Sendrom haberleri sayfasında Sendrom hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1933 Sendrom haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı tarafından 4 aileden 6 hasta üzerinde yapılan araştırmada böbrek yetmezliğine neden olan yeni bir sendrom tanımlandı. Daha önce bilinmeyen bu rahatsızlık 'TRACK sendromu' olarak tıp literatürüne girdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Özaltın, "Daha önce bilinmeyen bir hastalık olduğu için 'TRACK sendromu' adını biz verdik ve bu isimle tıp literatürüne kaydettik" dedi.
#HacettepeErteleme sendromu, kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi olarak tanımlanıyor. Ama tembellikle ilgisi yok! Pandemiyle birlikte sıklaşan erteleme eğilimini nasıl yeneceğimizi uzmanlara sorduk: “İyi performans gösterme olasılığınızın en yüksek olduğu işle başlayın.”
#Erteleme SendromuKoronavirüse yakalanıp iyileşen bazı çocuklarda bir süre sonra ortaya çıkan gizemli hastalık MIS-C'nin ardından şimdi de nadir görülse de yetişkinlerde de benzer bir sendroma rastlandı. Şu anda hastalığın çok yaygın olmadığını söyleyen Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Kovid'den iyileşen yetişkinlerde birkaç ay sonra ortaya çıkabilen MIS-A sendromunun yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, halsizlik ve ishal belirtileriyle ortaya çıktığını söyledi ve mutlaka hekime başvurulması yönünde uyardı.
#MIS-AHerkesin dilinde olan, hafta sonu tatilinden sonra haftanın ilk günü işe gidildiğinde yaşanan huzursuzluğu, motivasyonsuzluğu ve bazen sinirliliği nitelemek için kullandığı pazartesi sendromu gerçekten psikolojik bir rahatsızlık mıdır? Pazar gününün güzelliğini bile yaşamamıza engel olan bu olgu nedir? Peki, pazartesi sendromunun tek suçu haftanın ilk günü olması mıdır?
#Pazartesi SendromuHer yıl milyonlarda insan farklı ülkeleri, farklı kültürleri tanımak için seyahat ediyor. Bu seyahatler ister uzun ister kısa olsun, muhteşem deneyimler yaşamayı sağlıyor. Fakat bazen gidilen yerde umulan bulunmuyor. Fotoğraflarda görüp beğendiğiniz o büyüleyici yerler gördüğünüzde tüm büyüsünü yitirebiliyor. Tam da bu duruma bir ad vermişler; Paris Sendromu. Peki Paris sendromu nedir?
#SeyahatKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik'ten ‘hasta bina sendromu’ ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çelik açıklamasında ‘Biz hep kapalı mekanlara gidip oralarda günlerimizi saatlerimizi geçiriyoruz. Bu son derece yanlış bir şey, en güzeli doğada olmak. Doğanın o temizliğini ve güzelliğini almak gerekiyor. Bence koronavirüsün en güzel yanı da bunu ortaya çıkartması’ dedi.
#Prof. Dr. İlhami ÇelikKoronavirüs salgınından sonra literatürde yeni bir hastalığın ortaya çıktığını söyleyen Kedici Veteriner Hekimleri Derneği (KedVet) Başkanı Dr. Tarkan Özçetin, “Hastalığın adı ‘Korona Sendromu’. Bu olası hastalığın oluşumunu önlemek için bize en büyük destek evcil dostlarımızdan gelecek” ifadelerini kullandı.
#GazetehaberleriHer yaş grubunda görülen kronik yorgunluk sendromu hakkında uyarılarda bulunan Prof. Dr. Cebrail Kısa, “Sürekli yorgun hissetme, uyku hali, ilişkilerden kaçınma ve içe kapanma gibi belirtileri vardır. Bu bir hastalıktır ve psikiyatristler tarafından değerlendirilmelidir. Klinik belirtilerin uzun süre devam etmesi kişiyi intihara kadar götürebilir” dedi.
#YorgunlukGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (G.Ü.T.F.) ve Cri Du Chat Sendromu Derneği işbirliğiyle 5. kromozomun bir parçasının kaybıyla ilişkili nadir bulunan bir genetik düzensizlik olan Cri Du Chat (Kedi Miyavlaması) Sendromu, düzenlenen bir konferansla ele alındı.
#GütfAvustralya’daki Victoria Üniversitesi’nde yapılan çalışma, erkeklerin soyunma odasında diğer erkeklerin yanında nasıl göründüğünü, eşlerinin ya da partnerlerinin yanında nasıl göründüklerinden daha çok önemsediğini ortaya koydu. ‘Soyunma odası sendromu’ ismi verilen bu sendrom nedeniyle birçok erkek kas geliştirici ilaçlar kullanırken Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Deveci bu ilaçların zararları konusunda uyardı ve soyunma odası sendromunu anlattı.
#ErkekSavant sendromu, çoğu insanda bulunamayacak üstün yeteneklerin ve zihinsel becerilerin, ağır gelişimsel ya da zihinsel yetersizliği olan insanlarda olma mucizesidir. Peki, savant sendromu hangi hastalıklarla görülür? Belirtileri nelerdir? Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr Ebru Kolsal konu hakkındaki bilgilerini aktardı.
