Verem
Verem Haberleri
Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım’ın ölüm yıl dönümü unutulmadı – Zübeyde Hanım ne zaman öldü?
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, vefatının 97'nci yılında anılıyor. Naaşı İzmir’de bulunan Zübeyde Hanım için sandukalı ve uzun hitabeli mezar yapımına Mustafa Kemal Paşa'nın "İzmir'in bir taşı yeter" diyerek karşı çıktığı biliniyor. Peki, Zübeyde Hanım ne zaman, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zübeyde Hanım’ın hayatı ve vefatıyla ilgili bilgiler…
Her 22 Saniyede 1 Kişi Veremden Hayatını Kaybediyor! İşte Bilinmesi Gerekenler...
Veremli her 10 kişiden 3’ünün tanı konulmadığı için tedavi alamadığını belirten Doç. Dr. Hatice Eryiğit Ünaldı, “Dünyada her yıl 10 milyon yeni veremli hasta ortaya çıkmaktadır. Yetersiz beslenme, sigara kullanımı, diyabet, HIV enfeksiyonu, verem için risk faktörleridir. 2019 yılında her 22 saniyede bir kişi verem nedeniyle hayatını kaybetmiştir” dedi, bu hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
Uzmanı uyardı... Bu hastalık koronavirüsle karıştırılabilir
Son zamanlarda koronavirüs korkusu nedeniyle hastanelere başvuru ve teşhis sayılarında düşüş yaşandığını belirten uzmanlar, verem hastalarının artabileceğine dikkat çekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu, “İşin özüne baktığımızda tüberküloz ve kovid-19 aslında birbirinden çok farklı hastalıklar. Kısmi de olsa bazı belirtiler ortak. Mesela öksürük, halsizlik, kırgınlık, ateş gibi belirtileri örnek gösterebiliriz. Dolayısıyla bazen tüberküloz hastaları ile koronavirüs hastaları benzer semptomlar nedeniyle karıştırılabilir. Hatta, eğer tüberkülozun erken dönemi ise akciğer görüntüleri de karışabilir” dedi.
Bu hastalık ile koronavirüste bazı belirtiler ortak... Dikkat! Karıştırılabilir
Son zamanlarda koronavirüs korkusu nedeniyle hastanelere başvuru ve teşhis sayılarında düşüş yaşanıyor. Uzmanlar, bu durumun verem kaynaklı ölümleri arttırabileceğini belirtiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu, “İşin özüne baktığımızda tüberküloz ve Kovid-19 aslında birbirinden çok farklı hastalıklar. Kısmi de olsa bazı belirtiler ortak. Mesela öksürük, halsizlik, kırgınlık, ateş gibi belirtileri örnek gösterebiliriz. Dolayısıyla bazen tüberküloz hastaları ile koronavirüs hastaları benzer semptomlar nedeniyle karıştırılabilir. Hatta, eğer türbekülozun erken dönemi ise akciğer görüntüleri de karışabilir” dedi.
Tarihin En Eski Hastalıklarından: Verem (Tüberküloz) Hakkında Merak Edilen Her Şey
Verem (tüberküloz) hastalığı genel olarak akciğerleri etkilemekte olan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olan verem hakkında Uzman Hekimi Prof. Dr. Salih Emri ayrıntılı bilgiler verdi.
Covid-19 salgını verem hastalığı ile savaşı olumsuz etkiledi
Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmaları başta olmak üzere farklı araştırmalar Covid-19 salgınının verem hastalığı ile savaşı olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Son bir yılda verem nedeniyle tanı koyulan hasta sayısı azaldı. Bunun nedenlerinin başında ise hastaların sağlık kurumlarına Covid-19 nedeniyle başvurmaması ya da sağlık kurumlarının Covid-19 dışındaki hastalara yeterli zaman ayıramaması geliyor.
Tüberküloz nasıl önlenir, tedavisi mümkün müdür?
Halk arasında verem hastalığı olarak bilinen tüberküloz hakkında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, “Tüberküloz hastalığı önlenebilir ve tedavi edilebilir” dedi.
Doç. Dr. Nejat Altıntaş'tan İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonuna ilişkin flaş açıklama
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, İngiltere'de mutasyona uğrayan koronavirüse ilişkin açıklama yaptı. Altıntaş, mutasyona uğrayan koronavirüste üç değişiklik meydana geldiği söyledi. Altında, değişiklikle birlikte virüsün savunma hücrelerimize karşı görünmez olduğu belirterek, "Bundan dolayı da şu an bulaştırıcılığı yüzde 70 arttı. Bir insandan bir insana daha kolay, daha hızlı geçiyor" dedi.
Kefirin faydaları neler? Kefir nelere iyi gelir?
Kafkasya kökenli sağlıklı bir içecek olan kefir, keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla yapılıyor. Tadı ayrana benzeyen bu ekşimsi içeceğin faydaları ise, vatandaşlar tarafından merak edilerek araştırılıyor. İşte, kefirin merak edilen faydaları ve iyi geldiği hastalıklar...
Akciğer sağlığını korumak genel vücut sağlığı için çok önemli
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Selvi, akciğer sağlığını korumanın genel vücut sağlığı için her zaman çok önemli olduğunun altını çizerek, “Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, spordan kaçınmak, hava kirliliği gibi birçok nedenden akciğerlerimiz zarar görebiliyor. Ayrıca astım KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları hayatı olumsuz etkiliyor” dedi.
Sultan Abdülmecid kimdir? Sultan Abdülmecit dönemi olayları ve Abdülmecid'in hayatı
Tam adı Abdul Mecid Bin Mahmud olan Sultan Abdülmecit, 25 Nisan 1823 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası II. Mahmut, annesi Bezmialem Valide Sultan'dır. En yenilikçi padişahlardan biri olan Sultan Abdülmecit, yönetim ve eğitim alanında birçok reform yapmıştır. Sultan Abdülmecid kimdir, hüküm sürdüğü dönemde hangi olaylar gerçekleşti? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
II. Mahmud kimdir? Iı. Mahmud dönemi olayları ve 2. Mahmut'un hayatı
1785 yılında doğan II. Mahmud, Osmanlı Devletinin 30. padişahıdır. Babası I. Abdülhamid, annesi Nakşidil Sultan'dır. 109. İslam halifesi olan II. Mahmut, 31 yıl boyunca tahtta kaldı. Kanuni Sultan Süleyman, Orhan Gazi ve Fatih Sultan Mehmet'ten sonra en uzun süre tahtta kalan padişahlardan biri oldu. II. Mahmud döneminde hangi olaylar yaşandı? Sizin için derledik.
AIDS hayatımızın içinde... Korunmak için neler yapılabilir?
En anlaşılır haliyle insan bağışıklık yetmezliği olarak bilinen HIV, vücut direncini neredeyse çökertiyor. Direncin düşmesi ile de AIDS ortaya çıkıyor. İlk defa 1980’lerde ortaya çıkan bu virüs her geçen gün artarak devam ediyor. Pek çok şekilde bulaşabilen virüs hakkında tüm merak edilenleri 1 Aralık Dünya AIDS günü vesilesiyle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elnur Rufullayev açıkladı…
Son dakika haberler: Ordu İl Pandemi Kurulu yeni karar aldı! Hastanelerin otopark ve yemekhaneleri yoğun bakıma dönüştürülüyor
Ordu’da koronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle hastanelerin prefabrik binalarındaki polikliniklerin kapatılmasına, otopark, yemekhane ve ek binaların da yoğun bakım servisine dönüştürülmesine karar verildi. Kentte ayrıca acil olmayan cerrahi işlemlere ara verilecek, ameliyathaneler yalnızca acil cerrahi girişimler yapılacak şekilde düzenlenecek.
