EKSTRA
MENÜ

Yemek Kültürü

Yemek Kültürü haberleri sayfasında güncel ve son dakika Yemek Kültürü hakkında haberler ile bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3.571 Yemek Kültürü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber..

Yemek Kültürü Haberleri

İnciri Aydın’dan geliyor, tatlısı da Yozgat’ta yapılıyor

İnciri Aydın’dan geliyor, tatlısı da Yozgat’ta yapılıyor

Kendine özgü lezzetleriyle adından söz ettiren Yozgat’ta asırlardır damakları tatlandıran incir uyutması, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Orta Asya’dan günümüze gelen lezzet: Tutmaç çorbası

Orta Asya’dan günümüze gelen lezzet: Tutmaç çorbası

Eskişehir’de, Türklerin göçebe kültürünün önemli besinlerinden biri olan Tutmaç çorbası insanlarla buluşturulmaya devam ediliyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu geleneksel çorba, gelecek nesillere aktarılmak amacıyla her gün misafirlerin beğenisine sunuluyor.

Fiyatı düşünce talep arttı

Fiyatı düşünce talep arttı

Çorum’da leblebi üreticileri, kente özgü tat olarak bilinen kuru yemişin fiyatında indirime giderken, artan talep dolayısıyla yılbaşını yoğun geçirdi. İndirimin yeni yılda da sürmesi, tüketicilerin yanı sıra Çorumlu leblebicilerin de yüzünü güldürdü.

Adana kebabını siyez ekmeğiyle servis ediyorlar

Adana kebabını siyez ekmeğiyle servis ediyorlar

Adana'da "tescilli lezzeti" kebap, bir işletmeci tarafından daha sağlıklı olduğu gerekçesiyle siyez buğdayından üretilen ekmekle servis edilmeye başlandı.

Küçük çocukların yemesi yasak çünkü...

Küçük çocukların yemesi yasak çünkü...

Sizin için dünyanın dört bir yanından okurken epey şaşıracağınız yeme içme kuralları derledik. Yurt dışına çıkmadan önce bu uyarıları mutlaka değerlendirin.

İki kitap, iki lezzet keşfi...

İki kitap, iki lezzet keşfi...

Son dönemde bolca çıkan yemek kitaplarından ikisi özel ilgiyi hak ediyor. İlki, şef Jale Balcı’yla seyahat yazarı Hande Çilek’in, okuru Akdeniz’den Kaliforniya’ya götüren ‘Tadında Yolculuk’u. İkincisi, Mehlika Babaoğlu’nun annesinin tarif defterinden yola çıkarak hazırladığı ‘Annem Böyle Pişiriyo’su. İkisinden tadımlık birer bölüm...

Rus şef Türk mutfağının lezzetlerini ve baharatlarını ülkesine tanıtıyor

Rus şef Türk mutfağının lezzetlerini ve baharatlarını ülkesine tanıtıyor

Rus şef Elena Vorontsova 13 yıldır yaşadığı Antalya'da öğrendiği Türk mutfağı lezzetlerini ve zengin baharat kültürünü, atölye çalışmaları ve sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlara Ruslara anlatıyor.

25.12.2019Keyif
Çeşitli aşamalardan geçiyor En önemli sırrı ise...

Çeşitli aşamalardan geçiyor! En önemli sırrı ise...

Kayseri'nin zengin mutfak kültüründe akla ilk gelen yiyeceklerden pastırma, her yıl tonlarca üretilerek yurdun her noktasına gönderiliyor. Kentin en önemli gelir kaynaklarından pastırmayı diğer illerde üretilen pastırmalardan ayıran en büyük özellik iklim, yerli baharat, usta mahareti ve kesim şekli. Pastırma üretim ustası Yusuf Koç (32), "Diğer illerde yapılan pastırmalara oranla Kayseri pastırmasının lezzeti, Erciyes Dağı'ndan gelir. Erciyes'in esintisi pastırmanın ilacıdır" dedi

Diyarbakırda üretip tüm Türkiyeye gönderiyor Diyet yapanlar bile tercih edebilir

Diyarbakır'da üretip tüm Türkiye'ye gönderiyor! Diyet yapanlar bile tercih edebilir

Diyarbakır'da, sütlü Nuriye tatlısı ve güllaçtan esinlenerek yapılan soğuk baklava, Türkiye'nin dört bir yanına yayıldı. Baklavacı Mehmet Altunbay (35), soğuk baklavada daha az hamur ve şeker kullanıldığını ifade ederek, diğer tatlılara oranla çok daha hafif olan soğuk baklavanın patentini almak için başvuruda bulunduğunu belirtti.

