Tokluk
Tokluk Haberleri
Karaciğer Detoksu Nedir ve Nasıl Yapılır?
Ramazan ayında uygun beslenerek kolesterolü düşürmenin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, “Bu ayı karaciğerimizde detoks sağlamak için bir fırsata dönüştürebiliriz" dedi, karaciğer detoksunun nasıl yapılacağını anlattı.
İftar saatleri 2020: İftar vakti ezan ne zaman okunuyor, iftara ne kadar kaldı? İstanbul, Ankara İzmir imsakiye
İftar saat kaçta? sorusu orucunu açmak üzere iftar hazırlıklarına başlayan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre Ramazan ayında il il iftar saatleri her ilde bir kaç dakika farklılık gösteriyor. 15 Mayıs iftar vakitlerini öğrenmek isteyenler, 'İftar vakti ezan ne zaman okunuyor, iftara ne kadar kaldı?' sorusunun yanıtını 2020 Diyanet Ramazan İmsakiyesi üzerinden alabiliyorlar. Ramazan'ın son günlerine doğru 81 ilin iftar vakti her gün biraz daha uzamaya başladı. İşte, 2020 İmsakiyesine göre, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Trabzon, Diyarbakır, Hatay ve tüm illerin iftar vakitleri ve iftar saatleri bilgisi.
Sahurda bunları yiyenler iftara kadar acıkmıyor
Ramazan günlerinin en önemli öğünlerinden biri de sahurdur. Sahurda yenilen yiyecekler gün boyu bizi tok tutması açısından oldukça önemlidir. Peki Ramazan ayında ne yersek bizi tok tutar? Diyetisyen Berrin Yiğit bizler için sıraladı.
Yüksek tansiyon hastalarının oruç tutması riskli mi?
Yüksek tansiyon hastaları ramazan ayında en çok oruç tutup tutamayacaklarını merak ederken, bu hastaların bazılarının günde bir ilaç, bir kısmının ise beş farklı ilaç kullandığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, oruç tutarken bu ilaçların bazılarının düzenli kullanılamayacağı için doktor tarafından hastanın oruç tutmamasının önerilebileceğine dikkat çekti ve hipertansiyon hastalarını uyardı.
Bilinç ve sabırla süreci aşacağız
İftar saatleri Ramazan İmsakiyesi 11 Mayıs 2020: İftar vakti ezan ne zaman okunacak? İstanbul, Ankara, İzmir tüm illerin iftar vakitleri
İftar saatleri ve il il iftar vakitleri bilgisi 2020 Ramazan İmsakiyesi üzerinden açıklandı. İstanbul, Ankara İzmir, Bursa, Gaziantep, Adana ve tüm illerin iftar vakitleri ve ezan saatleri, iftara kısa süre kala sorgulanmaya başlandı. On bir ayın sultanı Ramazan ayında 81 ilin ezanı saatleri Diyanet'in yayınladığı 11 Mayıs Diyanet Ramazan İmsakiyesi takvimi üzerinden öğreniliyor. Saatlerin ilerlemesiyle, ezan ne zaman kaçta okunacak? sorusunun yanıtı yoğunlaşılan konulardan oldu. Peki iftara ne kadar kaldı, iftar saat kaçta? İşte, il il iftar saatleri ve 2020 Diyanet Ramazan İmsakiyesi iftar vakitleri.
Tüm illerin iftar saatleri Ramazan İmsakiyesi 2020: İstanbul, Ankara, İzmir iftar vakti ezan ne zaman okunacak?
İftar saatleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli Ramazan İmsakiyesi üzerinden açıklandı. 23 Mayıs'a kadar sürecek olan Ramazan ayının bugün 15. günü idrak ediliyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayında tüm illerin iftar vakitleri ve akşam ezanı saatleri Diyanet'in yayınladığı 8 Mayıs imsakiye takvimi üzerinden öğreniliyor. Saatlerin ilerlemesiyle beraber 81 ilde iftar vakitleri yaklaşırken ezan ne zaman kaçta okunacak? sorusunun yanıtı da yoğunlaşılan konulardan oldu. Peki, bu akşam iftar saati ne zaman? İşte, tüm illerin iftar vakitleri ve 2020 Diyanet Ramazan İmsakiyesi...
