Sinüzit
Sinüzit Haberleri
Soğuk hava, astım ataklarını tetikliyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, havaların soğumasıyla birlikte astım, bronşit ve kronik akciğer hastalarının arttığını, grip veya zatürre nedeniyle acil servislerde doluluk yaşandığını söyledi.
Menenjit nasıl bulaşır? Menenjitin belirtileri nelerdir?
Hayati tehlikesiyle korkutan, ölümle sonuçlanmadığı durumlarda bile kalıcı hasarlar bırakabilen menenjit, çocukluk çağının en tehlikeli hastalıklarından biridir. Yetişkinlerde de görülebilen menenjit, özellikle de kolay bulaşması ve hızlı yayılması sebebiyle erken müdahale gerektirir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, menenjit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
İyi Yıkanmayan Eller Menenjite Yol Açabilir
Hayati tehlikesiyle korkutan, ölümle sonuçlanmadığı durumlarda bile kalıcı hasarlar bırakabilen menenjit, çocukluk çağının en tehlikeli hastalıklarından biridir. Yetişkinlerde de görülebilen menenjit, özellikle de kolay bulaşması ve hızlı yayılması sebebiyle erken müdahale gerektirir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, menenjit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Grip aşısı eylül ekimde olunmalı
Grip aşısının yüzde 90'lara varan oranlarda grip enfeksiyonunu önlemeye yaradığını belirten Opr. Dr. Onur Uysal, "Gripten korunmada en etkili yöntemlerden biri grip aşısı. Grip aşısı yaklaşık 2 hafta içinde etki eder. Bu yüzden eylül ve ekim aylarında aşılanmakta fayda vardır" dedi.
Bol Su İçmek Sinüzit Şikayetlerini Azaltıyor
Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde tıkanıklık hissi gibi şikayetleriniz başladıysa sinüzit olma ihtimaliniz ortaya çıkmış demektir. Özellikle de mevsim geçişlerinin yaşandığı şu günlerde ıslak saçla dışarı çıkmak sinüzite davetiye çıkarmaktan başka bir şey değil. Sinüzitten korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, sinüzit ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktalara değindi.
Bebeklerde ateşi düşürmek için neler yapmalı?
Bebeklerde ateş, ebeveynlerin en çok korktuğu durumlardan biridir. Yeni doğan dönemindeki bebeklerde enfeksiyonla savaşma yeteneği kısıtlı olduğundan ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Peki, bebeklerde ve çocuklarda ateş neden olur? Ateş hangi hastalıkların habercisidir? Bebeklerde ve çocuklarda ateş hakkında tüm merak edilen soruların yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahmi Tuna Tekin’dan aldık.
Sonbaharda enfeksiyonlara karşı alınması gereken önlemler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, sonbaharda artan enfeksiyonlara karşı alınması gereken önlemleri anlattı.
Kistik fibroz hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
Kistik fibroz hastalığı ve belirtileri özellikle yeni bebeği olan ailelerin detaylarını merak ettiği konular arasında yer alıyor. İnternette yapılan aramalar Kistik fibroz nedir ve belirtileri nelerdir sorusu en çok aranan iki başlık olarak dikkat çekiyor. Peki Kistik fibroz hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
Sinüzitle İlgili Doğru Bilinen 5 Yanlış
Yaşam kalitesini düşüren önemli sağlık sorunlarından biri olan sinüzit, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı ve akut dönemde ateş ile kendini gösteren yüz bölgesinde bulunan hava boşluklarının iltihaplanması sonucu oluşuyor.
Yaz Keyfine Gölge Düşüren 7 Hastalık
Deniz, güneş ve kum üçlüsü yaz aylarında enerjimizi yükselten faktörler olarak öne çıksa da, hiç beklenmedik bir anda kapımızı çalabilen bazı hastalıklar yaz keyfimize gölge düşürebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Tellioğlu bugünlerde en sık rastlanan 7 yaz sorununu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Havuzlar Sayısız Enfeksiyona Sebep Olabiliyor
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, yaz aylarında sıkça tercih edilen havuzların neden olabileceği; ishal, mantar ve enfeksiyon hastalıklarına karşı uyardı.