Gece yarısı bu böreği yiyenleri bolluk ve bereket bekliyor

Gece yarısı bu böreği yiyenleri bolluk ve bereket bekliyor

Bazı kültürlerde yeni yılında daha mutlu, sağlıklı ve bereketli geçmesi için bazı özel yiyeceklerin yenmesi gerektiğine inanılıyor. İşte yakın komşularımızdan uzak ülkelere, ilginç yılbaşı yemeği gelenekleri...

Doğal ortamda yetişip, sofralara lezzet katıyor

Doğal ortamda yetişip, sofralara lezzet katıyor

Karabük'ün hindileri ile ünlü ilçesi Eflani'de yılbaşı için 6 aydır doğal ortamda arpa, buğday ve mısırla beslenen hindiler, Türkiye'nin her yerinden rağbet görüyor.

Odun ateşinde kızarıyor Görüntüsüyle de iştah kabartıyor

Odun ateşinde kızarıyor! Görüntüsüyle de iştah kabartıyor

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kış aylarında yağlanan kazlardan yapılan "kaz tiridi", yörede bir gelenek olarak soğuk gecelerde dost sohbetiyle yeniyor.

Japonyada 90 yıllık gelenek: Yemek maketleri

Japonya'da 90 yıllık gelenek: Yemek maketleri

Japonya`da restoranların menülerini sergilemek için kullandığı yemek maketleri, gerçeği aratmayan görünümü ile görenleri şaşırtıyor. Farklı materyallerden üretilen el yapımı maketler turistlerin de ilgisini çekiyor.

16.12.2019Seyahat
Gerçeğinden ayırt edilemiyor O ülkede 90 yıllık bir gelenek

Gerçeğinden ayırt edilemiyor! O ülkede 90 yıllık bir gelenek

Japonya'da restoranların menülerini sergilemek için kullandığı yemek maketleri, gerçeği aratmayan görünümü ile görenleri şaşırtıyor. Farklı materyallerden üretilen el yapımı maketler turistlerin de ilgisini çekiyor.

Deneme amacıyla başladı, şimdi sipariş yetiştiremiyor

Deneme amacıyla başladı, şimdi sipariş yetiştiremiyor

Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 34 yaşındaki Gülsüm Güney, eşi Ersin Güney'in işlettiği markette deneme amacıyla ev yapımı pasta ve baklava ürünleri satmaya başladı. Ev hanımı Gülsüm Güney, şimdilerde hem dükkanda hem de verilen özel pasta ve börek siparişlerine yetişemiyor.

Seyyar kuyusunu il il gezdirip yöresel lezzeti herkese tattırıyor

Seyyar kuyusunu il il gezdirip yöresel lezzeti herkese tattırıyor

Bursa'da düzenlenen Bitlis günlerine seyyar kuyusuyla gelen usta, yörenin meşhur et yemeği büryanı pişirip herkese tattırıyor.

20 yıl önce bir çadırda başladı Şimdi ise tatmak için yurt dışından bile geliyorlar

20 yıl önce bir çadırda başladı! Şimdi ise tatmak için yurt dışından bile geliyorlar

Adana’da 20 yıl önce naylon bir çadırda kuzu kaburgayla kebapçılığa başlayan Yaşar Aydın, şimdi iki iş yerinde onlarca işçiye istihdam sağlıyor. Aydın, “İlk dükkanıma ‘kaburgacı’ yazdığımda ‘abi kurbağacı mı?’, ‘Kurbağa alımı var mı?’ diye soruyorlardı. Ama sabrettim. Şimdi istihdam sağladığım kişilerin aileleriyle birlikte yüzlerce insan ekmek yiyor yanımda” dedi.

15.12.2019Nerede Ne Yenir
Sağlıklı gıdalara dikkat çekiyorlar Hem üretip hem de öğretiyorlar

Sağlıklı gıdalara dikkat çekiyorlar! Hem üretip hem de öğretiyorlar

Sivas'ta Vali Salih Ayhan'ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, kentin doğal ürünlerin yapımını anlatmak, tanıtımını yapmak ve kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla 'Sağlıklı mutfak atölyesi' kurdu.

