Rahim Ağzı Kanseri
Rahim Ağzı Kanseri Haberleri
Sormaktan utandığın 12 seks sorusu
İlişki sırasında yaşadıklarınızın "normal" olup olmadığını hiç merak ettiniz mi? Yalnız değilsin. Uzmanlardan, kadınlardan duyduğumuz bazı ortak seks kaygılarını üstlenmelerini rica ettik. İşte söylemek zorunda olduğumuz şeyler.
Kolposkopi nedir ve nasıl yapılır?
Kolposkopi, rahim ağzı kanserinin erken dönemde tespiti için çok önemli bir yere sahiptir. Genellikle 30 dakika civarında süren Kolposkopi, anormal değişikliklerin ortaya çıkarılmasına imkan sağlamaktadır. Peki, Kolposkopi nedir ve ağrı yapar mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
Hamilelikte hangi test hangi hafta yapılmalı?
Hamilelik 40 hafta süren bir maraton. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, anne adaylarının bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına alabilmesi için bu maratonun çeşitli evrelerinde uygulanacak testler konusunda bilgilendirdi.
HPV nedir? HPV belirtileri neler?
Rahim ağzı kanserinin yanı sıra vulva, vajina, penis kanseri, anal kanserler ve baş boyun kanserlerine de yol açabilen ve cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virüsü (HPV) son yıllarda oldukça yaygınlık göstermeye başladı. 100’den fazla farklı tipi olduğu bilinen HPV, başta genital bölge olmak üzere vücudun değişik yerlerinde siğil (kondilom) olarak kendini göstermektedir. Peki, HPV nedir? HPV nasıl belirti verir?
Vajinal akıntı neden olur? Akıntı nasıl giderilir?
Vajinal akıntılar, aslında kadın genital sisteminin temizliği konusunda önemli bir yere sahiptir. Vajinadan gelen bu sıvı, salgı bezleri tarafından üretilir, içinde ölü hücreleri ve bakterileri taşır. Böylece vajina temiz kalır ve enfeksiyonlardan korunur. Peki, vajinal akıntısı olan kadınlar hangi durumda doktora gitmeli? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Google'dan Pap smear testini bulan Georgios Papanikolaou doodle'ı
Google'ın Doodle'ını (tema) yaparak onurlandırdığı Yunan bilim insanı Georgios Papanikolaou, kanser tarama yöntemi Pap smear testini geliştirerek dünyada binlerce kadının hayatını kurtardı. Georgios Papanikolaou yaşasaydı bugün 136 yaşına basacaktı.
40 Yaş Üstünde Jinekolojik Hastalıklarından Korunmanın 9 Yolu
Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 47 olarak kabul ediliyor. Kadınlar 40’lı yaşlardan itibaren fizyolojik olarak birçok değişim yaşıyor. Bu değişimler bazı sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Jinekolojik hastalıklardan korunmak adına ciddiye alınması gereken önemli belirtiler bulunuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Suat Karataş, 40 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Obezite, Kadın Kanserleri Riskini Artırıyor
Tarama programlarının çoğalmasına rağmen son dönemlerde kadın kanserlerinde bir yükseliş olduğunu dile getiren Doç. Dr. Veysel Şal, obezitenin jinekolojik kanserlerin riskini artırdığını söyledi.
Obezite, kadın kanserleri riskini artırıyor
Tarama programlarının çoğalmasına rağmen son dönemlerde kadın kanserlerinde bir yükseliş olduğunu dile getiren Doç. Dr. Veysel Şal, obezitenin jinekolojik kanserlerin riskini artırdığını söyledi.
Rahim Ağzı Kanserinin 12 Belirtisi
Rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak biliniyor ve gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı da giderek artıyor. Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Murat İnal, rahım ağzı kanseri hakkında bilgiler verdi, 12 önemli belirtisini açıkladı.
Rahim ağzı kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor
Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Murat İnal, kadınlarda en çok görülen kanser türünün rahim ağzı kanseri olduğunu belirterek, erken tanının tedavide önemine işaret etti.
