Uygulamalı Eğitim
Uygulamalı Eğitim Haberleri
İmam, cami minaresini boyayabilmek için dağcılık eğitimi aldı
GİRESUN'un Eynesil ilçesinin Yarımca köyünde imam olarak görev yapan Hüseyin Avni Öztürk (28), caminin minaresini boyamak için Erzurum'da endüstriyel dağcılık eğitimi aldı. Öztürk, iple tırmanacağı 40 metre yükseklikteki caminin minaresini boyadıktan sonra çevre köylerdeki camilerin minarelerini de boyayacak.
Eko-Çiftlikte uygulamalı eğitim
‘1000 Okul Projesi’ kazandırıyor
MEB tarafından okullar arası başarı farklarını azaltmak ve mesleki eğitimi güçlendirmek için başlatılan Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi kapsamında bu yıl 438 okulda yapılan üretim geçen yıla göre yüzde 42 arttı.
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Üniversitelerde birçok bölüm bulunmaktadır. Bazı bölümler çeşitli alt alanlara ayrılarak farklı üniversite bölümlerini oluşturur. Bu bölümlerden biri de ağaç işleri endüstri mühendisliği bölümüdür. Ağaç işleri endüstri mühendisliği nedir? Ne iş yaparlar? İş imkanları nasıldır? İşte ağaç işleri endüstri mühendisliği bölümü ille ilgili detaylar.
Kalyoncu: “Kısa zamanda çok büyük mesafe aldık”
Üretime 3 ay önce başlayan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, Türkiye’nin yenilebilir enerji ihtiyacını karşılamak ve ihracat fırsatlarını değerlendirmek için üretim kapasitesini 2 katına çıkarma kararı aldı. Fabrikada üretilen güneş panellerinin Karapınar GES’te kurulumu ise devam ediyor ve kurulu güç kısa sürede 40 Megavat’a ulaştı. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, “Yerli ve milli enerji atılımı açısından ülkemiz için büyük ve değerli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu alanda kısa zamanda çok büyük mesafe aldık. Ülkemiz, atılan bu adımlarla enerji üretiminde dünyada iyi bir konuma geldi. Daha gidilecek yol var ve bu hedef doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Oyunculuk Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Oyuncu kelimesi dilimize Aktör kelimesinden gelmektedir. Aktör kelimesinin kökeni ise Yunanca hypokrites kelimesine dayanır. Bu kelime canlandıran, oynayan kişi anlamında kullanılır. İşte, tüm detaylar.
Geleneksel El Sanatları (Myo) Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
Geleneksel el sanatları bölümü, Türk kültüründe yer alan motifler, yazılar, dokumalar ve daha pek çok sanat örneklerine karşı ilgi ve beceriye sahip Türk kültürüne hakim öğrenciler yetiştirmeyi amaçlar. Geleneksel el sanatları bölümü nedir? Geleneksel el sanatları bölümü mezunları ne iş yapar? Gibi en çok merak edilen soruların cevabını sizler için derledik.
Arkeoloji Ve Sanat Tarihi Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları
İnsanlığın var oluşundan bugüne kadar geçen zamanda ortaya çıkan bütün tarihi ve kültürel eserler hem arkeoloji hem de sanat tarihinin araştırma alanı içine girer. Arkeoloji ve sanat tarihi bölümü nedir? Mezun olan kişilerin çalışma alanları nelerdir? Sizler için derledik.
Allianz Teknik 1 yılda 2000’den fazla misafir ağırladı
Allianz Türkiye’nin geçtiğimiz yıl toplumsal risk farkındalığını artırma hedefiyle hayata geçirdiği Allianz Teknik, 1 yaşını doldurdu.
CTE idare memuru öğrencisi nedir, ne iş yapar, maaşı ne kadar?
CTE idare memuru öğrencisi, pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan CTE idare memuru öğrencisi pozisyonunda çalışan bir kişi, göreve resmi olarak başlamasının ardından 4 bin 500 TL civarında gelire sahip olmaktadır. 2,5 yıl erken emekli olma imkanına da sahip olan CTE idare memuru, ceza infaz kurumları iş yurdu yönetiminde de elde edilen gelirler doğrultusunda yıllık olarak 2000 – 6000 TL arasında kar payı alabilmektedir. İşte, CTE idare memuru öğrencisi hakkında detaylı bilgiler
Uygulamalı eğitime 'uzaktan' çözümler... Evde damar yolu açıyor, diş oyuyorlar
Üniversitelerin birçoğu güz dönemini uzaktan eğitim yoluyla geçirme kararı aldı. Tıp, diş hekimliği gibi uygulama gerektiren fakültelerde eğitimin nasıl verileceği ise merak ediliyordu. Bazı fakülteler bu durum için farklı çözümler üretti.
