süs bitkisi haberleri sayfasında süs bitkisi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 663 süs bitkisi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sakarya’nın sahip olduğu tarımsal potansiyel ve verimli topraklar ile süs bitkiciliği sektöründe üretime oldukça uygun bir şehir olduğunu söyleyen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “Marmara Bölgesi’nin incisi Sakaryamız, süs bitkiciliği ve peyzaj sektöründe Türkiye’nin uluslararası kapısı haline geldi” dedi.
#GazetehaberleriDoç. Dr. Selami Selvi, okul bahçeleri ve evlerde bakılan bitki çeşitleri konusunda uyarılarda bulundu. Selvi, "Özellikle çocuk odalarına ve oturma odalarına konulacak bitkilere dikkat edilmeli. Gösterişli çiçeklerin çoğunda toksin etkiler olabiliyor. Okul bahçelerinde özellikle zakkum ve difenbahya tarzı bitkiler olmaması gerekiyor. Kokuyor mu diye baktığında çiçeğin içindeki buhar, çiçeğin kokusu bile zamanla beyinde birikebilir ve tedavisi olmayan komplikasyonlara sebep olabilir. Yenildiğinde ölümcül reaksiyonlara bile neden olabilir dedi.
#Süs BitkileriSÜS bitkilerinde ihracat hamlesi yapmak istediklerini bildiren Akdeniz Süs Bitkileri Üreticileri Derneği (ASBÜD) Başkanı Fikret Arık, “Kapasitemizi kullanıp süs bitkileri sektörünü geliştirmek istiyoruz. Avrupa standartlarında mal üreten Avrupa’ya, Kafkaslara, dünyanın dört bir yanına süs bitkileri ihracatı yapan bir altyapı oluşturmak istiyoruz” diye konuştu. Sektörün sıkıntılarını da dile getiren Fikret Arık, “Sektörün üzerindeki KDV yükü üretimin önündeki en büyük engel. Yer sorunumuz var. Üretimimizi artırabilmek için Hazine arazilerine talibiz. Uzun vadeli kiralamayla Hazine arazilerinde süs bitkileri üretip üretim ve ihracat hacmimizi artırmak istiyoruz” diye konuştu.
#Süs BitkisiKahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin EXPO açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise; 2002- 2021 döneminde 32 milyar TL seviyesinden, geçtiğimiz yıl 306,4 milyar TL'ye yükselmiştir. Sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1,36 milyon tonu aşmış durumdadır" dedi.
#Cevdet YılmazGASTRONOMİ, artık bütün dünyada yükselen bir trend ve çok önemli bir katma değer kaynağı. Ben gastronomi kavramı için “mutfak ekonomisi” ifadesini kullanıyorum. Çünkü yerel, bölgesel ve ulusal yeme-içme kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması, değerlendirilmesi ve tanıtımının yapılması süreci, aynı zamanda ekonominin her alanında stratejik sonuçlar yaratıyor. Son tahlilde, kırsal kalkınmayla birlikte tarım ve gıda ekonomisinin gelişmesinde ciddi bir rol oynuyor. Tabii söz konusu sürecin olmazsa olmaz aşamaları var. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz, yerel ve bölgesel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi... Bugün sizlere bu konuda iki güzel örnek vermek istiyorum.
#1ABB Başkanı Mansur Yavaş, yarın açılışı yapılacak olan Türkiye’nin en büyük Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı BAKAP’ı gazetecilere gezdirdi. Tarımsal üretim yapılacak alanda Ankara tavşanı, Ankara keçisi ve Ankara tavşanını korumaya yönelik çalışmaların da gerçekleştirileceğini belirten Yavaş, “Burası inşallah yüzyıllar boyunca Ankara halkının hizmetinde kalacak” dedi.
#BAKAPBulmacada Bir Süs Bitkisi sık sık karşılaşılan bulmaca sorularından biridir. Özellikle kelime öğrenmek isteyen kişiler tarafından bulmacada çıkan soruların yanıtları araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan bulmacada çıkan soruların yanıtlarını internetten bularak daha hızlı ve kolay bir şekilde bulmacayı tamamlamak mümkündür. Bulmacada bir süs bitkisi cevabı nedir? Harf sayısına göre bir süs bitkisi cevaplarını tüm detayları ile sizler için derledik.
