The Lancet
The Lancet Haberleri
ABD'deki koronavirüs ölümlerinin fazlalığından Trump sorumlu!
ABD'de Kovid-19 ölümlerinin yüksekliğinden Trump yönetiminin sorumlu olduğu iddia edildi. Bilim insanları yaptıkları açıklamada salgının ABD'de bu derece etkili olmasında Trump'ın payının yadsınamaz olduğunu ifade etti.
Son dakika: Çin, ikinci yerli aşıyı onayladı
Son dakika haberi... Çinli Sinovac firması, Pekin yönetiminin ikinci yerli Kovid-19 aşısını onayladığını duyurdu.
Aşıda 'bulaşa fren' müjdesi! Aşıda hem kaos hem gelişme
Aşı geliştirme ve tedariğinde zamana karşı yarış veriliyor. AB’nin umut bağladığı AstraZeneca’nın tedarik sorununa şimdi uygulama karmaşası da eklendi. Öte yandan bu aşının bulaşı da engellendiği belirtilirken, yarışa yeni aşı adayları girdi. Rus aşısı Sputnik V ise itibar kazanmaya başladı.
Rus aşısı Sputnik V’nin etkinlik oranı yüzde 91,6 olarak açıklandı
Rusya'nın geliştirdiği "Sputnik V" adlı Kovid-19 aşısı, 20 binden fazla deneğe iki doz olarak uygulandığı denemede, aşının ilk dozundan 21 gün sonra, tüm yaş gruplarında hastalığı önlemede yüzde 91,6 başarı gösterdi. Rusya geçtiğimiz ay, koronavirüse karşı geliştiren Sputnik-V aşısının yılda 1 milyon doz kapasiteyle Türkiye’de üretilmesi için anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.
Rus aşısıyla ilgili önemli açıklama: Milyonlarca doz üretilebiliriz
RUS Gamelya Araştırma Enstitüsü ile Rusya Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Ağustos ayında ülkede onaylanarak dünyanın ilk koronavirüs aşısı olarak Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından dünyaya duyurulan Sputnik V aşısının Türkiye'deki üretimi için imzalar atıldı. Sputnik Vin Türkiye'de uluslararası standartlardaki tesislerde üretilmesi için Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileriyle anlaşma imzalayan VisCoran İlaç Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, süreçle ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansına (DHA) anlattı.
Yeni araştırma ortaya çıkardı: Kovid'i yenen hastalar sağlık sorunu yaşıyor
Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentinde 4 hastadan 3'ünün, virüse yakalandıktan 6 ay sonra en az bir sağlık sorunu yaşadığı tespit edildi. Yeni araştırmanın sonucu korku yaratırken taburu olan hastaların bile bakıma muhtaç olduğu ortaya çıkarıldı.
Çin aşısı, Türkiye'de ilk kez vatandaşlar üzerinde denenecek
Türkiye'de gönüllü sağlık çalışanları üzerinde denenen ve Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının CoronaVac aşısının faz 3 çalışmasında yeni bir aşamaya geçildi. 700'ün üzerinde sağlık çalışanı üzerinde denenen ve antikor oluşturan Çin aşısı, pazartesi gününden itibaren gönüllü vatandaşlar üzerinde denenecek. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Çin aşısı denemelerinde yüzde 92 ile 98 arasında bir oranda koruyuculuk görüldüğünü belirterek, "Artık toplum gönüllülerine yönelik aşı çalışmamıza başlayacağız" dedi.
Son dakika... Çin aşısı, Türkiye'de ilk kez vatandaşlar üzerinde denenecek
Türkiye'de gönüllü sağlık çalışanları üzerinde denenen ve Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının CoronaVac aşısının faz 3 çalışmasında yeni bir aşamaya geçildi. 700'ün üzerinde sağlık çalışanı üzerinde denenen ve antikor oluşturan Çin aşısı, pazartesi gününden itibaren gönüllü vatandaşlar üzerinde denenecek. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Çin aşısı denemelerinde yüzde 92 ile 98 arasında bir oranda koruyuculuk görüldüğünü belirterek, "Artık toplum gönüllülerine yönelik aşı çalışmamıza başlayacağız" dedi.
