Sağlıklı Yiyecekler
Sağlıklı Yiyecekler Haberleri
"Bayramda eti 3 gün arayla tüketin"
Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
Kurban bayramına özel beslenme tüyoları
Dört günlük Kurban Bayramı geldi çattı. Bu yıl buruk geçen Ramazan Bayramı'ndan sonra sokağa çıkma kısıtlaması olmayacağını düşündüğümüz Kurban Bayramı tatilinde hem sosyal mesafeye hem beslenmeye dikkat çekmek istiyorum.
Emet'te termal otele ‘güvenli turizm’ sertifikası
Kütahya'da Emet Termal Resort & Spa Otel, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde başlatılan ‘güvenli turizm’ sertifikasını almaya hak kazandı. Otelin İşletme Müdürü Ramazan Sezer, koronavirüse karşı tüm tedbirlerin alındığını ifade ederek, “Tüm denetimlerden geçip ‘Güvenli Turizm’ sertifikası aldık. Otelimize misafirlerimiz gönül rahatlığı ile gelebilirler” dedi.
Turistik tesislerde yeni dönem
Yeni normalleşme ile birlikte Haziran ayı başı itibariyle kapılarını açan turistik otellerde yeni bir dönem başlıyor. Pandemi sebebiyle hijyen,temizlik, güvenlik gibi konularda daha sıkı denetimlere tabi tutulan oteller denetimler sonrası çeşitli konularda sertifika almaya hak kazanıyor. Sertifikalara ilk kez konulmaya başlanan karekodlar sayesinde gelen müşteriler otellerin denetim geçmişini görebiliyor.
Karaciğer Yağlanmasına Karşı Türk Kahvesi
Karaciğer yağlanmasının önüne geçilmezse zamanla siroz veya kanserin gelişebileceğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, karaciğer yağlanmasına karşı önerilerde bulundu.
Gıda zehirlenmelerine karşı öneriler
Yaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine engel olmak adına tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, gıda zehirlenmesinde ilk belirtilerin 72 saat sonra bile ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
Uzmanlardan YKS önerileri
27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
Hangi Yiyecekler D Vitamini Almayı Hızlandırır?
Yazın gelmesiyle bağışıklık sistemini güçlendiren D vitamini almak için en verimli dönemin de başlamış olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Gökçen Özüpek, D vitaminini almayı hızlandıran yiyecekleri açıkladı.
Ve sefertası yeniden hayatımızda
1970’lerde işçilerle tarlaya, inşaata giden sefertası günümüzde yeni modelleriyle plazaların yolunu tutuyor. İşyerine kendi yemeğini götürenlerin sayısı artınca uzmanlardan pratik ve sağlıklı öğün önerileri aldık: “Salatanın sosunu ayrı taşıyın, yoğurtla öğününüzü dengeleyin...”
LGS’ye 2 gün kala uzmanlardan öneriler
LGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
Yeni Normal Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?
Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, yeni normalde beslenme düzeni hakkında uyarılarda bulundu.
Yeni normal döneminde sağlıklı beslenme önerileri
Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Sıcak yaz günlerine denk gelen normalleşme döneminde kırmızı et tüketimini azaltarak sebze ve meyve tüketimini artırmalısınız. Günlük su tüketiminiz kg başına 35 ml olmalıdır. En önemli kurallardan biri, tuz tüketimini sınırlandırmaktır. Çiğ sebzelerde tuz tercih etmek yerine sumak, nane, kekik gibi diğer baharatlara yer verebilirsiniz” dedi.
MADO Yöntemi ile Kilo Vermek Artık Daha Kolay
Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Akupunktur, Ozon Terapi Uzm. Dr. Figen Atak, MADO yani eşzamanlı mezoterapi, akupunktur, diyet ve ozon tedavileriyle karantina döneminde alınan kiloların çok daha hızlı ve kolay bir şekilde verilebileceğini belirtti.
Küçük çocuklara sevdiği karakterlerden maske yapılabilir
Pandemi sürecinde alınan tedbirler ve uygulanan kısıtlamalar aşamalı olarak azaltılırken hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı çocuklara ve gençlere anlatılmalı. Çocuklar parkta oynarken maske takmalarının önemli olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, “Özellikle küçük çocukları özendirmek için sevdikleri çizgi film karakterlerinin resimleri ile hazırlanmış maskeler kullanılabilir. Anne ve babalar bu konuda yaratıcılıklarını kullanarak bez maskeler dikebilirler” açıklamasında bulundu.
“Çocuğum çok iştahsız, ne yapabilirim?”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yelda Mumcu, çocuğu iştahsız ve yeme zorluğu çeken ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Kadınlarda iki kat daha fazla görülen hastalık: MS
Multipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
Kadınlarda iki kat daha fazla görülen hastalık: MS
Multipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. MS’in belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, MS hastalarında Covid-19 riski konusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aksel Siva açıklamalarda bulundu.
Hamilelik sürecinde sadece anneler değil babalar da kilo alabiliyor
Hamilelik dönemi sadece anne adayının değil baba adayının da kilo almasına neden olabiliyor. Peki, bu durumu engellemek için ne yapılmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Uzmanlardan bayram uyarısı: Baklava yerine güllaç, sütlaç...
Ramazan ayında değişen beslenme rutini, bayramdan itibaren normale dönecek. Bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan uzmanlar, bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sisteminde olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çekti.
