Salmonella haberleri sayfasında Salmonella hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 443 Salmonella haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Her yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaSıcak havalarla birlikte pek çoğumuzun beslenme alışkanlıkları da değişti. Ancak bu durum salmonella hastalığı riskini beraberinde getirebilir. Bağırsak sistemini etkileyen yaygın bakteriyel bir hastalık olan salmonella özellikle tavuk ürünlerinde karşımıza çıkıyor. Salmonella bazı durumlarda, ishal şiddetli dehidrasyona neden olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Enfeksiyon bağırsakların ötesine yayılırsa hayatı tehdit eden komplikasyonlar da gelişebilir. Yurt dışı seyahatlerde salmonella enfeksiyonu kapma riski daha yüksektir. Peki, salmonella nedir, nereden bulaşır ve hangi gıdalarda bulunur? İşte salmonella hastalığı hakkında bilgiler...
#SalmonellaUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerÇukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? İşte konu hakkında detaylar...
#SalmonellaAlmanya’daki marketlerde dünyaca ünlü İtalya merkezli Ferrero firmasının Belçika'daki fabrikasında üretilen bazı ürünlerinde salmonella bakterisinin tespit edilmesinin ardından toplatılan ve satışı durdurulan ürünler henüz satışa sunulmadı. Ancak markanın sürpriz yumurtalarının yerine “Kinder Joy“ adlı benzer bir ürünün satışı yapılıyor.
#SalmonellaNorveç'te yapılan bir araştırma, bulaşık süngerinde oluşan bakterilerin, dünya üzerinde yaşayan tüm insanlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre bulaşık süngeri kullanım sonrası evinizdeki en kirli eşya haline gelebilir. Peki bu bulaşıklar nasıl yıkanacak? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli?
#Sağlıkİngiltere’de nisan ayı başında yaklaşık 60 çocuk mide bulantısı, ishal gibi şikâyetler ile hastaneye kaldırıldıktan sonra salmonella bakterisi nedeniyle hastalandıkları ortaya çıkmıştı. Kriz giderek büyüdü ve virüs başka ülkelerde de görüldü. Dünya Sağlık Örgütü de konuyla ilgili bir açıklama yaparak Salmonella kaynaklı vakaların kaç ülkeye yayıldığını açıkladı ve uyarıda bulundu.
#SalmonellaTarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Belçika’da üretilen ‘Kinder’ markalı bazı ürünlerde tespit edilen salmonella bakterisine, Türkiye’deki ürünlerde rastlanmadığını duyururken, Kinder markalı Schoko Bons ürününün iki partisi için toplatma kararı aldığını bildirdi.
#SalmonellaTarım ve Orman Bakanlığı salmonella virüsüne neden olduğu konuşulan kinder ürünleri hakkında açıklamada bulundu. Bakanlık, Avrupa’da ortaya çıkan ve gittikçe büyüyen Salmonella krizine karşı ikinci bir talimata kadar Kinder markanın ürünlerinin ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi.
#SalmonellaDünyanın önde gelen atıştırmalık markalarından Kinder’in çikolatalarında çıkan bakteri krizi devam ediyor. Avrupa’da birçok ülkede ortaya çıkan bakteri krizi nedeniyle Türkiye de harekete geçti. Türkiye Kinder marka ürünlerin ithalatında Salmonella analizi yapılmasını zorunlu tuttu.
#Kinderİngiltere’de 60’tan fazla çocukta salmonella virüsü tespit edildi. Salgının nedeni çikolata! Ülkemizde daha çok pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirle bulaşan bir hastalık olarak tanınsa da çikolatadan kaynaklanması ve çocuklarda yayılması kafaları karıştırdı. Biz de enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman’a hastalığın belirtilerini ve nasıl korunabileceğimizi sorduk.
#SalmonellaÇeşitli yollarla bulaşabilen Salmonella bakterisi, gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Gıda kaynaklı olan bu bakterinin önlenmesi için çok dikkatli olmak gerekiyor. Aksi takdirde ciddi sonuçları beraberinde getiriyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri...
#SalmonellaDünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan Ferrero'da 'salmonella' krizi büyüyor. Belçika, Paskalya bayramı öncesinde sürpriz yumurta da üreten Ferrero markasının ürünlerinde salmonella bakterisi bulunması nedeniyle şirketin üretim ruhsatını iptal ettiğini bildirildi.
#SalmonellaÇocuklara yönelik ürünler üreten Kinder’de sorun ortaya çıktı. Kinder Surprise yumurtalarında salmonella bakterisi tespit edildi. İngiltere Gıda Standartları Ajansı, çikolata firması Ferrero’nun salgınla ilgili soruşturmaların devam ettiğini ve bazı üretilen Kinder Surprise yumurta partilerinin geri çağırıldığını duyurdu. Ferrero’nun üreticisi olduğu ürünler piyasada toplanmaya başlandı.