#Savant SendromuStres ve duygusal travmalar en çok kalbi yorar. Üstelik sadece duygusal olarak değil fiziksel olarak da… Kırık kalp sendromu olarak bilinen Takaşubo Miyopatisi, aşırı stres, acı veya şok durumunda ortaya çıkıyor ve en çok kadınlarda görülüyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kırık kalp sendromunu anlatıyor.
#ÜzüntüKompartman Sendromu (KS), damar ve sinir içeren kapalı boşluklarda doku basıncının, perfüzyonu engelleyecek kadar artması sonucu ortaya çıkan hipoksiyle birlikte kas ve sinir dokusunun iskemiye maruz kalması ve bunu izleyen değişiklikler sonucu ortaya çıkan tablodur. Uzamış kas hipoksisi sonucu nekroz ve kontraktür meydana gelir.
#KompartmanCarmen Davies ne kadar duş alırsa alsın, parfüm sıkarsa sıksın ya da dişlerini fırçalarsa fırçalasın, vücudundan gelen kokuyu gizleyemiyor. Çürük balık, çürük yumurta, idrar ve dışkı gibi kokmasına neden olan bu hastalık artık evden çıkmasına bile engel oluyor.
#Balık Kokusu SendromuGençosman Kayadelen’in öldürüldüğü, anne Gülhan Kayadelen’in ise yaralandığı olayın altından aile dramı çıktı. Ailenin şüpheli 16 yaşındaki oğlu ifadesinde, kız kardeşinin “Abi, babam annemi öldürüyor” diyerek aradığını, eve gittiğinde, babasının annesini boğazını sıkarken gördüğünü anlatarak, “Onları bu şekilde görünce dolaptan babamın beylik tabancasını alarak ateş ettim. Annemi korumaya çalıştım” dedi.
#ElazığSamsun’un Atakum ilçesinde 2 çocuk tarafından parkta ellerinden ve kollarından tutulup fırlatılan ve beyin kanaması geçiren Güney N.’nin (7) babası Burak N. (41), “Umarım hukuki olarak gereken cezayı alırlar. Ciddi yaptırımla karşılaşmaları gerekir” dedi.
#SamsunSamsun’un Atakum ilçesinde 2 çocuk tarafından parkta ellerinden ve kollarından tutulup fırlatılan ve beyin kanaması geçiren Güney N.’nin (7) babası Burak N. (41), “Umarım hukuki olarak gereken cezayı alırlar. Ciddi yaptırımla karşılaşmaları gerekir” dedi.
#SamsunÇocuklara yönelik şiddet her geçen gün biçim değiştiriyor, dijital dünya yeni bir istismar alanı. Aile içi iletişim eksikliği, erken yaşta evlilik ve akran zorbalığı gibi konular, uzmanlara göre çocukların en büyük risk alanlarını oluşturuyor. Geçen hafta katıldığımız iki ayrı konferansın uzmanları, koruyucu önlemlerin ilk adımının pozitif ve sürekli bir ebeveyn iletişimi olduğunun altını çiziyor.
#Gizem CoşkunardaAğrılı Mesane Sendromu, diğer adıyla İnterstisyel Sistit, mesane ve pelvik bölgede kronik ağrı, sürekli idrar yapma isteği ve sık idrara çıkma gibi şikayetlerle kendini gösteren karmaşık ve hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyen bir hastalıktır.
#Ağrılı Mesane SendromuFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Funda Çalış, eklem hareketlerinin iki yönde birden kısıtlanması durumunun “donuk omuz” olarak adlandırıldığını belirterek, bu durumun basit bir travma sonucu ortaya çıkabileceği gibi; enflamatuvarromatizmal hastalıklar, kas yırtıkları ve tendon yaralanmaları gibi birçok farklı nedene bağlı olarak da gelişebileceğini ifade etti. Çalış, bazen donuk omuz rahatsızlığı olmaksızın yalnızca belirli bir yönde hareket kısıtlılığı yaşanabileceğini belirterek, “Bu durumda, ‘impingementsendromu’ yani kas sıkışma sendromundan söz edilir. Bu sendrom; baş üstü hareketlerde ağrı, raftan eşya alırken zorlanma ya da omuz üzerine yatamama gibi belirtilerle kendini gösterir” dedi.
#Donuk OmuzFatma Nur Yolaldı, 5.5 yıl önce önce göğüs boşluğunda yatay şekilde duran bir kalple doğdu. ‘Yatay kalp sendromu’ yüzünden sol akciğeri tamamen iflas etti. Türkiye’de ilk kez yapılan bir operasyonla Fatma Nur ayağa kalkarken dünyada ‘ikinci vaka’ oldu.
#Fatma Nur YolaldıSağlık Bakanlığı kamusal alanda kişilerin vücut kitle indeksini (VKİ) ölçüyor. Tartışmalara da yol açan bu taramayla Bakanlık bireylerde farkındalık oluşturarak olası sağlık risklerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Nedir bu VKİ dedik ve bu konuda uzman yazarlarımıza sorduk.
