Taş Devri
Taş Devri Haberleri
Tarihi Yarımburgaz Mağarası, Vlora Han ve Aziz Polyeuktos Kilisesi için zaman daraldı
İstanbul'un kültür miraslarından tarihi 300 bin yıl önceye dayanan Yarımburgaz mağarası, 1800’lü yıllarda inşa edilen Vlora Han ve 520’de yapılan Aziz Polyeuktos Kilisesi’ndeki çirkin görüntü ve hasar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli kararların alındığını bu tarihi eserler ile ilgili çalışmaların yapıldığını ve yetkililerle paylaşıldığını açıkladı. Tahrip edilen eserleri yerinde inceleyen, Kültür Mirası Yönetimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Türkoğlu, "Vatandaşımızın tarihini bilmesi ve sahip çıkması gerekiyor" dedi.
12 bin yıllık tarih havadan görüntülendi
Yaptığı çalışmalarla tarihi mekanların arşivini tutan Fotono21 Fotoğraf Derneği bu kez Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Hilar Mağaraları ve Çayönü Höyüğünü havadan görüntüledi.
Yeşilçam’ın yakışıklı jönü, şimdi böyle yaşıyor
Diş hekimliği için sinemayı bırakan Yeşilçam'ın yakışıklı jönü Sertan Acar, şimdi Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde hayvanlar ve doğayla iç içe yaşıyor.
İrlanda nerede? İşte geleneksel İrlanda yemekleri
İrlanda coğrafi konumunun yanı sıra kültürel özellikleriyle dünyanın dört bir yerinden turistleri ağırlıyor. Yemyeşil bir doğa, ortaçağ kaleleri, Taş Devri mezarları, U2, Aziz Patrick ve sodalı ekmek İrlanda denilince ilk akla gelenlerden. Peki, İrlanda nerede? İrlanda'da ne yenir? İşte konumu ve geleneksel İrlanda yemekleri...
Kronoloji ne demek? Kronoloji bilimi nedir? Kronoloji örnekleri
Kronoloji, tarihi olayları baştan sona doğru sıralayan bir bilim dalıdır. Belli başlı kişilerin biyografileri doğumundan ölümüne kadar geçen süre baz alınarak hazırlanır. Kronoloji ne demek, kronoloji bilimi nedir? Sizin için araştırdık.
Dev çölün ortasından binlerce yıl önce nehir geçtiği ortaya çıktı
Hindistan'ın kuzeybatısında "Büyük Hint Çölü" olarak da bilinen Tar Çölü'nden, yaklaşık 172 bin yıl önce nehir geçtiği belirlendi.
Tunceli'de çobanın taş aletler bulduğu yerde 'taş devri' kalıntılarına ulaşıldı
Tunceli'nin Ovacık ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında, bir çobanın hayvan otlatırken gördüğü taş aletlerin olduğu alanda "Orta-Üst Paleolitik" ve "Epipaleolitik" döneme ait kalıntılar tespit edildi.
Perge Antik Kenti Nerede? Perge Antik Kenti Hakkında Bilgi, Tarihi, Efsanesi, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)
Türkiye'nin en önemli antik yerlerinden biri olan Perge Antik Kenti, bütün bir yıl boyunca en çok ziyaret edilen bölgelerden biridir. Özellikle turistik açıdan oldukça önemli bir yer tutuyor. Peki, Perge Antik Kenti nerede? Perge Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2020) hakkında bilgileri derledik.
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Nerede? Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Tarihçesi, Eserleri, Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri (2020)
29 bin metrekarelik bir alana kurulan Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Türkiye'nin en büyük müzelerinden biridir. 1948 yılında açılması planlanan müze, 21 yıllık bir gecikmeyle 1969 yılında açılmıştır. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi nerede, içinde hangi eserler sahneleniyor? Sizin için derledik.
6. Sınıf Türkçe Büyük Harflerin Yazımı konu anlatımı
Türkçemizde büyük harflerin kullanıldığı yazım kurallarına uymak çok önemlidir. Büyük harflerin nerede ve nasıl kullanıldığını iyi bilmeli ve ona göre kullanmalıyız. Şimdi Türkçede hangi kelimelerde ya da cümlelerde büyük harflerin kullanıldığına bakacağız. Bunların ne olduğunu öğreneceğiz. İşte 6. sınıf Türkçe büyük harflerin yazımı konu anlatımı.
