Teşhis
Teşhis Haberleri
Sağlık Bakanlığı'ndan 'Migren Klinik Protokolü'
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de her 5 kadından ve her 10 erkekten birini etkileyen migren konusunda harekete geçti. Türk Nöroloji Derneği - Başağrısı ve Ağrı çalışmaları Derneği ile Migren Klinik Protokolü hazırlanırken, migren tedavi algoritması da çıkarıldı. Protokole göre, başağrısı için hastaneye başvuran kişinin öncelikle migreninin olup olmadığı belirlenecek. Eğer ağrının nedeni migrense migrenin türü ortaya çıkarılacak. Kişiye ağır olmayan ataklar için tetikleyicilerden uzak durması ve yaşam şeklinin değiştirmesi önerilecek. Ağrılar çok şiddetli ise ilaçlı tedavi uygulanacak. Çocuk ve ergenler için de bölüm ayrılan protokolde, “Akupunkturun migrende kullanılması için bilimsel kanıt yok. Hacamat ve sülük tedavisinin ise migren tedavisinde yeri yok” denildi.
İspanya 2,5 aylık rekorunu kırdı! Ürküten rakamlar açıklandı
İspanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayısı 24 saatte 12 bin 183 artışla son 2,5 ayın en yüksek verisine ulaştı.
Son dakika: Devlet Bahçeli'den önemli mesajlar
MHP Lideri Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bahçeli, ''Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri Türk milletinin tarihsel iradesini, fütuhat ruhunu, mücadele gücünü, kültür ve kardeşlik müktesebatını temsil edip sembolleştiren derin bir mana ve muhtevaya sahiptir. Bu şenliklerin 739’uncu yıldönümünü gururla idrak ediyoruz.'' dedi.
Böbrek Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Kanser hastalıklarının hepsinde olduğu gibi böbrek kanserlerinde de düzenli kontrol erken teşhis ve tedavi açısından önem taşıyor. İleri yaş hastalığı olması nedeniyle genellikle 50-60 yaşlarında görülen böbrek parankim kanserlerinin yetişkin kanserlerinin yaklaşık yüzde 3’ünü kapsadığını söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan hastalığın erkeklerde 2 kat daha fazla görüldüğünün altını çizdi, önemli bilgiler verdi.
Yaşlı İngiliz turistleri dolandıran şüpheliler adliyede
MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde, yardımcı olma bahanesiyle ATM önlerinde yaşlı 5 İngiliz turistin kredi kartlarından 17 bin 370 sterlin (165 bin 700 lira) çekerek dolandıran 4 kişi, polisin takibi sonucu yakalandı. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Katliam karnavalı
Jean Teulé, yokluğun hüküm sürdüğü 1518’in Strasbourg’unda, kendisini sokağa atıp dans etmeye başlayan kadına katılanların yarattığı ‘Dans Vebası’nı romanlaştırmış. Varlıklılar ile yoksulların, zengin din adamlarıyla fakirlerin farklı dünyalarının toplu bir histeriyle ortalığa saçılmasının hikâyesi ‘Dansa Davet’.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlıkla İlgili Kurumlar Ve Meslekler konu anlatımı
Hasta olduğumuz zaman sağlık kuruluşlarına gideriz. Burada bize doktorlar ve hemşireler bakar. Böylece sağlıklı bir hayat sürebilmek için bizi iyileştirirler. Biz de bu yüzden sağlıkla ilgili meslekleri ve kurumları iyi bilmeliyiz. Şimdi bunları öğreneceğiz ve neler olduğuna bakacağız. İşte 2. sınıf hayat bilgisi sağlıkla ilgili kurumlar ve meslekler konu anlatımı.
Topuk kanı sayesinde hastalıklar erken teşhis ediliyor
Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
Yerli ve milli üretim 'Karagöz', Suriye sınırında güvenliği sağlıyor
ASELSAN tarafından geliştirilen 'Karagöz GAG Balonlu Geniş Alan Gözetleme Sistemi', 500 metre yükseklikte, Türkiye- Suriye sınırında güvenliği sağlıyor. 'Karagöz', olağan dışı hareket tespit ettiğinde, hedefi termal kameralarla teşhis ettikten sonra bilgileri komuta merkezine aktarıyor.