Tüp mide ameliyatıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar
Obezite tedavisi için uygulanan tüp mide ameliyatları epey yaygınlaştı. Bu yaygınlaşan tedavi yöntemi kulaktan kulağa konuşulan gerçeği yansıtmayan birçok bilgiyi de beraberinde getirdi. Peki, bu yanlışlar neler? Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, konuyla ilgili önemli bilgiler aktardı.
10 soruda ramazan
Moringa oleifera, Moringa çayı nedir?
"Hindistan'da yetişen moringa bitkisi, son zamanlarda popülerleşen ve faydaları merak edilen bitkiler arasında.. Çayı demlenerek tüketilen bu bitkinin vücuda faydaları olmakla birlikte fazla tüketilince de bir takım zararları bulunuyor. Moringa çayı nasıl tüketilmeli? Faydaları neler? Zayıflatıyor mu? İşte cevapları..."
Koronavirüse Karşı Kırmızı Renkli Besinler Tüketin
Ramazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, ramazan’da çilek, yaban mersini, kırmızı biber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabileceğimizi söyledi. Peki başka hangi besinleri tüketmeliyiz?
“Ramazan’da koronavirüse karşı kırmızı renkli besinler tüketin”
Ramazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabiliriz” dedi.
İşte ramazanda bağışıklığı güçlü tutmak için iftarda ve sahurda yenmesi gerekenler
Yeni tip koronavirüsten korunmak için çok önemli olan güçlü bağışıklık sisteminin, Ramazan Ayında da korunması, iftar ve sahurda yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Virüslere karşı vücudumuzu korumak için, bağışıklık sistemini olumlu etkileyen faktörlerden en önemlisinin sağlıklı ve dengeli beslenme olduğunu söyleyen Diyetisyen Renan Güneş önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
İftarda çorbadan sonra 15 dakika mola
Ramazan ayının koronavirüs salgınının sürdüğü bir döneme denk gelmesi, sağlıklı beslenmeyi daha da önemli hale getirdi. Uzman Diyetisyen Veysel Ciğerli, özellikle iftar sofralarında yeme hızına dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Almanya Türk doktoru konuşuyor... Obeziteye karşı ‘EFE’yi geliştirdi...
24 yıldır Almanya’nın Köln kentinde yaşayan Türk doktor Fevzi Cebe, kendi geliştirdiği ve ‘EFE’ adını verdiği medikal bandajla 5-6 haftada obezite hastalarına kilolarının yüzde 10.6’sını verdirmeyi başardı. 28’i erkek 34’ü kadın 62 kişi üzerinde yapılan testler sonucunda, deneklerin tamamının kilolarının yüzde 10,6’sını verdiği gözlendi. Yaşları 18 ila 74 arasında değişen, 90 ila 250 kg arası ağırlıkta olan çoğunluğu Alman hastalar, midenin üst kısmına bağladıkları EFE sayesinde hızlı doyup geç acıktıklarını ifade etti.
Koronavirüs pandemisinde oruç tutarken nelere dikkat edilmeli?
Ramazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu, sağlıklı beslenmenin ve gerekli besin ihtiyaçlarını almanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, “Koronavirüsten koruyacak bir besin var mı? Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli, hangi besinler tüketilmeli? Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz? Hangi hastalar çok dikkat etmeli? Fiziksel aktivitelerde nelere dikkat edilmeli?” gibi sıkça karşılaşılan sorular hakkında merak edilenleri anlattı.
Sağlık Bakanlığı uyardı: İftar ve sahurda bu uyarılara dikkat!
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
Ramazanda sıvı kaybını önlemek için meyve suyu tüketin
Ramazan döneminde vücudun hem sıvı hem de enerji kaybettiğini vurgulayan uzmanlar, iftarda sağlıklı beslenmeye çok daha önem gösterilmesini ve meyve suyu içilmesini öneriyor. Meyve suyunun uzun süren açlık sonrası düşen kan şekerini kısa sürede düzenlediğini ifade eden uzmanlar, iftar yemeklerinde bir bardak meyve suyu tüketimini tavsiye ediyor.
