Topraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.
#BalkabağıDünyanın en ünlü ikram kuruluşu DO&CO uçaklardaki başarısını bir kez daha yeryüzünde gösterdi. Bu yıl Abu Dhabi’de düzenlenen 2023 Grand Prix’inde 20 binden fazla konuğa yemek verildi. Bir butik restoran düzeninde verilen yemekler yerinde imal edildi. DO&CO’nun patronu Attila Doğudan yerel ürün, taze yemek kültürünü bu kez tam anlamıyla uçaklardan yere indirdi.
#DO&COPerakende sektöründe 70 yıldır hizmet veren Migros, yeni yatırımlarla faaliyet alanını büyütüyor. İştirakleri ve yeni girişimleri ile birlikte 5 yıl içinde ilave bir Migros daha yaratacaklarını söyleyen Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort, “Yani bu da piyasa değeri hali hazırda 60 milyar TL olan Migros’un iştirakleri ile birlikte 120 milyar TL’lik bir şirkete dönüşmesi anlamına geliyor” dedi.
#Özgür TortZekeriya Yıldırım, namı diğer Zeki şef... 28 yıldır Bodrum’da yaşıyor. ‘Zeki Şef’ dediğiniz zaman onu tanımayan yok gibi... Profesyonel olarak çalışmalarının yanı sıra birçok yere de gönüllü danışmanlık yaparak Bodrum’daki mutfak kültürünün gelişmesine katkı veren, gençlerin işe yerleşmesine ön ayak olan Yıldırım bu nedenle “Bodrum’un muhtarı” unvanını almış. Yaptıklarına bakınca da bunu fazlasıyla hak ettiğini görüyorsunuz.
#1Kuşadası’ndasınız, canınız pizza çekti. O zaman doğru adres Mio... Yeri de çok kolay, marinanın hemen karşısındaki Hüseyin Reis Sokak’ta. Yaş maya yerine 48 saat soğuk fermente olan dinlenmiş ekşi maya kullanıyorlar. Bu arada ekşi mayaları tam 90 yaşında. Özel yapım taş fırında 450 derece odun ateşinde 1 dakikada pişiriyorlar. Ama günde sadece ve sadece 80 adet pizza siparişi alıyorlar. O yüzden erken gitmekte fayda var.
#1Mutfakta harikalar yaratan şeflerin en doğru ve kaliteli gıda ürünlerini nasıl tedarik ettiğini merak ettiniz mi hiç? Gastronomi dünyasında kalıcı olabilmek için her şefin bilmesi gereken gıda tedarik prensiplerini gelin adım adım keşfedelim!
#Sponsorlu İçerikÜnlülerin favori destinasyonlarından Maldivler’i ilk defa ziyaret ettim. Sürdürülebilir kavramını sahiplenen otelleri ve mercanları koruma altına olan ülke yönetimini örnek bir turizm iş birliği içinde buldum. İşte doğa harikası Maldivler’den renkli anekdotlar...
#Maldivler‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkHatay’a 2008, 2010 yıllarında gittiğimde Suriye’ye geçmek moda idi. Hatta Hatay merkezden bineceğiniz bir taksi ile Cilvegözü kapısına ulaşıp Halep’e geçmek, eski otantik atmosferini koruyan Halep çarşısını gezmek büyük keyifti. Günübirlik bu ziyaret için taksici ile anlaşıyor, öğleden sonra belli bir saatte tekrar buluşup Hatay’a dönüyordunuz. Hatay gezilerimizin en büyük heyecanı Halep’e geçmekti ve Samandağ bölgesine hiç vakit ayıramamıştık. Son iki yıldır tekrar Hatay’a sık sık gitmeye ve bu kez Samandağ bölgesinin de hakkını vermeye başladık.
#Uğur ÇELİKKOL2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#GastronomiTürk mutfak kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için yerel malzemelerimizi tanımak, onların geçmişten bugüne hikâyesini bilmek, özelliklerini tabaklara en iyi şekilde yansıtabilmek önemli. Bu amaçla yerel değerlerin mutfaklarda sürdürülebilirliğini sağlamak için şef Şemsa Denizsel işbirliğinde özel bir projeye imza atan Metro Türkiye, dört etaptan oluşan ‘Yerelin İzinde’yi hayata geçirdi. Boğaz lüferiyle başlayan projenin ikinci ayağında Aydın kestanesi var.
#Aydın KestanesiDünyanın herhangi bir yerinde açtıkları restoran ünlülerle dolup taşıyor, önünde paparazziler yatıp kalkıyor. Dedelerinin mucidi olduğu ‘carpaccio’ ve ‘bellini’ dünya gastronomisinin önemli başyapıtlarından sayılıyor. Dört kuşaktır aynı efsaneyi devam ettiren ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Giuseppe Cipriani ile İstanbul’da ikinci kez açtıkları restoranda yemek yedik, sonra da söyleştik.
#Giuseppe CiprianiGeçen hafta ekimizde bağbozumu rotalarında gezmiştik, bu hafta da bağlar arasında lezzetli bir tura çıkacağız. Yurtdışındaki örnekleriyle yarışan bağlarımız son yıllarda mutfaklarıyla da ön planda. Ünlü şeflerin yenilediği menüler, yerel malzemelerle birleşince damakta unutulmayacak tatlar bırakıyor.
#HürriyetAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemeBirbirinden lezzetli coğrafi işaretli ürünlere sahip Aydın’da geçenlerde Kuşadası Sokak Festivali’nin ilki düzenlendi. İyi ki gitmişim... Kabak çiçeği dolması, mücver, iç bakla, enginar, en çok da çeşit çeşit taze otlar... Uğradığım lezzet duraklarının çoğu vegan veya vejetaryendi, döner dönmez pek çok zeytinyağlı, otlu yemek pişirdim... Tariflerini sizinle paylaşmak istedim.
#Kuşadası Sokak FestivaliTürkiye'de sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için 15 yıllık öncü çalışmaların ve 2 milyon ABD doları tutarındaki yatırımın ardından, “Gelecek Turizmde” odağını geçen yılki orman yangınlarından en çok etkilenen bölgelerinden biri olan Muğla’ya çeviriyor. Türkiye'de sürdürülebilir turizme odaklanan ilk program olan Gelecek Turizmde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes tarafından yürütülüyor. Yeni dönemde Muğla bölgesinde 5 yeni alternatif turizm rotası oluşturulması, 500 kişiye sürdürülebilir turizm eğitimleri verilmesi hedefleniyor. Gelecek Turizmde ile bölgede sürdürülebilir turizm alanında rol almak isteyen kadın girişimcilere hibe, mentorluk ve iletişim desteği sağlanacak. Ayrıca bölgede toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı da oluşturulacak.
#1Havası, suyu, toprağıyla her yerinden bereket fışkıran; tarih boyunca sahnede olmuş, büyük olaylar görmüş bir coğrafya Anadolu... Değeri biliniyor mu tartışılır ama bence hiçbir şey için geç değil. Kendi çevremizden başlayarak yaşadığımız toprakları öğrendikçe etkilenmemek ve gelişmemek mümkün değil. Gelin, sonbaharın ılık havalarını bahane edip en güzel ve en sakin mevsiminde Ege ve Akdeniz sahillerine uzanalım.
#Saffet Emre Tonguc