Diş yapısındaki bozukluk diş kaybına neden olabilir
Çapraşık dişlere ne kadar iyi bakılırsa bakılsın tam olarak temizlenemediği için ileride çeşitli sorunlara neden olabileceğini belirten Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Sağlıklı beslenme o hastalık için riski fazlasıyla azaltıyor
Nöroloji Uz. Dr. Can Emre Erdoğan, dengeli beslenme, alkol ve tütün ürünlerinden uzak durma, egzersiz ve zihni aktif tutacak sosyal etkinliklerin Alzheimer hastalığından korunmada önemli yer tuttuğunu belirtti.
Doktorlar bile şaşkına döndü! Sinüslerinden 11 kurtçuk çıktı...
Antalya’da kuru öksürük, burun akıntısı ve ses kısıklığı şikayetleriyle hastaneye başvuran Havva Şirin'in (52) burnundan, 11 kurtçuk çıktı.
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs denetimlerde daha sıkı hale getirileceğini belirterek, "Kafe ve restoranlar kurallara uygunluk bakımından çok daha sıkı bir şekilde denetlenecektir. Toplu taşımada ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Maske kullanımı başta olmak üzere kesilen cezalar muhakkak tahsil edilecektir" dedi.
Son dakika haberler: Halime’nin sır ölümü! Kocası cenazeye gelmedi: Biz mutluyduk
2 çocuk annesi Halime Yüksel iddiaya göre 14 Ağustos’ta kendisini karnından vurarak hayatına son verdi. Ağabeyleri Halime Yüksel’in hayatı sevdiğini, ölümünün şüpheli olduğunu iddia etti.
Kayıp olarak aranıyordu, cesedi ırmakta bulundu
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, yakınları tarafından cuma günü kayıp başvurusu yapılan Ertan T.'nin (63) cansız bedeni, Manavgat Irmağı'nda bulundu. İntihar ihtimali üzerinde durulurken, Ertan T.'nin, damadına mektup bıraktığı ortaya çıktı.
Özel hastaneye yeni ödeme modeli
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vaka sayıları artış eğilimine girince, özel hastanelerdeki koronavirüs tedavisi için yeni bir ödeme modeli çıkardı. Buna göre özel hastaneler, PCR testi sonucu pozitif çıkan hastayı tedavi ederse, devletten salgın tedavisi ücreti alabilecek.
Komando gibi eğitime gir ama sakın sakatlanma!
Hürriyet yazarlarından Murat Fevzi Tanırlı, hakem dünyasındaki gelişmeleri değerlendirdi.
Gölette bulundu! Prensin sarayında ceset paniği
İngiltere tahtının iki numaralı vârisi Prens William ve eşi Kate Middleton’ın ikamet ettiği Kensington Sarayı önündeki göletten geçen hafta bir cesedin çıkarıldığı ortaya çıktı.
Farklı belirtileri olabiliyor! Erken dönemde teşhis edilmediğinde...
Kronik böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının kademeli olarak kaybı olarak tanımlanır. Hastalığın nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri gibi merak edilen noktaları anlatan Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Emre Tutal, "Tip 1 veya tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve böbrek enfeksiyonları böbrek yetmezliğine sebep olabilecek durumlardır” dedi.
Çocukluk çağı taramaları birçok hastalıktan koruyor
Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak amacıyla her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu.
Uzmanı uyardı: Koronavirüs ile mevsimsel alerjiyi karıştırmayın
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gülergün, Covid-19 ve mevsimsel alerjinin benzer belirtileri olduğuna dikkat çekerek, iki hastalığın birbirine karıştırılmaması uyarısında bulundu. Gülergün, “Doğru teşhis için göğüs hastalıkları muayenesi, alerji testi, kan tetkikleri ve solunum fonksiyon testi gibi tetkiklerin yapılması gereklidir” dedi.
