Tokluk
Tokluk Haberleri
İştahsız çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır?
Çocuğum yemek yemiyor… Bu şikayet pediatri polikliniği başvurularının değişmeyen önemli sebeplerinden birini oluşturur. Ek gıda başlangıcından çocukluk ve ergenlik döneminde kadar iştahsızlık anne ve babaları üzen ve bu sebeple çocuk doktoruna başvurmalarına neden olan bir durumdur. Gelişimsel olarak sağlıklı olan çocuklarda yaklaşık yüzde 20-25 oranda yeme sorunu olduğu bildirilmiştir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu, iştahsız çocuklara yaklaşımın nasıl olması gerektiğini açıkladı.
Dikkat, bu şeker ağzınızın tadını bozmasın!
Bugün Dünya Diyabet Günü. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen kronik bir metabolizma bozukluğu bu. Günümüzde bu hastalıktan mustarip çok insan var. 14 Kasım, 1922’de insülini bularak milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig’in doğum yıldönümü anısına Dünya Diyabet Günü olarak kabul edildi. Biz de bugün vesilesiyle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Demet Özgil Yetkin’le diyabeti konuştuk.
'Diyabet, görme kaybına neden olabilir'
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Barış Sarıakçalı, "Eğer bir kişinin kan şekeri yüksek seyrederse göz damarlarında etkilenmeler oluyor. Göz damarları küçük damarlardır. Bu damarlarda incelmeler sonrasında damar tıkanıklıkları, yeni damar oluşumları, özellikle yeni oluşan damar oluşumları da görme sinirini etkileyebiliyor ve bunun sonucunda da kişinin görme kaybı yaşamasına neden oluyor" dedi.
“Aralıklı beslenmede açlık süresi kademeli artırılmalı”
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sedef Aksu, uzman eşliğinde dikkatli bir programla aralıklı beslenmeyle sağlıklı kilo verilebileceğine dikkat çekerek “İlk kez aralıklı oruç diyetini uyguluyorsanız açlık zamanınızı kademeli arttırın, böylece vücudunuz daha kolay uyum sağlayacaktır. Çünkü açlık zamanını birden 16 saate çıkarmak, birçok rahatsızlığı beraberinde getirebilir” uyarısında bulundu.
Diyabet riski olanlar belirti olmasa bile düzenli şeker ölçümü yaptırmalı
Kan şekeri yüksekliğinin, çağımızın en ciddi hastalıklarından biri olan diyabetin habercisi olabileceğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, "Uzun bir süre kan şekerinin yüksek olması, damarları ve sinirleri tahrip edebilir. Erken dönemde, diyabete dönüşmeden fark edilen hipergliseminin altında yatan nedeni tedavi edilmelidir" dedi.
Daha Fazla Su İçmek Kilo Vermeye Nasıl Yardımcı Olur?
Su, yaşam için oldukça kritiktir. Vücudunuzun böbrekler, karaciğer ve bağırsaklar gibi temizleyici organlarınızın verimli çalışmasını sağlamak için su içmek gerekir. Özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız, su içmek; iştahınızı bastırarak, kalori yakma hızının artmasında size yardımcı olur. Bunun için gün içinde diyetinize yeterli miktarda su eklediğinizden emin olun. Gelin en değerli içeceğimiz suyun olumlu etkilerine birlikte bakalım.
Uygun Glisemik İndeks İçin Nasıl Beslenilmeli?
Düşük glisemik indeksli gıdaların sağlıklı kilo kaybının yanı sıra kolesterolü düşürüp, kalp hastalığı riskini azalttığını belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, düşük glisemik indeksli besin tavsiyelerinde bulundu.
Çocukların okul başarısı için sağlıklı tüyolar
Pandemi hayatımızdaki pek çok şeyi değiştirdi. Evde geçirilen zamanın artışı normalde mutfağa uğramayanları bile usta aşçılara taş çıkarır hale getirdi. İştah açıcı lezzetler hareketsizlikle birleşince bu dönemde aldığı kilolardan şikayet edenlerin sayısı da arttı. Diyetisyen Nihal Tunçer, bu ortamda en riskli grubun ise teneffüste koşma şansını yitiren çocukların olduğuna dikkat çekti.
Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar nasıl beslenmeli?
Koronavirüs salgını ile birlikte eğitim alanında zorunlu dijitalleşmeye geçildi. Online eğitim sürecinde bilgisayar başında uzun saatler geçiren çocuklarda beslenme ve yeme bozuklukları görülmeye başlandı.
Ne yediğimizi her zamankinden daha çok önemsiyoruz, öyleyse neden daha çok şişmanlıyoruz?
