Yerli ve milli haberleri sayfasında Yerli ve milli hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 17829 Yerli ve milli haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen testte görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini vuran dünyadaki ilk insansız savaş uçağı olarak dünya havacılık tarihine geçmesi, Selçuk Bayraktar'ın Trabzon'un Sürmene ilçesindeki hemşehrilerini de sevindirdi. Müzik öğretmeni Zafer Demir'in Selçuk Bayraktar için bestelediği "Vur İHA Vur SİHA" şarkısı sosyal medyada büyük ilgi gördü.
#Selçuk BayraktarBitlis'te çığ riskinin önceden tespit edilmesi amacıyla yaklaşık 1,5 yıl önce başlatılan Mobil Çığ Gözlem Projesi'nin birinci fazı tamamlandı.Türkiye'de ilk kez uygulanan proje, AFAD Başkanlığı koordinesinde TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirildi. Projenin pilot ili olarak seçilen Bitlis'te, özellikle İnönü Mahallesi'nin kuzey yamaçlarında geçmişte yaşanan çığların ardından vatandaşların yaşadığı tedirginlik ve riskleri azaltması hedefleniyor. Yaklaşık 140 haneyi etkileyen bölgede çığ riski bulunuyordu.
#BitlisCumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, Türkiye'nin yerli ve milli sosyal medya platformu NeXT Sosyal'e katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Platformun ülkemiz ve gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyor, tüm teknoloji meraklılarını bu dijital yolculuğa katılmaya davet ediyorum.” İfadelerini kullandı.
#CumhurbaşkanlığıTuzla da Anadolu Tersanesi'nde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için yapılan Yeni Tip Çıkarma gemisi (YLCT) Ç-159 törenle denize indirildi. Törende konuşan Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün "Temel amacımız; güvenlik güçlerimizin ihtiyacı olan platform ve sistemleri azami oranda yerli ve milli imkanlarla sağlamaktır. Millî savaş sistem ve ekipmanını kullandığımız gemilerimizdeki yerlilik oranını, son 23 yılda yüzde 20'den yüzde 80 seviyelerine çıkarmayı başardık" dedi.
#Savunma SanayiTürkiye'nin gelişimini son sürat devam ettiren yerli ve milli savunma sanayisi, Yunanistan medyasında tek tek incelendi. Yunan Kathimerini gazetesi, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri ile gerçekleştirdiği savunma sanayisi anlaşmalarına dikkat çekti. Gazetede, yerli üretim hangi araçların hangi Avrupa ülkelerine ithal edileceği bilgisi yer aldı.
#YunanistanCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan proje çerçevesinde modernize edilen ilk havanların teslimatları Kara Kuvvetleri Komutanlığına yapıldı. Modernize edilen 60, 81 ve 120 milimetrelik havanlar daha kısa sürede, daha yüksek hassasiyetle ve gerektiğinde daha az personel ile atış imkanına sahip oldu.
#Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii BaşkanlığıTürk savunma sanayisi şirketlerinin iş birliğiyle geliştirilen silahlı insansız deniz aracı ULAQ suya indirildi. ULAQ'ın denizdeki tecrübe seyirlerine başlanırken deniz testlerinin ardından bu yılın ilk çeyreği sonunda atış testlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
#UlaqTürk savunma sanayisi şirketlerinin iş birliğiyle geliştirilen silahlı insansız deniz aracı ULAQ suya indirildi. ULAQ'ın denizdeki tecrübe seyirlerine başlanırken deniz testlerinin ardından bu yılın ilk çeyreği sonunda atış testlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
#SİDAYerli ve milli imkanlarla üretilen ürünlere bir yenisi daha eklendi. Milli Gözetim Radarı (MGR), Gaziantep Havalimanı'nda kuruldu. 112 kilometre menzile sahip radar, test aşamalarından sonra Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne (DHMİ) teslim edilecek.
#Milli Gözetim RadarıTürk savunma sanayisi şirketleri tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilecek T70 Genel Maksat Helikopteri, 2020'de test uçuşlarına, 2021'de teslimata başlayacak. TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Kemal Yıllıkçı açıklamasında "Teknik performansların ötesinde, donanım ve yazılım bize ait olduğu için hiçbir şekilde karıştırılamaz, müdahale edilemez. Helikopterimiz çok güvenli şekilde operasyon gerçekleştirecek" dedi.
#Kara ŞahinTÜRKİYE'nin ilk yerli ve milli sismik araştırma gemisi MTA Oruç Reis gemisi, Marmara denizinin tabanını karış karış inceliyor. Açık denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik arama yapabilecek kapasitede sevk ve manevra sistemlerine sahip olan MTA Oruç Reis gemisi 15 Nisan'da düzenlenen törenle görevine başladı. Oruç Reis günlerdir Marmara da denizinin tabanını karış karış inceliyor.