Alerjisi ve astımı olanların yakalanma riski daha yüksek
Üç aydan uzun süren ve yoğun antibiyotiğe yanıt vermeyen sinüzitiniz, “kronikleşmiş” olabilir. KBB Uzmanı Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, kronik sinüzitte cerrahi tedavinin geciktirilmemesi, bu ameliyatlar için havaların soğumaya başlamadığı dönemin uygun olabileceği uyarısında bulundu.
Son dakika haberi: Bostancı'daki dehşette yeni gelişme... Hürriyet yazdı, polis yakaladı!
Durakta Nagehan Bıyıklı’yı taciz eden, direnince tekme atıp burnunu ve dişlerini kıran şehir magandaları Tarık Öztürk ve Ramazan Söylemez, haberin Hürriyet’te çıkmasının ardından gözaltına alındı.
Çocuklarda belirti göstermeyebiliyor! Sebebi ise...
Güney Kore'de, uzmanların yaptığı araştırma, çocukların koronavirüs semptomu göstermeseler bile virüsü haftalarca burun ve boğazlarında taşıyabildiği ortaya koymuştu. Araştırmayı değerlendiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, "Bu durum çocukların bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir. BETA mikrobu da (boğaz enfeksiyonu mikrobu) koronavirüs gibi en fazla taşıyıcılık özelliği olan mikrop ancak belirti vermediği durumlar oldu" dedi.
Denize ve havuza girerken dikkat! En ufak bir belirtide...
İnsanların denize ve havuza girmesinden kaynaklanan ve kulağa su kaçması sonucu oluşan hastalıklar hakkında bilgi veren Op. Dr. Bülent Kamil Aykal, vatandaşların en küçük belirtide doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.
Bebeğinizin emziğini şeker içeren gıdalara batırmayın
Üst ön grup dişlerin diş etine yakın yüzeylerinde tebeşirimsi, beyaz nokta şeklinde başlayıp kısa sürede ilerleyen çürük tipine erken çocukluk dönemi çürüğü ya da halk arasında biberon çürüğü dendiğini ifade eden Diş Hekimi Zafer Kazak, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Prematüre bebeklerde daha sık görülüyor! Kasık bölgesinde şişlik varsa…
Zamanında müdahale edilmediğinde tehlikeli hale gelen bebeklerdeki "kasık fıtığı" rahatsızlığı, doğru teşhis ve tedaviyle tamamen ortadan kalkabiliyor.
Safra Kesesi Taşı Artık Kabus Değil
Her geçen yıl tıbbın teknoloji ile paralel gelişmesiyle birlikte safra kesesi taşı da kabus olmaktan çıktı. Bu noktada uygulanan en yeni yöntemlerden olan ERCP işlemi Gebze'de de başarıyla uygulanıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ozan Andaç Erbil konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Ege’de kalp krizi tanısı koyabilen akıllı korse geliştirildi
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Kıyan, tanısında sıkıntı yaşanan kalp krizi hasta gruplarına yönelik kalp krizini tespit eden giyilebilir akıllı korse geliştirdi. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Kıyan, EKG ile tanısında sıkıntı yaşadıkları kalp krizi hasta grubunda yaptıkları çalışmalarda yüzde 90 oranında başarı elde ettiklerini söyledi.
Yürek yakan an! Babası fenalaştı...
Adana'da, dün ailesi tarafından polise kayıp başvurusunda bulunulan, Afganistan uyruklu Abdulfazl Hamidi'nin (10), sulama kanalında cansız bedeni bulundu. Baba Anoosh Hamidi, oğlunun cesedini görünce sinir krizi geçirdi.
Başarılı Bir Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Planlanmalı?
Tüp bebek tedavisi; doğal yoldan çocuk sahibi olamayan örneğin kadında kanalların tıkalı olduğu, erkek sperm sayısının düşük ve hatta menide hiç sperm olmayıp testis dokusunda mikrotese yöntemiyle sperm elde edilen grup ve diğer tedavi yöntemlerinden yumurtlama takibi ve aşılama tedavisinden netice elde edilemeyen hastalara uygulanır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinin nasıl planlandığını sizler için anlattı.
