Şeker Yükleme Testi
Şeker Yükleme Testi Haberleri
Gebelik döneminde hangi testler ihmal edilmemeli?
Uzmanlar hamilelik döneminde yapılması gereken testlerin hem bebeğin hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesine yardımcı olduğuna ve gerekli durumlarda zamanında tedavi olanağı sağladığına dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar da, gebelik döneminde yapılması gereken testlerin bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.
Gebelik Şekerine Dikkat! Hangi Önlemler Alınmalı?
Gebelik şekerinin erken doğum, bebekte aşırı büyüme (tosuncuk bebek) ve doğum sonrası bebekte kan şekeri düşmeleri gibi anne ve bebek açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.
Diyabetli hasta sayısı arttı… Kimler risk altında?
“Çağın salgını” ilan edilen diyabet Türkiye'yi de tehdit ediyor. Araştırma sonuçlarına göre hasta oranı yüzde 13,7’ye kadar yükselmiş durumda.
Yorgunluğunuzun sebebi hipoglisemi olabilir
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, ''Günlük yaşamda karşılaşılan yorgunluk, soğuk terleme, titreme gibi basit belirtiler hipoglisemiden kaynaklı olabilir'' dedi.
Hamilelikte Sık İdrara Çıkma Neden Yaşanır?
Gebelikte; karın ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma, kabızlık, kramplar birçok kadının yaşadığı şikayetler arasındadır. Bu belirtiler çoğunlukla gebeliğin doğasında yer alır. Ancak gebelikteki her şikayet dikkatle sorgulanmalıdır, kimi zaman fizyolojik görünen sorunlar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Hamilelikte sık idrara çıkma konusunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay bilgiler verdi.
En tatsız şeker DİYABET
Diyabet henüz klasik bulgularını, yani çok su içme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, kilo alma gibi belirtilerini vermeden 15 - 20 yıl süresince belirtisiz gelişebiliyor.
Şeker bir salgın gibi yayılıyor
Şeker hastalığı dünyada ve Türkiye'de en hızlı artış gösteren hastalıkların başında geliyor. Obezitenin en büyük etken olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan şişmanlık konusunda uyarıyor.
Çikolata krizi diyabet alarmı
Sabahları acıkmıyor, öğle yemeğini hafif geçiştiriyor, uyuyuncaya kadar atıştırıp tatlı ya da çikolata krizine mi tutuluyorsunuz? Gizli şekeriniz olabilir.
Bebekler şeker riski altında
Gebelikte şeker hastalığı ciddiye alınmazsa hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit edebilir.
Diyabet bunama riskini artırıyor
Yapılan araştırmalar diyabetin bunama riskini yüzde 63 oranında artırdığını gösteriyor. Bu nedenle henüz kesin tedavisi bilinmeyen Alzheimer'da risk faktörlerini düşürmek için öncelikle kan şekerini kontrol altında tutmak gerekiyor.
Bu hastalığı tanıyor musunuz?
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu hipoglisemi hastalığının belirtilerini yazıyor.
Hipoglisemi işaretlerini tanıyor musunuz?
Hipoglisemi denince, yemeklerden, özellikle fazla miktarda şeker ve unlu mamuller içeren yiyecek-içeceklerden 2-3 saat sonra ortaya çıkan aşırı terleme, çarpıntı, halsizlik, bulantı, dikkat kaybı, hatta el titremeleri ve sonra da uyuklama gibi belirtiler akla gelse de, son yıllarda hipoglisemik işaretlerin oldukça farklı olabileceği anlaşıldı.
Hamilelik diyabetiyle baş etme yolları
Gebelerin yüzde 4-8’i hamilelik diyabetiyle karşı karşıya kalıyor. 36 yaşındaki Başak Uzman Nijs de gebeliğinin 28. haftasında bu sorunla karşılaştı. İlk 6 ayda 10 kilo alan, artan şeker oranı nedeniyle insülin kullanımı gündeme gelen Nijs, sadece doğru beslenme ve yürüyüşle sorununu kontrol altına almayı başardı.
