Sebze haberleri sayfasında Sebze hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 31369 Sebze haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilindiği üzere sebzelerin besin değerleri oldukça fazladır. Bazı sebzeler ise çok önemli faydaları ile dikkat çekmektedirler. Bu sebzelerden biriside brokolidir. Brokolinin eşsiz bir sebze olduğunu bilmeyen yoktur. Sizler için Brokoli nasıl haşlanır? Brokoli pişerken yeşil kalması için ne yapılmalı? Ne kadar süre pişmeli? Tüm detayları ile derledik.
#BrokoliYemek yaparken birbirinden farklı malzemeler kullanılabilir. Özellikle de mantar her türlü yemeğe yakışan besinlerden biridir. Mantarın nasıl temizleneceği ise çok fazla bilinmiyor. Mantar nasıl temizlenir? Mantar yıkanır mı, kültür mantarı nasıl temizlenmeli? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#MantarKarnabahar; kış mevsiminde çok fazla tüketilen sebzeler içerisinde bulunmaktadır. Karnabaharın haşlanma süresi; karnabaharın pişirileceği eşyaya göre farklılaşmaktadır. Bunların dışında; karnabaharları çok fazla bir şekilde haşlamak, besin değerini düşürür. Peki karnabahar nasıl haşlanır? Karnabahar ne kadar süre haşlanmalı? Suyu işe yarar mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#KarnabaharMutfaklarda vazgeçilmez bir lezzet olarak kullanılan sebzelerden biri olan lahana özellikle sonbahar ve kış aylarının en çok tercih edilen yiyeceklerinden bir tanesidir. Lahana nasıl haşlanır ve lahana haşlanırken neler yapılmalıdır hakkındaki incelikleri ve tüm bilgileri sizler için derledik.
#LahanaHerkesin damak zevkine uygun birbirinden lezzetli yemekler yapılabilir. Maş fasulyesi az bilinmesine rağmen oldukça lezzetli bakliyatlar arasında yer almaktadır. Maş fasulyesi nasıl haşlanır? Maş fasulyesi ıslatmadan pişer mi, kaç dakikada haşlanır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#FasulyeSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeBaşlıktaki bilmecenin yanıtı; lahana… Kışın kat kat sarılmış koyu yeşil yaprakların arasında usul usul büyüyen beyaz lahana tam bir vitamin deposu ve lezzet bombası. İçindeki bütün besleyici değerlerin yanı sıra umami içeren tadına rağmen niyeyse biraz küçümsenir… Klasik etli sarmasından modern şef mutfaklarına giren ızgarasına birçok tarif hazırladım, birine mutlaka şans verin...
#LahanaHava soğuyor, kış aylarına merhaba demeye hazırlanıyoruz. Ancak bu mevsim ne yazık ki beraberinde hastalıkları da getirebiliyor. Gecelerin uzun olması, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi ve hareketsizlik tetikleyici unsurlar... Bu aralar mevsimsel hastalıklardan korunmak ve bağışıklığı yükseltmek herkesin önceliği. Benim de şifalı çorbadan altın süte bünyemize güç verecek tarif ve önerilerim var.
#KışEn yararlı ve en lezzetli sebze yemeklerinin başında taze fasulye gelmektedir. Taze fasulyeyi yapmak son derece kolaydır. Ayrıca bu yemek sağlık içinde oldukça faydalıdır. Bu yüzden ayda en az birkaç kez taze fasulye yemeniz uygun olacaktır. Taze fasulye nasıl pişirilir? Yeşil taze fasulye nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#YemekSağlıklı ve aynı zamanda lezzetli besin kaynakları içerisinde taze fasulye geliyor. Bu sebze yemeğini hem yaz hem de kış mevsiminde tüketebilmek için ise kurutmak büyük öneme sahiptir. Peki, taze fasulye nasıl kurutulur? Kışlık taze fasulyeyi fırında ve ipte kurutma ipuçlarını sizler için derledik.
#Taze FasulyeGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazNasıl oluyor da Antalya’da 8 TL’ye hale giren salatalık 22 TL’ye manav tezgâhına düşüyor? Hürriyet sebzenin yolculuğunu adım adım izledi. Aradaki farkın çözümü için TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’dan sekiz öneri geldi.
