Siber Zorbalık haberleri sayfasında Siber Zorbalık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 352 Siber Zorbalık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Teknoloji her alanda hayatın içinde yer alırken, beraberinde ‘riskleri’ de getiriyor. Bunlardan biri de dijital dünyanın karanlık yüzü ‘siber zorbalık’... Doç. Dr. Ali Murat Kırık, çocukları ve gençleri hedef alan siber zorbalığa karşı ailelere 10 kural tavsiyesinde bulundu...
#Ali Murat KırıkMilli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yaptığı düzenlemeyle ‘siber ve akran zorbalığı’na karşı 10 önlem aldı. Akran zorbalığı yapan öğrenciye disiplin işlemi uygulanacak. Ceza gerektiren hallerde de iyileştirici, geliştirici veya yönlendirici çalışmalar yapılacak.
#Milli Eğitim BakanlığıTürkiye’de geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Dijital Şiddet Araştırması, siber zorbalığa en çok gençlerin maruz kaldığını gösteriyor. Siber zorbalık, yürütülen çok sayıda farkındalık çalışmasına rağmen, gençleri en çok mağdur eden durumlar arasında yer almaya devam ediyor.
#Prof. Dr. Emel BaştürkSiber zorbalık, dijital ortamda kasıtlı olarak bir başkasını küçük düşürme, hakaret, tehdit ve taciz gibi her türlü zarar verici davranışı ifade ediyor. Birinin görüntülerini rızası olmadan sosyal ağlarda paylaşma ya da paylaşmakla tehdit etme, hakkında dedikodu çıkartma, alay etme ve ısrarlı takip gibi davranışlar siber zorbalık davranışlarından sadece bir kaçı.
#Konuk YazarSiber zorbalık kelimesi günümüzde oldukça fazla karşılaşılan bir kelime olarak dikkatleri çekmektedir. Siber zorbalığa maruz kalanların sayısı ise her geçen gün artış göstermektedir. Siz de sürekli olarak karşılaştığınız siber zorbalık kelimesinin ne anlama geldiğiyle ilgili olarak bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Siber zorbalık nedir, örnekleri nelerdir? Hangi davranışlar siber zorbalığa girer tüm detayları ile derledik.
#Siber ZorbalıkAkıllı telefonlar, sosyal medya ve bilgisayar oyunları çocuklar ve gençler tarafından çok tercih edilse de ciddi tehlikeler barındırıyor. Velilerin bu noktada yaklaşımı çok önemli. Konuyla ilgili çocukları ve aileleri bekleyen tehditler ve psikolojik açıdan yaklaşımla ilgili detayları uzmanlar hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Sosyal MedyaGelişen teknolojiyle birlikte her alanda artış gösteren internet tabanlı uygulamaların faydaları olduğu gibi zararları da var. Özellikle sosyal medya eğer dikkatli kullanılmazsa çocuklar ve gençler açısından riskli bölgeye dönüşme potansiyeline sahip. Dijital iletişimde riskli bölgelerin artması ise hayatımıza yeni bir kavramın girmesine neden oldu: ‘siber zorbalık’. Dijital teknolojiler aracılığıyla karşı tarafı korkutma, tehdit ya da taciz etme siber zorbalık olarak adlandırılıyor. Araştırmalara göre 12-14 yaş aralığındaki ergenler, siber zorbalığı bir şakalaşma biçimi olarak görüyor. Ama öyle değil.
#Siber ZorbalıkDijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen siber zorbalık, sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında çok sık görülüyor. Hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik olarak tekrarlanan siber zorbalık, dünyada her 4 gençten birini hedef alıyor. Siber zorbalığın hukuki ihtilaf olarak kalmayıp kişi üzerinde derin izler bıraktığını belirten uzmanlar konuyla ilgili güncel bilgiler paylaştı.
#TwitterSiber zorbalık uzun süredir herkesin gündeminde ancak yapılan son araştırmalara göre gençlere ve çocuklara yönelik siber zorbalık %70 ile rekor düzeyde artış gösterdi. Bu nedenle, siber zorbalığın ne olduğunu ve genç bir mağdurun nasıl destekleneceğini bilmenin ebeveynler için oldukça önemli hale geldiğini belirten uzmanlar, siber zorbalık türlerini sıralayarak neler yapılması gerektiğini paylaşıyor.