Bu mikrop duş başlığından bulaşıyor
Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Berna Devrim Yağbasan, ’klima mikrobu’ ve bu mikrobun yol açtığı ’lejyoner zatürresi’ konusunda uyarıda bulunarak, "Bu bakteri hamam, havuz ve otellerin duş başlıklarında bile olabilir" dedi.
Çocuklardaki beta mikrobuna dikkat
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kara, özellikle çocukları hedef alan beta mikrobu konusunda ebeveynleri uyarıyor.
Beta virüsü nedir? Beta virüsü bulaşıcı mıdır?
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Doktor Gülay Kara, özellikle çocukları hedef alan Beta mikrobu konusunda ebeveynleri uyarıyor.
Burun Eğriliğinin Belirtileri ve Modern Tedavi Yaklaşımları
Burun eğriliği, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Peki burun eğriliğinin belirtileri nedir ve nasıl tedavi edilir? Estetik ve Fonks. Burun Cerrahisi Uzm. Op. Dr. Cem Altındağ anlattı.
Bebeklerde öksürük neden olur, nasıl geçer?
Bebeklerde öksürük, ateşten sonra en sık görülen hastalık belirtilerinden biridir. Altta yatan hastalığın saptanması için de her koşulda doktora başvurmak çok önemlidir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Haytan Önal; bebeklerde öksürük nedenlerini, öksürüğe ateş ve hırıltı eşlik ettiğinde hangi hastalığın habercisi olabileceğini anlattı.
Hatmi çiçeği nedir? Hatmi çiçeğinin faydaları neler?
Yol kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişen ve halk arasında Fatmagül çiçeği olarak bilinen hatmi çiçeğinin, soğuk algınlığı, grip gibi pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Pek çok hastalığa şifa kaynağı olduğu belirtilen çiçek, ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılıyor. İşte, hatmi çiçeği hakkında tüm merak edilenler...
Yaz Ayları Bu Ameliyatlara Engel Değil!
“Hastalarımızın çok büyük bir kısmından ‘Yazın ameliyat olursam sıkıntı yaşar mıyım?’, ‘Yaz aylarında ameliyatlar daha mı tehlikeli olur’ gibi dönüşler alıyoruz. Bu konu hakkında, açıklığa kavuşturulması gereken ciddi bir bilgi kirliliği var” diyen Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, anlattı.
Çocuklarda geniz akıntısı nasıl geçer?
Geniz akıntısının çocuklarda sıklıkla öksürüğe neden olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, çocuklarda geniz akıntısının nasıl geçeceğini anlattı.
Öptüğünüzde tuz tadı alıyorsanız dikkat!
Kistik fibroz, genetik geçiş gösteren ve sonuçları itibariyle son derece önemli bir sağlık sorunu. Ülkemizde her 3 bin doğumda bir bebek bu hastalıkla dünyaya geliyor, ancak akraba evlilikleri göz önüne alındığında bu oranın daha sık olduğu tahmin ediliyor.
Havuza Girerken Bunlara Dikkat Edin!
Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan havuzlardaki yoğunluk, bu eğlenceyi can sıkıcı bir hale getirebilir. Ortaklaşa kullanılan havuzlarda temizlik ve dezenfeksiyonun yeterince yapılmamasının oluşturduğu risklere dikkat çeken uzmanlar, kapılabilecek enfeksiyonlara karşı uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, havuz enfeksiyonları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Kapsüldeki her bitki ilaç değil
TBMM’de Tıbbi ve Aromatik Bitkileri (TAB) Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Farmasötik ve Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İffet İrem Tatlı Çankaya, bitkisel ürünlerin yanlış kullanımıyla ilgili hayati uyarılarda bulundu. Aynı zamanda TÜBİTAK’ın Bitkisel Tıbbi Ürün Geliştirme Projesi’nde araştırmacı olan Prof. Çankaya, bazı aktarlardaki bilinçsiz yönlendirmeler ve sorumsuz yayınlara karşı mücadele ettiklerini vurguladı. Çankaya, şunları söyledi:
Primer İmmün Yetmezliği (PİY) Hastalığını Duydunuz mu?