Hamilelik diyabetiyle baş etme yolları
Gebelerin yüzde 4-8’i hamilelik diyabetiyle karşı karşıya kalıyor. 36 yaşındaki Başak Uzman Nijs de gebeliğinin 28. haftasında bu sorunla karşılaştı.
Hipoglisemi işaretlerini tanıyor musunuz?
Mesela tatlı-unlu yiyeceklere aşırı ilgi duymak, özellikle "tatlı krizleri" yaşamak, gün boyu tekrarlayan sinirlilik, gerginlik, yorgunluk, uyku halleri de hipoglisemi ile ilişkili olabiliyor.
Gebelik diyabeti düşüğe neden oluyor!
Diyabet mutlaka kontrol altında tutulmalı.
Hamilelikteki bu hastalıklar tekrarlayabilir!
Gebelik dönemi hastalıklara önlem açısından bir şanstır.
Hamilelikte çıkan hastalıklar tekrar edebilir
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefa Kelekçi, gebelikte ortaya çıkan diyabet, tansiyon ve kalp hastalıklarının kadınların yaşamının geri kalan bölümünde tekrar edebileceğini söyledi.
Normal gebelik takibi
Gebeliğin erken döneminde jinekoloğa ilk başvuru yapılmalıdır.
Gebelikte kan şekeri testinden korkmayın
Prof. Dr. Canan Karatay’ın gebelikte yapılan diyabet testinin anne adayı ve bebeği için risk yarattığı iddiasına bir yalanlama da Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nden geldi. Derneğin Amerikan Endokrin Derneği ile birlikte Antalya’da düzenlediği EndoBridge toplantısında, testin hiçbir risk yaratmadığı buna karşılık gebelik şekerinin hem anne adayı hem de bebek açısından ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir sorun olduğu birkez daha vurgulandı.
Tarım Bakanlığı Canan Karatay’ı şikâyet etti
Ekmek için “en zararlı alışkanlık” diyen Prof. Dr. Canan Karatay’dan şikâyetçi olanlar kervanına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da eklendi.
Gebelikle ilgili merak edilen 8 soru ve yanıtı
Bebek bekleyen anne adaylarının aklına takılanları konunun uzmanı cevapladı.
Diyabetsavar egzersiz ile sağlıklı hamilelik mümkün
Hamileliğin ilk 5 – 6. aylarında ortaya çıkan ve doğum sonrası sıklıkla ortadan kalkan gebelik diyabeti, genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak sık görülen bir durumdur. Yapılan testler ile tanısı konulan gebelik diyabetinde anne adayları, doğumdan sonraki süreçte de Tip 2 diyabet hastası olabilir ya da ikinci gebeliklerinde de aynı sorunu yaşayabilirler.
Hipoglisemi nedir? Neden olur?
Hipoglisemi nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan hastalıklar arasında yer almaya başladı. Son yıllarda daha çok bilinmeye başlanan bu hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemi merak ediliyor. Peki, Hipoglisemi nedir? Neden olur?
Gebelikte şeker yüklemesi ne zaman yapılır?
Bebeklerini kucaklarına alacakları günü sabırsızlıkla bekleyen birçok anne adayı, gebelikte şeker yüklemesi hakkında bilgi almak istiyor. Özellikle gebelikte şeker yüklemesi testinin ne zaman yapılmasını gerektiğini merak eden kadınlar, konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, gebelikte şeker yüklemesi ne zaman yapılır?
Hamilelik sürecinde hangi testler yapılmalı?
Hamilelik döneminde mutlaka yaptırılması gereken test ve kontroller hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Aksakallı, hangi testin gebeliğin hangi döneminde ve nasıl yapılacağı konusunda uyarıda bulundu.
Obezite arttıkça diyabete eğilim de artıyor
Diyabet için 2 riskin genetik faktörler ve obezite gibi sonradan kazanılmış çevresel faktörler olduğuna işaret eden Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Erdoğmuş, "Toplumumuzun maalesef üçte biri obez. Obezite arttıkça diyabete eğilim de artıyor. Diyabeti kontrol altına alırsanız birçok hastalığı kontrol altına almış oluyorsunuz" dedi.
Pek çok kişide var! Pandemiyi daha sağlıklı geçirmenin anahtarı ise...
Günümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.