Uyku, sağlıklı ve dengeli bir yaşamın en önemli gereklerinden biri. Ancak fiziksel ve psikolojik birçok nedene bağlı olarak yaşanabilen uyku bozuklukları, sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle pandemi döneminde arttığı gözlenen uyku bozukluklarına karşı ne yapılmalı? ‘Bir türlü uykuya geçemiyor ve sabahları da uyanamıyorum’ diyenler bir tedavi almalı mı? Uyku sorunları yaşayanlar için pratik yöntemler var mı?
#UykuUyku problemlerinin eğer başka bir sağlık sorunu veya bir ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmıyorsa psikolojik kökenli olabileceğini belirten Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun, pandemi döneminde uyku bozukluklarının arttığına dikkat çekti. Kurşun, sağlıklı uyku için tavsiyelerde bulundu.
#Öğr. Gör. Klinik Psikolog İrem Burcu KurşunUyku probleminin koronavirüs sürecinde arttığını söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Sema Yıldız, “Negatif yönde etkilendiğimizi düşündüğümüz internet haberleri, sosyal medya paylaşımlarından mümkün olduğunca uzaklaşın” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Sema YıldızÇocuklar ve gençler gece başına en az dokuz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku sorunları ve uykusuzluk çocuğun gelişimine, öğrenmesine ve sosyal ilişkilerine olumsuz etkileri olabilir. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda uyku bozukluklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
#UykuZaman zaman hepimiz yaşamışızdır. Her zamanki saatimizde yatmamıza rağmen o gece bir tuhaflık var gibidir. Uyku bir türlü yanımıza uğramaz. Yatakta döner durur, serin kısmı yüzümüze gelsin diye yastığı çeviririz. Ertesi günkü önemli işlerimiz aklımıza gelir, uykumuzu almazsak çok zorlanacağımızı düşünürüz. Düşündükçe uykumuz daha da uzaklara gider. Bir bakmışız sabah olmuş...
#UykuBaşlıktaki cümle bana ait değil. Sağlık sorunları nedeniyle geçtiğimiz hafta görüştüğüm orta yaşlı bir hanımefendi “uykusuzluktan” yakınırken kullandı, ben de not alıp sizinle paylaştım. O hanımefendi de pek çoğunuz gibi neredeyse aylardır güzel, keyifli bir uykuya hasret kalanlardan biriydi.
#Osman MüftüoğluAynı gün içinde 6 saat diliminden fazla uçtuysanız jet lag’in neye benzediğini bilirsiniz; yorulma, duygularda karışıklık, sinirlilik ve dahası… Bunun nedeni, hızlı bir şekilde yeni bir zaman dilimine geçerek vücudunuzun biyolojik saatinin bozulmasıdır. Biyolojik saatin bozulması, hemen hemen tüm fizyolojik işlevlerinizin zamanlamalarının düzenlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Fakat bu kritik zamanlar birkaç gün içinde yerini düzelmiş vücut fonksiyonlarına bırakır. Yani her şey düzelir. Ya peki sosyal jet lag?
#Jet LagUzun çalışma saatleri, sabahlara kadar süren eğlenceler, stres ve diğer faktörler, çoğu zaman birçoğumuzun yeterince uyku uyuyamamasına neden oluyor. Bazıları ara sıra yaşam koşulları gereği uykusundan feragat ederken, bazıları da bunu bir rutin haline getiriyor. Peki bu vücudumuzda nasıl etkiler yaratıyor?
#UykuMutlaka yaşamışsınızdır; misafirlikte, seyahatte, yahut yeni bir yatak aldığınızda ilk birkaç gece uyumak çok da kolay olmaz. Döner durursunuz yatakta, sabah uyandığınızda dinlenmek şöyle dursun savaştan çıkmış gibi olursunuz. Eskiler "yerini yadırgamak" derler ya hani, aslında bu durumun çok net bir bilimsel açıklaması var.
#UykuModern çağın en büyük sorunlarından biri kalitesiz uyku. Hava kirliliği nedeniyle artan nefes alma sorunları, obezite nedeniyle yükselen uyku apnesi hastalıkları ve stres nedeniyle kronikleşen kalitesiz uykular. Araştırmalara göre ise uzun vadeli uykusuzluğun çok ciddi tehlikeleri var.
#Kalitesiz Uyku Geçmeyen Yorgunluğa Neden OlabilirGeceleri uykunuzdan aniden yoğun kaygı ve korkuyla uyanıyor, kalbinizin çarptığını hissedip kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız “nokturnal” özellikli panik atağınız olabilir. Uykuda gelen ve kişiyi uyandıran nokturnal panik atak, kişilerin uyku kalitesini bozarken aynı zamanda ölüm korkusu ile yaşamalarına neden oluyor.
#Panik BozukluğuUYKUDER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zerrin Pelin: - "Bilgisayar ve televizyon gibi cihazlar akşam saatlerinde melatonin salınmasına engel olduğundan bu çocukların hem uykuya dalmaları hem de uykuyu kaliteli bir şekilde sürdürmeleri güçleşmektedir. Bu problemlerin ortaya çıkması çocuklarda konsantrasyon güçlüğüne, davranışsal ve hafıza problemleri ile obeziteye yol açtığı çalışmalarla gösterilmektedir"
#Uyku'Bir yastıkta kocayın' diyerek büyüklerimiz aynı yatakta yatılması gerektiğini bize empoze etse de son zamanların trendi eşlerin ayrı yataklarda uyuması. Yapılan yeni bir araştırma ise tam da bu konuya parmak basıyor. Peki çiftler ayrı mı, birlikte mi uyumalı? Uzmanlar değerlendirdi...
#SağlıkMagnezyum eksikliği, hipomagnezemi ismi ile de bilinir. Bu durum ise, genellikle fazla önemsenmeyen ama aslında çok önemli bir sağlık sorunudur. Toplumda çok da nadir görülmeyen bir durumdur. Çoğu kişide eksiklik düzeyinde olmasa da pek çok insan yeterli magnezyum almaz. Magnezyum eksikliği kilo aldırır mı ve yapar mı sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkKilo vermek için denenen birçok diyet var ama son yıllarda aralıklı oruç (IF) diyeti oldukça popüler hale geldi. Pek çok ünlünün de aralıklı oruç diyeti ile zayıfladığını sık sık duyuyoruz ancak son yapılan araştırma yine kafaları karıştırdı. IF diyeti gerçekten sağlıklı mı ve sanıldığı kadar etkili mi? Uzmanlar ne diyor?
#Sağlık