Vücut sağlığı için çok önemli! Eksikliği diyabeti tetikleyebilir
Başta bağışıklık sistemi olmak üzere genel vücut sağlığında hayati öneme sahip D vitaminine ilişkin uyarılarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, D vitamini eksikliğinin diyabeti tetiklediğini belirterek, “D vitamininin bağışıklık sistemi hastalıklarından, kanserlere, kalp damar sağlığından şeker hastalığına kadar birçok hastalıkla ilişkili olduğu kanıtlandı. Astım hastaları açısından da D vitamini düzeyleri önemlidir. Bazı çalışmalarda D vitamini hem astım gelişiminde hem de tedavisinde önemli bir faktör olarak görülür” dedi.
“D vitamini eksikliği diyabeti tetikleyebilir”
Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, D vitamini eksikliğinin diyabeti tetiklediğini belirterek, “D vitamininin bağışıklık sistemi hastalıklarından, kanserlere, kalp damar sağlığından şeker hastalığına kadar birçok hastalıkla ilişkili olduğu kanıtlandı. Astım hastaları açısından da D vitamini düzeyleri önemlidir. Bazı çalışmalarda D vitamini hem astım gelişiminde hem de tedavisinde önemli bir faktör olarak görülür” dedi.
İki göz odada yaşam mücadelesi
Son dakika haberler: Dünya Covid-19 aşısından haber beklerken... 100 yıllık aşıdan gelen haber şok etkisi yarattı!
Koronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken bilim insanları da Covid-19’u yenecek bir aşı ya da ilaç bulabilmek için yoğun bir mücadele veriyor. İngiliz bilim insanlarının yaptığı son çalışma ise 100 yıllık verem aşısıyla ilgili umut verici sonuçlar elde etti.
5. Sınıf İngilizce Health Problems (Hastalıklar - Sağlık problemleri) konu anlatımı
''Health Problems'' Sağlık Sorunları demektir. ''İllness'' - ''Sickness'' ve ''Disease'' sözcüklerinin Türkçe karşılığı ise hastalıktır. ''Medication'' - İlaç anlamına gelirken ''Receipt'' kelimesinin anlamı reçetedir. 5. sınıflar İngilizce Health Problems (Hastalıklar - Sağlık Problemleri) konusunu ayrıntılı bir şekilde anlattık.
BCG aşısı nedir, ne zaman yapılır? Tıpta BCG aşısının açılımı ve uygulandığı yaş grupları
BCG aşısı, koronavirüs salgınında uzmanların yaptığı çalışmaların ardından gündeme geldi. Tıp dilinde BCG aşısı olarak adlandırılan tüberküloz yani verem aşısı, doğumdan itibaren yeni doğan bebeklere uygulanmaya başlanıyor. Ülkemizde Sağlık Ocağı ve hastanelerde uygulanan BCG aşısı, hayatı tehdit eden miliyer, menenjit TB gibi durumların ortaya çıkışını azaltıyor. Peki, BCG aşısı nedir ve ne zaman yapılır? İşte, BCG aşısının açılımı ve BCG aşısının uygulandığı yaş gruplarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
Tüberküloz Aşısının Kovid-19'a Karşı Koruyuculuğu Test Edilecek
BCG (tüberküloz) aşısının, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı etkili olup olmayacağı test edilecek. BBC'nin haberine göre, 1921 yılında geliştirilen ve tüberkülozun yanı sıra diğer enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlayabileceğine dair kanıt bulunan BCG, uluslararası Brace çalışması çerçevesinde İngiltere, Avustralya, Hollanda, İspanya ve Brezilya'da toplam 10 bin gönüllü üzerinde deneniyor.