Balina kusmuğu nedir ve ne işe yarıyor?
Balina kusmuğu olarak bilinen ve parfüm endüstrisinde kullanılan amber, tropikal adaların ve Çin, Japonya, Hindistan, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika ile İrlanda'nın bazı sahillerinde veya çevre denizlerinin yüzünde görülür. En çok bulunduğu yer Bahama adalarının sahil ve açıklarıdır. Genellikle gri siyah, kirli san yahut bunların karışımından oluşan damarlı renklerde, bal mumu reçine kıvamında küçük topaklar veya nadiren birkaç yüz kilograma varan birikmiş kütleler halinde bulunur. İşte, balina kusmuğu nedir ve ne işe yarıyor sorusuna yönelik detaylı bilgiler
Toroslar'daki binlerce yıllık el baskılarının yer aldığı mağaralar, milli park olacak
Mersin'de Toros Dağları’nın eteğinde, bir doğa gezgini tarafından mağara içindeki duvarlarda bulunarak gün yüzüne çıkartılan neolitik döneme ait el baskılarının korunması ve alanın da milli parka dönüştürülmesi isteniyor.
Fazıl Hüsnü Dağlarca Kimdir? Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Kısaca Hayatı, Eserleri (Kitapları), Sözleri Ve Şiirleri
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Fazıl Hüsnü Dağlarca eserleri ve şiirleri beğenilen kişiler arasındadır. Fazıl Hüsnü Dağlarca en çok araştırılan kişiler arasında olup özellikle şiirleri merak edilmektedir. Fazıl Hüsnü Dağlarca ismini ilk kez duyan kişiler arama motorlarında kim olduğunu sorgulamaktadırlar. Peki Fazıl Hüsnü Dağlarca kimdir? Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın kısaca hayatı, eserleri (kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? İşte Fazıl Hüsnü Dağlarca'ya dair tüm detaylar.
Bulgaristan'daki fosiller ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı
Bulgaristan'da bulunan fosiller modern insanın (Homo sapiens) Avrupa'ya sanılandan birkaç bin yıl daha erken geldiğini ve Neandertaller ile daha uzun süre bir arada yaşadığını gösteriyor.
Nikahta ‘Taş Devri’ karakterlerinin kostümlerini giydiler
DENİZLİ'de, Emre ve Selin Taşbaş çifti, nikahlarında gelinlik ve damatlık yerine 'Taş Devri' isimli çizgi filmin kahramanları Fred ve Vilma Çakmaktaş'ın kostümlerini giydi. Unutulmaz bir nikahla dünya evine girdiklerini belirten Damat Emre Taşbaş, "Koronavirüs salgını nedeniyle ilkel günlere döndüğümüz bu günlere biraz neşe katmak istedik" dedi.
Samsun'un İlçeleri Neler Ve Hangi Bölgede? Samsun'da Gezilecek Ve Tarihi Yerler
Samsun, tarihi ve doğal güzellikleri ile Türkiye'nin en önemli şehirleri arasındadır. Karadeniz'in deniz kıyısında konumlanan Samsun, Dünya çapından da birçok turisti her yıl ağırlamaktadır. Samsun'u görmek isteyenler için Samsun hangi bölgededir ve ilçeleri nelerdir? Samsun'un gezilecek yerleri nerelerdir? Tüm merak ettiğiniz tarihi, coğrafi, turistik detayları sizler için hazırladık.
Çocuklarla birlikte okunacak kitaplar ve izlenecek filmler
Koronavirüs nedeniyle okullar tatil edildi. Genellikle zamanımızın çoğunluğunu evde dinlenerek ve mümkün olduğunca az kişi ile temas kurarak geçirmek en güzeli. Peki, bu süreçte çocuklarla evde neler yapılabilir? Pedagog-Aile Terapisti Serap Melek Kılıç öneriler sundu.