‘FETÖ imamı soruları dağıttı’
21 Kara Harp Okulu eski öğrencisi itirafçı oldu. Şüphelilerden biri, 2010 Askeri Liselere Giriş Sınavı sorularının dağıtıldığını anlattı.
Kayıp olarak aranan emekli öğretmenden acı haber
Hatay’da dün sabah bakım evinden ayrıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan emekli öğretmen Hakkı Hakan Kamberoğlu, boş bir arazide ölü bulundu.
Hidranensefali hastalığı nedir?
Hidranensefalinin türüdür sefalik bozukluk . Bu bozukluklar, zarar görmesi ya da anormal gelişimi, rahimde gelişiminin erken evrelerinde fetal sinir sistemi ya türeyen konjenital durumlardır. Sefalik "kafa" ya da "vücudun baş ucuna" için bilimsel bir terimdir. Bu koşullar herhangi bir kesin tanımlanabilir nedeni faktörü yoktur; Bunun yerine, genel olarak, kalıtsal ya da genetik koşullar, çeşitli atfedilen değil, aynı zamanda, örneğin, anne enfeksiyon, ilaç alımını veya radyasyon yüksek seviyede bile maruz kalma gibi çevresel faktörler.
İkinci kez 'koronavirüs'e yakalanma sebebi nedir? İşte ABD'de yapılan araştırmanın detayları
ABD'de Kovid-19 iki kez yakalanan genci enfekte eden virüslerin genetik diziliminin farklı olduğu tespit edildi.
Kolon Kanserinde 8 Risk Faktörüne Dikkat!
Ülkemizde görülme sıklığı olarak kadınlarda ikinci, erkeklerde üçüncü sırada yer alan kolon kanserinin risk faktörleri arasında 50 yaşın üzerinde olmak ve yanlış beslenmek ilk sıralarda yer alıyor. Kolon kanserini erken evrede yakalamak için ise vücudun verdiği sinyalleri iyi takip etmek gerekiyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Çipe, kolon kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Koronavirüste korkutan gelişme
ABD'de Covid-19 iki kez yakalanan genci enfekte eden virüslerin genetik diziliminin farklı olduğu tespit edildi.
Son dakika... Ankara'da FETÖ operasyonu: 3'ü muvazzaf 5 kişi hakkında gözaltı kararı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ soruşturması kapsamında, Jandarma Genel Komutanlığından 3'ü muvazzaf 5 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Koronavirüsü yenen Dr. Sarıkaya: Lütfen maskenizi yüzünüzden eksik etmeyin
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Remzi Sarıkaya, koronavirüsü yenerek tekrar görevinin başına döndü. Vatandaşlara uyarılarda bulanan Dr. Sarıkaya, "Bu süreçte beni en çok mutlu eden kimseye bulaştırmadan bu süreci atlatmam oldu. Bu zinciri sürekli maske takarak kırdım. Lütfen maskenizi yüzünüzden eksik etmeyin" dedi.
NAVTEX ilanı nedir? NAVTEX ilan edilen bölge neresi? İşte NAVTEX ile ilgili merak edilenler
NAVTEX ilan edilen bölgede sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son dakika bilgisine göre, Milli Savunma Bakanlığı "Navtex" ilan edilen bölgeye yaklaşan Yunanistan'a ait 6 F-16 uçağının, önleme yapılarak bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi. Açıklamada, Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçakları tarafından Kıbrıs adasının güney batısında önleme yapıldığı, uçakların Yunanistan'a ait olduğu teşhis edilerek bölgede uzaklaştırıldığı ifade edildi. Doğu Akdeniz'de yeni bir NAVTEX ilan eden Türkiye 1-2 Eylül'de bölgede atış eğitimi yapılacağını duyurmuştu. İşte, NAVTEX ilan edilen bölgenin konumu ve konuyla ilgili detaylar.