Startup
Startup Haberleri
Rekabet Kurumu dijital rekabetin kurallarını yazıyor
Rekabet Kurumu, Facebook’tan Whatsapp’a, Instagram’dan Google’a devlerin Türkiye pazarındaki etkisini görmek, dijital dünyada tüketici refahını arttırmak, startup’lara daha fazla yaşam alanı açılmasını sağlamak için kolları sıvadı.
PowerUp! için başvuru süreci 10 Mart’a uzatıldı
EIT InnoEnergy, Sabancı Üniversitesi Inovent A.Ş’in Türkiye temsilciliğini yaptığı, Orta ve Doğu Avrupa bölgesine yönelik olan enerji odaklı startup yarışması PowerUp!’ın başvuru süresini yoğun ilgi üzerine 10 Mart 2020’ye kadar uzattı.
Startup’lar yılda 1 milyar dolarlık satış yapacak
Startup şirketlerin başarısını artırmak ve dünya pazarlarına açılmalarına yardımcı olmak için geliştirilen “Microsoft for Startups” programı, iki yılı geride bıraktı. Bunu kutlayan Microsoft, program katılımcılarına GitHub Enterprise ve Power Platform’un kapılarını sonuna kadar açıyor. Bu yeni adımla startup’ların yalnızca 2020 yılında 1 milyar dolarlık global satış yakalaması hedefleniyor.
Boğaziçi Üniversitesi Teknopark, yerli teknoloji girişimleriyle büyüyor
Boğaziçi Üniversitesi Teknopark (BÜDOTEK) Genel Müdürü Bülent Üner, yeni kurulmuş bir teknopark olmalarına rağmen önemli aşamalar kaydeden yerli girişimlere ev sahipliği yaptıklarını belirterek, "Boğaziçi Üniversitesi'nin akademisyenlerine ve öğrencilerine erişebilme imkanı, teknoparkımızın şirketlere sağladığı en önemli avantajlardan biri." dedi.
İTÜ ARI Teknokent'ten 350 milyon dolarlık Ar-Ge ihracatı
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, 2003'ten bu yana 350 milyon dolarlık Ar-Ge ihracatı gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent firmalarının 2018 cirosunun 614 milyon dolar, Ar-Ge ihracatının ise 51,8 milyon dolar olduğunu bildirdi.
Teknopark İstanbul'da 1.700 yerli ve milli proje hayata geçti
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, "Teknopark İstanbul'da şimdiye kadar 1.700 yerli ve milli proje gerçekleştirildiğini gururla söyleyebiliriz. Bunların arasında MİLGEM Korvet, Altay Tankı, Anka İHA, LHD Amfibi Hücum Gemisi gibi savunma sanayisinin önde gelen Ar-Ge projeleri yer alıyor." dedi.
Telefonların batarya kapasitesi "teknolojik darboğazı" aşamıyor
Cep telefonları başta olmak üzere bataryası bulunan tüm ürünlerde, ürünün boyutunu ve ağırlığını etkilemeyecek şekilde batarya kapasite artışı sağlanamıyor.
‘Kız çocuklarınızı bilimle tanıştırın’
TİKAD’ın öncülüğünde gerçekleştirilen kadın girişimcileri destekleyen GİKAMER toplantısında Emine Erdoğan, kadınların daha çok bilim ve teknolojide olması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, “Kız çocuklarımızı erken yaşta bilimle tanıştıralım” dedi.
MELEKLER GELİYOR
Bosch, yapay zekanın kullanımı için bir kılavuz düzenliyor
Bosch, yapay zekanın kullanımına ilişkin etik “kırmızı çizgiler” belirledi. Şirket, akıllı ürünlerinde yapay zeka kullanımını yöneten bağlayıcı kurallar yayınladı.
AB dışında kalmamanın formülü Estonya’nın “e-Oturum” programı mı?
İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) resmen ayrılması sonrasında İngiliz iş insanları, girişimlerini AB pazarında kurulmuş bir şirket gibi yönetebilmesine olanak sağlayan e-Residency (e-Oturum) programına yoğun bir şekilde ilgi gösteriyor. İşletmeler, 2014’te Estonya hükümeti tarafından başlatılan bu program ile AB pazarında legal bir şirket kurarak dünyanın neresinde olursa olsunlar, online iş kurma ve onu işletme serbestliğine sahip olabiliyor. İngiltere’nin AB’den ayrılacağını resmi olarak ilk kez açıkladığı 29 Mart 2017'den bu yana Estonya’nın e-Oturum programına katılan İngiliz vatandaşlarının sayısı üç kattan fazla arttı.
Melek yatırımda Avrupa'da 4'üncü sıradayız
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, melek yatırım ve girişim sermayesi yeterli olmasa da yüzde 66 büyüme sağladığını söyledi.
Türkiye Yapay Zeka Zirvesi 12 Mart’ta düzenlenecek
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin düzenlediği Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, 12 Mart’ta UNIQ İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu sene üçüncü kez düzenlenen zirvede yapay zekanın etkili olduğu tüm alanlarda sağlayacağı katma değer her yönüyle ele alınacak.
SabancıDx 2019 yılını büyüme ile kapattı
İleri veri analitiği, siber güvenlik ve yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilere yatırımlarını artıran SabancıDx, 2019'da ciro bazında yüzde 39, net kârda ise yüzde 96 oranında büyüdü. Özel Sektör-Akademi-Startup işbirliğine dayalı Dijital Kampüs'ü hayata geçiren SabancıDx yazılım ihracatıyla da Portekiz ve Mısır'a açıldı.
Teknoloji girişimlerine milyarlar yağıyor
KPMG’nin hazırladığı Venture Pulse raporu, 2019’un üçüncü çeyreğindeki girişim yatırımlarını inceledi. Rapora göre, 55,7 milyar dolarlık yatırımların aslan payını alan ABD işlem sayısı ve hacimle liderliği kimseye kaptırmıyor, Avrupa rekor yatırımla yola devam ediyor, Asya’da ise kırılganlık sürüyor. Tüm dünyadaki siber güvenlik girişimlerinde rekor büyüme bekleniyor.
Yerli otomobilin CEO'sundan önemli fiyat açıklaması
Türkiye’nin otomobili, aralık ayındaki tanıtımın ardından dün ilk kez gazetecilere gösterildi. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş’ın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda, kullanılan teknolojilerden üretim hedeflerine kadar akıldaki birçok konuya açıklık getirildi. Doğuştan elektrikli otomobil konusunda Türkiye’nin tam zamanında yola çıktığının altını çizen Karakaş, “Şimdi daha fazla teknolojiye ihtiyaç var. Bu yüzden bizim gibi işbirliğine açık, startup’larla çalışan, organizasyon yapısı kuvvetli şirketler, 150 yıldır bu işi yapanlara karşı ön plana çıkacak” dedi.
150 yıllık farkı teknoloji kapatacak
Türkiye’nin otomobili, aralık ayındaki tanıtımın ardından dün ilk kez gazetecilere gösterildi. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş’ın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda, kullanılan teknolojilerden üretim hedeflerine kadar akıldaki birçok konuya açıklık getirildi. Doğuştan elektrikli otomobil konusunda Türkiye’nin tam zamanında yola çıktığının altını çizen Karakaş, “Şimdi daha fazla teknolojiye ihtiyaç var. Bu yüzden bizim gibi işbirliğine açık, startup’larla çalışan, organizasyon yapısı kuvvetli şirketler, 150 yıldır bu işi yapanlara karşı ön plana çıkacak” dedi.
ING İnovasyon Merkezi, start-up'lar için hızlandırma programı başlattı
ING Bank'tan yapılan açıklamaya göre, start-up'ları daha hızlı büyümeleri yolunda desteklemeyi hedefleyen ING Türkiye, ING İnovasyon Merkezi kapsamında MVP 1.0 ve daha ileri aşama girişimleri kabul ettiği bu program ile start-up’lara eğitim, mentorluk ve networking desteği sağlayacak.