Kayısılısını yaptı Ortaya bambaşka bir lezzet çıktı

Kayısılısını yaptı! Ortaya bambaşka bir lezzet çıktı

Baklavası, künefesi, tatlısı derken kayısı bu kez de bazlama ile ağızları tatlandırıyor.

Burada pişen ekmeğin tadına doyum olmuyor İsteyen kendi de hazırlayabiliyor

Burada pişen ekmeğin tadına doyum olmuyor! İsteyen kendi de hazırlayabiliyor

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesi Erenköy mahallesinde bulunan yaklaşık yarım asırlık fırın, çevrede yaşayan ve kendi ekmeğini pişirmek isteyenlere de hizmet veriyor.

Sivastan iddialı çıkış Böylesi hiçbir ilimizde yok

Sivas'tan iddialı çıkış! 'Böylesi hiçbir ilimizde yok'

Kastamonu ve Kayseri arasındaki pastırma tartışmasına Sivas da dahil oldu.

Hepsi birbirinden güzel... İşte yurdumuzun enfes lezzetleri

Hepsi birbirinden güzel... İşte yurdumuzun enfes lezzetleri

“Yerli malı, yurdun malı, herkes onu kullanmalı” denince çoğumuzun aklına ilkokul dönemimizdeki o neşeli etkinlikler gelir. Hatta, sınıfça yenen börekler, meyveler,yemişler ve daha fazlası çoğumuzun unutamadığı ve tebessümle hatırladığı birer hatıra olarak kalmıştır.

Haşhaşı hem üretiyor, hem işliyor

Haşhaşı hem üretiyor, hem işliyor

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde Mehmet Ali Uluışık (67), haşhaşın hem üretimini, hem de ezmesini yapıyor. Ezmelerin büyük bölümünü kendi tarlasında yetiştirdiği haşhaştan ürettiğini söyleyen Uluışık, "Yaz sezonunda yurt dışından gelen gurbetçilerimizin yoğun ilgisi oluyor. Kış sezonunda ise kaplıcamıza gelen vatandaşlarımıza satışını yapıyoruz" dedi.

Erzurum mu Artvin mi Bizimdir deyip başvuruda bulundular

Erzurum mu Artvin mi? 'Bizimdir' deyip başvuruda bulundular

Cağ Kebabı Artvin'in mi yoksa Erzurum'un mu tartışması bitmek bilmiyor. Artvinli ustalar, cağ kebabının ilk Çoruh havzasında Artvinli bir çobanın yaptığını iddia ederken, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası cağ kebabı için patent başvurusunda bulundu.

Tam 16 saat fırınlanıyor Her derde deva

Tam 16 saat fırınlanıyor! Her derde deva

Kayseri’de 12 yıldır paça ustalığı yapan Abdullah Reyhan verdiği bilgilerde, dananın sırt etinden yapılan pöç hakkında, ”Pöç her derde devadır, herkes mutlaka yemeli” dedi.

Sivas’ta üretiliyor 15 ülkede pizzaları lezzetlendiriyor

Sivas’ta üretiliyor! 15 ülkede pizzaları lezzetlendiriyor

Sivas’ta üretilen peynirler, İngiltere başta olmak üzere 15 ülkeye ihraç ediliyor.

Türkiyede ilk kez yapıldı Siparişine yetişilemiyor

Türkiye'de ilk kez yapıldı! Siparişine yetişilemiyor

Türkiye’de ilk kez Kavak’ta yapılan 'kuyuda kaz tiridi'nde siparişe yetişilemiyor.

Kış aylarının bilinmeyen çerezi Üstelik şifa deposu...

Kış aylarının bilinmeyen çerezi! Üstelik şifa deposu...

Türkiye’de az bilinen ve sadece birkaç şehirde tüketilen termiye, kış mevsiminin gelmesiyle tezgahlarda yerini aldı.

Kayısılısını üretti Gaziantepe rakip oldu

Kayısılısını üretti! Gaziantep'e rakip oldu

Malatya'da KOSGEB desteği ile ev yemeklerinin sunulduğu bir restoran açan kadın işletmeci, ürettiği kayısılı baklava ile şimdiden Gaziantep’in meşhur baklavalarına rakip oldu.

Şerbet yerine süt kullanılıyor Tadan bir daha istiyor

Şerbet yerine süt kullanılıyor! Tadan bir daha istiyor

İzmir'de 13'üncü kez kapılarını açan Travel Turkey İzmir Fuarı'nda, Diyarbakır standında tanıtılan yöreye özgü tatlılar ilgi gördü. Son yıllarda ünlenen şerbet yerine süt kullanılan 'Soğuk Baklava' ise lezzetini, tadanların damağında bıraktı.