Ramazan ayında tiroid ilaçları nasıl kullanılmalı?
Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin yaşam şekilleri, beslenme ve uyku düzenleri de değişiyor. İçinde bulunduğumuz dönemde koronavirüs (Covid-19) salgını ile baş etmeye çalışırken bu değişiklikler daha belirgin hale geldi. Peki, oruç tutmak isteyen ve kronik hastalığı nedeniyle düzenli ilaç alması gereken hastalar ne yapmalı? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali İlker Filiz ramazan ayında tiroid ilaçlarının kullanım şeklini anlatıyor.
Sağlık Bakanlığı'ndan Corona Virüs sürecinde oruç tutanlara beslenme önerileri
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronaviris (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
Kabızlığın pratik çözümü için 3 altın kural
Covid-19 pandemisi ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygulanan sokağa çıkma yasakları, hareketsiz yaşamın bir getirisi olan kabızlık problemlerinin de daha fazla görülmesine neden oldu. Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. İlker Sücüllü hareketsizliğe bağlı olarak sağlığımızı olumsuz etkileyen kabızlık rahatsızlığı belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Ramazan ayında nasıl beslenmeli?
Diyetisyen Salih Gürel, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
Bir bardak süt 5 saat tok tutuyor! Sahurda mutlaka tüketin
Ramazan ayında süt tüketiminin önemini vurgulayan beslenme ve diyetetik uzmanı Prof. Dr. Neriman İnanç, “Bir bardak süt 5 saat tokluk hissi verir. Sahurda süt tüketimi çok önemli” uyarısı yapıyor.
Sahur ve İftar İçin Dengeli Beslenme Önerileri
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte herkesin aklında nasıl beslenmeliyiz sorusu yer edinmeye başladı. Ramazan ayında vücut direncimizin düşmemesi için yediklerimize her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, Ramazan’da sağlıklı beslenme açısından nelere dikkat etmeliyiz sorularına yanıt verdi.
Sahurda tok tutan yiyecekler neler? Susamamak için ne yapmalı?
Sahurda tüketilen yiyecekler ve içecekler kolay oruç tutmada doğrudan etkili. Haliyle tok tutan yiyeceklere ve en önemlisi de susuzluğa derman olacak içeceklere ihtiyaç duyulacak. Peki sahurda tok tutan yiyecekler neler? Hangi içecek Ramazan ayında susuzluğu önler?
Ender Saraç: Bel çevrenizi ölçün risk grubunda olabilirsiniz
Korona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
Bağışıklığı Güçlendirmenin Leziz Yolu: Balık Tüketmek
Koronavirüs pandemisiyle mücadele etmenin ilk koşulu doğru beslenerek vücudun savunma mekanizması bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Bağışıklığı güçlendirmenin en iyi yollarından biri de beslenme listenize balığı dahil etmek.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi... Kalorisi de çok düşük
Baharın gelişiyle sadece 15-20 gün tezgahlarda görebildiğimiz çağla, hem çok sağlıklı hem de düşük enerji içeriğine sahip bir meyvedir. Uzman Diyetisyen Hilal Konak, çağla meyvesinin faydalarını sıraladı.
Aşırı yeme isteğinizi durdurmak için öneriler
Evden çıkamadığımız şu günlerde birçoğumuz sıklıkla yemek yemek istiyor, aklımızı mutfaktan bir türlü uzaklaştıramıyoruz. Ancak sürekli bir şeyler atıştırmak, tokluk hissi duymamak kilo almanıza sebep olur. Önünü alamadığınız takdirde çeşitli hatalıklara da yol açabilir. Aşırı yeme isteğinizi durdurmanıza yardımcı olacak öneriler için okumaya devam edin!
Diyabetliler karantinayı nasıl geçirmeli?
Diyabet hastaları corona virüsü salgını sürecinde riskli hasta grupları arasında yer alıyor. Peki diyabetliler karantina günlerini nasıl geçirmeli, nelere dikkat etmeli?
