Artık haftanın dört günü yayınlanan MasterChef'in eleme bölümleri perşembe günleri yapılıyor, bu nedenle 6 Kasım tarihli bölümde eleme olmadı. MasterChef'in dünkü bölümünde önce dokunulmazlık ardından eleme adaylarının belirlenmesi heyecanı vardı. Peki, MasterChef'te eleme adayları kimler oldu, elenen isim ne zaman belli olacak?
#Masterchef’Te Kim ElendiSingapur denilince aklınıza ne gelir? Sıcak iklim, her daim nemli havası, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olduğu ve en ilginç yasakların uygulandığı bir ülke... Peki Singapur’un mutfağı nasıl? Gittim, gördüm ve tattım... Anladım ki, burası yemek konusunda tam bir cennet...
#SingapurBazen monotonluktan sıkılıp yeni şeyler denemek isteriz, özellikle de yeni lezzetler... Arap ülkelerinin oryantal ziyafetlerinden Uzakdoğu’nun mistik tatlarına ve Orta Asya’nın bol baharatlı yemeklerine kadar etnik lezzetler sunan mekanların sayısı artıyor. Ait oldukları ülkelerin aşçıların hazırladığı yemeklerde kullanılan malzemeler de otantik. Bu hafta büyük jürimiz dünyanın çeşitli mutfaklarının en iyi 10 örneğini seçti
Uzakdoğu mutfağına ilk başlarda “Damak tadımıza uymaz” diyerek soğuk yaklaştık. Hatta “Hatır için çiğ tavuk yerim ama çiğ balık asla” diye dalga bile geçtik. Ama artık durum değişti. Çin, Japon, Tayland derken tüm Uzakdoğu lezzetlerine alıştık. Özellikle suşiye bayıldık. Bu hafta Türkiye’de yaşayan Uzakdoğululara, bu mutfağın yerli tutkunlarına, yemek yazarları ve gurmelere ‘En iyi 10’ mekânı sorduk. Japon mutfağı bir adım öne çıktı. Ortaköy’deki Zuma zirveye yerleşti.
Reina hazırlıklarını erken tamamladı, yarın Tarkan’ın çıkacağı resmi F1 partisiyle yeni sezonu açıyor. Dekorda önemli bir değişiklik yok, Barbara Penso yine bol bol Swarovski taş kullandı. Bu yıl girişler 50, yemekler 18-44 lira. Kendi mönüsünde yengeç eti de var, Endonezya ördeği de. Alternatif arayanlara 6 ayrı konuk restoran da olacak. Hepsi ayrı bir pastel renkte. DJ kabininde yine en azmalı Türkçe ve yabancı parçalarıyla Suat Ateşdağlı var. (212) 259 59 19. www.reina.com.tr
Uzakdoğu yemekleri hayatımıza Çin mutfağıyla girdi. O zamanlar bir veya iki Çin lokantası herkese yetiyordu. Sonra Çin lokantaları çoğalmaya başladı. Arkadan ilk Japon lokantaları geldi. Sonra suşi çok popüler oldu. Onun ardından da diğer Uzakdoğu ülkelerinin mutfakları tanınmaya başladı. Bunların başında Tayland geliyor, Thai yemekleri de beğenildi.
Sayın Ahmet Rasim Bey, umarım afiyettesinizdir. Yurt dışında olduğum için size bir süre yazamadım kusura bakmayınız. Geçen mektuplarımda İstanbul'un dertlerini sıraladığım için içinizi kararttığımın farkındayım. Bu hafta gam, kasavet yok. Yemeden içmeden söz edeceğim. Sizin bu konuları çok sevdiğinizin farkındayım. Yaşadığınız dönemde, katıldığınız alemler dillere destan olurmuş.
Birer birer olgunlaşan meyvelerden soframıza en son gelen mürdüm olur... Puslu, asil rengiyle usulca ‘yaz bitti’ diye fısıldar. Kurutmak, reçel ya da pestil yapmak mümkün. Ama tazesini de sadece tatlıya saklamayın. Mürdümün o ekşimsi ve ferah tadıyla fırında tavuk ve dana yahni tariflerimden birini ya da çıtır kızartmalara çok yakışan erik sosunu hazırlayabilirsiniz.