Gastronomi kültürüne yeni katkı: SAPOR İSTANBUL Yiyip içmeye değil, gerçek bilgiye doyacağız

Gastronomi kültürüne yeni katkı: SAPOR İSTANBUL! Yiyip içmeye değil, gerçek bilgiye doyacağız

İstanbul bu hafta sonu lezzetli bir organizasyona daha kavuştu. Ama son dönemde sıkça gördüğümüz tadım etkinliklerinden biri değildi bu. İki gün boyunca konunun uzmanlarından derinlemesine bilgi alabildiğimiz ‘eski usul sempozyum’ Sapor İstanbul’u ve hedeflediklerini, kurucusu Tuba Şatana’dan dinledik.

Medya platformu Podcast yeniden trend olma yolunda

Medya platformu "Podcast" yeniden trend olma yolunda

Dijital medya ürünlerinin internet üzerinden bilgisayara ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanmasını sağlayan "Podcast" uygulaması giderek yaygınlaşıyor.

4.12.2019Teknoloji
İlk fidan 85 yıl önce dikildi Şimdi ise tescili alınacak

İlk fidan 85 yıl önce dikildi! Şimdi ise tescili alınacak

Türkiye'nin ilk kez 1924 yılında, Rize'de dikilen fidanlarla tanıştığı mandalina için Karadeniz'de gen havuzu oluşturuldu. Klonlu fidanlar arasında en iyi özelliği gösteren mandalina ile gelecek yıl 'Rize Mandalinası' için tescil başvurusu yapılacak.

Türkiye’de ilham yolculuğuna çıktılar Gaziantep lezzetlerine hayran kaldılar

Türkiye’de ilham yolculuğuna çıktılar! Gaziantep lezzetlerine hayran kaldılar

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 5’inci Gastromasa Konferansı kapsamında Türkiye’de ilham yolculuğuna çıkan dünyaca ünlü 20 şefi ağırladı. Şefler, Gazi şehrin, yemeğine, sanatına, kültürüne ve tarihine hayran kaldı.

Türk mutfağına “yabancı” kalamadılar

Türk mutfağına “yabancı” kalamadılar

Türk mutfağına “yabancı” kalmamak için eğitimlere katılan yabancılar, karnıyarıktan içli köfteye, şehriye çorbasından kadayıfa kadar Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerini yapmaya başladı.

Sivasın vazgeçilmez lezzetlerinden... Kurusu yaşından 10 kat daha pahalı

Sivas'ın vazgeçilmez lezzetlerinden... Kurusu yaşından 10 kat daha pahalı

Sivas'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan madımak bitkisinin kurusu yaşından 10 kat daha pahalı.

Tescilli organik fasulye yok satıyor

Tescilli organik fasulye yok satıyor

Ordu'nun Akkuş ilçesinde yetiştirilen tescilli 'Akkuş şeker fasulyesi'nde, iç piyasa yoğunluğu nedeniyle ihracat talebi karşılanamıyor. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, fasulyenin yoğun talep gördüğünü belirterek, "Yurt dışından da yüklü miktarda talep var. Bu talebi karşılayacak seviyede üretim olunca ihracata başlayacağız. Şu an iç piyasada fasulyemiz anında satılıyor" dedi.

Tarifini kendi buldu Kilosu 350 TLden...

Tarifini kendi buldu! Kilosu 350 TL'den...

Antalya'da balık pastırması üreten Ahmet Akbaş, pastırmayı Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Kilosu 350 TL olan balık pastırması, 150 TL'ye satılan dana pastırması kadar beğeniliyor.

Dalında 15 lira, ipe dizilince altın kadar değerli

Dalında 15 lira, ipe dizilince "altın" kadar değerli

Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve ağırlıklı olarak Amasya'da üretilen çiçek bamyasının kurutulmuşunun kilogram fiyatı market ve pazarlarda 200 lirayı buluyor.

Dünyaca ünlü ödüllü şefler tattı En çok o lezzet beğenildi

Dünyaca ünlü ödüllü şefler tattı! En çok o lezzet beğenildi

İstanbul'da 30 Kasım tarihinde düzenlenecek 'Uluslararası Gastromasa Konferansı' kapsamında 18 değişik ülkeden Türkiye'ye gelen dünyaca ünlü şefler, Adana ziyaretinde şırdan dolmasına yoğun ilgi gösterdi.

