Sigara
Sigara Haberleri
Boşanma riskini artıran 10 şaşırtıcı neden
Araştırmalar büyük düğün yapan çiftlerin veya çocukluk aşkıyla evlenenlerin boşanma riskinin daha fazla olduğunu gösteriyor. Yaşanan ayrılıkların ardında bu ve bunun gibi hiç ummadığınız işaretler söz konusu olabilir...
Yaşlılar burun ameliyatı olabilir mi?
Sağlıklı nefes almak; hayat kalitesini yükselten, günlük hayattaki aktivitelerin daha rahat gerçekleşmesini sağlayan bir eylemdir. Yeterli oksijen alımı, burnun fonksiyonel işlemlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için şarttır. Bu durum, vücudun tümünü etkilemektedir. Bazı kişiler rahat nefes alamadığı halde, yaşının geçtiğini düşünerek burun ameliyatını reddetmektedir.
Yetersiz anne sütü alımı, alerjiyi tetikleyebiliyor
Genetik yatkınlığı olan (atopik) kişilerde, alerjen olarak adlandırılan maddelerin vücuda girerek bağışıklık sistemini uyarması ve abartılı bir yanıt oluşturması sonucunda ortaya çıkan alerjik hastalıkların ülkemizde görülme sıklığı giderek artıyor. Bu artışın özellikle çocukluk yaş grubunda daha belirgin olduğuna vurgu yapan Çocuk Alerji, Astım ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, birden fazla sistem veya organın etkilenmesi durumunda anafilaktik şok olarak adlandırılan ve ölümcül olabilen klinik tablonun ortaya çıktığına dikkat çekerek, genetik faktörler kadar, yetersiz anne sütümü alımı gibi çevresel faktörlerin alerjiyi tetiklediğini söyledi.
Kaçak cep telefonları battaniyenin arasında ele geçti
ADANA’da polisin bir yolcu otobüsünde özel eğitimli köpek ‘Tiryaki’ ile yaptığı aramada, gümrük kaçağı 2 bin 200 paket sigara, 500 paket elektronik sigara kartuşu, 400 puro, 20 kilogram nargile tütünü ile battaniyeye sarılmış ve çay paketlerine gizlenmiş 52 cep telefonu ele geçirildi, 4 kişi gözaltına alındı.
'Anne sütündeki antikor, bebeği belli bir süre koronadan koruyor'
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İnanç Mendilcioğlu, “Anne sütünde Covid-19 nadiren de olsa saptandı ama emzirmeyi yasaklamayı gerektirmiyor. Anneden geçen antikorlar, bebekte belli bir süre koruyuculuk sağlayacaktır" dedi.
3 adaya 2 yıl uzay eğitimi
Türkiye Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk astronotunu yollamaya hazırlanırken adaylar bir kurul tarafından seçilecek. Üç aday iki yıl boyunca eğitimden geçirilecek. Astronot adaylarında hem bilimsel kapasite hem de uzayda yürüyüş gibi zorlu görevlere uygun fiziksel koşullar aranacak.
Manisa'da 1 ton 315 kilogram kaçak tütün ele geçirildi
MANİSA'da bir depoda çeşitli markalara ait bandrolsüz 1 ton 315 kilogram tütün ile 180 bin adet makaron ele geçirildi, bir şüpheli gözaltına alındı.
Çay ocağında iskambil oynayan 12 kişiye 19 bin lira ceza
SİVAS'ta, çay ocağında, koronavirüs tedbirlerine rağmen iskambil oynadıkları belirlenen 12 kişiye 19 bin 393 TL ceza uygulandı.
Kız arkadaşlarının yanında, otomobilden açılan ateşle yaralandı
KARAMAN'da, 2 kız arkadaşıyla dışarı çıkan Yakup Çukur (29), kimliği belirsiz kişinin otomobilden tabancayla ateş açması sonucu bacağından yaralandı. Çukur, hastaneye kaldırılırken, polis de kaçan saldırganı yakalamak için çalışma başlattı.
Pandemi şişkinliğinden kurtulmanın yolları
Pandemi stresi ve değişen yeme alışkanlığıyla bağırsak şişkinliği şikayetlerinin de arttığını söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, “Bağırsak şişkinliği, hastalığa bağlı olmadan da yani kişinin yeme içme alışkanlığına göre de oluşabilir” dedi.
