Tereyağı haberleri sayfasında Tereyağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8107 Tereyağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağYılda yaklaşık 90 bin ton tereyağı üretilen Türkiye’de kilogram fiyatları 280 ila 500 TL arasında değişiyor. Onlarca üreticinin olduğu pazarda ‘Hakiki tereyağı koyu sarı olur, açık renklilerde margarin var’ algısı hâkim. Tüketici koyu sarı tereyağının peşinden koşunca sanayici beta karotenden ‘annatto’ adındaki gıda boyasına kadar birçok takviyeyle talebi karşılıyor. Peki renk, hakiki tereyağını bulmak için ne kadar güvenilir bir kriter?
#TereyağıTarım Kredi Kooperatif Marketleri indirimleri Perşembe günü son kez raflarda yerini alacak. Tarım Kredi 2 Kasım indirimli ürünler listesinde süt, tost peyniri, kaşar peynir, banyo sabunu, bakliyat ürünleri, kavurma, kıyma, ayçiçek yağı ve tereyağı yerini aldı. Tarım Kredi marketlerinde Tam Yağlı Kaşar Peyniri 700 Gram 127,50 TL, Yağlı Süt 1 Litre 20,50 TL, 1 Kg Tereyağı 179,90 TL, 6’lI Sade Maden Suyu 21,50 TL, Dilimli Tost Peyniri 500 Gram 104,90 TL, Kakaolu Fındık Kreması 500 Gram 32,50 TL’den satılıyor. Ayrıca bu hafta Dondurulmuş ve Temizlenmiş Alabalık 49,90 TL, 1 litre Ayçiçek yağı 38.00 TL, 500 Gram Makarna Çeşitleri 14,50 TL, 1 kilo fermente Sucuk 399,90 TL ve Dondurulmuş dana kavurma 1 kilo 525 TL’den müşterileri bekleyecek. Peki Tarım Kredi Marketleri’nde bu hafta hangi ürünler var? İşte, Tarım Kredi Kooperatif market 2 Kasım indirimli ürünler listesi ve fiyatları
#Tarım Kredi Kooperatif MarketleriElde incecik açıldıktan sonra haşlanan hamur katları... Arasında beyazpeynir-maydanoz veya bol kıyma... Tepside üzeri nar gibi kızaran suböreği, mutfağımızın en özel lezzetlerinden, bayram sofralarının da vazgeçilmezi... En iyilerini bulabileceğimiz yerleri jürimize sorduk.
#BaklavaTereyağı kilo aldırıp aldırmadığı sık sık tartışılan yağlardan biridir. Özellikle birçok kişi tereyağı sevdiğinden kalorisini ve besin değerlerini araştırmaktadır. Bu bakımdan tereyağının kilo aldırıp aldırmadığını öğrenebilir ve bu sayede kullanmayı ya da kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Tereyağı kilo aldırır mı? Köy tereyağı kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamKocaeli'nin Derince ilçesinde kapılarına gelen yaşlı kadından tereyağı alan ev sahipleri, aldıkları ürünün patates püresi ve margarin karışımı çıkması üzerine büyük şok yaşadı. Sosyal medya üzerinden örgütlenen mahalle halkı, polise giderek şikayetçi oldu.
#TereyağıEvde turta yapmaya çekinmemizin en büyük nedeni, hamurunu hazırlarken başarılı olamayacağımızı düşünmemizdir. Peki bu lezzetli tatlının hamurunu bu kadar özel yapan şey nedir? Turta, kalıbından zarar görmeden nasıl çıkarılır? Tam kıvamında turta hamurları için nelere dikkat etmeli? Hazırsanız gelsin detaylar…
#Turta HamuruÇikolata parçacıklı, cevizli, tarçınlı ve daha birçok çeşidiyle kurabiyeler çay sohbetlerimize her zaman renk katıyor. En az yemesi kadar hazırlık aşaması da zevkli olan bu lezzetli atıştırmalıkları hazırlamak için bazı detayları bilmek de ayrıca önemli. Şimdi sizinle, yılbaşı sofrasında hünerlerinizi konuşturacağınız başarılı kurabiyelerin sırrını paylaşıyoruz.