#Siber ZorbalıkSosyal medya platformları, eğlenmek ve kişi ya da topluluklarla iletişim kurmak gibi amaçların yanında maalesef zorbalık için de oldukça fazla kullanılıyor. Son araştırmalara göre, sosyal medya kullanan gençlerin en az %36,5’i, siber zorbalığa uğruyor. Her 10 genç siber zorbalık kurbanından sadece 1'inin anne ve babasını, yaşadığı zorbalık konusunda bilgilendirdiğine dikkat çeken siber güvenlik uzmanları, bir çocuğun siber zorbalığa maruz kaldığını gösteren işaretleri sıralayarak ebeveynleri uyarıyor.
#Siber ZorbalıkAralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde ilk kez ortaya çıkan ve Mart 2020’de ülkemizde de görülmeye başlayan Covid-19 ya da corona olarak bildiğimiz virüsle beraber hayatımız artık eskisi gibi olmayacak bir biçimde değişti ve dönüştü. Yaşam biçimlerimiz, alışkanlıklarımız, iş hayatımız, sosyal ilişkilerimiz, psikolojik yapımız ve tabii ki toplumsal hayatımız daha önce aklımıza bile gelmeyen bir yöne sürüklendi. Bu durum tüm dünyayı etkisi altına alan bir süreç olduğu için aslında global bir travmadan bahsetmek mümkün…
#CoronavirüsSabancı Vakfı’nın Hibe Programı kapsamında desteklediği Nirengi Derneği, COVID-19 salgını nedeniyle çocuk ve gençlerin internette geçirdiği sürenin artması nedeniyle maruz kalınan siber zorbalık vakalarında artış olabileceğini belirtti. “Çok Geç Olmadan İstanbul!” projesi ile istismar, flört şiddeti ve akran zorbalığı konusunda İstanbul’daki öğretmen, idareci ve velilere eğitimler veren dernek, yaygın olan inancın tersine zorbalığın doğal bir süreç olmadığı ve çocukla iş birliği içinde mutlaka müdahale edilmesi gerektiği konusunda uyardı.
#Siber ZorbalıkTeknoloji her alanda hayatın içinde yer alırken, beraberinde ‘riskleri’ de getiriyor. Bunlardan biri de dijital dünyanın karanlık yüzü ‘siber zorbalık’... Doç. Dr. Ali Murat Kırık, çocukları ve gençleri hedef alan siber zorbalığa karşı ailelere 10 kural tavsiyesinde bulundu...
#Ali Murat KırıkDers zili 11 Eylül’de çalacak ve yeni eğitim-öğretim yılı başlayacak. Çocuğunuz okulda kendi yaş grubu tarafından sözlü, psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalırsa yani akran zorbalığına uğrarsa ne yapılabilir? Akran zorbalığı ne demek? Akran zorbalığına uğrayan çocuğunuzla ilgili nereye ve nasıl başvurmak gerekir? Yargı kararları nasıl? Okurlarımın soruları ışığında avukat Burcu Akar Muratoğlu’nun değerlendirmeleri bakın şöyle...
#Akran ZorbalığıÇocukları okulda şiddete ve ‘akran zorbalığına’ maruz kalan anne babalar bir çözüm yolu arıyorlar. Okurlarımın soruları ışığında ‘Akran arabuluculuğu’ ile zorunlu dava şartı olarak 1 Eylül’de devreye girecek kira arabuluculuğu hakkında Ankara Arabulucular Derneği Başkanı Mehmet Ali Baranlı ile konuştum. Baranlı, “Kira uyuşmazlıklarında en iyi uyuşmazlık çözüm yöntemi arabuluculuktur” dedi.
#Mehmet Ali BaranlıSosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça hemen her anın paylaşılması kullanıcılar için adeta bir zorunluluk haline geldi. Pek çok kişi aile hayatının tüm ayrıntılarını sosyal medya hesaplarına taşıyor; ebeveynler çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşmaktan geri durmuyor. Peki ama bu ne kadar doğru? Bu durumda çocuğun hakları neler? Uzmanlar yanıtladı...
#Çocuk HaklarıGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, akran zorbalığına karşı farkındalığın artırılması için öğrenci, öğretmen ve aileleri sürekli destekleyeceklerini, Aile Okulu projesindeki programları güçlendireceklerini, rehber öğretmenlere yönelik mesleki gelişim programları başlatacaklarını açıkladı.
