hep.
#Derya ArbaşDeniz çayırları, sualtı yaşamının koruyucusu olarak bilinirken, iklim değişikliği ve kirlilik gibi faktörler nedeniyle son yıllarda hızla azalıyor. Özellikle yaz sezonunun açılmasıyla sahillerde veya kıyıya yakın bölgelerde deniz çayırlarının yosun zannedilerek toplandığına dair paylaşımlar sosyal medyada dikkat çekiyor. Uzmanlar ise bu yanlış algının deniz ekosistemi için tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Peki deniz çayırları tamamen yok olursa bizi hangi sorunlar bekliyor? Prof. Dr. Barbaros Çetin ile mercek altına aldık.
#ÇevreBu hafta sonu Zorlu PSM’de elektronik müziğin dünyaca ünlü isimleriyle Sónar Istanbul coşkusu devam ediyor. Ayrıca Uluslararası Dünya Caz Festivali kapsamında İngiliz elektronik caz topluluğu Portico Quartet Blind’da, Selen Beytekin Galataport’ta, gitarist Mert Pekduraner Babylon’da sahneye çıkacak. Haftalık programınızı yapmadan önce konser, sergi, tiyatro, atölye önerilerimize göz atmayı unutmayın.
#Uygar TaylanKullandığımız renklerin psikolojimizi olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkilediğini artık çok iyi biliyoruz. Renklerin bu gücünü evlerinizde de kullanarak, stres seviyenizi düşürebilir ve doğru tonlarla yaşam alanlarınıza sakinliği davet edebilirsiniz.
#Süheyla BuyrukçuSu altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Her hafta alışveriş listelerinde ilk sırayı muhteşem salataların temeli yeşillikler alır. Neredeyse her akşam yemeğinde masalarda basit de olsa bir yeşil salata bulunur, bu yüzden bol miktarda malzemeyle yeni haftaya hazır olmak önemlidir. Elbette bu salata yeşilliklerinin hafta boyunca taze kalması da aynı derecede önem taşır. İşte yeşilliklerinin uzun süre taze kalmasının 3 etkili yolu...
#SalataTürkiye’nin ilk arama kurtarma sivil toplum kuruluşu AKUT Arama Kurtarma Derneği, 28’inci yaşını Anıtkabir’de Ata’sının huzurunda kutladı. Ülke geneline yayılmış 30 ekibi ve 4 bini aşkın gönüllüyü temsilen gerçekleştirilen ziyarette, AKUT’un seçilmiş ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Yosun Akverdi Sezginsoy ve Yönetim Kurulu üyeleri hazır bulundu.
#Akut Arama Kurtarma Derneği17 Ağustos depremiyle hayatımıza giren Arama Kurtarma Derneği’nin (AKUT) yaklaşık 1 yıl önce yönetimi değişti. Başkan, yardımcısı ve genel sekreterden oluşan üst yönetim artık kadınların elinde. AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Yosun Akverdi göreve geldikten hemen sonra 6 Şubat depremleri yaşandı ve o gün sahaya indi. Akverdi’yle büyük felaketin 1’inci yılında arama kurtarma çalışmalarında ülkemizin durumunu ve AKUT’ta kadın gücünü konuştuk.
#Gülay Barbaros AltanHem tarihi hem coğrafi olarak kesişim noktamız çok Bulgaristan’la. Bunun en çok yansıdığı alansa elbette mutfak. Köpoğlundan kaçamağa ismi bile aynı birçok yemeğimiz var. Soframızın başköşesindeki güveçte kuru fasulyemiz de ortak... Kısa bir Sofya gezisinden gastronomik notlarla ve şahane bir tarifle döndüm.
#Gülay Barbaros AltanYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#Gastronomi