Akdeniz defnesi; defnegillerden gelen, her mevsim yeşil renkte kalabilen, güzel kokulu olan ve aynı zamanda da yapraklarının kullanım alanı bir hayli geniş olan bir çalı ya da ağaç türünü ifade etmektedir. Yemeklere büyük ölçüde lezzet kattığı gibi ek olarak da alternatif tıpta pek çok faydası vardır. Bununla birlikte Türkiye'nin tarım ihracatı kapsamında önemli bir paya sahip olmaktadır. Sizin için defne yaprağının fırında nasıl kurutulabileceğini ve defne yaprağının özelliklerini detayları ile derledik.
#Defne YaprağıWilliam Alexander’ın ‘Dünyayı Değiştiren On Domates’ isimli kitabı bu çok sevilen malzemenin evrimini, çeşitlerini, pizza ve makarna gibi yemekler üzerindeki etkisini inceliyor, yerel tarımın desteklenmesine değiniyor. Gönül ister ki dünyadaki üretiminde üçüncü olan ülkemizden de böyle bir kitap çıksın...
#DomatesEge Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi'nden bilim insanları, Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde, ters lale türüne ait yeni bir bitki keşfetti. Literatüre kazandırılan ve bilimsel ismi 'Fritillaria karakocanensis' olan bitkiye, 'Karakoçan lalesi' adı verildi.
#ElazığEge Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi'nden bilim insanları, Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde, ters lale türüne ait yeni bir bitki keşfetti. Literatüre kazandırılan ve bilimsel ismi 'Fritillaria karakocanensis' olan bitkiye, 'Karakoçan lalesi' adı verildi.
#ElazığLezzeti, kokusu kışa kalabilsin diye kazanları dolduracak, iplere asılacak, en azından bugün yarın üzerine gezdirilmiş zeytinyağıyla sofranın ortasına buyuracak domateslerin şaşırtıcı anılarını okumanın tam sırası. William Alexander’ın ‘Dünyayı Değiştiren On Domates’ kitabında domatesin hikâyesinden akılda kalacak çok şey var.
#William AlexanderTarım ve Orman Bakanlığı, geleneksel tarım yöntemlerine göre 40 kata kadar daha fazla ürün elde edebilmeyi sağlayan dikey tarım uygulamasına hız veriyor. Gün ışığına ihtiyaç duymadan LED ışıklarla, 30 metre derinlikte dahi tarım yapma imkânı sağlayan dikey tarım uygulamalarına gün geçtikçe ilgi artarken; Bakanlık, bu uygulamayla denizaltında veya uzayda da tarım yapma imkânı sağlanacağını açıkladı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerAr-Ge faaliyetlerinin tarım alanında çok önemli olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, “Dijital teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Alın teri değil akıl teri dökmemiz gerekiyor. Tarım sektörüne 4 milyar TL destek sağladık. Geçen sene bitkisel üretim açısından rekor kırarak 28 milyon tonun üzerinde bir üretim gerçekleştirdik” dedi.
#Nihat PakdilTEKRAR altını çizerek söylemekte fayda var. Ödemiş’te son 20 yıl içinde önemli bir gelişme yaşandı. Aslında buna gelişme demekten çok “dönüşüm” demeliyiz. Çünkü üretim ve ürün deseni büyük ölçüde değişti. Süt hayvancılığıyla birlikte süs bitkileri üretiminde de büyük sıçramalar meydana geldi. Öyle ki bölge; artık yurtiçi talebi karşılamaktan öte ciddi ölçüde süs bitkileri ihracatından söz eder hale geldi. Peki şu anda sektörde neler oluyor ve hangi gelişmeler yaşanıyor? Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜS-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak’a bu soruları sordum.
#1Ödemiş Ticaret Borsası’nın yeniliklere açık bir yapıya sahip olduğunu aktaran Başkan Latif Aka, “Önümüzdeki günlerde çağdaş borsacılık anlayışı ile tarımsalüretimin geliştirilmesinde ve markalaşmasında önemli pay sahibi olarak, sektörler arası gelişim faaliyetlerinin içerisinde yer almaya devam edeceğiz” diyor.