#Oruç ReisCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın teknolojide yerli ve milli çağrısına şirketlerden destek sürüyor. Türkiye’nin yerli telefon üreticilerinden Başarı Elektronik bünyesindeki Kaan, Türkiye’de üretim için kolları sıvadı. Bunun için şirket Ankara’da sıfır bir fabrika kurdu. Türkiye’nin millileştirilmiş işletim şirketi Pardus da tüm kamuya yayılmak için görev bekliyor. AK Partili belediyelere ‘Pardus kullanın’ çağrısı yapılırken Pardus’un ticarileşmesi için çalışan HAVELSAN, kamu kurumlarının gönül rahatlığıyla Pardus’a geçebileceğini belirtiyor.
#GazetehaberleriSamsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ‘Flying Theater’ (Uçan Sinema) projesi, ‘Astorya’ adıyla açılış için gün sayıyor. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Astorya’nın, Samsun’umuzu ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için yeni bir çekim merkezi olmasını hedefliyoruz” dedi.
#SamsunSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin balistik füzelerini geliştirdiğini belirterek, "TAYFUN'u geliştiriyoruz. 2 bin kilometre menzilli yerli ve milli füzelerimizi geliştiriyoruz. Bütün bu projeler devam edecek ta ki hiçbir kendini bilmez aklının ucundan dahi Türk milletinin tek bir ferdine, bu vatanın bir çakıl taşına zarar vermeyi aklının ucundan bile geçiremeyecek." dedi.
#Mehmet Fatih KacırCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iftar sofrasına konuk olan devlet himayesindeki çocuklar, çeşitli etkinliklerle keyifli vakit geçirirken, yerli ve milli projeler hakkında merak ettikleri sorulara yanıt buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 72'nci yaş gününü kutlayan çocuklar, ilimde ve bilimde ortaya konulan başarılara kendilerinin de katkı sağlayacağını, bu uğurda azimle çalışacaklarını ifade etti.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Suç ve suçluyla mücadelede, polisimizle, jandarmamızla, sahil güvenliğimizle her an teyakkuz halindeyiz. Önleyiciliği esas alan bir anlayışla hareket ederek, suç oluşmadan tedbir almayı temel ilke haline getireceğiz" dedi.
#Mustafa ÇiftçiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Demiryolu ağımızı 2028’e kadar 17 bin 287 kilometreye, 2053 yılına kadar ise 28 bin 590 kilometreye yükseltmeyi planladık. Ancak bizim vizyonumuz sadece demiryolu ağ uzunluğunu artırmak değil; bu hatlarda kullanılan her aracı, her bileşeni de yerli ve milli imkanlarla üretmek, geliştirmek. Bu vizyonun en somut temsilcisi ise yüzyılı aşan tecrübesiyle ana ve kritik demiryolu bileşenlerini üreten, bölgemizin en büyük raylı sistem araç üreticisi TÜRASAŞ’tır” dedi.
#Abdulkadir UraloğluSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kendi teknolojisini üretemeyen, kendi savunma sanayini oluşturamayan milletlerin bu dönemde tutulma şansının olmadığı bir dünyadayız. Böylesi bir ortamda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, güçlü üretim kapasitesi, derinleşen teknoloji ekosistemiyle, sahada inisiyatif alan, kendi rotasını çizen, ilkelerinden asla taviz vermeyen, masada sözünün ağırlığını hissettiren bir ülkedir” ifadelerini kullandı.
#Mehmet Fatih KacırTürkiye'nin hava savunma sistemi var mı sorusu, son günlerde İran ve İsrail arasında gelişen hava saldırıların akabinde merak konusu oldu. Türkiye, alçak, orta ve yüksek irtifa katmanlarında yerli ve milli sistemlerle entegre bir hava savunma ağı kuruyor. Çelik Kubbe kalkanıyla Türk hava sahasının tam anlamıyla korunması hedefleniyor. İşte, Türkiye'nin hava savunma sistemi Çelik Kubbe'nin özellikleri, etkisi ve tesiri hakkında detaylı bilgiler
#Hava Savunma SistemiBarselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) art arda önemli anlaşma haberleri geldi. Kongreye katılan Türk Telekom, Ehang ve ZTE Netsia’nın ardından ULAK ve Nokia ile yapılan anlaşmaları kamuoyuna duyurdu. Şirket CEO’su Ebubekir Şahin yaptığı açıklamada, “Milli ve global iş ortaklarımızla geliştirdiğimiz çözümleri küresel ölçekte sunarak, Türkiye’nin teknoloji üreten ve ihraç eden bir güç olma vizyonuna katkı sağlamayı sürdürüyoruz” dedi.
#GSMA Mobil Dünya KongresiNATO’nun ‘Steadfast Dart’ tatbikatı kapsamında 26 Şubat’ta beraberindeki üç savaş gemisiyle Hollanda’nın Rotterdam Limanı’na demir atan Türkiye’nin ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi TCG Anadolu’yu görmek için Hollanda’nın farklı bölgelerinden, Belçika ve Almanya gibi çevre ülkelerden çok sayıda Türk, dört gün boyunca geminin bulunduğu limanı ziyaret etti.
#NATOİçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Bugün dünya genelinde yaşanan hadiseler, bölgemizde yükselen tehditler bize bir hakikati yeniden göstermektedir. Diplomaside güçlü olmak, savunma sanayinde caydırıcı bir seviyeye ulaşmak, yerli ve milli teknolojide atılım yapmak, sağlıkta, ulaştırmada, güvenlik altyapısında sağlam bir zemin kurmak; doğrudan doğruya beka, istiklal ve istikbal meselesidir. Türkiye, hamdolsun, bugün çok daha hazırlıklı, çok daha dirayetli, çok daha kudretli bir noktadadır" dedi.
#İçişleri BakanlığıTürk Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Anadolu SİHA gemisi ve diğer savaş gemileri demirledikleri Hollanda’nın Rotterdam Limanı’nda yoğun ilgiyle karşılaştı. Hollanda basınının ‘etkileyici görüntü’ ifadeleriyle sayfalarına taşıdığı gemileri Hollandalılar’ın yanı sıra çok sayıda gurbetçi de Türk bayraklarıyla ziyaret etti.
#TCG AnadoluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yıl sonuna kadar fiber ağ uzunluğunu yaklaşık 100 bin kilometre artırarak 750 bin kilometreye, genişbant abone sayısını da 106 milyonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
#Ulaştırma BakanıTürk Telekom, iştirakleri ve iş ortaklarıyla geliştirdiği çözümleri dünya sahnesine taşımaya hazırlandığını duyurdu. Şirket, iştiraki Argela ve milli teknoloji şirketleri i2i Systems, P.I. Works, Plan-S, Qubitrium ile birlikte hayata geçirdiği uygulamaları 2-5 Mart tarihlerinde İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenecek GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtacak.
#Türk TelekomSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin yerli ve milli teknoloji hamlesiyle uydu ve uzay teknolojilerinde rekabetçi bir konuma ulaştığını belirterek, haberleşme uydusu üretiminde dünyada sayılı ülkeler arasına girildiğini söyledi. Bakan Kacır, "TB3 SİHA NATO tatbikatına mührünü vurdu. Türkiye KAAN gibi öncü projelerle kabiliyetlerini en ileri seviyeye taşıdı. Başarılar Türkiye’ye yıldan yılan kazanımlar getirmeye devam edecek" dedi.
#Ramazan AyıMilli Savunma Bakanlığı (MSB) Balıkesir'de 9. Ana Jet Üssü Komutanlığı filosuna ait F-16 uçağının kaza kırıma uğramasına yönelik açıklama yaptı. Bakanlık, “Bulgaristan sınırımızda tanımlanamayan bir radar izi tespit edilmesi üzerine, alarm reaksiyon görevi kapsamında 2 adet F-16 savaş uçağımız 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı-Balıkesir’den aynı anda kalkış yaptı. Savaş uçağımızın biri ile 00.56’dan itibaren telsiz irtibatı ve radar iz bilgisi kesildi. Kahraman pilotumuz uçağı terk etmek için fırlatma sistemini son anda çalıştırdığı tespit edildi. Olayın meydana geliş sebebi, kaza kırım ekibinin detaylı incelemesi sonrası açıklığa kavuşacaktır” açıklamasını yaptı.
#Milli Savunma Bakanlığıİçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Cumhur İttifakı ile başlatılan ve bir devlet projesi olarak yürütülen 'Terörsüz Türkiye' ve 'Terörsüz bölge' vizyonu için İçişleri Bakanlığı olarak azami hassasiyet göstereceğiz." dedi.
#İçişleri Bakanıİnsansız deniz aracı SANCAR SİDA dün törenle hizmete alınırken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Denizlerdeki insansız kabiliyetlerimizi güçlendiriyor, güvenliğimizi, etkinliğimizi ve gözetim kapasitemizi artırıyoruz. Savunma alanında dijital egemenliği, milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz” dedi
#Cumhurbaşkanı ErdoğanANKARA'da HAVELSAN yerleşkesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 'SANCAR SİDA' İnsansız Deniz Aracı Hizmete Alma Töreni, HAVELSAN Simülatör Üretim ve Entegrasyon Tesisi Temel Atma Töreni, HAVELSAN KAAN Teknoloji Merkezi ile Deniz Savaş Yönetim Sistemi Merkezi Ek Binası Açılış Töreni gerçekleştirildi.
#SANCAR SIDAMilli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bugün savunma sanayimiz kara, hava ve deniz platformlarında eş zamanlı yürütülen başarılı projelerle küresel ölçekte dikkat çeken bir seviyeye ulaşmış, ülkemizi savunma teknolojilerinde söz sahibi bir konuma taşımıştır." dedi.
#Savunma SanayiTÜRK Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve üstün özellikleri bulunan 5'inci nesil savaş uçağı KAAN'ın ilk uçuşunun üzerinden 2 yıl geçti. TUSAŞ, KAAN'ın ilk uçuşunun 2'nci yıl dönümü dolayısıyla sanal medya hesabından klip paylaştı.
#TUSAŞ






