50 yaş sonrası sarı nokta hastalığına dikkat
Gözün sarı nokta bölgesinin, yaşın ilerlemesiyle birlikte bozulup dejenerasyona uğramasına halk arasında sarı nokta hastalığı adı verildiğini belirten Op. Dr. Ercan Sağlam, "Adında anlaşılacağı gibi genellikle 50 yaşından sonra hastalık başlamakta ve 75 yaş ve üstünde görülme sıklığı yüzde 30 oranına kadar çıkmaktadır ki neredeyse her 3 kişiden 1’inde görülmektedir" dedi.
Son dakika.. İçişleri duyurdu: bin 549 araç, motosiklet ve traktör trafikten men edildi
İçişleri Bakanlığı'nca 22 bin 881 personelin katılımıyla ülke genelinde eş zamanlı “trafik, motosiklet ve traktör uygulaması” gerçekleştirildi. 4 bin 544 noktada gerçekleşen uygulamada; 3 bin 549 araç, motosiklet ve traktör trafikten men edildi, 13 bin 650 araç, motosiklet ve traktöre idari para cezası uygulandı. Uygulamada aranma kaydı bulunan 639 şahıs yakalandı.
Özcan Deniz: Gerçekler ortaya çıkacak
Eski eşi Feyza Aktan’la davalık olan Özcan Deniz hakkında ilginç bir iddia ortaya atıldı.
Terörist canlı bomba düzeneği ile yakalandı
Polis ve MİT’in çalışması sonucu, yasa dışı yollarla Türkiye’ye giren PKK'lı 3 terörist yakalandı. İki teröristin üst aramasında giydikleri eşofmanın lastik kısmında, canlı bomba örgüt üyelerinin kullandığı saniyeli ve infilaklı 2 patlayıcı fitili ele geçirildi. Sorgularının ardından 3 terörist çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Polis ve MİT'ten ortak çalışma! Canlı bomba düzeneği ile yakalandı
Polis ve MİT’in çalışması sonucu, yasa dışı yollarla Türkiye’ye giren PKK'lı 3 terörist yakalandı. İki teöristin üst aramasında giydikleri eşofmanın lastik kısmında, canlı bomba örgüt üyelerinin kullandığı saniyeli ve infilaklı 2 patlayıcı fitili ele geçirildi. Sorgularının ardından 3 terörist çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalma; pandemide kireçlenme şikayetleri arttı
Kireçlenmenin dünya ve Türkiye’de en sık görülen eklem hastalığı olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, "Pandemi döneminde aktivite azlığı hızlı kilo artışı ve kas gücünde azalmaya neden oldu. Eklemlere binen yük arttı, bu da önceden problemli olan eklemlerde şikayetlerin artmasına ya da yeni eklem problemlerinin oluşmasına sebebiyet verdi" dedi.
'Sigara, koronavirüsten 4 kat daha ölümcül'
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Sanem Karaca, Türkiye'de her yıl sigara nedenli hastalıklardan 80 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Karaca, sigaraya bağlı ölümlerin koronavirüsten 4 kat daha fazla olduğunu dile getirdi.
Kısıtlamada evlere alkollü içecek servisi yapan market çalışanına ceza
EDİRNE’nin Keşan ilçesinde sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen evlere alkollü içecek servisi yapan market çalışanı U.Y.’ye 3 bin 150 lira ceza kesildi. Market sahibi hakkında da adli soruşturma başlatıldı.
Yeşilay Haftası ne zaman? İşte tarih bilgisi
Toplumu ve gençliği zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, bağımlılıklarla mücadele eden, önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı çalışmaları yürüten Yeşilay 101. yaşını kutlayacak. Her kuruluş yıl dönümü de Yeşilay Haftası olarak kutlanıyor. İşte, 2021 Yeşilay Haftası hakkında ayrıntılar...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'sigarayı bırakın' çağrısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla "sigarayı bırakın" çağrısında bulundu.
Kartal'da dev makaron operasyonunda 47 milyon 600 bin adet boş makaron ele geçirildi
Kartal'da sigara ve tütün mamulleri kaçakçılığının önlenmesine yönelik bir fabrikaya düzenlenen operasyonda 47 milyon 600 bin adet boş makaron ele geçirildi. Operasyon anbean görüntülendi.
