Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60-65’i sudan oluşuyor. Vücuttaki su dengesini ayarlayan en önemli organ olan böbreklerimiz ise vücudun yabancı ve zararlı maddelerden arındırılmasında görev alıyorlar. Uzun süren susuz kalmanın ürolojik sorunlara ve böbrek hastalıklarına yol açabildiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Dr. Cem Şah, bireylerde dengesiz sıvı tüketimi sonucunda oluşabilecek sorunlara karşı uyarı ve önerilerde bulundu.
#DiyalizRamazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu, sağlıklı beslenmenin ve gerekli besin ihtiyaçlarını almanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, “Koronavirüsten koruyacak bir besin var mı? Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli, hangi besinler tüketilmeli? Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz? Hangi hastalar çok dikkat etmeli? Fiziksel aktivitelerde nelere dikkat edilmeli?” gibi sıkça karşılaşılan sorular hakkında merak edilenleri anlattı.
#RamazanRamazan ayı boyunca oruç tutan bireylerin günlük yaşantıları ve beslenme alışkanlıklarında büyük değişiklikler görülmektedir. Normalde üç ana öğün ve birkaç ara öğünden oluşan beslenme düzeni, Ramazan boyunca iki ana öğüne düşmektedir. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Sinem Kaya, Ramazan'da sağlıklı beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor.
#Oruç TutmakRamazan ayının yaza denk gelmesiyle birkaç yıldır aç ve susuz geçirilen saatler gittikçe uzuyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Dr. Timur Erk, vücudun su ve tuz dengesine çok dikkat edilmesi gerektiğini aksi takdirde böbrek hastalıkları oluşabileceğini belirtiyor.
#RamazanHer Ramazan ayında iftara, sahura özel beslenme tavsiyeleri verilir. Ancak bu yıl tavsiyeleri çok daha dikkatli okuyun. Çünkü bu yıl Ramazan'ın ilk günlerinde 16 saati aşkın, son günlerinde ise 15 saati aşkın açlık süresi olacak. Yemeye, içmeye, uykuya özen gösterin. Açlık, susuzluk kadar, uykusuzluk da etkileyebilir.