#Millî Eğitim Bakanı Mahmut ÖzerSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bakınız, Twitter'ın sahipliğinin değişmesiyle birlikte politikalarının da 180 derece değiştiğini görebiliyoruz. Daha önce seçim döneminde bir Amerikan başkanının sesini bile kısmayı gündemine alan Twitter, sahibinin değişmesiyle birlikte Amerikan başkanını tekrar platformuna dahil etmiş oldu” dedi.
#Mustafa VarankOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıPandemi nedeniyle kesintiye uğrayan yüz yüze eğitim bu yıl yeniden başladı, çocuklar da okullarına döndü. Ancak pandemide okul yüzü görmeden bir üst sınıfa geçen öğrencilerin ve hatta velilerin alışkanlıkları değişmedi. Bu da eğitimde birçok soruna neden oluyor. İşte öğretmen ve eğitimcilerin gözlemlerine göre en temel sorunlar...
#PandemiMilli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yaptığı düzenlemeyle ‘siber ve akran zorbalığı’na karşı 10 önlem aldı. Akran zorbalığı yapan öğrenciye disiplin işlemi uygulanacak. Ceza gerektiren hallerde de iyileştirici, geliştirici veya yönlendirici çalışmalar yapılacak.
#Milli Eğitim BakanlığıAra tatil başladı. Bu demek oluyor ki; çocuklar bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek isteyecek, elleri telefona ve tablete daha çok gidecek. Anne ve babaların bu konudaki kaygılarını gidermek için dijital bağımlılıkla ilgili ebeveynlere ve eğitimcilere yol gösteren Doç. Dr. Yavuz Samur’la konuştuk: “13 yaşına dek süre ve içerik sınırlandırması uygulanmalı.”
#Teknoloji Bağımlısı ÇocuklarÇocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından gerçekleştirilen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonuçlarına göre internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50,8 iken 2021 yılında yüzde 82,7’ye yükseldi.
#Konuk YazarTürkiye’de geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Dijital Şiddet Araştırması, siber zorbalığa en çok gençlerin maruz kaldığını gösteriyor. Siber zorbalık, yürütülen çok sayıda farkındalık çalışmasına rağmen, gençleri en çok mağdur eden durumlar arasında yer almaya devam ediyor.
#Prof. Dr. Emel BaştürkSiber zorbalık, dijital ortamda kasıtlı olarak bir başkasını küçük düşürme, hakaret, tehdit ve taciz gibi her türlü zarar verici davranışı ifade ediyor. Birinin görüntülerini rızası olmadan sosyal ağlarda paylaşma ya da paylaşmakla tehdit etme, hakkında dedikodu çıkartma, alay etme ve ısrarlı takip gibi davranışlar siber zorbalık davranışlarından sadece bir kaçı.
#Konuk YazarTeknoloji hayatımızı kolaylaştırırken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Evimizin dört bir yanında konumlanan akıllı cihazların kameraları bu risklerin başında gelirken, elimizden ayırmadığımız cep telefonlarının saçtığı tehlikeyi atlıyoruz. Peki artık telefon kameramızı da mı kapatacağız? Tehlike altında olduğumuzu nasıl anlarız? Uzmanlara sorduk…
#Telefon2008 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Eğitim Forumu’nun, 5’incisi TED Ankara Koleji İncek Kampüsü’nde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve Ulusal ve uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleşti. Pandemiyle birlikte değişen eğitim modellerinin yanı sıra teknolojik materyallerin artan kullanımı ile iletişim yöntemlerinde değişimin hızlanmasının ele alındığı etkinlikte dikkat çeken konular dijital obezite ve veri tsunamisiydi.
#Dijital ObeziteTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin ortak projesi “Yarını Kodlayanlar” kapsamında ebeveynlerin ardından çocuklara da güvenli internet eğitimleri verilecek. Mart ayında başlayacak online eğitimlerle Türkiye genelinde 7-14 yaş arası 15 bin çocuğa kişisel verilerin önemi, siber zorbalık, dijital ayak izi gibi konularda kapsamlı bilgi sunulacak.
#Türkiye Vodafone Vakfı