PARAYI BUMERANG GİBİ YÖNETİYORUZ
Yabancı yatırımcının gözü Türk girişimlerinde
Londra merkezli Numis Securities Üst Yöneticisi Alex Ham “Getir'in yatırımcısının ortağı olduğu şirket (Sequoia) zaten Asya’da oldukça büyük. Türkiye’nin son derece etkileyici bir startup görünümü var” dedi.
Almanya'da girişimlere olan yatırım 6 milyar euro'yu aştı
Almanya’da startupların geçen yıl aldıkları yatırımların toplamı bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 6,2 milyar avroya yükseldi.
Almanya'da startup yatırımı 6,2 milyar avroya ulaştı
Almanya’da startupların geçen yıl aldıkları yatırımların toplamı bir önceki yıla göre yüzde 36 artarak 6,2 milyar avroya yükseldi.
Migros Silikon Vadisi ile işbirliğine gidiyor
Migros, şirketlerin ürün ve hizmetler geliştirmesine katkı sağlayan Softtech’in San Francisco’daki iştiraki Maxitech ile teknoloji geliştirecek.
e-ticarette "daha güvenli alışveriş" dönemi başlıyor
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Bugün Türkiye’de güven damgası almaya hak kazanan ilk 12 e-ticaret sitesine Ticaret Bakanımız Pekcan ile güven damgalarını vereceğiz. Böylelikle e-ticaret sektöründe daha güvenli alışveriş dönemini başlatmış olacağız" dedi.
İTO, 2020'yi yerli teknoloji ve milli üretime yatırımda seferberlik yılı ilan etti
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç "2020’de büyümeye en kaliteli katkı yatırımlardan gelecektir. Şimdi her işe akıl, yani teknoloji katma zamanı. Şimdi bizim alın terimizi, akıl terimize dönüştürme vakti" dedi.
Yerli otomobilin örtüsü yarın kalkıyor
Türkiye'nin yerli otomobil rüyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde kurulan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) çalışmalarıyla yeniden gerçeğe dönüştürülüyor.
ODTÜ'nün 'Day Zero' etkinliği girişimcilik ekosistemini bir araya getirdi
ODTÜ'nün teknoloji geliştirme bölgesi ODTÜ TEKNOKENT, Türkiye'nin farklı 13 girişimcilik programından 26 girişimciyi bir araya getirdi.
Blokzincirinde uluslararası 'düzenleme' çağrısı
SabancıDx Üst Yöneticisi Aydın, blokzinciri teknolojisine yönelik soru işaretlerinin ortadan kalkması için uluslararası düzenleyici kuruluşların devreye girmesi gerektiğini söyledi.
Tellerdeki buza titreşimli çözüm
LİMAK Enerji Türkiye’nin Enerji Akademisi (TEA) Limak Enerji Girişimcilik Hızlandırma Programı Demo Günü düzenledi.
Microsoft'tan Türkiye'nin girişimcilik altyapısına övgü
Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Yatırımlarından Sorumlu Ülke Direktörü Erdem Erkul, Türkiye'de girişimcilik için güçlü bir ekosistem bulunduğunu belirterek, "Ülkede heyecan ve tutku mevcut. Bu potansiyeli dönüştürmemiz gerekiyor." dedi.
Mercedes-Benz Türk’te plastiksiz dönem başladı
Mercedes-Benz Türk, fabrikalarında yürüttüğü “Atık Yönetimi”, “Hava Kirliliği Kontrolü” ve “Sıfır Atık Su” gibi projeleri ile doğa dostu otomotiv üreticilerden biri olmayı sürdürürken, tüm bunlara ek olarak şirket genelinde tek kullanımlık plastik ürünleri kullanmama kararı aldı.
'Türkiye'nin Otomobili'nden hayatı kolaylaştıran teknoloji
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun tüm araçlarında standart olarak sunması beklenen yeni teknolojisi, evde kullanılan ağa bağlı akıllı cihazlarla otomobili entegre edip hayatı kolaylaştıran çözümler sunacak.
"Türkiye'nin Otomobili"nden hayatı kolaylaştıran teknoloji
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun tüm araçlarında standart olarak sunması beklenen yeni teknolojisi, evde kullanılan ağa bağlı akıllı cihazlarla otomobili entegre edip hayatı kolaylaştıran çözümler sunacak.
