Safran üretimi haberleri sayfasında Safran üretimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 75 Safran üretimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye'de ağırlıklı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan safrandan bu yıl 20 kilogram ürün elde edilmesi hedefleniyor.
#UNESCO Dünya Mirası ListesiÜretiminin zorluğu ve nadir bulunmasından dolayı dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alan safranın kilosu 30 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye’de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL’den, yerli pilavlık safranın kilosu 150 TL’den. İthal safranın kilosu ise 70 bin TL’den alıcı buluyor. Fiyatı altında yarışan bu değerli ürün altın gibi gram ile satılıyor.
#SafranHobi olarak başladığı safran üretimini geliştiren Edirneli üretici Hasan Artan, safran soğanı ve kurutulmuş safran talebine yetişmekte zorlanıyor. Artan, "Bu yıl 150 kilogram safran soğanı sattım, kilosu 200 liradan alıcı buluyor. Türkiye'nin birçok ilinden talep var" açıklamasında bulundu.
#SafranTürkiye’nin en fazla endemik bitki türlerinin yer aldığı Muğla’ya endemik türler arasına Safran bitkisi de eklendi. Keskin ve acımsı bir tadının yanında parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici bitki olarak tüketilen Safran bitkisinin hasadı başladı. Safran hasadına Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak da katıldı.
#SafranErzurum'da özel bir kolejin öğrencileri, tarım teknolojileri alanında hazırladıkları ’Kıtlıkla Mücadelede 10 Yıllık Eylem Planı’ projesiyle Teknofest’te finale kaldı. Afrika topraklarında safran üretimi planlayan öğrencilerin projesi hayata geçirilirse, 1 hektar alanda 10 yılda 13 milyon lira kar elde edilecek.
#TeknofestTürkiye'de ağırlıklı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi evleriyle ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan safrandan bu yıl 20 kilogram ürün elde edilmesi hedefleniyor.
#UNESCO Dünya Mirası ListesiÜretiminin zorluğu ve nadir bulunmasından dolayı dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alan safranın kilosu 30 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye’de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL’den, yerli pilavlık safranın kilosu 150 TL’den. İthal safranın kilosu ise 70 bin TL’den alıcı buluyor. Fiyatı altında yarışan bu değerli ürün altın gibi gram ile satılıyor.
#SafranSafranbolu ilçesiyle özdeşleşen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın üretiminde artış hedefleniyor.
Deniz ve gölün buluştuğu Dalyan, keşfedilmeyi bekleyen koylarla çevrili Bozburun, konaklarla süslü Safranbolu, Doğu Karadeniz’in mücevheri Karagöl ve Kapadokya’nın kalesi Uçhisar... Doğa ve kültür değerleriyle bezeli bu beş yöre ziyaretçilerine unutamayacakları kadan güzel görüntüler vaat ediyor
Program çekimi için gittiğimiz Bakü’de Azeri mutfağını yakından tanıma fırsatı buldum. Kişniş, tarhun ve mercanköşk gibi yeşillikler bol kullanılıyor, Adana kebabına benzeyen lüle kebabına tuz ve karabiber dışında baharat katılmıyor. Ülkenin en ünlü balık yemeğiyse lavangi. Genellikle sazan balığıyla yapılan bu yemekte balığın içi soğan, ceviz ve nar ekşisi karışımıyla dolduruluyor. Bir ülkenin gastronomisinin gelişmesi açısından çok önemli olan üzüm ve şarap üretimi de bölgede mevcut. Pek çok kültürden etkilenerek oluşan kültür altyapısıyla hem turizm hem de gastronomi için yakın gelecekte gelişmeye çok açık bir yer burası.
#Azerbaycan