YÖK’ten hastane düzenlemesine teşekkür
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen teklifle Yükseköğretim kanununda değişikliğe gidildi. Buna göre Tıp Fakültesi açmak isteyen vakıf üniversitelerine hastane kurma şartı getirildi. YÖK Başkanı Yekta Saraç kararın ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak yetkililere teşekkür etti.
Meslek liselerinde yüz yüze eğitim başladı
Ana okulları ve ilkokullar için çalan ders zili, bu hafta da meslek liseleri için çaldı. Uygulamalı eğitim yapacak olan 10, 11 ve 12'nci sınıflar ders başı yaparken, henüz alan dersi seçmeyen 9'uncu sınıf öğrencileri yüz yüze eğitime bir hafta sonra başlayacak.
Meslek Liseleri yüz yüze eğitime başladı
ANA Okulları ve ilkokullar için çalan ders zili, bu hafta da meslek liseleri için çaldı. Uygulamalı eğitim yapacak olan 10, 11 ve 12’nci sınıflar ders başı yaptı.
Akıllı tarımda yeni dönem başlıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Gebze Teknik Üniversitesi arasında yarın imzalanacak "Akıllı Tarım Uygulamaları Eğitim Merkezi" iş birliği protokolüyle akıllı tarımda yeni bir dönem başlayacak.
Meslek liselerinde yüz yüze eğitim başlıyor
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, mesleki eğitim merkezleri, güzel sanatlar liseleri ve spor liselerinde alan ve dal derslerin uygulama kazanımları, 5 Ekim'den itibaren yüz yüze eğitimle verilecek.
Son dakika haberleri... Meslek liselerinde 'uygulamalı dersler' 5 Ekim'den itibaren yüz yüze yapılacak
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, mesleki eğitim merkezleri, güzel sanatlar liseleri ve spor liselerinde alan ve dal derslerin uygulama kazanımları, 5 Ekim'den itibaren yüz yüze eğitimle verilecek. Yüz yüze eğitimde, öğrenciler gruplara ayrılarak her ders saati 30, teneffüsler 10 ve öğle arası 45 dakika olarak uygulanacak.
Profesöre taciz suçlaması
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 10 öğrenci okuldaki bir klinikte görev yapan Prof. Dr. Z.E.B.’yi sözlü ve fiili taciz suçlamasıyla şikâyet etti. Şikâyetçilerin şahit gösterdiği arkadaşları da anlatılanları doğruladı. 2019’un aralık ayında üniversite bünyesinde başlatılan soruşturma sonuçlanmadı. Öğrenciler “Üzerinin örtülmesinden korkuyoruz” derken iddiaların odağındaki Prof. Z.E.B. ise ‘iftira’ dedi.
Üniversiteli marangozlar
Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) Mobilya Dekorasyon Programı kapsamında teorik eğitimin yanı sıra marangozluk yapan öğrenciler, kamu kurumlarının mobilyalarını üretiyor.
Son dakika... Adalet Bakanı Gül'den 1200 hakim ve savcı alımı için açıklama
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 1200 hâkim ve savcı alımı için yapılacak sınava ilişkin ilanı Bakanlığın web sitesinde yayınladıklarını duyurdu.
Sağlık Bakanlığı duyurdu: Milli aşı babayiğitleri aranıyor
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de kurulacak tesislerde aşı geliştirme, araştırma ve üretimin her aşamasında görev yapabilecek biyolog, laboratuvar teknisyeni, eczacı, kimyager, veteriner hekim, tıbbi farmakolog ve hekimler arıyor.
'Türkiye'nin Otomobili' için ön lisans programı açıldı
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) bünyesinde açılarak ilk öğrencilerini kabul eden ön lisans programı, Gemlik ilçesinde yapımı süren "Türkiye'nin Otomobili" fabrikasındaki üretim için eleman ihtiyacını karşılayacak.
İHA uygulamalı eğitim ve teknoloji merkezi olmayı hedefliyorlar
Karesi Belediyesi, İnsansız Hava Aracı (İHA) teorik ve uygulamalı eğitim sınıfları, İniş ve kalkış pistleri, kapalı uçuş alanları, yarış alanları ve E-Spor tesisin yer alacağı Karesi Belediyesi İnsansız Hava Aracı Uygulamalı Eğitim ve Teknoloji Merkezi kurulması için çalışmalara başladı. Türkiye’de bir ilk olacak merkez ile Karesi, İHA Üssü haline gelecek.
