1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiHenüz sektörde çalışan çok fazla vegan şef yok. Ama üniversitelerin vegan kulüpleri bu konuda çok aktif, bitki temelli lezzetlere ilgi duyan birçok gastronomi tutkunu genç yetişiyor. Ben ve restoran ekibim katıldığımız birkaç okul etkinliğinden aldığımız enerjiyi mutfağımıza yansıttık. İspanyol esintili tarifler hazırladık.
#ZeytinyağıMamut DNA’sından köfte üretildi... Paskalya kutlamaları başladı... GODIVA’dan bayram çikolatası... Kahve Dünyası’ndan tek kullanımlık kahve... Overdose’dan ‘bütünsel’ iftar... Nestlé’den afet bölgesindeki hayvanlar için sosyal sorumluluk projesi... Yeme-içme dünyasından son gelişmeler burada.
#MamutAkyaka seyahatim hem bölgenin sakinliği hem de yediğim bitki temelli geleneksel lezzetlerle beni çok mutlu etti. Kızartmasından kokorecine çıntar mantarının çeşitli hallerini ilk kez burada tattım. Bu seyahatten aldığım ilhamla İstanbul’a döner dönmez lahanadan tilkişene bol otlu ve sebzeli nefis tabaklar hazırladım. Umarım siz de dener ve çok seversiniz.
#EgeSlow Food Foundation, yöresel değerleri korumak ve üretimlerini sürdürebillir kılmak adına küresel bir proje başlattı. Nuh’un Ambarı projesi için Türkiye’den seçilen ürünler arasında tarhana çeşitleri, boyoz ve hardaliye de var. İşte, bu lezzetlerden yola çıkarak hazırladığım vegan tarifler...
#Slow Food Foundationİstiridye mantarından bol kimyon ve kekikli kokoreç... Tahinli sosuyla nohut köfteleri... Veya pancarlı humus, Meksika fasulyesi ve mısırlı bir harç... Üçü de lavaşa sarıp yendiğinde damaklara bayram ettiren, doyurucu öğünlere dönüşüyor. Hele bir de yanında vegan ayran varsa değmeyin keyfime!
#DürümTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganVegan beslenmenin çoğu kez bitkisel beslenmeyle aynı şey olduğu düşünülüyor. Oysa ikisi arasında çok önemli bir fark var: Veganlık çevresel hassasiyet ve hayvan refahından kaynaklı bir yaşam biçimiyken bitkisel beslenme sağlık odaklı bir beslenme biçimi...
#VeganAltın Küre, SAG ödül törenlerinde vegan menü tercih edildikten sonra bir çevreci atak da Oscar yetkililerinden geldi. 92. Oscar Ödül Töreni’nde yemek menüsü vegan menü oldu. 9 Şubat’ta gerçekleşen törende vegan menünün yanı sıra, hiçbir şekilde plastik şişe de kullanılmadı.
#BursaButtermilk, İngilizce yemek tariflerinde çok sık karşımıza çıkan bir malzeme. Ancak Türkiye’deki marketlerde buttermilk bulmak oldukça zor. Yabancı bir tarifi uygulamaya çalıştığınız durumlarda buttermilk’i kendiniz de yapabilirsiniz. Yapılışı çok kolay olan buttermilk’in tariflerini ve yapılışının püf noktalarını içeriğimizde bulabilirsiniz.
#ButtermilkGıdaların besin değerlerini arttırıyor, kompleks lezzetler yaratırken sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Fermantasyonu turşuyla sınırlamayın. Peynir ve et yerine geçen alternatif ürünlerin yapımında oynadığı kilit rollerle vegan ve vejetaryen mutfakların da yıldızı.
#FermantasyonUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Bitkisel bazlı beslenmenin çok ötesinde, kısaca hayvanların yaşam döngüsüne zarar veren hiçbir ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilecek vegan yaşam artık çok daha mümkün. Özellikle bitkisel gıdalara olan ilginin hızla artması nedeniyle çeşitlenen ürün yelpazesi, bu yaşam tercihini Türkiye’de de kolayca sürdürülebilir hale getiriyor. İşte vegan besinlerin zengin dünyası ile tanışmanızı sağlayacak mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikHer dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞAR