Tüm dünya iki yıldır koronavirüs salgınının nasıl başladığını ve virüsün insanlara bulaşmaya nasıl başladığını aydınlatmaya çalışıyor. Yeni ortaya çıkarılan e-postalar ve yazışmalar bilim insanlarının Kovid'in Wuhan laboratuvarından sızdırıldığını düşündüklerini ancak bu fikirlerini jet hızıyla kendi kendilerine sansürlediklerini gösteriyor...
#WuhanKoronavirüsün kökeni ile ilgili konuşan Harvard Üniversitesi'nden Dr. Alina Chan'ın sözleri tabiri caizse pahalı mal oldu. Bazı bilim çevrelerinin ve Çin basının hedefi haline gelen Chan ölüm tehditleri aldığını belirtti.
#KoronavirüsKoronavirüsün (Kovid-19) 'sıfır noktası' olarak anılan Wuhan ile ilgili İngiltere'de çok konuşulacak bir gelişme yaşandı. Harvard Üniversitesi'nden Dr. Dr. Alina Chan, İngiliz parlamentosunda kurulan Bilim ve Teknoloji Seçim Komitesi'ne yaptığı sunumda 'Bence laboratuvar kökenli olma olasılığı daha yüksek. Şu anda, pandeminin kökenini bilen insanların öne çıkması güvenli değil' dedi.
#KoronavirüsAvustralyalı ünlü gazeteci Sharri Markson'un yeni kitabı koronavirüsün Wuhan'daki tesisten sızdığı iddialarını bir kez daha gündeme getirirdi. Markson yeni salgın tehdidine çok konuşulacak uyarılarda bulunurken adres olarak bir kez daha Çin'i gösterdi.
#KoronavirüsVirüsün Çin'deki bir laboratuvardan sızdığı iddiası ABD'de hazırlanan yeni bir rapor ile bir kez daha gündeme geldi. ABD Temsilciler Meclisi raporunda Kovid-19'un Vuhan Viroloji Enstitüsünden çıktığı iddia edildi. Söz konusu raporda koronavirüsü laboratuvardan sızdığı tarih ile ilgili de çarpıcı bir iddia yer aldı. Raporun hazırlanmasına öncülük eden Temsilciler Meclisi üyesi Michael McCaul 'Bu, tüm zamanların en büyük üstünü örtme olayıdır ve dünya çapında 4 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmuştur. Sorumlular hesap vermelidir' dedi.
#DünyaWuhan Viroloji Laboratuvarı'nın sorumlusu Prof. Shi Zhengli, sessizliğini bozdu. Çin - Koronavirüs bağlantısı hakkında ortaya atılan iddiaların merkezinde olan isim, laboratuvar teorisi hakkında net açıklamalarda bulundu.The New York Times'ta yer alan habere göre, hakkındaki iddialar nedeniyle 'yarasa kadın' olarak da anılan Shi, laboratuvarlarda yeterince güvenli olmayan yarasa koronavirüsleri ile riskli deneyler yapıldığı suçlamasını reddetti.
#DünyaTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının ilk günlerinde, alarm zillerini çalmaya çalıştığı için kahraman olarak anılan Çinli doktor Li Wenliang çalıştığı hastanede hayatını kaybetmişti. Çinli doktorun ölümünün üzerinden tam bir yıl geçti.
#WuhanDünya genelinde birçok ülke son dakika koronavirüs salgını tedbirleri çerçevesinde sakin bir yılbaşı geçirirken, virüsün ilk görüldüğü Çin'in Wuhan kentinde binlerce kişi kent merkezinde toplanarak yeni yılı karşıladı. Wuhan'daki yeni yıl kutlamalarının görüntüleri tüm dünya gündeminde dikkatleri üzerine çekti.