Çevremizde mutlaka sık sık hastalanan çocuklara ve yetişkinlere rastlarız. Çoğu zaman hassas ve bünyelerinin zayıf olması şeklinde yorumlanan bu durum çok daha karmaşık bir sağlık probleminin en önemli belirtisidir. Binlerce çocuk ve yetişkini etkileyen Primer immün yetersizliğini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik anlattı.
Migren hakkında her şey! Nedenleri, belirtileri, tedavisi...
Hemen hemen herkes hayatında en az bir kere baş ağrısıyla karşı karşıya kalıyor. Bazılarında ise bu ağrılar kronik hale gelerek dayanılmaz bir hal alıyor. Işığa, sese hassasiyet oluşturan bazen de bulantı ve kusmayla görülebilen migren ağrıları kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Akupunktur nedir?
Asırlardır uygulanan geleneksel tedavi yöntemi akupunktur, bel ve boyun ağrıları başta olmak üzere stres kaynaklı hastalıklara deva oluyor. Çin başta olmak üzere, Asya ülkeleri ve dünyanın birçok yerinde bir tedavi yöntemi olarak uygulanan akupunktur, 1980’lerden bu yana Dünya Sağlık Örgütü tarafından destekleniyor. Peki, akupunktur nedir?
Baharın Kabusu: Alerjik Rinit
Bahar aylarıyla birlikte başlayan polen alerjileri; gözlerde yanma ve yaşarma, burun akıntısı, hapşırık, geçmeyen öksürük, kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve nefes almada güçlük ile kendini hissettiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı sizler için anlattı.
Sinüzitten Korunmanın 6 Püf Noktası
Polen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor. Polenler nedeniyle bahar aylarında sıkça rastlanan çıkan sinüzit, kronik hale gelmediği sürece kolayca tedavi edilebiliyor. Ancak, kronik sinüzitte tedavisinin cerrahi müdahaleye kadar gidebildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Ertaş, sinüzitten korunmanın 6 püf noktasını anlattı.
Alerjik bünyeliyseniz dikkat!
Bahar ayları bazılarının hevesle beklediği bir zaman dilimi olmayabiliyor. Özellikle de alerjisi olanlar bahar döneminde gün boyu ellerinde mendil, gözleri akar vaziyette dolaşanlar için… Zira, havadaki polenler, alerjik bünyeyi etkiliyor. Ama alerjik kişilerin riskleri bunlarla da sınırlı değil. Polen alerjisi olanlarda gelişen iltihap, sinüzite de davetiye çıkarıyor.
Uyku Apnesinin Sebebi Burundaki Duvar Eğriliği Olabilir
Burunda kemik eğriliği olarak isimlendirilebilen ‘Septum deviasyonu’ çok sık görülen bir durumdur. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Denizhan Dizdar anlattı.
Ağız kokusu neden oluşur?
Ağız kokusu, işinizde, evliliğinizde, sosyal ilişkilerinizde sorun yaratabilir, gizli bir sağlık sorununun işareti de olabilir. Nefeste kötü koku sorununun yüzde 80-85’i ağız ve boğazdaki sorunlardan kaynaklanıyor. Bu sorundan muzdarip vatandaşlar, ağız kokusunun altında yatan nedenleri sorguluyor. Peki, ağız kokusu neden oluşur? İşte, konuya dair merak edilen detaylar...