#Kurabiye Yapmanın Püf NoktalarıTereyağı özellikle hamur işi tariflerinde önemli bir rol oynar. Özenerek hazırladığınız kurabiye ve pastalarınızı kusursuz yapabilir ya da tam tersi sertleştirir. Bu yüzden doğru eritme yöntemini seçmeniz ve yeterli ölçüyü tutturmanız gerekir. Tariflerde genellikle yer alan oda sıcaklığına getirme işlemini ise birkaç farklı yöntemle yapmanız mümkün. Peki hangisi daha etkili ve ne kadar sürer? İşte cevabı…
#TereyağıTarım ve Orman Bakanlığı'nın ifşa ettiği en fazla taklit ve tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine patates nişastası eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi Mehtap Er Kemal, tereyağının içeriğinin dokunarak anlaşılamayacağına dikkat çekerek, "Tereyağı 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısından şüphe duyulabilir. Patates nişastası varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir" dedi.
#TereyağıGeçen hafta birkaç günlüğüne İstanbul’daydım. Annemin Roma’ya gelmesinden cesaret alarak, oğlum Lorenzo Deniz’in anneanne elinden güzel şeyler yiyeceğinin iç rahatlığıyla bir günde karar verdim. Hem yıllık sağlık kontrollerimi yaptırdım hem de hasret giderdim. Roma dönüşü iki hafta karantinadayım, olsun...
#İstanbulTereyağı; genellikle inek sütünün yağından elde edilen kendine has koku, tat ve aromaya sahip, rengi açık sarıdan koyu sarıya doğru değişebilen bir süt ürünüdür. Lezzeti dolayısıyla mutfağımızda sıkça tercih ettiğimiz tereyağı, doymuş yağ asidi oranı bakımından zengin olması ve kolesterol içermesi sebebiyle bazen gözümüze korkutucu bir yağ olarak görülebiliyor. Peki, tereyağı ne kadar ve nasıl tüketmeli?
#TereyağıTarım Bakanlığı’nın yayınladığı taklit, tağşiş veya ilaç etken maddeli ürünler listesinde süt ürünlerinin fazlalığı dikkat çekti. Bu listede yer alan kaşar, peynir ve tereyağılarda süt yağı yerine palm başta olmak üzere bitkisel yağlar kullanılmış. Piyasada satılan sarı renkteki tereyağılar beyaz tereyağılardan kaliteli anlamına gelmiyor. Yağlar bakın nasıl sarartılıyor...
#YAZARFatih Karadeniz Pidecisi İbrahim Usta’ya, “Neden kubbeli taş fırın kullanmıyorsun” diye sorduğumda, “Müşteriler alışık değil o kokuya, rahatsız oluyorlar” diye cevap verdi. Margarine alışanın yayla tereyağına dudak bükmesi ya da kötü yağlara alışanların kusursuz zeytinyağını ağır bulması gibi... Kötü olan, bizde bir süre sonra norm haline geliyor.
#Fatih KaradenizDeğerli vitaminler, sayısız mineral ve düşük kalorili içeriğiyle kuşkonmazı sağlıklı sebzeler listesinde enginarın hemen yanında görürsünüz. Peki alıp yer misiniz? Enginarın dönemdaşı, baharın nadide sebzesi kuşkonmazı hiç yemediyseniz bile deneyin diye hem marifetlerini hem de yaratıcılığa açık tariflerini yazdım.
#KuşkonmazYeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıBayram baklavasız; baklava da cevizsiz, fıstıksız, tereyağsız olmaz. Bir kilo baklavada 150 gram fıstık, 250 gram da tereyağı kullanıldığını söyleyen BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım’ın ortaya koyduğu baklava hesabı net: “150 gram fıstık 142.5 TL, 250 gram yağ ise 125 TL. Yani sadece iki kalemdeki maliyet 267.5 TL. Kilosu 150-200 liradan satılan baklavaların içeriğine dikkat etmek şart.”
