Her sene olduğu gibi Google geride bıraktığımız yılın en sık aratılan konularını açıkladı. 2023’te listeye birinci sıradan aşure girdi, onu sırasıyla cevizli güllaç, açai kâsesi, krem karamel, lalanga ve topik takip etti. Peki, bu yemek ve tatlılar nasıl yapılıyor? Mugi Gelato’nun kurucusu, ekmek ve pastacılık eğitmen şefi Gizem Akyıldız’dan öğrendik.
#GastronomiKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkÇocukluğumda yer etmiş tatlıları hem pastanemde hazırlayıp sunmayı hem de tadarak o nostaljiyi yaşamayı çok seviyorum. Muzlu rulo, rokoko, ekler, pürüzyen bunlardan sadece birkaçı... Evde kendi nostalji turunu atmak isteyenler için hepsinin tariflerini hazırladım.
#TatlıMevsim geçişleri ruh halimizi, enerjimizi ve günlük rutinlerimizi etkilediği gibi beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Bununla baş etmenin en kolay yolu dengeli öğünler planlayarak kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmek. Beslenme rutinimizde lif alımını arttıracak sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillere mutlaka dengeli şekilde yer vermeliyiz.
#Berrin YiğitAğustos ayında tüketici enflasyonu beklentilerin üstünde gelerek yüzde 9.09 oldu. Yıllık enflasyon ise yüzde 58.94’e yükseldi. Üretici fiyatları ağustos ayında aylık bazda yüzde 5.89 artarken, yıllık bazda yüzde 49.41 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından enflasyon verilerine ilişkin açıklama yaptı.
#EnflasyonÜlkemizin dört bir yanında yetişen şifalı bitkileri en etkili şekilde kullanabilmenin ilk şartı onları tanımak ve ayırt etmek. Her bitkinin görünümünü ve özelliklerini öğrenmek kadar ayıklayıp kurutmayı da bilmek gerekiyor. Madımaklı pilavdan ekşimikli ruloya şifalı otlarla bitki temelli tarifler hazırladım…
#KantaronKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#PeynirYENİ yılı karşılamaya sayılı günler kaldı. 2023 yeni bir başlangıç, yeni bir heves. Geçmişi geride bırakıp ileriye bakma zamanı. Yeni bir yıl girerken ilk aklımıza gelen, yeni dilekler ve umutlarla güzel sofralarda buluşmak. Tüm aile bir sofrada bir araya gelirken, bu özel akşam için en güzel menüler planlanır. Yeni yıla keyifle girerken, sağlığınıza dikkat etmek adına hem fit, hem de lezzetli tercihler yapmalısınız. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 için yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler mi bakıyorsunuz? Diyetisyen Berna Çoban size ‘Yeni Hayat ve Değişen Yeni Yemek’ tarzınızla ilgili kısa ve öz bir sofra hazırladı. Bakın neler anlatıyor Çoban:
#1Yıllık bazda tüketici enflasyonu kasım ayında yüzde 85.51’den yüzde 84.39 seviyesine düştü ve 1.5 yılın ardından ilk kez geriledi. Aylık bazda ise enflasyon yüzde 2.88 oranında artarak yükselişini sürdürdü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Beklenmedik bir küresel gelişme olmadıkça enflasyonda zirveyi geride bırakarak düşüş trendine girmiş bulunuyoruz” değerlendirmesini yaptı.
#EnflasyonKüçüklüğümüzde pastanelerde şeffaf paketlerde satılan, günümüzde de patisserie dünyasının gözdesi halini alan bezelerin bir değişik versiyonuyla geldim bu hafta karşınıza; evet bildiniz, Pavlova tatlısı. Bolca taze meyve ve çırpılmış krema ile hazırlanan Pavlova tatlısı, Yeni Zelanda-Avustralya mutfağının geleneksel bir tatlısı olarak biliniyor. Adını ise 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başlarına damgasını vuran döneminin dünyaca ünlü Rus balerini Anna Pavlova’danalıyor. Bir rivayete göre ekibiyle 1962 yılında çıktığı Yeni Zelanda- Avusturya turnesinde, Yeni Zelanda’da kaldığı otelin şefi, balerin Pavlova'nın şerefine bir tatlı hazırlıyor. Adı da o günden bu yana Pavlova tatlısı olarak anılıyor.
#Pavlova TatlısıYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıBir önceki yazımda mutfakta en çok kullanılan ve bunun yanı sıra adını bile hiç duymadığınız bazı otlar, baharatların faydalarından, kullanım alanlarından bahsetmiştim. Bu bölümde de aynı etkilerden sizlere bahsetmeye devam edeceğim. İşte, kimisine çok şaşıracağınız o otlar, bitkiler ve kullanımı....
#Baharat2022-2023 eğitim-öğretim yılı için ders zilinin çalmasına sayılı günler kaldı. Tatil sonrası geçiş dönemi öğrenciler ve veliler için stresli olabiliyor. Daha serbest geçen tatil günlerinin ardından okul düzenine ayak uydurmak zaman alabiliyor. Uzmanlardan süreci kolaylaştıracak öneriler dinledik.
#Okula DönüşSevdiklerimizi buluşturan sofralar kurmak hayatın en büyük zevklerinden. Bu sofralarda konukların yeni tatlar keşfedecekleri yerel peynirlerimizi sunmak, davete değer ve farklılık katar, sohbetin de derinleşmesine aracı olur. İyi düzenlenmiş, lezzetli, özenli bir peynir tabağının ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.
#Peynirİçerisinde iyot bulunan kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları tiroide iyi gelen kaynaklar arasında bulunur. Ayrıca yumurta, süt, kaya tuzu ve selenyum gibi mineral kaynakları da yer alır. Peki, Tiroide iyi gelen besinler nelerdir? Tiroide iyi gelen yiyecekler, sebzeler ve meyveler hakkında ayrıntıları derledik.
#Tiroide İyi Gelen BesinlerYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#Çerkestavuğu