Pnömokok sadece 2,4 ve 12. aylarda
ÇOCUKLUK dönemi aşılama takviminde yer alan ve zatürreden menenjite kadar pek çok hastalığı önleyen ‘konjuge pnömokok aşısı’, bilimsel araştırmaların ‘etkinliği yeterli’ sonucu nedeniyle artık 6 aylık bebeklere yapılmayacak.
Geçmeyen Baş Ağrısına Botoks Çözümü
Baş ağrısı bit türlü geçmeyenler için yeni bir teknik var; botoks! Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
A’dan Z’ye Burun Ameliyatı ve Sonrası…
Hemen herkesin kendisiyle ilgili bir şikayeti bulunuyor. Kimi burnunu beğenmezken kimi küçük göğüslerini, kimi dolgun yanaklarını kimi de ince dudaklarını kafaya takıyor. K.B.B Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, burun ameliyatı ve sonrasıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Göz altı morlukları nasıl geçer? Göz altı morlukları neden olur?
Göz çevresinde oluşan mor renk değişikliği sağlık problemlerinin göstergesi olabilir. Kansızlık, vitamini eksikliği, sinüzit, ilaç kullanımı, metabolik hastalıklar gibi durumlar göz altı morluğuna neden olabilirken, bu sorunun nasıl geçeceği vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki, göz altı morlukları nasıl geçer? Göz altı morlukları neden olur?
Bağışıklığı Güçlendiren Zencefilli İçecek Tarifi
Bahar mevsiminde hepimiz soğuk algınlığı ve burun akıntısı, öksürük, hapşırma ve boğaz ağrılarından muzdarip oluyoruz. Fakat vereceğimiz karışım tüm bu belirtileri hafifletecek türden. Zencefil, bal ve limon karışımı, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıkları uzak tutmaya yardımcı olur!
Ağız Kokusunun Nedenleri
Her 5 kişiden 1’i ağız kokusu sorunu (halitosis) yaşıyor. Ağız kokusunun öyle çok nedeni var ki, tüm nedenlerin tek tek tetkik edilerek gerçek soruna ulaşılması, neredeyse yılları alan uzun bir süreç yaşanması anlamına gelebiliyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, ağız kokusunun nedenlerini ve bu nedeni tespit eden yeni bir yöntem olan smart chroma’yı anlattı.
Çocuklarda bronşite ne iyi gelir?
Bronşit, akciğere giden hava yollarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bronş, soluk borusunun akciğerlere giden iki koluna verilen isimdir. Pek çok rahatsızlık bronşların iltihaplanmasına neden olabilir. Çocuklarda genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip veya sinüs enfeksiyonundan sorumlu olan virüs solunum savunmasından geçip bronşlara yayıldığında meydana gelir. Bebeklerde ve çocuklarda bronşitin belirtilerine dikkat etmek hastalığın iyice yayılmaması için önem taşır.
Dikkat! Bahar alerjileri astıma dönüşebiliyor
İçinde bulunduğumuz bahar dönemi, alerjik hastalıklar gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Ağaç, yabani ot ve tahıllar aracılığıyla çevreye yayılan polenler sebebiyle anne adayları, çocuklar ve bebekler alerjik hastalıklarla karşılaşabiliyor. Bilhassa astım hastaları ve alerjik bünyeye sahip anne adaylarının alerjik hastalıklara karşı bazı önlemler alması gerekiyor.
Bahar ayları nezle ile kabusa dönmesin!
“Doğanın yeniden canlandığı, insanların neşe ve sevinçlerinin arttığı bahar ayları, mevsimsel alerjik rinit hastaları için kabusun geri dönmesi gibidir. Bunun nedeni havada yayılan; ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları çiçek tozları yani polenlerdir. Soluduğumuz havaya karışabilen küçük moleküllü polenler 300 kilometre kadar uzağa bile ulaşabilir.Yani Edirne’deki bir bitki poleni, İstanbul’daki alerjik çocuğu etkileyebilmektedir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu açıkladı.