Gökkuşağından Renkler ile bağışıklığı güçlendirin
"Gökkuşağından Lezzetler" adlı kitabıyla tanınan Clara Seren Amram, corona virüs (Covid-19) ile mücadelede bağışıklık sisteminin önemli olduğu bu yüzden sağlıklı beslenmek gerektiğini belirtiyor.
Evde yağ tüketimini azaltacak öneriler
Yağlar bize kilo aldıran düşmanlarımız olarak bilinir fakat sağlığımız için gerekli besin öğeleridir. Vücut fonksiyonlarımızın yerine getirilmesini sağlar, üstelik Dünya Sağlık Örgütü de günlük enerjinin %25’inin yağlardan gelmesini öneriyor. Fakat bu alacağımız yağların sağlıklı yağ olması gerekiyor. Peki evde yağ tüketimini azaltıp sağlıklı yağları nasıl beslenmemize dahil edebiliriz?
Güçlü bir bağışıklık sistemi için her gün bir avuç kuru yemiş...
Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, tüm dünyada etkisini gösteren COVID-19 virüs salgını nedeniyle bağışıklık sisteminin öneminin bir kez daha vurgulandığı bu dönemde, kuru yemişlerin insan vücuduna sağladığı olumlu etkilerini anlatırken hijyen bakımından ambalajlı kuru yemiş tüketilmesinin de önemle altını çizdi.
Obezite tedavisinde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite şart
Klinik Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Araz, “10 kilogram kayıp ile tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde yüzde 20, diyabetik hastalarda kan şekerinde yüzde 50, kan basıncında 20 mmHg, kolesterol düzeyinde yüzde 10, trigliserid düzeyinde yüzde 30 düşüş sağlanabilmektedir” dedi.
Hızlı Yemek Yeme Alışkanlığı Nasıl Değiştirilebilir?
Hepimiz hayatın hızlı ve yoğun temposuna ayak uydurmak durumundayız. Ancak bu hızlı tempoyu durdurmamız gereken bir yer var; yemek masası. Yemek yerken ne kadar hızlı olduğunuzun farkında mısınız? Hızlı yeme alışkanlığını değiştirmek ise bizim elimizde.
Sarımsak yutmanın faydaları nelerdir? Sarımsak yutmak neye iyi gelir?
Kalp sağlığının iyileştirilmesinden, saç köklerinin güçlenmesine kadar birçok faydaya sahip olan sarımsak, önemli besin kaynağıdır. Sarımsak yutularak doğal bir antibiyotik etkisi yaratılabilir. İşte sarımsak tüketiminin faydaları ve içeriği hakkında tüm ayrıntılar.
Son dakika haberi: Yasaklayın şu zehri! MHP Meclis’e yasa teklifi verdi
Doyma hissini baskılayan, epilepsiden obeziteye kadar hastalıklara davetiye çıkaran ‘Çin tuzu’nun (MSG) yasaklanması için MHP, Meclis’e yasa teklifi verdi. Bir çeşit kimyasal ürün olan ve ‘Çin tuzu’ olarak bilinen bu maddenin sadece kapalı gıdalarda değil, balıktan patates kızartmasına kadar gıda maddelerinde tat verici olarak kullanıldığı ifade edildi.
Rezene çayı nasıl demlenir, faydaları nelerdir?
Rezene, yemeklere tat vermek için kullanıldığı gibi demlenerek çay olarak da tüketilebilir. Kayalık ve kurak yerde yetişen rezene, içeriğinde bolca A ve C vitamini bulundurur. Peki, bu bitkiden elde edilen rezene çayının faydalarını biliyor musunuz?
Mide Botoksu Hakkında Merak Edilenler
Mide botoksu, ameliyatsız bir şekilde uygulanması ile son dönemlerde oldukça tercih edilir hale geldi. Peki mide botoksu kimlere ve nasıl uygulanır, etkileri nasıldır? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, obezite tedavisinde botoks kullanımı hakkında merak edilenleri cevapladı.