İnsanlık hızla şişmanlıyor. Aylık istatistiklerde bile fark edilebilen bu durum artık alarm veriyor. Çağımız insanının temel kaygılarından biri sağlıklı yaşamakken obezite oranlarındaki artışı uzmanlara sorduk: “Organik etiketlere yersiz hayranlık duyuyoruz, ‘glütensiz’ gibi kavramlara mucize etiketi taktık, ninemizin yediği portakalla bizim yediğimiz arasında çok fark var. Hareket de etmiyoruz!”
En fazla vücut ritmini etkiledi! Peki nelere dikkat edilmeli?
Uzun süren pandemi sürecinin en çok beden ritmini bozduğunu ifade eden Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selvi, bozulan vücut ritmini düzeltmenin yolunun uyku düzeninin yeniden yakalanmasından geçtiğini bildirdi.
Adını yakında daha çok duyacağız: Kakao nibi nedir?
Yüksek oranda lif ve protein içeren, antioksidan zengini bir ürün olan kakao nibinin sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu söyleyen Dr. Gönül Ateşsaçan, bu sağlıklı besinin tokluk hissi verdiğine ve kilo vermeyi kolaylaştırdığına dikkat çekiyor.
Her derde deva mı yoksa pazarlama aracı mı? Nedir bu süpergıda dedikleri?
Beslenme jargonumuza son yıllarda dahil olmuş bir kelime var: Süpergıda. İnsan sağlığı için çok önemli olduğu söylenen, beslenmemize mutlaka dahil etmemiz tavsiye edilen süpergıdalarla ilgili kafamız biraz karışık. “Süpergıda neye denir? Bu gıdaları neden ve nasıl yemeliyiz?” gibi sorular aklımızı karıştırıyor. Aşağıda uzmanların da desteğiyle bu sorulara yanıtlar vermeye çalıştık. Hoş geldiniz süpergıdalar dosyasına...
Sindirimi Kolay 8 Harika Besin
Hemen herkes zaman zaman mide ve bağırsak sorunları ile karşı karşıya kalıyor. Böyle dönemlerde sindirimi kolay besinler tüketmek gerekiyor. Sindirimi kolay besinler tokluk hissi verirken aynı zamanda mideyi de rahatlatıyor.
Kalbin Düşmanı TMAO: Nedir, Ne Değildir?
Kırmızı ette bulunan yağın fazlasının kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığını hep duymuş ve okumuşuzdur. Ancak bu noktada suçlu et değil, TMAO.
Ağız tadıyla
Bazı şiirler gözümüzün içine bakar, bazıları kalbimizi aralamaya çalışır, bazıları belleğimizde daha çok yer etmek ister gibidir. ‘Ağız’da kafaya, göze, kalbe, ete, kemiğe çalışan şiirler gördüm.
Uzmanından Tatlı Krizine Çözüm: Yeşil Çaylı Yulaflı Kurabiye
Beslenme uzmanı Gözde Güzelcan, aniden gelen tatlı krizlerinin, kişinin yanlış beslenmesine bunun da sağlık sorunlarına neden olacağını bildirdi. Güzelcan, tatlı krizleri yaşayanlara, yeşil çaylı, yulaflı kurabiye önerdi.
Elde kalan kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu alacak
Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli üreticilerin elinde kalan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu'nun satın alacağını açıkladı.
Sağlıklı kilo vermek isteyenlere uzmanlar bu yöntemi mutlaka öneriyor
Beslenme ve diyetetik uzmanları Dr. Ülkü Demirci ile Arş. Gör. Kübra Şahin, sağlıklı kilo vermek isteyenler için önemli tüyolar verdi. “Aç kalmayın, öğüt atlamayın” önerisinde bulunan Dr. Demirci, sağlıklı kilo vermek isteyenlere, “tabak modeli’ni önerdi.
Kurban eti yemeden önce kahvaltı yapılmalı
Kurban Bayramı’nda kızartma, tatlı, hamur işinin yanında sindirimi zor olan et tüketimi de artıyor. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirme sırasında hem de sindirimde zorluk yaratacağını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek “Özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, tercihen haşlama yöntemi ile pişirerek tüketmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğundan kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan kişiler de Kurban Bayramı’nda, yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmelidir. Kısıtlı miktarlarda et tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdır” diyor. Prof. Dr. Binnur Şimşek bayramı rahat geçirmenin püf noktalarını anlattı.
Akşam Yemekten Sonra Neler Yenebilir?
Kilo almamanın yolunun akşam yemeğinden sonra bir şeyler yememek olduğu söyleniyor. Ancak birçoğumuz akşam yemeğinden sonra çayın ya da kahvenin yanında bir şeyler atıştırma istiyoruz. Seçiminizi doğru yaparsanız, akşam yemeğinden sonra küçük atıştırmalıklar o kadar da sorun değil.
Sizi o acıktırıyor: Ghrelin hormonu
En önemli rolü iştahı düzenlemek olan ve “açlık hormonu” olarak da bilinen Ghrelin hormonu, mideniz boşken salgılanmaya başlanır, beyin hücrelerine taşıdığı sinyallerle açlık hissini artırırken, gasrtrik asit üretimini de tetikleyerek vücudu sindirime hazırlar. Aynı zamanda hipofiz bezinin işlevini kolaylaştırır, insülini kontrol eder ve kardiyovasküler sağlığı korur. Ancak vücutta fazla üretilmesi durumunda kilo alımına yol açar. Dr. Sinan Akkurt, vücudundaki ghrelin düzeyini azaltmak isteyenlerin izlemesi gereken doğal yolları anlatıyor.
Yemek Yeme İsteğinizi Durdurmanın 7 Yolu
Sürekli bir şeyler atıştırmak, tokluk hissi duymamak kilo almanıza sebep olur. Önünü alamadığınız takdirde çeşitli hatalıklara yol açar.
Metabolizma Hızlandıran 9 Baharat
Bazı baharatlar var ki her mutfakta mutlaka olmalı ve günlük beslenmede yer bulmalı. Bu baharatlar içeriğindeki bileşenler sayesinde metabolizma hızlandırıp kilo vermeye de yardımcı oluyor. İşte bu faydalardan yararlanmak için sofranıza mutlaka almanız gereken 9 baharat...
Sağlıklı Kilo Alma Yöntemleri
Elbette ülkemizin beslenme konusunda en büyük problemi obezite olsa da, ne yaparsa yapsın kilo alamayanlar ve bunun yollarının ne olduğunu merak edenler de var… Şimdi hep beraber “nasıl kilo alabilirim” sorusuna cevap olabilecek yöntemlere ve dikkat edilmesi gereken noktalara bakalım.
Kurban Bayramı'nda yemeklerinizi hazırlarken bu uyarılara dikkat!
Kurban Bayramı’nda özellikle artan et tüketimi ve her gün fazlaca yenen tatlılar, sağlığı olumsuz etkiliyor ve kilo alımını kaçınılmaz hale getiriyor. Özellikle kronik sağlık problemleri yaşayanların daha dikkatli olması gerekiyor. Prof. Dr. İsmet Tamer, Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde ve kilo almadan geçirmek için dikkat edilmesi gerekenleri bizler için sıraladı.
Oğlu için başladı şimdi gece gündüz glütensiz pişmaniye üretiyor
Afyonkarahisar’da oğlu gibi çölyak hastalarına glütensiz pişmaniye üretmeyi başaran pişmaniye ustası, Koronavirüs (Covid-19) süreci boyunca gece gündüz demeden üretime devam ediyor.
PCOS Döneminde Beslenme ve Diyet
Hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanan Polikistik Over Sendromu, yumurtalıklardaki aylık düzenli yumurtlamayı engelleyerek erkeklik hormonunun fazla salgılanmasına sebep olabilmektedir. Özellikle doğurganlık dönemindeki kadınlarda görülen ve en önemli belirtisi adet düzensizlikleri olan PCOS’u yaşayan hastaların yüzde 70 ila 80’i yumurtlama dengeleri bozulduğu gebe kalma ile ilgili sorun yaşamaktadır.
Glukoz nedir? Glukoz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler diyetimizin temelini oluşturan üç ana besin grubudur. Glikoz, karbonhidratların yapı taşıdır. Bu kelime Yunanca tatlı anlamına gelir ve vücudumuzun ana enerji kaynağıdır. Sizler için glukoz hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Kars kavılca bulguruna coğrafi işaret başvurusuna hazırlanıyor
Serhat Kalkınma Ajansı ile Kars Ziraat Odası Başkanlığı, kavılca bulguruna coğrafi işaret alınması amacıyla kabul edilen projenin sözleşmesini imzaladı.
Kan şekeri nedir? Kan şekeri değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri
Halk arasında üzüm şekeri olarak bilinen kan şekeri, vücuttaki enerji kaynağı glikoz olarak biliniyor. Düşük ya da yüksek olması mümkün olabilen kan şekeri, çeşitli rahatsızlıklara ve risklere neden olabilir. Kan şekeri nedir, kan şekeri değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ile belirtileri neler gibi sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
Beslenme listenize mutlaka ekleyin, faydası çok…
Besin değeri oldukça yüksek olan yeşil mercimek, bolca mineral ve vitaminler içerir. Düşük kalorili olması ve uzun süre tok tutması sebebiyle kilo vermek isteyenleri de mutlu ediyor. Spor yapanlara ise kas kütlesini artırıcı etkileriyle fayda sağlıyor.
“Çocuğum çok iştahsız, ne yapabilirim?”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yelda Mumcu, çocuğu iştahsız ve yeme zorluğu çeken ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Kuru üzümün bu faydalarını biliyor musunuz?