Çocuklarda soğuk algınlığına dikkat!
Genellikle kişiden kişiye ve yüzeydeki ve havada enfekte olan partiküllerle temas halinde bulaşan soğuk algınlığı, çocukların sağlığı söz konusu olduğunda önemli bir etken. Tipik olarak fazla endişe edilecek bir şey olmasa da özellikle kışın yavaş yavaş bahara döndüğü günlerde soğuk algınlığı yaşamak farklı komplikasyonları ve doktor ihtiyacını gündeme getirebilir.
Bahar Aylarında Saman Nezlesine Dikkat Edin!
Alerjik rinit yani saman nezlesi iş ve sosyal yaşamda kısıtlamalara neden olduğu için özellikle bahar aylarında havadaki polen miktarının artmasıyla birçok kişinin kabusu oluyor. Vücutta kaşıntı, kızarıklık, burunda şeffaf renkli akıntı ve şişme, sık sık arka arkaya hapşırma ve gözlerde kaşıntı gibi şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. KBB Bölüm’ünden Prof. Dr. Mustafa Cem Özbek, alerjik rinit ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.
Burun Tıkanıklığınızın Sebebi Kıkırdak Eğriliği Olabilir
Kolay nefes alamama ve buna bağlı olarak beyne az oksijen gitmesi ile kişinin sağlık durumu da etkilenir. Burun tıkanıklığının yaşam kalitesini düşüren rahatsız edici bir durum olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, “Burunda tıkanıklık; koku almada bozukluk, nefes alamama, nefes alamamaya bağlı olarak uykusuzluk, ağız kuruluğu, yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetlerle kendini gösterir” dedi.
Bu pratik bilgiler kış hastalıklarından koruyor!
Yavaş yavaş kış mevsiminin sonuna yaklaşsak da havalar hala oldukça soğuk. Vücudumuz ise soğuk havaya uyum sağlamak için normalden fazla enerji harcıyor, bu da direncimizin düşmesine ve burun, farenks, larenks, sinüsler veya bronşlar gibi özellikle üst solunum yollarını ilgilendiren akut enfeksiyonların yaygın hale gelmesine neden oluyor. Birtakım basit ama etkili önlemler alarak bu soğuk günleri hasta olmadan atlatabileceğimizi söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, herkesin kolayca uygulayabileceği önerilerde bulundu.
Kış ve bahar sinüzitle zehir olmasın
Uzman Dr. Feyha Kahya Aydoğan, bu bölgelerin tıkanması ile oluşan ve alerjilerle daha da olumsuz yaşanan sinüzit ataklarına kış ve bahar aylarında dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Soğuk Havaların Isı Durağı: Burun Konkaları
Burun, vücudumuzun hava trafiğini sağlayan organıdır. Havayı filtre eder, tozlardan korur, solunan havayı nemlendirir. Burun içinde konka adı verilen, solunan havayı akciğere yönlendiren ve içleri damar ağıyla kaplı olan etler bulunmaktadır. Halk arasında burun eti olarak bilinen konkalar, kaliteli nefes alabilmemizi sağlar.
Geçmeyen hastalıklarınızın nedeni çalışma ortamınız olabilir
Gün boyu kapalı ortamlarda, merkezi havalandırma sistemleri altında çalışanlarda sık görülen kulak burun boğaz problemlerinin nedenlerini ve korunmak için yapılması gerekenleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mücahit Altınışık anlattı.
Çocukları soğuk değil, virüsler hasta ediyor
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Özbek, soğuk algınlığının en çok virüsler nedeniyle olduğunu belirtti ve tedavileri hakkında bilgi verdi. Soğuk algınlığının çocukluk çağında daha sık görüldüğünü söyleyen Dr. Tahsin Özbek, soğuk, nemli hava, yorgunluk, stres ve beslenme bozukluklarının soğuk algınlığına zemin oluşturduğunu ifade etti.