Koronavirüs aşı çalışmalarında son durum: İşte gündeme gelen aşı haberleri
İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı adayının, virüse karşı en savunmasız grup olarak görülen yaşlılarda bağışıklık geliştirebileceğini ortaya koydu.
Hava kirliliği tehlikesi
Dünyada hava kirliliğinden geçen yıl 6.7 milyon kişi hayatını kaybetti. Avrupa Halk Sağlığı Birliği hava kirliliğinin Avrupa kentlerine yılda 166 milyar Euro maliyeti olduğunu bildirdi.
Bakan Koca o iddiaları yalanladı! 'Türkiye'de bilimsel araştırmalara müdahale yok'
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, dünyanın önde gelen hakemli tıp dergilerinden The Lancet'te yayımlanan makalesinde, Türkiye'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin "bilimsel çalışmalara müdahale edildiği" iddialarına karşı çıkarak, "Türkiye'de herhangi bir araştırmacının çalışmasına yönelik herhangi bir kısıtlama yoktur. Sağlık Bakanlığı, daha önce olduğu gibi bilime ve bilimsel çabalara verdiği önemi ve desteği sürdürecek." ifadelerini kullandı.
İkinci kez 'koronavirüs'e yakalanma sebebi nedir? İşte ABD'de yapılan araştırmanın detayları
ABD'de Kovid-19 iki kez yakalanan genci enfekte eden virüslerin genetik diziliminin farklı olduğu tespit edildi.
Koronavirüste korkutan gelişme
ABD'de Covid-19 iki kez yakalanan genci enfekte eden virüslerin genetik diziliminin farklı olduğu tespit edildi.
Bir dergi neden bu kadar önemli?
Koronavirüsle ilgili gelişmeleri yakından takip edenlerin en sık duyduğu şeylerden biri de ‘The Lancet’ oldu. “Lancet’te yayınlanan araştırma…”, “Lancet’te duyurulan haber…” Peki nedir bu Lancet? Bir işyeri sahibi, uzun süre evden çalıştıktan sonra ofise gelip konsantre olamayan çalışanlarından yakınıyor. Ne yapmalı? Virüsün testlerde tespiti en erken ne zaman yapılabiliyor? İşte yanıtlar...
DSÖ'den açıklama: Sıtma ilacı rafa kalktı
Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 hastalarında hidroksiklorokinle yapılan klinik deneyi olası negatif yan etkiler nedeniyle durdurdu. Prof. Ateş Kara, Türkiye’de risk grubuna bu ilacın hiç verilmediğini söyledi.
İlk hasta o pazarcı mı
Çin basını, sağlık kuruluşlarındaki kayıtlara göre, koronavirüsün bulaştığı ilk kişinin Vuhan’daki Huanan deniz ürünleri pazarında çalışan 57 yaşındaki bir kadın olduğunu yazdı.
İklim krizi ve küresel ısınma gelecek nesilleri vuracak
35 kurumdan 69 bilim insanının hazırladığı rapora göre iklim krizi, günümüz çocuklarının sağlıksız nesiller olarak büyümesine neden oluyor.
2 milyara sıtmayı bitiririz
Son rapora göre, halen dünyada en çok can alan hastalıklardan biri olan sıtmadan yıllık fazladan 2 milyar dolar ile 2050 yılında tamamen kurtulmak mümkün.
Menopozla artan risk
Kadınların menopoz döneminde başvurdukları hormon replasman tedavisi, meme kanseri riskini yüzde 32 oranında arttırıyor.
73 yıl süren araştırma
İngiltere’de 1946 yılından beri yürütülen araştırma, orta yaşlarda yüksek tansiyon sahibi olmanın ilerleyen yaşlarda demans riskini önemli ölçüde arttırdığını ortaya koydu.