#SağlıkSağlıklı yaşam bilincinin giderek arttığı günümüzde bireylerin daha fazla "kişiye özel sağlık çözümleri”ne yöneldiklerini belirten Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yüceyar, bu çözümler arasında öne çıkan uygulamalardan birinin de gaita mikrobiyota testi olduğunu söyledi. Yeni nesil dizilim teknolojisiyle gerçekleştirilen bu testin bireyin bağırsak florasındaki bakterileri detaylı şekilde analiz ederek, çeşitlerini ve organizmadaki oranlarını ortaya koyduğunu vurgulayan Yüceyar, “Her bireyin beslenme alışkanlıkları farklı olduğu üzere, aldığı bakteri ve virüs çeşitleri de farklıdır. Bu nedenle gaita mikrobiyotası tamamen kişiye özeldir. Özellikle kalın bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri yaşamaktadır ve bu bakteriyel çeşitlilik kişiden kişiye değişmektedir. Dolayısıyla, bakteriler ile bulundukları organizma (konak) arasındaki etkileşimin de bireye özgü olduğu bilinmektedir. Ayrıca yaş ve beslenme şekline bağlı olarak bağırsak florası zamanla değişkenlik gösterebilir” dedi.
#Gaita MikrobiyotasıTIBBİ anlamda ani ölümden söz edildiğinde biz hekimler “herhangi bir sağlık şikâyetiyle -bu göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi gibi şikâyetler olabilir- ölüm arasında geçen sürenin 1 saatten daha az olduğu ‘beklenmedik’ ölümleri” anlarız. Peki bu ölümler son yıllarda arttı mı, sıklaştı mı ve de önlenebilirler mi? İsterseniz gelin bu önemli ve can sıkıcı meseleye biraz daha geniş bir pencereden bakmaya çalışalım.
#Kemal SunalUluslararası Uzay İstasyonu'na 8 günlüğüne gidip 288 gün boyunca adeta mahsur kalan astronotlar nihayet Dünya'ya döndü ama yeryüzündeki hayata alışmaları hiç kolay olmayacak. Peki neden? Uzay hayatı insanları nasıl etkiliyor?
#AstronotBir hasta düşünün ki, akciğer kanseri teşhisi konuyor, kemoterapi alıyor, ameliyat ediliyor ve en sonunda hayatını kaybediyor. Yapılan otopsi sonucunda aslında kanser olmadığı ve onca tedaviyi boşuna gördüğü ortaya çıkıyor. Ve bu durum birden fazla insanın başına geliyor. Film senaryolarını aratmayan bu hikâye maalesef ki gerçek.
#KanserBazen bir şarkıcıyı, bazen oyuncuyu, bazen bir diziyi ya da filmi beğenebilir, sevebiliriz. Bazen ise bu sevgi olması gerekenden fazla olur, şarkıcının bütün şarkılarını ezberleriz, hayatının detaylarını biliriz, oyuncunun bütün işlerini takip ederiz, dizinin ‘bağımlısı’ oluruz. Bazen ise tuttuğumuz spor takımını aşırı sahipleniriz ve uğruna kavgalar dahi edebiliriz. Halk dilinde ‘hayranlık’ ya da ‘taraftarlık’ olarak bildiğimiz bu durum psikolojide ise bambaşka şekilde yorumlanıyor. Aşırı hayranlık hissini yaşayan insanlar hikayelerini anlattı, uzman isim ise psikolojik açıdan değerlendirdi
#Bir Sorudan FazlasıNiğde'de yaşayan Azize Okurlar'ın (62) 15 yıldır çektiği şiddetli boyun, kulak ve boğaz ağrıların kaynağının, nadir görülen ‘eagle sendromu’ sonucu kulak arkasındaki kemiğin 3 santimetre uzaması olduğu ortaya çıktı. Mersin'in Tarsus ilçesinde ameliyat edilen Okurlar, 15 yıldır çektiği ağrılardan kurtuldu.
#Boyun AğrısıGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserAdam Stanaway, 2016 yılında bir sabah uyandığında bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anladı. Birdenbire mavi, yeşil veya kırmızının tonlarını ayırt edemediğini fark etti. Belli renkleri görememe durumunun zamanla körlüğe kadar gideceğinden ise habersizdi…
#Wolfram Benzeri Sendrom12 yaşındayken radyo programı yapmaya başladı. Yayıncılıktan hiç kopmadı ama psikolojiye de meraklıydı, bu alanda eğitim gördü. Klinik psikolog Gökhan Çınar YouTube’daki Bana Göre TV kanalında ‘Katarsis’, ‘Katarsis X-tra’ ve ‘FÜG’ adlı programları yapıyor. Hem Okan Bayülgen, Haluk Levent, İrem Derici gibi ünlü konukları ağırlıyor hem de toplumsal meselelere odaklanıyor. Bir yandan da yaptığı gösteriler dolup taşıyor.
#Gökhan ÇınarSon yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite Federasyonu