Kalp hastalıklarına yakalananların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Üstelik artık görülme riski, çocukluk dönemine kadar indi. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi hastalıkların en sevdiği alışkanlıklar yer alıyor.
#Buğra BuyrukçuKadınların korkulu rüyası olduğu kadar erkeklerde de görülebilen portakal görünümlü bir cilt problemi olan selülit aslında bir yaşam tarzı problemidir. Peki selülit neden olur, nasıl geçer, selülitle mücadelede hangi besinler bizlere yardımcı olur? Selülitten korunma yolları neler? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Selülit Oluşma SebepleriBaşta kalp ve akciğer olmak üzere pek çok rahatsızlığın en önemli sebeplerinden biri de sigara. Nikotin kullanımı vücuda ciddi zararlar verebiliyor. Ancak bazı besinlerle bu zararlı etkiler azaltılabilir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, vücuttaki nikotini temizleyen ve dışarı atılımını kolaylaştıran besinlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#AkciğerSigara kullanımı nikotin nedeni ile hücrelerin zarar görmesine ve hücre ölümüne neden olan serbest radikallerin oluşmasına neden olmaktadır. Serbest radikaller vücutta doku hasarı, hücre yaşlanması, hücre ölümüne kadar giden süreci başlatır ve ilerletirler. Bu durumu durdurmanın yolu besinlerle alınan antioksidanlardan geçer. Peki nikotin düşmanı besinler nelerdir? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Sağlık‘Sağlık Ararken Aldatılmak’ adlı yeni kitabı Doğan Kitap tarafından yayımlanan Prof. Dr. Taner Damcı, “Her şeyi trend olarak görmeye koşullanmış günümüz insanı her yıl yeni bir beslenme trendi görmek istiyor. Oturmuş, bilimsel verilere dayanan ama diğerleri kadar heyecan verici olmayan doğru bilgileri uygulamak eski kafalılık olarak küçümseniyor” diyor.
#BeslenmeBeynimiz karmaşık bir biyolojik makine gibi. Düzgün çalışması için yeterli oksijen ve özel besinler gerekli. Beyin için özellikle iyi olan ve doğal olarak hafızayı güçlendiren besinler arasında badem ve ceviz gibi kuru yemişler de var.. Balık yağı da bellek dostu. Esansiyel yağların hafıza güçlendiren rolü de çok önemli. Evin bir köşesine biberiye veya gül uçucu yağından bir pamuğa 4-5 damla damlatarak koyarsanız, hafızanızın güçleneceği bir ortam hazırlamış olursunuz. Çocukların ders çalışma odalarında zihin açıklığı ortamı sağlamak için de bu uygulamayı yapabilirsiniz.
#Esansiyel YağlarŞu bilgi çok mühim: Sigara kullanımı, fazla kilolu olmak, hareketsiz yaşam, kanda şeker seviyelerinin yükselmesi, trigliseridin 300’leri geçmesi ve iyi kolesterol HDL’nin 40’lı, hele hele 30’lu rakamların altına inmesi en az LDL kolesterolün yükselmesi kadar mühim koroner risk faktörüdür.
#Osman MüftüoğluBel çevresini kalınlaştırıp göbeği büyüten, insülin direncini tahrik ederek şeker insülin sistemini kilitleyen, kısa bir süre sonra da kan kimyasını bozup metabolizmayı altüst eden 5 mühim beslenme yanlışı, bana göre dünyayı kasıp kavuran obezite salgınının temel nedenleridir. O 5 suçlu neler mi? Buyurun...
#Osman MüftüoğluKanser savaşçısı olan özel molekül sülforafan, brokoli tomurcuklarında bol miktarda bulunuyor. Peki sülforafandan faydalanabilmenin yolu sadece lezzetsiz brokoli tomurcuklarını çiğnemekten mi geçiyor? Hayır, çünkü sülforafan her türlü lahanada (karası, beyazı, yeşili), karnabahar ve lahanagiller grubundan turpta da bol miktarda var.