#Kinder SurpriseHer yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTavuk hem sağlıklı hem de besleyici bir protein olması nedeniyle mutfaklarımızda önemli bir yere sahip. Özellikle but, göğüs gibi parça tavuklar neredeyse herkesin buzdolabında acil durumlar için yerini alıyor. Peki buzdolabınızdaki tavuk etlerini ne kadar zaman saklıyorsunuz? Daha da önemlisi tavuğun bozulduğunu anlamanın yollarından haberdar mısınız? Gelin bu işaretlere biraz yakından bakalım…
#Tavuğun Bozulduğu Nasıl AnlaşılırSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkSıcak havalarla birlikte pek çoğumuzun beslenme alışkanlıkları da değişti. Ancak bu durum salmonella hastalığı riskini beraberinde getirebilir. Bağırsak sistemini etkileyen yaygın bakteriyel bir hastalık olan salmonella özellikle tavuk ürünlerinde karşımıza çıkıyor. Salmonella bazı durumlarda, ishal şiddetli dehidrasyona neden olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Enfeksiyon bağırsakların ötesine yayılırsa hayatı tehdit eden komplikasyonlar da gelişebilir. Yurt dışı seyahatlerde salmonella enfeksiyonu kapma riski daha yüksektir. Peki, salmonella nedir, nereden bulaşır ve hangi gıdalarda bulunur? İşte salmonella hastalığı hakkında bilgiler...
#SalmonellaUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerBuzdolabınızda milyonlarca bakteri bulunduğunu ve bunların pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor muydunuz? Evdeki en temiz noktalardan biri olduğunu düşündüğümüz buzdolabı yaklaşık 1,8 milyon bakteri barındırıyor. Peki bu bakteriler hangileri? İnsan sağlığına etkileri neler? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkTuvalet, banyo, mutfak gibi alanlar evlerimizde en çok kirlenen yerler. Bu alanların haricinde evimizde kirli görünmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Ev temizliğine ne kadar titizlensek de ne kadar detaylı temizlik yapsak da bazı alanları gözden kaçırıyoruz. Ve tahmin dahi edemediğimiz alanlarda türeyen bu bakteriler sağlığımızı tehdit ediyor. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkSalmonella virüsüy ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Farklı şekillerde yayılabilen bu virüs, İshal, ateş, bulantı, kusma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra başlayan hastalığın belirtilerinin fark edilmesi durumunda tedavisine geciktirilmeden başlanması oldukça önemli. Aksi takdirdde ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır, yayılır? Salmonella belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...
#Salmonella NedirÇukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteÇukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteYapılan araştırmalara göre kulaklıklar, uzun kullanımlarda büyük sorunlara yol açıyor. Özellikle kulaklıklarda biriken ‘kirler’ pek çok riskin ortaya çıkmasına neden oluyor. Peki bu tehlikeler neler? Sağlımız için kulaklık kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Mercek altına aldık.
#KulaklıkKumrular her yıl yavrulama dönemlerinde balkonlara, klimalara, saksılara, araba sileceklerinin arasına girip yuva kuruyor. Bu yuvaları bozmak istemeyen vatandaşlar da onlar yuvadan uçana kadar, klimasını çalıştırmıyor, aracını kullanmıyor, balkonlarını onlarla paylaşıyor ancak uzmanlardan önemli uyarılar var...
#SağlıkMelis her ne kadar organikçileri dolaşsa, evde enginar cipsleri hazırlasa da ikizler okula ilk başladığında kendini paketli gıda çukurunda buldu. Gizem ise bu konuda kendine kızgın, kızını koruyamadığını düşünüyor. Çocukları paketli gıdalardan uzak tutmak için yasak koymak sürdürülebilir değil. Bunun yerine onlara paket içeriğini okumayı öğretmek iyi bir yol olabilir...
#GıdaSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? İşte konu hakkında detaylar...
#SalmonellaAlmanya’daki marketlerde dünyaca ünlü İtalya merkezli Ferrero firmasının Belçika'daki fabrikasında üretilen bazı ürünlerinde salmonella bakterisinin tespit edilmesinin ardından toplatılan ve satışı durdurulan ürünler henüz satışa sunulmadı. Ancak markanın sürpriz yumurtalarının yerine “Kinder Joy“ adlı benzer bir ürünün satışı yapılıyor.
#Salmonellaİtalya merkezli Ferrero çikolata fabrikasının ürünlerinden bazılarında salmonella bakterisine rastlanmasının ardından, Nisan ayında ürünler İngiltere'deki marketlerin raflarından kaldırıldı. Belçika'nın Arlon şehrindeki fabrikada üretilen ürünlerin marketlerden çekilmesinden bu yana İngiltere'de sürpriz yumurta şeklindeki çikolataların satışı yapılmıyor.
#Kinder