Üniversitelerin tercihi: Güz döneminde online eğitim
Üniversiteler, YÖK’ün eğitim öğretim için 1 Ekim’i işaret etmesinin ardından akademik takvimlerini oluşturmaya başladı. Birçok üniversite güz dönemi yarıyılı eğitimlerini uzaktan yapmaya karar verdi. Uygulama gerektiren dersler ile final sınavları ise yüz yüze yapılacak.
Öğrencilere bilim ve teknoloji alanında uygulamalı eğitim
Kastamonu'da düzenlenen etkinlikle, dezavantajlı ve okullarındaki en başarılı 48 öğrenciye bilim ve teknoloji alanında uygulamalı eğitim veriliyor.
Danilo Şef aşçı adaylarına risotto'nun püf noktalarını verdi
Türkiye'de adından sıkça söz ettiren ünlü İtalyan şef Danilo Zanna, geleceğin şef adaylarıyla mutfağa girdi. Gastronomi bölümünde okumak isteyen adaylara ders veren Zanna, İtalyan mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan risotto'nun tüyolarını paylaştı.
'Teknolojinin eğitime yansımasını kullanmak durumundayız'
Doç. Dr. Meltem Eryılmaz, sanal gerçeklik ile eğitim, dijital dönüşüm sürecinde eğitim ve korona virüs sürecinin eğitimde teknoloji kullanımına yansımaları konuları üzerine değerlendirmelerde bulundu. Artık teknolojinin eğitimde kullanımının çok popülerleştiğini söyleyen Eryılmaz, teknolojinin hızla ilerlemesiyle bunun kaçınılmaz bir gerçek olduğunu kaydetti.
Sosyal mesafeli mezuniyet
Selçuk Üniversitesi (SÜ) 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 45’inci yıl mezunları törenle cübbelerini giydi.
Bakan Adil Karaismailoğlu'ndan önemli mesajlar: 'Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Piri Reis Üniversitesinde Deniz Ticaret Odası'nın 'Temmuz Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı. Bakan Karaismailoğlu, “Unutmayalım ki, denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir" dedi.
MEB'den kurslara tedbir yazısı
Sürücü kursları, iş makinesi operatörlük kursu, gemi adamı yetiştirme ile pilot yetiştirme kurslarında, dersliklerin oturma düzeni, kursiyerler arasında en az bir metre mesafe olacak şekilde oluşturulacak. Ateşi 38 dereceden yüksek olanlarla öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan ya da gelişenler içeri alınmayacak.
YÖK'ten hemşirelik okuyanlara staj kolaylığı
YÖK, öğretmenlik programlarında okuyan öğrencilerin ardından hemşirelik programlarında okuyan öğrencilerin de stajları konusunda yeni bir karar aldı. Buna göre, hemşirelik programlarında mezun aşamasındaki öğrenciler, staj uygulamalarını koruyucu önlemler alarak sağlık birimlerinde yapabilecekleri gibi, uzaktan öğretim yoluyla da tamamlayabilecek.
YÖK'ten uygulamalı eğitim ve staja kolaylık
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "2019-2020 bahar dönemi için öğrencilerin eksik kalan uygulama eğitimi ve süresinin, uzaktan öğretim yöntemiyle ders, ödev, proje, uygulama dosyası ve benzeri etkinlikler veya yaz öğretimi şeklinde yükseköğretim kurumları tarafından tamamlatılabilmesine karar verildi" dedi.
Bakanlıklara bağlı bazı kurumların yapısında değişiklik
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile KOSGEB, Türkiye Su Enstitüsü, TSE, TRT, TÜİK, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile MAPEG'in teşkilatı yapısı ve görevlerinde düzenleme yapıldı.
Hakem lisesi için protokol imzalandı
MEB ile TFF arasında TFF Hakem Meslek Lisesi’nin açılmasını sağlayacak protokolü imzaladı.
İstanbul Havalimanı polislerine ilk yardım eğitimi
İSTANBUL Havalimanı'nda meydana gelebilecek ani olaylarda, etkin müdahale etmeleri amacıyla görevli tüm polislere yönelik kapsamlı şekilde ilk eğitim yardımı verilmeye başlandı.