Kireçlenme neden olur? Kireçlenmeye ne iyi gelir? Kireçlenme tedavisi nasıl yapılır,
Eklemlerde yer alan kıkırdaklar zaman içerisinde aşınmakta ve kireçlenme belirtileri göstermektedir. Yaşam kalitesine olumsuz etki eden kireçlenme, ilerleyen yaşlarda daha fazla kendisini hissettirmektedir. Eklem iltihabı hastalığı olarak tanımlanan kireçlenme, parmak ve bilek eklemlerinde daha fazla görülmektedir. 65 yaş üstü yetişkinlerde kireçlenme son derece yaygın olup nesilden nesle aktarılan bir hastalıktır. Peki, kireçlenme neden olur? Kireçlenmeye ne iyi gelir? Kireçlenme tedavisi nasıl yapılır,
Mide üşütmesine ne iyi gelir? Mide üşütmesi belirtileri neler?
Mide üşütmesi zaman zaman herkesin başına gelebilen bir sorundur. Halk arasında mide üşütmesi olarak bilinen bu rahatsızlık, tıp dilinde 'Gastroentrit' şeklinde adlandırılır. Mide üşütmesi yalnızca mideyi değil bağırsakları da etkiler. Peki, mide üşütmesine ne iyi gelir? Mide üşütmesi belirtileri neler?
Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Gebelikte mide bulantısı
Hamilelikte mide bulantısı yaşayan kadınlar özellikle mide bulantısı hangi aylarda başlar ve ne kadar zaman sürer sorusunun cevabını ararken, konu hakkında aranan bir diğer konu da gebelikte mide bulantısı neden olur sorusunun cevabı. Peki Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Gebelikte mide bulantısı
Baş Ağrınızın Sebebi Beslenme Olabilir! İşte Doğru Beslenme İpuçları...
Gıda takviyeleri migren ve diğer baş ağrısı hastalarının tedavisinde gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Baş ağrısı ve migren için belirli vitaminler ve minerallerin önemli olduğu kesin olmamakla birlikte bir çok çalışmada gösterilmiştir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
İftar saatleri 12 Mayıs: İftar vakti ezan saat kaçta okunacak? 12 Mayıs İstanbul, Ankara, İzmir 2020 Ramazan İmsakiye
İftar saatleri, 12 Mayıs Ramazan İmsakiyesi üzerinden belli oldu. İstanbul, Ankara, İzmir iftar vakti saat kaçta? sorusu bu kapsamda yanıtı araştırılan konulardan oldu. Oruç ibadetinin idrak edildiği manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan, yoksullara ve düşkünlere yardım ayıdır. Bu mübarek ay oruçların tutulmasıyla 23 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Tüm illerde iftar vakti her gün bir kaç dakika değişiyor. Peki, bu akşam ezan ne zaman okunacak? İftar vaktine ne kadar kaldı, iftar saat kaçta? İşte, Diyanet Ramazan İmsakiyesi'ne göre, 12 Mayıs il il iftar vakitleri bilgisi...
Sahurda bunları yiyenler iftara kadar acıkmıyor
Ramazan günlerinin en önemli öğünlerinden biri de sahurdur. Sahurda yenilen yiyecekler gün boyu bizi tok tutması açısından oldukça önemlidir. Peki Ramazan ayında ne yersek bizi tok tutar? Diyetisyen Berrin Yiğit bizler için sıraladı.
Makarnayı peynirli yiyin
Gıdaları dondururken de çözdürürken de dikkat
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından evlerde gıda stokunun arttığına dikkati çeken uzmanlar, buzluk ya da derin dondurucuda saklanan gıdaların tazeliği ve besin değerini koruyabilmesini sağlayacak önerilerde bulundu.
İftar yemeğini zamana yayın, küçük porsiyonlar halinde yiyin
Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, iftar yemeklerinin belli zamana yayılarak küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesinin sağlık açısından çok faydalı olduğunu söyledi.
Koronavirüs Salgını Varken Oruç Tutmak Riskli mi?
Koronavirüs salgını gündemdeyken, oruç tutmak riskli mi? Oruç tutmak, bağışıklık sistemimizi zayıflatır mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan merak edilen soruları yanıtladı.
“Organik pazardaki ürünler dahi organik olmayabilir”
Sağlıklı beslenmenin önemi bu günlerde artarken insanlar organik sebze ve meyveleri tüketmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu organik pazarlardan alınan gıdaların dahi organik olmayabileceğini ve vatandaşların bunu anlamasının imkânsız olduğunu söyledi. Organik yiyeceklerin otoyol kenarlarında yetişmemiş, hormon verilmemiş, ilaçlanmamış olması gerektiğinin altını çizen Pehlivanoğlu, pestisit denilen tarım ilacının daha fazla bulunma ihtimali olan yiyecekleri de açıkladı. Pehlivanoğlu, "Patates, elma, dolmalık biber, kereviz, üzüm, domates, yeşil kabak, şeftali, kayısı, ıspanak ve çilek" gibi besinlerin pestisiti çok fazla içine aldığını ve ne kadar yıkanırsa yıkansın bu ilacın o yiyecekten yok edilemediğini söyledi.
Şanlıurfa'nın asırlık çınarları yaşadıklarını anlattı
ŞANLIURFA'da, TBMM'nin kuruluşu ile aynı yaşta olan vatandaşlar, anılarını ve geçmişe olan özlemlerini anlattı. Şanlıurfa Valiliği'nin tespit ettiği 57 asırlık çınardan biri olan ve 23 Nisan'da 100 yaşına giren Perişan Bizci, hayatında hiç unutamadığı olayın kıtlık döneminde ekmeği karneyle alması olduğunu söyledi. Bizci, günümüzde ekmeklerin çöpe atılmasına da tepki gösterdi.
Kilo Almamak İçin İftarda Öğünü Bölmek Gerekiyor
Diyetisyen Elif Seda Ümütlü, ramazan ayında beslenme düzenin insanlarda kilo artışına neden olduğunu belirterek, iftarda yiyeceklerin arka arkaya yenilmemesi gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında nasıl beslenmeli?
Diyetisyen Salih Gürel, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.