Ketojenik diyet nedir? Ketojenik beslenmenin özelliği ne?
Son dönemde öne çıkan diyetlerden biri de, ketojenik diyet oldu. Ketojenik diyet taş devri rejimi veya mağara rejimi adı altında bir hayat tarzı olarak da benimsenebilmektedir. Ketojenik diyette, insülin baskılanarak yağların enerji için kullanılması sağlanıyor. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik beslenmenin özelliği ne?
Tescillendi
Arkeoloji öğrencisi Özlem Karakaşoğlu, ormanda yolunu kaybedince taş devrinden kalma mezarlık bulmuş ve defineciler tarafından tahrip edildiğini görmüştü. Hürriyet’in olayı duyuran haberinden sonra Çanakkale Koruma Kurulu harekete geçti ve mezar yapısını tescilleyerek koruma altına aldı.
Bir tarih değişiyor topraklarımızda
Göbeklitepe, kültürel hayatımızdaki yerini sağlamlaştırıyor ve ne mutlu ki yapılan dizi ve kitaplarla bu etki artıyor. Doğan Satmış’ın yeni çalışması ‘50 Maddede Göbeklitepe ve Sırları’ bu konuda iyi bir destek.
5 bin yıllık sakızdan Lola çıktı
BİLİM insanları, ilk kez kemik dışındaki bir malzemeden eski insanlara ait tam gen dizilimini elde edildiğini tahmin ediyor.
5 bin 700 yıl önce yaşamış kadının genetik şifresi çözüldü
Danimarka'nın Syltholm Adası'ndaki arkeolojik incelemelerde bulunan bir sakızdaki diş izlerinden 5 bin 700 yıl önce; Taş Devri'nde yaşayan bir kadına dair şaşırtıcı ipuçları elde edildi.
Tiyatro oyunları çocukların hayal dünyasını geliştiriyor
Her çocuk değerli ve özeldir. Bunu bilen anne ve babalar çocuklarının gözünde tam bir kahraman rolündedir. Birlikte yapılan her etkinlik onlar için büyük önem kazanır. Tiyatro ise büyülü bir dünyaya yolculuktur. Üstelik çocuğun sağlıklı psikososyal gelişiminde tiyatronun yeri yadsınamaz.
LGS 2020’nin planlaması tamam
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimle ilgili çözüm bekleyen üç sorunu ‘okullar arasındaki farklar’, ‘öğretmen eğitimi’ ve ‘dünyayı okumada yaşanan sorunlar’ olarak sıraladı.
Bakan Selçuk: Sınav anaforuna neden olan okullar arasındaki farklar kapatılmalı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TVnet’de canlı yayına katıldı. Selçuk, Türkiye’de eğitimle ilgili çözüm bekleyen üç sorunu okullar arasındaki farklar, öğretmen eğitimi ve dünyayı okumada yaşanan sorunlar olarak sıraladı. Bakan Selçuk, şubat atamasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü de söyledi.
Teknoloji Bill Viola’ya yetmiyordu
Bill Viola, video sanatının öncü ve dünyadaki en önemli isimlerinden biri. Borusan Contemporary’de açılan ‘Bill Viola: Geçici’, efsane sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi. 40 yılı aşkın süredir insan olmanın gizemlerini, bu süreçte hızla gelişen teknolojiyi kullanarak inceleyen ve şu sıralar sağlık sorunları yaşayan Bill Viola’yı, Bill Viola Studio’nun idari direktörü Kira Perov’la konuştuk.
İlk kez karşılaşıldı.. İstanbul'un tarih öncesi dönemine ışık tutacak
İstanbul İli Yüzey Araştırmaları (İstYA) Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Ağustos ve eylülde yapılan yüzey araştırmasında bulunan yontma taş buluntularıyla birlikte bölgede ilk kez karşılaşılan inanç veya kült ile ilişkilendirilebilecek yeni objeler, İstanbul'un kültür tarihi ve ülke arkeolojisi açısından öneme sahip... Doç. Dr. Emre Güldoğan, "Eserler üzerinde uzmanlarla yaptığımız görüşmeler ve kendi değerlendirmelerimiz sonucunda söz konusu buluntuların hem formlarının hem de üzerindeki izlerin 2018'deki örnekler gibi insan elinden çıktığı belirlendi. Benzerlerine tarih öncesi dönemlerde dünyanın farklı bölgelerinde rastlanılan bu buluntular, İstanbul'un tarih öncesi dönemlerdeki rolünün anlaşılmasında önemli katkılar yapacak'' dedi.