#WuhanKoronavirüs salgını dünya genelinde çok sayıda can aldı. Salgının başlamasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçmişken, virüsün kaynağı ve Çin hükûmetinin tutumu ile ilgili iddialar gündeme bomba gibi düştü. İddialara göre Çin hükûmeti küresel itibarının zedelenmesini engellemek için bilimsel çalışmaları çarpıtıyor veya engelliyor. Kovid-19'un kökenine ilişkin araştırmalar, sıkı kısıtlamalar nedeniyle karmaşık hale geliyor. ABD’li gazeteciler, Çin'in virüsün kökeniyle ilgili bilimsel araştırmaları siyasallaştırdığına inanan bilim insanlarıyla konuştu. 2012 yılında Kovid-19 ile benzer özellikler taşıyan virüsün tespit edildiği maden ocağı, basın mensupları ve bilim insanlarına kapatıldı.
#VuhanÇin'de koronavirüsün çıkışıyla ilgili spekülasyonların merkezinde yer alan Wuhan Viroloji Labarotuvarı'nın sorumlusu Prof. Shi Zhengli, BBC'ye iddiaların boşa çıkarılması için her türlü ziyarete açık olduklarını söyledi.
#WuhanDünyayı kasıp kavuran ve yaklaşık 1.6 milyon insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgını yaklaşık 1 yıl önce Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı. Virüsün ortaya çıktığı şehir olan Wuhan'da hayatın normale dönmesiyle birlikte gece hayatı da hareketlenmeye başladı.
#WuhanBilim insanları DSÖ'ye yazdıkları bir mektup ile 'Maymun Çiçeği' hastalığının adının değiştirilmesini istedi. Kuruluş şikayetleri değerlendirmeye alarak bu konuda bir çalışma başlattıklarını duyurdu. Hastalığın yeni adının ne olacağı şimdiden büyük bir merak konusu oldu...
#Maymun Çiçeği2 seneden fazladır hayatımızda olan koronavirüsün salgın haline geldiği ve dünyaya yayıldığı Çin, hastalıkla mücadelede sert ve tuhaf yöntemler uygulamaya devam ediyor. Tüm dünya Covid-19’u unutmuşken sürekli karantinalara devam eden ülkede yeni bir yasak daha gündemde…
#ÇinGünümüzün en tehlikeli hastalıklarının başında herkesin bildiği gibi koronavirüs gelmektedir. Bu virüs oldukça tehlikeli olmakla birlikte birçok kişinin de doğrudan ölümüne neden olmaktadır. Koranaya yakalanan kişilerde çeşitli belirtiler olduğu bilinmektedir. Bazı belirtiler çok sık görülürken bazıları ise daha seyrek görülür. Mide bulantısı ve kusma korona belirtisi midir tüm detayları ile derledik.
#MideDünya Wuhan'da ortaya çıkan ve kısa sürede küresel bir pandemiye nenden olan koronavirüs ile vedalaşmaya hazırlanıyor. Pek çok ülkede hayat normale dönerken bilim insanları oldukça dikkat çekici bir araştırmaya imza attı. Uzmanlar koronavirüs geçiren kişilerde hala görülen 4 ana semptomu belirledi. İşte o liste...
#KoronavirüsDünyanın en dışa kapalı ülkelerinden biri olan Kuzey Kore'den itiraf gibi bir adım geldi. Pandeminin başından beri ülkede koronavirüs (Kovid-19) vakası görülmediğini iddia eden Kuzey Kore ilk vakayı açıkladı. Devletin resmi haber ajansı ulusal acil durum ilan edildiğini duyurdu.
#Kuzey KoreKoronavirüsün ilk görüldü yer olan Çin’de hali hazırda yürürlükte olan ‘0 vaka’ politikası eleştirilerin odağı olmaya devam ediyor. Çin vatandaşları artık dayanılmaz hale gelen karantina önlemlerine isyan ederken son sözü Dünya Sağlık Örgütü’nün başı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus söyledi. Ghebreyesus’un açıklamasının ardından yaşananlarsa deyim yerindeyse dünyayı şaşkına çevirdi…
#Çin