Girişimcilik ekosistemi büyümeye devam ediyor
Yıldız Teknopark’ın desteklediği ve geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Global Girişimcilik Günü” ülkemiz girişimcilik ekosistemine verdiği destekle dikkat çekti. Etkinlik kapsamında birçok genç girişimci yatırımcılara yönelik stratejilerini belirledi. Son verilere göre Türkiye’de pek çoğu teknoparklar içerisinde yer alan startup’lara yılda 200 milyon dolarlık yatırım yapılırken, 2019 yılının ilk 9 ayında 43 yeni girişimin aldığı yatırımlar 13.9 milyon dolara ulaştı. Söz konusu yatırımların yıl sonunda 22 milyon dolar seviyesine çıkması beklenirken ülkemiz girişimcilik ekosistemi hızla gelişmeye devam ediyor.
Mercedes-Benz Türk, Aydın’daki Yıldız Kızlar’la buluştu
Mercedes-Benz Türk’ün toplumda kadının her alanda hak ettiği güce kavuşması, kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği tanınması hedefiyle hayata geçirdiği “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi kapsamında bu kez soluğu Aydın'da aldı.
'Bulut teknolojileri konusunda yolun başındayız'
Bulut teknolojilerine olan yatırım günden güne artsa da, işletmelerin BT departmanlarının yatırımlarının çok az bir kısmı bu alana kayıyor. Las Vegas'da düzenlenen re:Invent etkinliğinde Hürriyet'e 'Henüz yolun başındayız' diyen AWS (Amazon Web Services) Ürün Pazarlama Başkan Yardımcısı Brian Hall, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
“Girişimciliğe Değer” projesiyle start-up ekosistemine girdi
Aksa Akrilik, genç girişimcilere destek olmak ve Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmak amacıyla erken aşama teknoloji girişimciliği platformu İTÜ Çekirdek ile iş birliği yaparak ilk start-up projesi desteğini hayata geçirdi.
'5G teknolojisi İstanbul Havalimanı’nda uygulanacak'
Mobil uygulama fuarı Mobilefest bünyesinde düzenlenen MMA Innovate Summit ikinci gününde, Startup Yarışması ödül töreninin yanı sıra “5G ve İleri Teknolojilerle Geleceğe Bakış” paneliyle de yoğun ilgi gördü. 5G teknolojisi ve mobil uygulamaların hem telekom sektörü hem de farklı alanlara getireceği fırsatların ele alındığı oturumda, Türkiye’nin üç büyük telekom operatörünün CEO’ları hazır bulundu. Panelde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan ise katılımcılara müjde vererek, İstanbul Havalimanı’nda üç operatörün ortaklığında 5G teknolojisini uygulamaya alacaklarını söyledi.
Bilişim teknolojileri alanındaki startup’lar için ipuçları
Yeni başlangıçlar başka bir söylenişle startup’lar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de desteklenen ve ilgi gören oluşumlar. Her işte olduğu gibi başlangıçlar zordur ve startup’ların da önünde pek çok sorun bulunur. Bazıları bu sorunları daha kolay halledebilirken bazıları takılı kalır. Eğer işinizi kurup, gereken büyümeyi zamanında elde edemezseniz, fikrinizin kapsadığı pazarı fark ederek oraya yatırım yapacak büyük bir şirket hazırda bekliyor olabilir.
"Mobilefest İstanbul" kapılarını açtı
Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde kapılarını açan mobil uygulama fuarı Mobilefest İstanbul'da, mobil uygulama alanındaki profesyoneller ve girişimciler bir araya geldi.
Microsoft Türkiye iş ortaklarını ödüllendirdi
Microsoft Türkiye’nin gelenekselleşen “Microsoft İş Ortakları Zirvesi” bu yıl 13 Kasım’da gerçekleştirildi. Microsoft ekosisteminde faaliyet gösteren 300’e yakın iş ortağının katılımıyla hayata geçen etkinlikte şirketlere 16 farklı kategoride ödül verildi.