Sonbahara özel en güzel 10 tatil rotası
En sevdiğiniz kitabı, en sevdiğiniz şarkıları yanınızda götürüp kafa dinleyeceğiniz, gittiğiniz şehri ılık bir havada sonbahar renkleriyle göreceğiniz, aileniz ya da arkadaşlarınızla keyifli zaman geçireceğiniz sonbahar seyahatleriniz için şimdi plan yapmanın tam zamanı. İşte en güzel 10 adres…
’Taş Devri’ çizgi filminde Fred Çakmaktaş ve Barni Moloztaş nerede çalışıyordu?
1960-66 yıllarında yayınlanan ve 6 sezon devam eden, Taş Devri çizgi filmi büyük küçük herkes tarafından sevilmişti. Çizgi filmin ana karakterlerinden biri de Fred Çakmaktaş ve Barni Moloztaş’dır. Peki, ’Taş Devri’ çizgi filminde Fred Çakmaktaş ve Barni Moloztaş nerede çalışıyordu?
Kutuplardaki son manyetik alan yer değişimi 22 bin yıl sürmüş
Dünyanın kutup bölgelerinde eski zamanlarda meydana gelen son manyetik alan yer değişiminin 22 bin yıl sürdüğü bildirildi.
Her şey akıllanıyor, 'mükemmel beyinli' insanlar geliyor
Yakın gelecekte yapay zekâ tüp bebek işleminde en iyi embriyoyu seçmekte çalışabilecek. Bu mükemmel embriyodan çocuk sahibi olduğumuzu düşünelim. Onu beslerken birtakım katkılar içeren şişirilmiş gıdalar ile diyelim ki çocuğu bir tık daha zeki yaptık. Ama o da ne bir hastalığı var. Telaş etmeyin hastalıklar da yapay zekâ sayesinde erken teşhis edilebilecek. O da olmazsa en sonunda Elon Musk’ın çipi var. Peki gerçekten bu kadar mükemmel insanlara hazır mıyız? Herkes mükemmel ve akıllı insan olduğunda ne olacak?
Yazı unutulmaz yapacak 60 güzel öneri
Ne şanslıyız değil mi, bu sene sezon bayram tatiliyle, resmi olarak ‘bayram gibi’ başladı. Yazlık sinemalar, konserler, festivaller, spor aktiviteleri, yaz şarkıları, yaz dizileri, tiyatro turneleri, sahiller, beach club’lar, restoran ve eğlence yerleri tam tekmil emir ve görüşlerinize hazır. Ama yüzlerce alternatif arasından hangilerini seçmeli, nerelere gitmeli, kimleri izlemeli, ne yemeli, ne içmeli, ne giymeli? Hepsi alanlarında uzman arkadaşlarımla birlikte 2019 yazında bilmeniz gereken en önemli kültürel, sportif ve sosyal faaliyetleri belirledik. Seçin, beğenin, deneyin. Bakarsınız, umduğunuzdan güzel geçer yaz...
Kök bitkilerin pişirilmesine dair en eski kanıtlar bulundu
Arkeolojik bulgular, insanoğlunun yaklaşık 120 bin yıl önce kök bitkileri pişirip yemeye başladığını ortaya koydu.
Kayseri kış sporlarının başkenti olacak
Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Kayseri, bu sezon çok önemli iki organizasyona ev sahipliği yaptı.
2019 kışına damga vuran organizasyonlar
Mevsim kıştan bahara dönerken, kış iki önemli etkinlikle veda etti. Alp Kayağı Dünya Şampiyonası, iki ABD’li sporcuyu tarihin sayfalarına kazırken, RedBull Kar Havuzu ise Kayseri’yi eğlenceye doyurdu.