10 soruda bekçileri tanıyalım
Geçmişin ‘bekçi amca’ nostaljisi, Meclis’te görüşmeleri süren yeni çarşı ve mahalle bekçileriyle ilgili yasa teklifiyle canlandı. Ancak bu kez, özellikle muhalefetin ‘polis yetkileri’ itirazlarına yol açan kimlik sormadan araç durdurmaya, zor ve silah kullanmaya kadar geniş yetkileriyle tartışma konusu oldular. Büyükşehirler ve güvenlik riski olan iller ağırlıklı olmak üzere 81 ilde görev yapan bu yeni nesil bekçiler kimler ve bu görevlere nasıl seçiliyorlar? Bakanlık verilerine göre yeni bekçilerin seçilip göreve başlama süreçleri özetle şöyle:
Enerji verimliliği yönetmeliğinde değişiklik
Enerji verimliliğine yönelik hizmetler kapsamında, gerekli şartları taşıyan üniversite ve meslek odalarına uygulamalı eğitim yapabilmeleri ve şirketleri yetkilendirebilmeleri için, tüzel kişilere de sanayi veya bina ve hizmetler sektörlerinde faaliyet yürütebilmeleri için 5 yıl süreli yetki belgesi verilecek.
YÖK'ten uygulamalı eğitimler için yeni yönetmelik
YÖK, ‘Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği’ni askıya çıkardı. YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim kurumlarının uygulamalı eğitimlerle ilgili farklı kavramlar kullandığı bunun da uygulamalarda sorunlara yol açtığı ve uygulamalı eğitimlerin amacına ulaşamadığı tespit edildi.
Meslek liselerinden 2019'da ekonomiye 392 milyon lira katkı
MEB verilerine göre, 2019'da, mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezlerinde yapılan üretimden 392 milyon lira gelir elde edildi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "2018'in geliriyle karşılaştırıldığında 2019'da yüzde 40'lık artış gerçekleşti. İl bazında en fazla gelir Ankara, Antalya ve Hatay'da elde edilirken, okullar düzeyinde Hatay Dörtyol Recep Atakaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ilk sırada yer aldı" dedi.
Uluslararası öğrenci sayısı 178 bine ulaştı
Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında 16 pilot üniversitedeki 3 bin öğretim üyesi ve yaklaşık 36 bin öğrenciye dijital dönüşüm eğitimi verildi. Akademide ‘Açık Erişim ve Açık Bilim’ çalışmaları başlatıldı. ‘Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği’ başlıklı kongrede, gelecek yıl açılacak yeni üniversite programları masaya yatırıldı. Vakıf üniversitelerini Ar-Ge'ye ve öğretim üyesi yetiştirmeye teşvik eden, reklam-tanıtım bütçesine sınırlama getiren kararlar alındı. ‘Hedef odaklı uluslararasılaşma’ politika sonucu 2014'te 48 bin olan uluslararası öğrenci sayısı, dört yılda 178 bine ulaştı.
TÜBA'dan öğretmenlere "Uygulamalı Bilim Eğitimi Kursu"
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), temel bilimler öğretmenlerine yönelik Uygulamalı Bilim Eğitimi Kursu düzenleyecek.
MYO’larda uygulamalı eğitim arttırılacak
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Öğrencilerimizin mesleki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla uygulamalı eğitimlerinin arttırılması konusunu görüşerek, bu konunun da ele alınacağı MYO müdürlerinin katılımıyla bir çalıştay yapılmasını kararlaştırdık" dedi.
Mercedes-Benz Türk, 5 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Laboratuvarı’nı yeniledi
Mercedes-Benz Türk’ün, Mercedes-Benz Bayileri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliğinde gerçekleştirdiği proje kapsamında; Taşdelen IMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Hatay Samandağ Adem Nural Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gaziantep Şehitkamil Ali Topçuoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Antalya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Van Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin laboratuvarları yenilendi.
Antalya'da hekimlere robotik cerrahi sistem kursu
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Aydınlı, "Tüm cerrahlarımız robot simülasyonuna geçerek dikiş attı ve robotu kullanmayı öğrendi. Cerrahlara robotla nasıl nakil yapılacağı gösterildi." dedi.
Meslek lisesi öğrencileri köylerdeki bilgisayarları onarıyor
Hatay'da meslek lisesi öğrencileri bir yandan mesleklerini öğrenirken diğer yandan da üç yıl önce başlattıkları ‘Kırsalda teknolojik kalkınma projesi’ kapsamında köy okullarındaki bilgisayarların bakım ve onarımını üstleniyor.
Birikim ve pratik buluşacak
OSTİM'de sanayi-üniversite uyumunu artıracak iş birliği
OSTİM Sanayici İşadamları Derneği (OSİAD) ile Ostim Teknik Üniversitesi arasında üniversite birikimi ve sanayi pratiğini bir araya getirmeyi amaçlayan iş birliği protokolü imzalandı.