Literatüre geçen doğum
Ölü donörden yapılan rahim naklinden sonra ilk canlı bebek doğumu Brezilya’da gerçekleşti.
Çin'de ortalama yaşam süresi 2040'a kadar 80 yaşını geçecek
Çin'de ortalama yaşam süresinin 2040'a kadar 80'i geçeceği bildirildi.
Ekrandan uzaklaştıkça kavrama yetenekleri artıyor
Günde 9-11 saat uyuyan, en az bir saat fiziksel aktivite yapan ve iki saatten az ekran karşısında kalan çocukların kavrama yeteneklerinde daha fazla gelişme olduğu belirtildi. Yeterince uyku ve fiziksel aktiviteyle birlikte ekran karşısında daha az vakit geçiren çocukların kavrama yeteneklerinin daha iyi geliştiği bildirildi.
'Ergenlik artık 10 ve 24 yaşları arasında yaşanıyor'
Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden Lancet'in yayımladığı yeni bir araştırmaya göre ergenlik artık 10 ve 24 yaşları arasında yaşanıyor.
2100 Londra
Küresel ısınmaya karşı ciddi önlemler alınmaması halinde 2100 yılı itibariyle her yıl ekstrem hava şartlarından ötürü Avrupa’da 152 bin kişinin ölebileceği hesabı yapıldı.
2015’te 6.4 milyon tiryaki öldü
Sigara içmenin, dünya genelinde 10 kişiden birinin ölümüne neden olduğu bildirildi.
Yola yakın oturanda Alzheimer riski fazla
İngiliz tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan bir araştırmaya göre, karayollarına yakın oturanlarda Alzheimer hastalığı riski artıyor.
Kansere karşı genetik test
Bilim insanları genetik test yoluyla neden bazı ailelerin pek çok farklı kanser türünden etkilendiklerini keşfettiklerini düşünüyor.
Kenya'da HIV vakalarında ciddi artış
Kenya'da HIV vakalarında ciddi artış olduğu açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü, Kenya'da AIDS vakalarının son 10 yılda, yıllık yüzde 7 oranında artarak, 2015 sonu itibarıyla 1,8 milyona yükseldiğini bildirdi
Antidepresanlar gençlerde işe yaramıyor
Yapılan bir araştırmaya göre, antidepresanlar, ağır depresyondaki çocuk ve gençlerde etkili değil.
Türkiye'de kadınlar erkeklerden daha çok kilo alıyor!
Obezite dünyanın gelecek yıllarında mücadele edeceği en önemli sağlık problemlerinden biri olacak izlenimini veriyor. Hatta tehlike çanları bazı ülkeler için şimdiden çalıyor. Raporlara göre çok uzaklarda değil 2025 yılında her beş kişiden biri obez olacak. Türkiye'de ise bu tehlike en çok kadınları etkileyecek gibi görünüyor...
'İklim değişikliği yüz binlerce kişiyi öldürecek'
Küresel ısınma ve iklim değişikliği can alıyor. İngiliz uzmanlarca yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin tarım ürünleri ve gıda zinciri üzerindeki etkisini inceledi. Çarpıcı ve kaygı verici sonuçlara varıldı.
En sağlıklısı ‘Japon’
İngiliz tıp dergisi ‘The Lancet’in 188 ülkede gerçekleştirdiği araştırmada, sushi ve deniz mahsülleri ağırlıklı beslenen, bol bol yeşil çay içen Japonlar, “dünyanın en sağlıklı” milleti seçildi.
Sağlık ‘sushi’de
İngiliz tıp dergisi ‘The Lancet’in 188 ülkede gerçekleştirdiği araştırmada, sushi ve deniz mahsülleri ağırlıklı beslenen, bol bol yeşil çay içen Japonlar, “dünyanın en sağlıklı” milleti seçildi.