Kartal'da dev makaron operasyonu kamerada
Kartal'da sigara ve tütün mamulleri kaçakçılığının önlenmesine yönelik bir fabrikaya düzenlenen operasyonda 47 milyon 600 bin adet boş makaron ele geçirildi. 12'si yabancı uyruklu olmak üzere 25 şüpheli gözaltına alındı.
Kartal'da fabrikaya operasyon! 47 milyon adet ele geçirildi...
Kartal'da sigara ve tütün mamulleri kaçakçılığının önlenmesine yönelik bir fabrikaya düzenlenen operasyonda 47 milyon 600 bin adet boş makaron ele geçirildi. Operasyon anbean görüntülendi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan sigara bırakma çağrısı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Sigarayla mücadelemizi topyekûn sürdürerek dinimizce de haram olan bu büyük tehlikeye bir an önce son verelim" dedi
“Kendimizi sigara içmeye koşullandırıyoruz”
Sigara dünyada ve Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Nikotin maddesi vücuda girdiği an stres ve gerginliği artırdığını belirten Klinik Psikolog Birgül Sena Mayda, “Kendimizi sigara içmeye koşullandırıyoruz” dedi.
'Elektronik sigara, sigara içmeyi öğretiyor'
KARDİYOLOJİ Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, insanların sigarayı bırakmak için tercih ettikleri elektronik sigaraların sanılanın aksine hiç sigara içmemiş insanlara sigara içmeyi öğrettiğini söyledi.
Prof.Dr.Ufuk Yılmaz, 'Türkiye'de sigara kullanımı artıyor'
İZMİR Medicana International Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Yılmaz, ‘Küresel Yetişkin Tütün Araştırması’ sonuçlarına göre, tütün kullanımının dünyada yüzde 2'ler seviyesindeyken, Türkiye'de yüzde 31,6 düzeyinde olduğunu söyledi.
7 SORU 7 YANIT | Koronavirüs sigara içenleri nasıl etkiliyor?
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, sigara içenlerde daha ağır seyrediyor. Covid-19 salgınının yaşamı tehdit ettiği bu süreçte uzmanlar sık sık sigarayı bırakma çağrısında bulunuyor. “Koronavirüs hastalığı seyri sırasında veya sonrasında sigara içmek yangına körükle gitmek gibidir” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Sigara bağımlılığı hastalık kabul edilmeli; tıbbi destek şart
Sigara bağımlılığının hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Nihal Başay, “Tıbbi destek muhakkak alınmalı. Sigarayı bırakmak için alternatif yöntemlere başvuranların tekrar sigaraya başlama oranları tıbbi destek alanlara göre daha yüksek” dedi.
“Güçlü bağışıklık için bağırsak dostu besinler tüketin”
Bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70’inin bağırsaklarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Bağırsak sağlığı için özellikle sigara, stres, gereksiz antibiyotik ve ağrı kesicilerden uzak durulmalı. Ayrıca tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır” dedi.
Elektronik sigara kullanımı arttı; koronavirüs riski 5 kat daha fazla
ELEKTRONİK sigara kullanan kişilerin koronavirüse yakalanma riski 5 kat daha fazla. Amerika’da yapılan bu araştırmanın sonuçlarının korkutucu olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu uyardı. Akkoyunlu, “Elektronik sigara kullanırken ortamda maskeler indiriliyor, tedbirsiz davranılıyor. Dumanı derin çekme ile ortamdaki havayı virüs parçacıkları da daha derin çekilmiş oluyor. Birde üstüne varyant virüsün eklenmesi ile koronavirüsün bulaş riski kat kat artıyor” dedi.
"Fırında çalışanların KOAH'a yakalanma riski daha yüksek"
AFYONKARAHİSAR Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden (AFSÜ) Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı yaptığı araştırmayla, fırın ateşine, toza ve una maruz kalan fırın çalışanlarının, sağlıklı bireylere göre KOAH hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirledi. Balcı, "Fırında çalışanlarla normal sağlıklı popülasyon arasında FENO ölçümleri ve küçük havayolu hastalığı açısından anlamlı farklar bulduk" dedi.
Çanakkale'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı
ÇANAKKALE’nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesinde jandarma ekipleri tarafından uyuşturucu tacirlerine yönelik düzenlenen operasyonda 2 şüpheli gözaltına alındı.