#Bayram TatlısıDuyanlar şaşırıyor: Bu baklava diğerlerinden çok farklı Amasya el emeğiyle hazırlanan tatlı türü baklavanın yapımında “kül” kullanılıyor. Hamurun oluşmasında kullanılan suya katılan külün geleneksel ‘küllü baklava ’ya gevreklik kazandırdığı belirtiliyor. Odun ateşinin külünü elekten geçirip süzen kadınlar, önce suyla karıştırıyor. Birkaç gün dinlendirilen su sonra hamura katılıyor. Yüz yılı aşkın süredir uygulanan bu geleneksel yöntemin tatlıya gevreklik ve lezzet kattığı düşünülüyor. Şerbet katılıp köy fırınlarında odun ateşinde pişirilen bu özel tatlının yapımındaki püf noktalar “Küllü su, tatlının gevrek olmasını sağlıyor. Tatlıya lezzet veriyor. Kül olmazsa olmaz. En az 150-200 yıllık bir kültürün devamlılığı sağlanıyor”
#BaklavaAnkara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kahveci, bayramda büyük rağbet gören tatlı konusunda ‘merdiven altı’ uyarısı yaparak, “600-800 liralık baklavayı 100-200 liraya satan yerler var. En tehlikelisi, baklavanın şerbeti. Konulan şerbetin kaliteli olması gerekiyor aksi takdirde kanserojen olabiliyor” dedi.
#Ankara Pastacılar Tatlıcılar Ve Şekerciler Esnaf Odasıİlkbahar doğayla beraber pazar tezgâhlarını da yemyeşil sebze ve otlarla doldurdu. Ancak düzenli olarak pazara gidecek, bu güzel yeşilliklerden taze taze alacak vaktimiz olmayabiliyor. Ben böyle yoğun zamanlar için balkonumda birer saksı maydanoz, dereotu, kekik-biberiye; birkaç kök de soğan ve sarımsak bulunduruyorum, kurtarıcım oluyor.
#AromatikÖnümüzdeki hafta, paylaşmanın öneminin vurgulandığı ramazan ayını geride bırakıyoruz. Özenle kurulmuş bayram sofralarında buluşacağız. Küçüklere şeker ve harçlıklar verilirken sofralar geleneksel tatlılarla taçlanacak. Yazarımız Sahrap Soysal çocukluğunun bayram sofralarını anlattı, Gastronometro şefleri hafif ve pratik incir tatlısı tarifini paylaştı.
#BayramTürkiye'de en sık Kilis'te üretilip tüketilen Cennet Çamuru; yöresel söylenişi ile Cennet Çamırı Kilis'in vazgeçemez şerbetli tatlılarından. Sıcacık şerbet, çekilmiş Antep fıstığı ve kalın telli kadayıfın harmanlanıp kaymakla servis edildiği yöresel lezzet, adeta bir enerji cenneti. Kadayıfı ve sıcak şerbetiyle Cennet Çamuru Hatay'ın ünlü künefesini andırıyor olsa da peynirin yerini alan kaymakla aralarındaki fark açılıyor.
#Cennet ÇamuruYufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşidi olan Laz böreği akşam yemek sonrası tarif arayanların favorisi olacak. El açması laz böreği, adından da anlaşılacağı gibi Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin,Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Peki, Laz böreği nasıl yapılır? İşte, ev yapımı laz böreği tarifi ve malzemeleri
#Laz BöreğiRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞAvrupa’nın en ünlü bestecilerinden Gioachino Rossini’nin ismini taşıyan ‘filetto alla Rossini’ İtalyan mutfağının incilerinden. Tereyağında kızarmış kaz ciğeri ve üzerine rendelenen trüf mantarıyla lezzetlenen bu özel dana filetoyu birlikte pişirelim...
#Gioachino RossiniRamazan ayının en güzel yanı iftarda aile ve dostlarla birlikte olmaktır ama bazen sofranın etrafındakiler, bazen de sofranın kurulduğu yer değişebilir. Her nerede ve kiminle olursak olalım lezzetli bir sofra kurmak aslında hiç de zor değil. Nasıl mı? İşte herkesin kendine göre bir mutluluk bulacağı 5 harika piliç tarifi!
#Sponsorlu İçerikŞebit yağlaması da denilen Kayseri yağlaması sofralarınıza hem besleyici hem doyurucu bir yöresel lezzet olarak konuk oluyor. Kendisine has olarak hazırlanan yufka, kıyma, salçalı sos ve yoğurt ile bütünlük sağlayan Kayseri yağlaması, tek başına bir öğün olarak kullanılabiliyor. Her iki yemekte de kıyma bulunurken kat kat açılan ve şebit adı verilen bazlamalar yağlamanın lezzetini ayrıştıran en önemli nokta oluyor. Peki, Kayseri yağlaması nasıl yapılır, malzemeleri neler? Evde pratik Kayseri yağlaması tarifi ve yapım aşamaları...