Kendisi küçük, yararı büyük… Enerji deposu kuru üzümün faydalarını merak ediyorsanız sizler için araştırdık.
Sofralardan Eksik Olmasın: 10 Yaz Salatası Tarifi
Rokasından kıvırcığına, fesleğeninden kuzukulağına… Sağlıklı beslenme hele de yaz diyeti deyince ilk akla gelenler arasında yer alıyor salata. Her biri kendine has tadı, rengi, aroması özellikle de serinletici özelliğiyle yaz sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan salataya, bayram sofralarında da mutlaka yer verilmesi gerekiyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, sofralarımızda yer verebileceğiniz yaz salatalarını sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Tatlı Krizlerine Muhteşem Üçlü: Tarçın, Karanfil ve Limon
Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezi tatlılar. Baklavadan, kadayıfa, tulumbadan, şöbiyete kadar birçok çeşidi mevcut. Bayramda porsiyon kontrolüyle birlikte tatlı tüketimin mümkün olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Evnur Saray, harika bir tarif verdi.
İftar saatleri Ramazan İmsakiyesi: İftar vakti ezan ne zaman okunacak? İstanbul, Ankara, İzmir tüm illerin iftar vakitleri
İftar saatleri ve il il iftar vakitleri 2020 Ramazan İmsakiyesi üzerinden belli oldu. İstanbul, Ankara İzmir, Bursa, Gaziantep, Adana ve tüm illerin iftar saatleri, iftar vaktinin yaklaşmasıyla beraber araştırmalarda yer almaya başladı. On bir ayın sultanı Ramazan ayının son gününe doğru gelinirken, 81 ilin ezanı saatleri Diyanet'in yayınladığı Ramazan İmsakiyesi takvimi üzerinden öğreniliyor. Peki, iftar saat kaçta, ezan ne zaman kaçta okunacak? İftar saatine ne kadar kaldı? İşte, 22 Mayıs il il iftar saatleri ve 2020 Diyanet Ramazan İmsakiyesi'ne göre il il iftar vakitleri bilgisi...
“Bayramda metabolizmanızı dengeleyin”
Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık saatleri Ramazan Bayramı ile yerini fazla ve kalorili beslenmeye bırakıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Sultan Kirişçi, ramazanda yavaşlayan metabolizmayı dengelemek için önerilerde bulunarak “Ramazan ayında günde iki öğün beslenirken bayramda o enfes sofralar ve tatlıların dayanılmaz cazibesine yenik düşerek porsiyon kontrolünü ayarlayamıyoruz. Bu yüzden Ramazan sonrası aniden yemeklere, tatlılara yüklenmek midemizde yanma, reflü atakları, hazımsızlık, ani kan şekeri değişikliği gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yavaşlamış metabolizmaya fazla kalori verdiğimiz için de hızlı kilo alımları gözleniyor. Bu yüzden Ramazan’da yavaşlamış metabolizmanıza aşırı yükleme yapmayın” dedi.
Pandemi Döneminde Hareketli Bir Yaşam Sürdürmeye Devam Etmek İçin Öneriler
Birçok ülkenin evden çalışma şartını da içerecek şekilde “evde kal” politikalarına bağlı kaldığı bugünlerde, günlük rutinimizin kesintiye uğraması zaman zaman strese ya da endişeye yol açabilir. Çoğumuzun evden çalışmaya alışkın olmadığı düşünüldüğünde, sağlığınıza ayırmanız gereken zamanı ekran karşısında geçirmeye başladığınızı fark edebilirsiniz. Evden çalışma döneminde hareketli bir yaşam sürdürmenin mümkün olduğunu belirten Fitness Eğitmeni Samantha Clayton, aktif olmamızı sağlayacak önerilerini sıraladı.
Ramazan İmsakiyesi 2020: İftar saat kaçta iftara ne kadar kaldı? İstanbul Ankara İzmir'de iftar vakti ezan ne zaman okunacak?
İftar saat kaçta, iftara ne kadar kaldı? soruları Ramazan ayı boyunca oruç ibadetini idrak eden Müslümanların yanıt aradığı konuların başında geliyor. Nisan ayında başlayan mübarek Ramazan'ın son günlerine doğru iftar saatleri uzamaya başladı. Her ilde farklı saatlerde gerçekleşen iftar vakitleri Ramazan İmsakiyesi 2020 üzerinden sorgulanabiliyor. Bu kapsamda iftar vaktinin yaklaşmasıyla, 20 Mayıs iftar saatleri İstanbul, Ankara, İzmir'de iftar saat kaçta? sorusuna yanıt arayanların araştırmalarında hız kazandı. İşte, Ramazan İmsakiyesi il il iftar saatleri ve iftar vakitleri bilgisi...