#1ÖDEMİŞ Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Ballı, aynı zamanda Ödemiş Fidancılık Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin de başkanlığını sürdürüyor. Diğer haber ve yazılarda da ısrarla vurguladığımız gibi bölgede süt hayvancılığı ile birlikte süs bitkileri üretim, sanayi ve ihracatı fazlasıyla öne çıkmış bulunuyor. Bu gerçekliğe dayalı olarak Kooperatif Başkanı Olgun Ballı şu değerlendirmeyi yapıyor:
#1Süs bitkilerinde ihracat üç kat arttı. İç piyasadaki büyüme potansiyelini de gören yatırımcı arazi arayışında. Tarım arazisi maliyetlerinin yükselmesinden şikâyet ediliyor. İzmir’in Bayındır ilçesinde yapımına başlanan süs bitkileri organize sanayi bölgesinin ise 6 ay sonra hizmete gireceği belirtiliyor.
#Süs BitkileriMuzun girmediği, sevilmediği ev yok. Yulaflı kâselerin, pankek tariflerinin olmazsa olmazı, kremayla yakaladığı müthiş uyum sayesinde pastaların da vazgeçilmezi... Kızarmışıysa Uzakdoğu ülkelerinde çok seviliyor. Muzlu tariflerimin hepsi çok pratik, evinizde mutlaka deneyin.
#MuzBursa’da, 1891'de kurulan, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, hem besledikleri tavukların yumurtalarını satıp gelir elde ediyor, hem de ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor. Okulda, 102 çeşit ürün yetiştirilip satılıyor. 1 milyon lira ciro yapılan satışlardan, öğrencilerin de 400 ile 1000 lira arasında değişen kazanç sağlayıp harçlıklarını çıkardıklarını söyleyen Müdür Başyardımcısı Nevin Günlemeç Kurutaş, "Önümüzdeki yıl için öngörümüz 10 milyon lira" dedi.
#BursaBursa'da, 1891'de kurulan, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, hem besledikleri tavukların yumurtalarını satıp gelir elde ediyor, hem de ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor. Okulda, 102 çeşit ürün yetiştirilip satılıyor. 1 milyon lira ciro yapılan satışlardan, öğrencilerin de 400 ile 1000 lira arasında değişen kazanç sağlayıp harçlıklarını çıkardıklarını söyleyen Müdür Başyardımcısı Nevin Günlemeç Kurutaş, "Önümüzdeki yıl için öngörümüz 10 milyon lira" dedi.
#ÖğrenciHEM tarımda hem gıdada artık radikal söylemlerin ve çözüm arayışlarının zamanı... Sürekli aynı şeyleri konuşmanın, daha doğrusu popülizmin hiçbir işe yaramadığı apaçık ortada. Bu gerçeğin farkında olan İzmir Tarım Grubu (İTG), “Havza Sorunları Etkinlik Dizisi” çalışmaları çerçevesinde dikkat çeken faaliyetlere imza atmaya başladı.
#1Prof. Dr. Hasan Yıldırım ile Adıyaman Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde doktora öğrencisi Şener Özcan, ortak çalışma ile bilim dünyasına yeni bitki türü kazandırdı. 'Adıyaman çanı' olarak adlandırılan türün tehdit altında olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "200 kadar bireye sahip Adıyaman çan çiçeğimiz henüz bilim dünyasına tanıtılmışken, yöre halkının bu konuda çok titiz davranması gerekiyor. Bu bitkinin koruması büyük önem arz ediyor" dedi.
#İzmirBelki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#AvakadoBir yerden çok etkilendiğinizde nereden başlasam, nasıl anlatsam dersiniz ya... İlk kez gittiğim Ordu’dan tam da bu duygularla döndüm. İki gün boyunca Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ve ekibi ile dolaştığım kentten, kent için yapılanlardan ve bölgenin doğasından çok etkilendim.
#OrduBir yerden çok etkilendiğinizde nereden başlasam, nasıl anlatsam dersiniz ya... İlk kez gittiğim Ordu’dan tam da bu duygularla döndüm. İki gün boyunca Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ve ekibi ile dolaştığım kentten, kent için yapılanlardan ve bölgenin doğasından çok etkilendim.
#OrduNilüfer Belediyesi’nin bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Ürünlü Biber Festivali’nde acısıyla tatlısıyla biber konuşuldu. Özgün ve yöresel ürünleri Türkiye ve dünyaya tanıtmak, yerel üreticiyi desteklemek amacıyla gerçekleştirilen Ürünlü Biber Festivali’nde biz de jüri üyesi olarak birbirinden lezzetli biber yemeklerinin tadına baktık. Bu güzel etkinlikte Ürünlü kadınları sadece lezzetle yarışmadılar yaratıcı yemek sunumlarıyla bizleri şaşırttı.
#Bursa