Bugün neler oldu?

YKS

Güncelleme Tarihi:

YKS haberleri sayfasında YKS hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4923 YKS haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.

Konumuzda YKS nedir, sınava kimler girebilir, üniversite tercihlerinde 2 yıllık ve 4 yıllık olan üniversitelere girmek için hangi sınavdan kaç puan alınması gerekiyor gibi konulara yer vereceğiz.

YKS Nedir?

İlk olarak YKS'nin açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak düzenlenen yeni bir sistemdir. Bu sınav üç farklı oturumda gerçekleşmektedir.

  1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)
  2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT)
  3. Oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT)

Üç farklı oturumun amacı saptamak için konuyu biraz daha açalım,

Temel Yeterlilik Testi

Kısaca TYT, üniversitede okumak isteyen herkesin girmesi gereken bir sınavdır. Bu oturumda yeterli puanı alan kişiler ikinci ve üçüncü oturuma da katılabilirler. Yeni düzenleme ile birlikte TYT taban puanları 170'dir. 170 puanın altında kalan öğrenciler testi geçemez ve üniversite tercihi yapamazlar.

Oldukça kolay olan bu sınav sizin temel yeterliliğinizi ölçmek amacıyla yapılmaktadır. Sadece barajı geçmek değil, ne kadar yüksek puan alırsanız sizin için daha iyi olacaktır. Ayrıca bu sınavı geçenler aldıkları puanlara göre, 2 yıllık üniversiteleri tercihlerine yazabilirler.

Alan Yeterlilik Testi

Kısaca AYT olarak bilinen test YKS'nin ikinci oturumda gerçekleştirdiği bir sınavdır. Öğrenciler kendi bölümleri ile üç farklı alanda teste tabi tutulurlar. Bu alanlar;

Sayısal

Sözel

Eşit Ağırlık olarak ayrışır.

Test toplamda;

Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 Toplam 40 Soru

Matematik Toplam 40 Soru

Fen Bilimleri Toplam 40 Soru

Sosyal Bilimler 2 Toplam 40 Soru olmak üzere yapılır.

Öğrenciler puan türlerine göre;

Sayısal bölümü öğrencileri Matematik + Fen Bilimleri

Sözel bölümü öğrencileri Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 + Sosyal Bilimler 2

Eşit ağırlıktan sınava giren öğrenciler ise Matematik + Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 üzerinden soruları cevaplamak zorundadır.

Sınavda özellikle kendi bölümünüzden ne kadar fazla soru çözerseniz puanınız o kadar yüksek olacaktır. Sınavdan sonra sonuçlar açıklandığında almış olduğunuz puana göre alanınızdan 4 yıllık üniversiteleri tercihlerinize yazabilirsiniz.

Yabancı Dil Testi

Kısaca YDT olarak bilinen bu test yabancı dil öğrencileri için ya da yabancı dil okumak isteyen öğrenciler için YKS’nin 3.oturumudur. Sınav farklı diller üzerinden gerçekleşmektedir. YDT sınavı içerisinde yer alan diller;

Almanca,

Arapça,

Fransızca,

İngilizce,

Son olarak Rusçadır.

Sıvada okumak istediğiniz dil üzerinden ve hatta özellikle İngilizce üzerinden ne kadar fazla soru cevaplarsanız bu durum puanınıza yansıyacaktır. Ne kadar yüksek puan alırsanız o kadar iyi bir üniversiteyi tercih edebilirsiniz. YDT sınavına giriş yapıp belirli bir puan ile 4 yıllık üniversitelerin yabancı dil eğitimlerine dahil olabilirsiniz.

YKS'ye Kimler Girebilir?

YKS sınavına o sene içerisinde lise ve dengi okulların herhangi birinde son sınıf okuyan öğrenciler, yine lise ve dengi okulların on sınıflarında beklemeli durumda bulunan öğrenciler, liseyi bitirmiş olan herkes, lise ve dengi okulları yurt dışında okumuş olanlar YKS’ye girebilirler.

Bu koşulları sağlayan yabancı uyruklu ya da hiçbir devletin uyruğunda olmayan kişilerde sınava başvuru yapabilirler. Ancak yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçiş yapmaları gerekmektedir.

YKS haberleri

DAHA FAZLA #YKS HABERLERİ

YKS’a ait tüm site haberleri