TÜSİAD, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak girişimcilerini arıyor
TÜSİAD'ın üniversite öğrencilerine yönelik girişimcilik programı "TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!"ın 2020 dönemi başvuruları başladı.
"Grafen'e yatırım" dedi, davalık oldu
Çelikten 300 kat daha sağlam olan Grafen madeni, keşfini yapan bilim insanlarına Nobel Fizik Ödülü kazandırdı. Bu madde Türkiye’de ise savcılık soruşturması ve davaya konu oldu. ABD’li iş kadını Avi Moskovitz, Fenerbahçe eski yöneticisi Erol User’e, grafen teknolojisine yatırım vaadiyle 821 bin dolar gönderdi. Parasını alamayan Moskovitz önce icra takibi yaptı sonra dava açtı. Mahkeme, User’in kurduğu şirketin bir tabela firması olduğunu, yatırım projesinin ise hayali olduğuna hükmetti. Mahkeme, Moskovitz’in gönderdiği paranın faizi ile ödenmesine karar verdi. User ise yaptığı açıklamada “Ticari olarak suçlu bulundum” dedi.
2 bin 200'den fazla Türk vatandaşı, Estonya'dan e-Oturum aldı
Estonya'nın dünyada ilk kez uygulamaya geçirdiği e-Oturum programı ile girişimciler, Türkiye'den çalışırken global bir AB şirketi kurabilmelerini sağlayan resmi dijital kimlik elde etme hakkı kazanırken, AB'nin iş ortamına da erişebiliyor.
Elektrikli scooter’ı Türkiye’ye yayacak
İstanbul’un elektrikli scooter paylaşım platformu Martı, tüm Türkiye’ye yayılmak için harekete geçti. Şu anda İstanbul Anadolu ve Avrupa yakasında kullanılan Martı, diğer illere de yayılmak istiyor. Martı’lar kısa mesafelerde insanların yürümek ve araba kontağı çalıştırmak istemediği ya da trafikte takılı kalıp beklemek istemedikleri yerde devreye giren bir sistem.
"Küresel şirketlerin Türkiye'de Ar-Ge yapmalarını çok önemsiyoruz"
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "Biz bugünün dünyasında Ar-Ge'ye küresel şirketlerin liderlik ettiğinin farkındayız. Bu şirketlerin kendi hedefleri ve politikalarıyla, ülke hedeflerimizin örtüştüğü alanlarda Türkiye'e Ar-Ge yapmalarını çok önemsiyoruz." dedi.
İnovasyon için sihirli karışım
Sabancı Holding’in yeni nesil dijital ve analitik şirketi SabancıDx, ileri teknoloji çözümlerine odaklanarak Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etme hedefiyle kurulan yeni merkezinin açılışını gerçekleştirdi.
En zeki tahmin
Yaşanan iklim değişikliğiyle oluşan sıra dışı hava koşulları meydana geliyor. Kasırgalar ve dolular ilk akla gelenlerden. ‘Havayı koklayan adam’ olarak bilinen Bünyamin Sürmeli ve ortağı Kutay Mıhlıardıç, Swaps adındaki girişimi hayata geçirdi. Startup, yapay zekâ teknolojileriyle dolunun çapını bile tespit edebiliyor.
Arttırılmış gerçeklik, şirketler için fırsat olabilir
Pek çok kişinin hayatına Pokemon Go oyunu ile giren AR (Artırılmış Gerçeklik) gün geçtikte hem gelişiyor hem de değer kazanıyor. Küresel olarak AR / VR (Sanal Gerçeklik) startup yatırımlarının değerinin şu anda 45 milyar ABD Doları civarında olduğu düşünülüyor. Yeni nesil telefonlar ve 5G ile bu teknolojiye rağbet daha da artıyor. Bu denli rağbet gören arttırılmış gerçeklik, kullanım alanı genişliği sebebiyle, ülkemizdeki yazılım şirketleri için de bir fırsat olabilir.
'Türkiye'nin Silikon Vadisi' SabancıDx Dijital Kampüs açıldı
Sabancı Holding'in yeni nesil dijital ve analitik şirketi SabancıDx'in yeni merkezi SabancıDx Dijital Kampüs açıldı.