Kanserdeki Artış, Yaşlı Nüfus Artış Hızından Fazla
Son yıllarda kanser görülme sıklığı artmıştır. Dünya genelinde 2008 yılında kanser tanısı konulan hasta sayısının 12 milyon kişi iken 2018 yılında bu sayının 18 milyon kişiye ulaştığını ifade eden Tıbbi Onkoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl, bu artış ile ilgili yanlış kanıları anlattı…
HPV virüsü nedir, nasıl bulaşır?
Cinsel yolla bulaşan virütik hastalıklar içerisinde HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonları en sık görülen hastalıkları oluşturur.100’den fazla çeşidi olan HPV virüsünün yaklaşık 30 türü genital bölgeye yerleşmeyi sever ve genellikle cinsel yolla bulaşır.
Kadınlarda En Çok Görülen Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri
Bugün binlerce kadın meme kanseriyle mücadele ediyor, rahim kanseriyle savaşıyor ve daha birçok kadın hastalığıyla uğraşıyor. Çoğu durumda tedavi edilebilecek hastalıklar, erken teşhis edilemediği için olumsuz bir şekilde sonuçlanıyor. 8 Mart Kadınlar Günü’ne özel açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan, kadınlarda en sık görülen kadın hastalıklarını ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
Uyku Düzeninizin Doğurganlığınızı Etkilediğini Biliyor Muydunuz?
Beynimizin hipotalamus bölümü iştah, duygular, metabolizma, yumurtlama ve doğurganlık gibi hormonal işlevlerini düzenler. Bu fonksiyonları dengede tutmak için vücudumuzun yenilenme evrelerine ihtiyacı vardır.
HPV Virüsünün Oluşturduğu Hastalıklar Nelerdir?
Dünya genelinde en sık görülen enfeksiyonların başında yer alan HPV virüsü, kadınlarda ve erkeklerde meydana gelebilen rahim ağzı olmak üzere, baş boyun, anüs, vuva ve vajen kanserlerinin gelişiminden sorumlu en güçlü kanserojen ajanlardan biridir. HPV virüsüne dair tüm bilinmeyen soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gültekin açıkladı. İşe HPV virüsüne dair tüm bilinmeyen soruların cevapları…
HPV’den aşıyla korunmak mümkün
Jinekolog Nagihan Saz, özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açtığı bilinen human papilloma virüsünün (HPV), kadınlar kadar erkekleri de etkilediğini söyledi.
A’dan Z’ye Doğum Kontrol Hapları
Doğum kontrolünün yanı sıra adet dengesini düzenlemek, krampları azaltmak gibi nedenlerle de tercih edilen doğum kontrol haplarıyla ilgili sıkça sorulan soruları sizler için yanıtladım.
Smear testi nedir, nasıl yapılır?
Uzmanlar dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadının HPV nedeniyle rahim ağzı kanserine yakalandığını belirtiyorlar. Oysaki yılda bir kez yaptırılması önerilen pap smear testi ile rahim ağzı kanserlerinin yüzde 90’ı erken dönemlerinde tedavi edilebiliyor. Smear testinin amacını, ne sıklıkta yaptırılması gerektiğini ve nasıl yapıldığını Jin. Op. Dr. Turgay Karakaya anlatıyor.
HPV Testi Nedir? HPV Testi Nasıl Yapılır?
Rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan birinci basamak yöntemler HPV testi ve Smear testidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Seven HPV testi ve sonuçları konusunda önemli bilgiler verdi.
Dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor
Tüm dünyada en önemli kanser türleri arasında ilk sıralarda yer alan rahim ağzı kanseri nedeniyle her 2 dakikada bir kadın ölmektedir. Rahim ağzı kanserinde farkındalık yakalanması gerektiğinin altını çizen Opr.Dr.Selen Sakar Ecemiş, özellikle 40 yaşından sonra beklenmeyen ani kanamalara ve kanamalı akıntılara karşı dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, rahim ağzı kanserini anlattı…
Vajina Sağlığını Korumak İçin 4 Öneri
Vajina sağlığı, hem dışsal hem de içsel yöntemlerle korunmalıdır. Yani bu, beslenme düzeninden yapılan egzersizlere, iç çamaşırı tercihinden cinsel yaşama kadar her şeyi kapsıyor. Vajina sağlığını korumak için 4 önerimiz var.