“Pandemide sigara tüketimi nüksetti”
Pandemi sürecinde sigara tüketiminin ve satışının arttığını söyleyen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “ABD’de yapılan bir araştırma, bu dönemde sigara satışlarının yüzde 0,4 oranında arttığını, dolayısıyla da sigara tüketiminin maalesef nüksettiğini gösteriyor” dedi.
"Aşı sonrası antikor oluşumuna karşı ilk engel sigara"
Türkiye'de sigara kullanımı konusunda güncel verileri paylaşan İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Demir, sigara içenlerin sayısının 30 milyondan 20 milyon seviyelerine kadar düştüğünü belirtti. Aşı sonrası antikor oluşumuna karşı ilk engelin sigara olduğu uyarısında bulunan Öğr. Gör. Özlem Demir, "Aşının yeterli fayda sağlaması, hastalığın tekrarlamaması ve bulaşan hastalığın en zararsız şekilde atlatılması için sigara bırakmanın tam zamanı diyebiliriz" dedi.
Sanatçı Hüner Coşkuner son yolculuğuna uğurlandı
Tedavi gördüğü hastanede 4 Şubat Perşembe günü hayatını kaybeden sanatçı Hüner Coşkuner, bugün son yolculuğuna uğurlandı.
Şırnak ve Habur Sınır Kapısı'nda kaçakçılık operasyonu: 54 gözaltı
ŞIRNAK genelinde ve Habur Sınır Kapısı'nda, polis ekiplerince kaçakçılara yönelik düzenlenen operasyonlarda, 54 kişi gözaltına alındı.
Her 10 KOAH hastasından 9’u hasta olduğunu bilmiyor
Bugün yaşam kaybının nedeni olan hastalıklar arasında 3'üncü sırada yer alan KOAH’ın sigara içme oranlarının artmasına bağlı olarak önümüzdeki yıllarda daha da yukarılara çıkacağı öngörülüyor. Dünyada yaklaşık 400 milyon kişinin KOAH hastası olduğu bilgisini veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi,"Her 10 KOAH hastasından 9’u hasta olduğunu bilmiyor" dedi.
İşte pandeminin fotoğrafı! Her iki kişiden birinin yakını virüse yakalandı
Pandemi döneminin topluma etkileri ve sonuçları üzerine yapılan araştırmalar, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Salgının başında “Bir yıl içerisinde kurtuluruz” diyenlerin oranı yüzde 64 iken, bu oran ocak ayında yüzde 24’e düştü. Toplumda her iki kişiden birinin çevresinde koronavirüse yakalanan oldu. AK Parti’nin ocak ayında yaptırdığı araştırmada yer alan bazı sonuçlar şöyle:
Düşük yumurtalık rezervi varsa tüp bebek tedavisi gecikmeden uygulanmalı
Çikolata kisti, radyoterapi ve kemoterapi tedavisi, sigara kullanımı gibi durumların yumurta sayısını ve kalitesini düşürdüğünü söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, "Yumurtalık rezervi düşük olan çoğu kadında hiçbir belirti görülmez. Düşük yumurtalık rezervi olan kadınlarda tüp bebek tedavisine gecikmeden geçilmelidir. Tüp bebek tedavisi dışındaki tedavilerle zaman kaybı yaşanmamalıdır" dedi.
Hüner Coşkuner'in yakın arkadaşı Gül Erda anlattı: Annesi şokta
Kansere yenik düşen Hüner Coşkuner’in yakın dostu Gül Erda, sanatçının vefatının 95 yaşındaki annesini çok etkilediğini söyledi: “Hüner, hastalığını annesinin duymasını hiç istemiyordu. Annesi şu an şokta.”
Bilim insanları merak edilen soruyu cevapladı: Aşı olduktan sonra Kovid-19 bulaştırmak mümkün mü?
Koronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken aşı çalışmaları da olumlu şekilde devam ediyor. Çoğu ülkede toplu aşılama kampanyaları başladı. Peki aşı olunsa da hastalık bulaşabilir mi? Bilim insanları bu kritik soruya cevap verdi: "Bilmiyoruz, çünkü aşılar daha çok yeni kullanıma girdi." Öte yandan aşılarla ilgili erken çalışmalar, tamamen ortadan kaldırmasalar da bulaştırma üzerinde etkili olduğunu ortaya koyuyor.