#AntalyaO hafta tarlada ne varsa... 10 kilo patates, 20 kilo salatalık, 3-5 kilo yabanmersini... Adına mektup dedikleri bir e-postayla duyuruyorlar hasat ettikleri ürünleri, siparişinizi veriyorsunuz. Bu hafta size Sakarya’da tanıştığım bir yerel üreticiyi, Berin Ertürk’ü ve aklıma düşürdüğü vegan tabakları anlatacağım.
#SebzeSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveAntalya'nın Kumluca ilçesinde otomobil sebze ve meyve deposunun duvarına çarparak alev aldı. Korkunç kazada otomobil sürücüsü Kumluca Bölge Trafik İstasyonu'nda görevli teknisyen yardımcı Ramazan Ergin hayatını kaybetti.
#ANTALYAHer yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaSon yedi yıldır üst üste en iyi beslenme modeli seçilen Akdeniz diyeti, 2024’ün de birincisi. En iyi diyet seçilmesinin ise çok önemli nedenleri var. Hadi gelin bugün diyabet, kanser, Alzheimer ve kalp rahatsızlıklarından korunmada etkili bir beslenme tarzı olan Akdeniz diyetinin ne olduğuna bir göz atalım. Çünkü bu diyet, emin olun kaliteli bir yaşam sürmenizin ve sağlıklı yaş almanızın da sırrını içeriyor.
#Akdeniz DiyetiKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda DondurmaSıcakların bastırması, tatlı bahar esintilerinin son bulması ile pek çoğumuz içimizi ferahlatacak hafif içecek ve yiyecek arayışına giriyoruz. Sadece yaz aylarında değil dört mevsim boyunca her gün bolca su içmemiz gerektiği için suyu pas geçiyor ve sizi yaz aylarının en sevilen, en ferah yiyecek ve içecekleri ile hürriyet ve leziziz baş başa bırakıyorum.
#LimonataÇoğu insanın zeki olduğunu düşündüğü hayvanların kısa bir listesi vardır; şempanzeler, yunuslar, balinalar, belki köpekler ve kediler. Ancak biyolojik bilimlerdeki en son gelişmeler bu listeyi bir hayli genişletecek ilginç sonuçlar ortaya koydu. Mesela zürafalar matematik işlemlerini kafalarından yapabilirler, yunuslar para birimini geliştirip kullandılar ve karıncalar aynada kendilerini tanıyabilir! İşte hayvanlar aleminden sizi şaşırtacak sürpriz bilgiler…
#Hayvanlar AlemiGıdaların besin değerlerini arttırıyor, kompleks lezzetler yaratırken sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Fermantasyonu turşuyla sınırlamayın. Peynir ve et yerine geçen alternatif ürünlerin yapımında oynadığı kilit rollerle vegan ve vejetaryen mutfakların da yıldızı.
#FermantasyonDeğerli vitaminler, sayısız mineral ve düşük kalorili içeriğiyle kuşkonmazı sağlıklı sebzeler listesinde enginarın hemen yanında görürsünüz. Peki alıp yer misiniz? Enginarın dönemdaşı, baharın nadide sebzesi kuşkonmazı hiç yemediyseniz bile deneyin diye hem marifetlerini hem de yaratıcılığa açık tariflerini yazdım.
#KuşkonmazKonu gıda takviyeleri, özellikle de multivitaminler olunca kafalar karışık. Piyasada birbirinden farklı içeriklere ve etkilere sahip birçok farklı multivitamin bulunuyor. Peki ama kimler multivitamin almalı? Kendi ihtiyacımıza en uygun multivitamini nasıl seçebiliriz?
#SağlıkHer bayram sahnede sevenleriyle buluşan ‘Nostalji Kraliçesi’ Muazzez Ersoy rutinini bu yıl bozdu, Ramazan Bayramı’nı Bodrum’daki evinde karşıladı. Ünlü sanatçıyla geçmişten bugüne uzanan keyifli bir bayram sohbeti gerçekleştirdik.
#Muazzez ErsoyBayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası Beslenme