#ErikDÜNYANIN en zengin mutfaklarından Çin mutfağı yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çinliler yaşam felsefelerini yemeklerine de yansıtmışlar. Öyle ki, “Yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözleri bile var. Bu yüzden de yemeklerinde 5 temel tadı ‘Yin’ ve ‘Yang’ ile tanımlamışlar.
#1Kalabalığın azaldığı, güneşin en keyifli kıvamına geldiği eylül ayı hemen yanı başımızdaki Yunan adalarının da en güzel zamanlarından. Bu adaların kimi az biliniyor, kimiyse dünya çapında şöhrete sahip. Ancak hepsinin ortak yönü kendilerine özgü bir lezzet anlayışının olması. Az bilinenlerden popülerlerine adalar arası bir lezzet yolculuğu bu...
#HürriyetYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikBe Premium Bodrum Otel, bu yaz mutfağında Michelin yıldızlı şefleri konuk ediyor. İlk misafir, Madrid’deki 2 Michelin’li Paco Roncero Restaurante’nin sahibi ve şefi Paco Roncero’ydu. İspanyol şef “Trendlerden daha önemli olan şey, bulunduğunuz coğrafya ve onun size sundukları” diyor.
#Be Premium Bodrum OtelAroması, kokusu ve hoş rengiyle çeşit çeşit baharat, yüzyıllardır sofralarımızın vazgeçilmezi... İçerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde mutfağımda sık sık kullandığım çeşitleri anlatacağım. Tarçın dendiğinde aklınıza hemen kek, kurabiye gelse de ben köri soslu yemeklere eklemeyi çok seviyorum. Toz zencefiliyse yulaf kâselerine ve sebze çorbalarına çok yakıştırıyorum.
#ZerdeçalHindistan cevizli pilav, yerfıstığı soslu sebze salatası, tavuk köri yemeği, muz tostu... Java’da inek etli yemekler daha çok yapılıyor, doğuya gittikçe yemekler acılaşıyor. 12 günlük turumda gördüm ki sadece Bali’ye giderek Endonezya mutfağını öğrenmek, Bodrum’a giderek Anadolu lezzetlerini keşfetmeye benziyormuş. Yani dünya mutfağı, Asya mutfağı, Akdeniz mutfağı gibi ticari ve içi boş tanımlamalara rağbet etmemek gerek. Tek bir ülkenin mutfağını sayfalarca inceleyebiliriz...
#Endonezya MutfağıSeyahat etmeyi bir süre rafa kaldırdık belki ama Bebek Otel’in klasikleri bir araya getiren menüsüyle Fransa’ya ışınlanmak mümkün. Kaz ciğeri, dil menüer, bol şarap soslu kara midye ve krem brüle gibi lezzetleri ayrıcalıklı kılansa ev yapımı soslar, ekmekler ve bizden malzemeler...
#Fransız MutfağıÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriÇoğu hayvansal ürünü hiç yemedim. Bunu duyanlar çok şaşırıyor. Ama tadını tarif etmelerini istediğimde gerçekten yemediğime ikna oluyorlar. Aldığım cevaplardan yola çıkarak mutfağa giriyorum. Bu sürecin olmazsa olmazı baharat çeşitleri... Köfte, kokoreç, tantuni gibi ürünlerde kimyon mucizeler yaratabilir örneğin.
#VeganKuruçeşme’de açılan Sorriso’nun menü danışmanlığını sektörün tecrübeli ismi Tolga Atalay yapıyor. Dört yıllık ekşi mayayla hazırladıkları pizzalar, Türk damak tadına da uygun. Sucuklu, bonfile dilimli, deniz mahsullü gibi 12 ayrı çeşitleri var. İslenmiş dana sırtı ve yumurtalı, tereyağlı sosla hazırlanan ev yapımı penne’yi mutlaka deneyin!
#Sorriso