Vakalar arttı... Aşı reddi toplum sağlığını tehdit ediyor
Artan aşı karşıtlığı toplum sağlığını doğrudan etkiliyor. Özellikle son yıllarda aşıyı reddeden aileler dolayısıyla kızamık vakalarında patlama yaşandı. Aşılama ile sadece birey sağlığı değil toplum sağlığının da korunduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Banu Yazıcı, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Son dakika haberi: Aşı karşıtlığı kızamığı patlattı
Son dakika haberi.. Dünyada giderek artan aşı karşıtlığı özellikle bitme noktasına gelen kızamık konusunda ciddi biçimde kendini göstermeye başladı. Türkiye genelinde 2018 yılında 716 olan vaka sayısı, 2019 yılında 2 bin 905’e yükseldi.
Yüz yüze eğitim genişliyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüz yüze eğitimin kapsamının genişletildiğini belirterek, “2, 3, 4, ortaokul 8 ve lise 12’inci sınıflarda belirlenen kurallar dahilinde yüz yüze eğitime geçilecek. Özel eğitim okulları ile köy okullarında da yüz yüze eğitimin önünde herhangi bir engel olmadığı görülmüştür.” dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Son dakika... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yüz yüz yüze eğitimin kapsamını genişlettiklerini belirterek, "Bugün yüz yüze eğitimin kapsamını genişletme kararı aldık. 2.3.4. sınıflarda da yüz yüze eğitimi belirlenen kurallar neticesinde başlatıyoruz. Bunlara ilave olarak ortaokul 8. lise 12. sınıflarda belirlenen kurallar dahilinde yüz yüze eğitime geçilecek" dedi.
Son dakika haberi... Bakan Koca müjdeyi verdi! Yerli koronavirüs aşısında insan denemeleri aşamasına geçildi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Kovid-19 ile ilgili yürütülen 13 yerli aşıdan 3'ünde hayvan deneme çalışmalarının başarıyla tamamlandığı, insan üzerinde deneme aşamasına geçildiği müjdesini cep telefonundan görüntülü arayarak verdi.
Türkülerimiz nelerdir? Türkülerimiz listesi, sözleri ve hikayeleri
Türkü, ''Türk'e ait'' - ''Türk'e özgü'' demektir. Bazı bölgelerde ''Türki'' olarak da geçer. Yüzlerce yıllık geleneğin bir parçası olan türkülerin sözleri herkesin anlayabileceği, sade bir dille yazılmıştır. Türkülerimiz nelerdir, sözleri ve hikayeleri ile birlikte sizin için derledik.
Mikroskobik canlılar nelerdir? Nerede yaşar ve solunum yapar mı? Mikroskobik canlıların özellikleri ve faydaları
Mikroskobik canlılar; en basit tanımıyla, gözle görülemeyen canlılardır. Özellikle mikroskopla incelenerek görüldüklerinden dolayı ayrı bir bilim dalı olarak karşımıza çıkan Mikroskobik canlılar nelerdir? Nerede yaşar ve solunum yapar mı? Mikroskobik canlıların özellikleri ve faydaları nelerdir? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
5. Sınıf Fen Bilimleri Canlıları Tanıyalım konu anlatımı
Canlılar ortak özelliklerine göre gruplara ayrılmaktadır. Canlıların taşıdığı ortak özelliklere göre gruplara ayrılmasına ise sınıflandırma denmektedir. Canlı varlıklar; yapısına, hareket özelliklerine, üreme ve beslenme şekline göre sınıflandırılmaktadır. Canlılar dört sınıfa ayrılmaktadır; hayvanlar, bitkiler, mikroskobik canlılar ve mantarlar. İşte, canlıları tanıyalım konu anlatımı.
Sinan Adıyaman kimdir? TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman nereli?