#Kayseri YağlamasıGüneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve kültürü ile önemli kentlerinden birisi Adıyaman. Tarihi olarak en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, ev sahipliği yaptığı pek çok değerli medeniyetin izlerini geçmişten günümüze yansıtabilmeyi başaran ender yerleşim yerlerindendir. Muhteşem doğası Nemrut Dağı'ndan Cendere Köprüsü'ne kadar görülmesi gereken yerleriyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti en güzel şekilde ağırlıyor. Bu güzelliklerden biri de zengin mutfağıdır. İşte Adıyaman Yemekleri - Adıyaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Adıyaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Adıyaman'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?Çıtır çıtır kıvamı, bol şerbeti ile tulumba tatlısı MasterChef ekranlarına geliyor. Yarışmacılar bir yandan tulumba tatlısı ile kaptanlık yarışını kazanmayı hedeflerken, diğer yandan izleyiciler evde tulumba tatlısı nasıl yapılır merak ediyorlar. İşte, Evde kolay tarifi ve püf noktalarıyla tulumba tatlısı tarifi ve malzemeleri...
#Tulumba Tatlısı TarifiÇıtır çıtır damak çatlatan tadıyla halka tatlısı eskilerden gelen ve yeri hiç dolmayan şerbetli tatlılarımızdan biridir. Ancak tarifinin zor olduğu düşünüldüğünden halka tatlısının evde yapımı çok fazla yaygın değildir. Şimdi sizlere evde de halka hamurunu kolayca hazırlayabileceğiniz pratik bir ev yapımı halka tatlısı tarifi paylaşacağız. İşte, tatlıcılardaki lezzeti aratmayan halka tatlısı tarifi, malzemeleri ve kalorisi ile tüm detaylar…
#Halka TatlısıÇoğu tatlıda kullanılan karamel sos özellikle MasterChef tarte tatin tarifi ile gündeme geldi. Tarifin yapımında oldukça önemli bir detay olan karamel yapımı püf noktaları uygulandığı takdirde muhteşem bir lezzete dönüşüyor. Peki, karamel nasıl yapılır? Evde karamel sos yapımı detayları haberimizde...
#Karamel Nasıl Yapılırİşkembe çorbası, evde yapılması zahmetli bir tarif olduğu için genellikle lokanta ve restoranlarda tercih edilir. Ancak tam kapanmanın gündemde olduğu bu zor günlerde, özellikle Ramazan sofralarınızda ev yapımı işkembe çorbasına mutlaka yer vermenizi tavsiye ederiz. Peki lokanta usulü işkembe çorbası nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…
#İşkembe ÇorbasıMasterChef lazanya tarif izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Nefis bir İtalyan lezzeti olan kıymalı lazanya sofralarında değişik lezzet arayanların favori yemeklerinden biridir. Sizler de farklı bir lezzet denemek istiyorsanız, lazanya tarifimize göz atabilirsiniz. Peki, ev yapımı lazanya nasıl yapılır? İşte, lezzetli lazanya tarifi ve malzemeleri...
#LazanyaYılbaşı sofraları her zaman önemlidir ama bu yıl her zamankinden biraz daha önemli. Çünkü bu yıl koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamındaki kısıtlamalar nedeniyle neredeyse herkes yeni yılı evinde karşılayacak. Peki yılbaşı sofrasının yıldızı nedir? Tabii ki nar gibi kızarmış, çıtır çıtır bir hindi. Peki fırında hindi nasıl pişirilir? Hindi pişirirken hangi püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Tüm bu soruların cevapları için sizi içeriğimize alalım…
#Fırında Hindi Nasıl PişirilirBaharatlar dünyanın her yerinde yemeklere lezzet katan en önemli unsurlar. Üstelik Osmanlı İmparatorluğu'nun konumu nedeniyle, mutfak kültürümüzde geçmişten bugüne yer etmiş birçok farklı baharat bulunuyor. Günümüzde de tariflerde bu baharatlar sık sık karşımıza çıkabiliyor. Ancak bazen tek bir yemek için özel bir baharat satın alıp kalanını kullanmadan atıyor ya da "Değmez" deyip o baharatı tariften çıkararak lezzetten ödün veriyoruz. Bu durumlarla başa çıkmak için çok işinize yarayacak bir rehber hazırladık sizin için. Bu rehber sayesinde artık siz de baharatları birbirlerinin yerine dönüşümlü kullanabileceksiniz. İşte eksik baharatları kolayca telafi etmenizi sağlayacak baharat kombinasyonları...
#Baharatlar