İleri Yaşta Gebelik Düşünenler Bunlara Dikkat Etmeli!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Karamürsel, ileri yaşta gebelik hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.
Üreme yeteneğini korumanın yolu düzenli kontrol ve muayene
Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Namık Kemal Duru, kadın hastalıklarına ilişkin halk sağlığı sorunları konusunda açıklamalarda bulunarak, kadınlarda üreme yeteneğinin korunması, serviks (rahim ağzı) kanserlerinin taranması ve Down sendromlu (mongol) bebek doğumlarının önüne geçilmesine olanak sağlayan uygulamalar hakkında bilgiler verdi.
Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Doğru Sanılan 7 Yanlış
Rahim ağzı kanseri, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler nedeniyle erken teşhis edilemeyebiliyor, bu yüzden de tedavi gecikilebiliyor. Peki toplumda kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler neler? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen rahim ağzı kanseri hakkında doğru sanılan yanlış bilgileri anlattı...
Cinsel Yolla Bulaşan Bu Virüse Dikkat!
Sağlıksız beslenmeden sigaraya ve küçük yaşta cinsel ilişkiye başlamaya dek birçok faktör rahim ağzı (serviks) kanseri riskini artırıyor. Ancak öncelikli risk unsuru; HPV virüsü. Özellikle genç kadınları tehdit eden ve sinsice ilerleyen rahim ağzı kanserini önlemekse mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Osman Temizkan, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanserine karşı tedbirler arasında başı çeken HPV aşısını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Rahim ağzı (serviks) kanseri nedir? HPV aşısı kanserden korur mu?
Sağlıksız beslenmeden sigaraya ve küçük yaşta cinsel ilişkiye başlamaya dek birçok faktör rahim ağzı (serviks) kanseri riskini artırıyor. Ancak öncelikli risk unsuru; HPV virüsü. Özellikle genç kadınları tehdit eden ve sinsice ilerleyen rahim ağzı kanserini önlemekse mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Osman Temizkan, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanserine karşı tedbirler arasında başı çeken HPV aşısını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Kadınlarda bu belirtiler ciddi hastalıkların sinyali olabilir
Kadın hastalıklarında erken teşhis yaşam kalitesi ve süresi açısından büyük önem taşıyor. Buna rağmen bazı ciddi hastalık belirtileri kadınlar tarafından göz ardı edilebiliyor. Oysa düzensiz adet kanamaları, karında şişlik, ağrılı adet dönemi gibi belirtiler çeşitli jinekolojik kanserlerin sinyalini verebiliyor.
Smear (PAP) testi nedir? Smear testi kimlere yapılır?
Smear ya da bir diğer ifade ile pap smear testi kadınlarda rahim ağzından bir fırça yardımı ile sürüntü alıp, rahim ağzı hücrelerinin değerlendirilmesi olarak tanımlanabilir. Smear testi ile rahim ağzı kanseri taraması, rahim ağzı hastalıkları taramaları yapılarak, erken teşhis ile hem önlem alınabilir. Peki, smear (PAP) testi nedir? Smear testi kimlere yapılır?
Rahim ağzı kanseri tespitinde Smear testi çok önemli
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel, “Rahim ağzı kanseri, erken tanı konulması durumunda tamamen iyileşen bir kanser türüdür" dedi.
Nizip'e, mobil mamografi cihazı
Kadın genital sistem kanserleri ve risk grupları
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nur Şahin cevapladı; Kadın genital sistem kanserleri ve risk grupları
Aşı kanseri nasıl önleyebilir?
Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı çeşitleri
“Kadın anatomisi ve fizyolojisi gereği sağlıklı her kadının vajinal akıntısı olur” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür Ağlamış; yeşil, sarı, kahverengi, beyaz, kokulu veya köpüklü akıntının nedenleri anlattı, tedavilerine ilişkin neler yapılabileceğinden söz etti.