Sinan Adıyaman, ekran başındaki pek çok kişinin biyografisini araştırdığı isim olmaya başladı. Ortopedi ve Travmatoloji, El Cerrahisi alanında uzmanlığı bulunan Sinan Adıyaman, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı olarak görev yapmaktadır. Peki TTB Başkanı Sinan Adıyaman kimdir? İşte, Prof. Dr. Sinan Adıyaman hakkında merak edilen bazı bilgiler
ÖNDE AYSEL FONDA ANTALYA
Dijital pazarlama ile gelirler yüzde 20 artıyor
Boston Consulting Group (BCG) tarafından yapılan araştırmaya göre, dijital pazarlama yeteneklerini geliştiren işletmeler, gelirlerini yüzde 20 artırırken maliyetlerini yüzde 30 azaltabiliyor.
2 aylık bebek gelişimi - 2 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu
Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor. Aklınızda pek çok soru olabilir: 2 aylık bebek ne kadar uyur, 2 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 2 aylık bebek kilosu, 2 aylık bebek bakımı, 2 aylık bebek aşısı, 2 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 2. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
8. Sınıf Sosyal Bilgiler Sağlık Alanında Yapılan Çalışmalar konu anlatımı
Sosyal bilgiler dersi ile öğrencilerin birçok konuyu içselleştirmesi ve yakın çevresinde öğrendiklerini uygulanabilmesi ve hayatına bunları katılabilmesi için var olan bir derstir. Özellikle 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük konuları içerisinde geçmişten aldıkları derslerle geleceklerine yön vermelerini sağlayacak kazanımlar mevcuttur. 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük konuları içerisinde yer alan sağlık alanında yapılan çalışmalar konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
Uzmanlar pandemi sürecinde grip aşısını yaptırmayı tavsiye ediyor
Covid-19’da olduğu gibi viral salgın hastalıklarla mücadelede en büyük yardımcı unsurun aşılar olduğunu belirten İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, sonbaharda mevsimsel gribin pandemi sürecinde etkili olarak sağlık sistemini zora sokmaması için risk grubundakilerin yanı sıra gençlere de grip aşısı olmalarını önerdi.
Tüberküloz nedir ve hayvanlar üzerinden bulaşır mı?
Tüberküloz, halk arasında bilindiği şekliyle verem hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz, enfeksiyon kaynaklıdır ve bu nedenle bulaşıcılık oranı yüksektir. Öksürme ve hapşırma gibi yollarla yayılabilen tüberküloz, hayvanlarda da görülebilmekte, bulaşıcılığı bu şekilde de sağlayabilmektedir. Peki, tüberküloz nedir ve nasıl bulaşır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
ABD ile ticarette hedef Çin’den doğacak boşluğu doldurmak... 200 milyar dolarlık fırsat
Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ABD ile ekonomik ilişkileri güçlendirmek için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde yeni bir çalışma başlattı.
Koronavirüs sürecinde çocukların rutin aşıları ihmal edilmemeli
Korona endişesiyle çocukların rutin aşılarının ertelenmemesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aydın Ece, aşıların ihmaliyle boğmaca, kızamık ve hepatit gibi hastalıklarda artış olabileceği uyarısında bulundu.
Aleksandr Afanasyev ilk kez Türk okuruyla buluşuyor
Dünya masal derleyiciliğinin Andersen ve Grimm Kardeşler’le birlikte en önemli isimlerinden Aleksandr Afanasyev’in “Rus Halk Masalları 1” adlı derlemesi ilk kez Türk okuruyla buluşuyor.
Koronavirüs hava yoluyla bulaşabilir mi?
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) koronavirüsün havada asılı kalan damlacıklar yoluyla yayılma ihtimalini saf dışı bırakamayacağı yönündeki açıklaması önemli bir tavır değişikliği olarak gösteriliyor.
Koronavirüs nedeniyle çocukların aşıları ihmal edilmemeli
Salgın hastalıklardan korunmada aşının önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Kulak Gedik, “Korona pandemisi nedeniyle birçok ailenin çocuklarının düzenli aşılarını ertelemesi difteri, kızamık ve çocuk felci gibi hastalıklarda artışa yol açabilir” dedi.