Tam 15 çeşit üretiyor Türkiyenin tek kadın ustası...

Tam 15 çeşit üretiyor! Türkiye'nin tek kadın ustası...

Kayserili olan, 3 çocuk annesi Zeynep Geyik (33), Gaziantep'te tatlıcıda çalışarak, 2 senede künefe ustası olduktan sonra evini satıp, Adana'da dükkan açtı. Türkiye'nin tek kadın künefe ustası olduğunu belirten Geyik, Hatay'a özgü künefeyi geliştirip, 15 çeşit ürettiğini, sosyal medya sayesinde tanındığını söyledi.

27.11.2019Nerede Ne Yenir
1800’lü yıllara dayanıyor 4 ay bekletilip...

1800’lü yıllara dayanıyor! 4 ay bekletilip...

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde Rumlardan kalma lezzet tuzlu balık sardalya, sofraların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Konserve fabrikası sahibi Aygül Kemerli Ersoy (53), tuzlu balık sardalyanın yapılışının 1800’lü yıllara dayandığını belirtti.

4 dil bilen 2 üniversite mezunu mantıcı

4 dil bilen 2 üniversite mezunu mantıcı

Diyarbakır'da yaşayan, 2 üniversite mezunu, 4 dil bilen Bayram Nar (35), iş bulamayınca mantı evi açtı. Üniversite eğitimi için bulunduğu Antalya’da uzun süre iş arayan Nar, açtığı mantı evinde 5 kadına da istihdam sağlarken, "Özellikle kadın emeğinden, kadın elinden çıkan lezzetleri insanlar tatsın istedik" dedi.

Kahramanmaraşlı 3 kardeş üretti Talep patladı

Kahramanmaraşlı 3 kardeş üretti! Talep patladı

Kahramanmaraş'ta kardeş 3 paça ustası, şehrin en önemli lezzetleri olan Maraş paçası ve Maraş tarhanasını tek bir tabakta buluşturarak 'tarhanalı paça' yaptı. Paça ustalarından Erdoğan Sünbül, üstünü cevizle süsledikleri tarhanalı paçanın sevildiğini ve beklediklerinden çok fazla talep aldıklarını söyledi.

Dede yadigarı fabrikada üretti Üç farklı lezzet oluşturdu

Dede yadigarı fabrikada üretti! Üç farklı lezzet oluşturdu

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde zeytinyağı fabrikası işleten 27 yaşındaki Halil Sucu, bu ürünü enginar, avokado ve limonla zenginleştirerek müşterileri için üç ayrı lezzet oluşturdu.

Şanlıurfa’da kış kahvaltısı: Tirit

Şanlıurfa’da kış kahvaltısı: Tirit

Şanlıurfa'da özellikle soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirdiği için bu dönemde daha çok tercih edilen yöresel tirit yemeği, asırlardır kahvaltı sofralarını süslüyor.

Yazar Sonuçları

Yemek kitapları

Geçen yılın son aylarında çıkan yemek kitaplarını yılbaşı tatilini fırsat bilerek biraz inceledim. Kimi tarihten, kimi geleneklerden, kimi ilgi alanlarından, kimi de günün yemek trendlerinden yola çıkmış. Sanıyorum ortak noktaları -geçmişten günümüze farklı açılardan da baksalar- ülkenin ortak yemek kültürünü yansıtmaları. Yemeğin, sofranın birleştirici özelliğini bir kez daha hatırlatmaları, kolektif hafızayı oluşturmaları...

4.01.2020

Mühendislikten Aşçılığa Giden Yolculuk

Mühendislik okuduktan sonra aşçılığa olan tutkusunun peşinden gitmiş ve adını dünyaya duyurmuş bir master şef ile tanışmaya ne dersiniz? ‘Yedikleriniz Davranışlarınız Olur’ adlı kitabın yazarı ve TV programı sunucusu Deniz Orhun… Önce Amerika’da ve İngiltere’de gastronomi eğitimini tamamlamış sonra da dünyaca ünlü isimlere yemek hazırlayan şefler arasında yer almış.

1.01.2020

Madam Roza’ya âşık oldum

Her yazının başlangıcında bir ilham kaynağı vardır. Yazının itici gücü diyoruz biz ona.

22.12.2019

İnsanlara kendileri olabilmeleri için geniş bir alan bırakın!  

Günaydın yepyeni bir günden ve yepyeni bir haftadan hepinize sevgiler… 

2.12.2019