posa haberleri sayfasında posa hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1887 posa haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yağından tanelerine kadar birçok şekilde faydalandığımız mısır, zengin içeriği ile hem iyi bir besin kaynağı hem de kimi hastalıklara karşı önleyici bir etkiye sahip. Diyetisyen Yasemin Uysal Ünsal, mısırın faydalarını ve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#PosaIsparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi'nde esnaf Mehmet Ali Gürdallı, imal ettiği makinelerle zeytin posasından yakıt üretmeye başladı. Sanayi sitesideki işyerinde çalışmalarını sürdüren 42 yaşındaki Mehmet Ali Gürdallı, imal ettiği makinelerde Ege illerinden getirdiği zeytin posasını kömüre benzer kalorisi oldukça yüksek yakıt haline getirdi. Şimdi hedefinin en az 100 işçinin çalışacağı tesis kurmak olduğunu anlatan Mehmet Ali Gürdallı, "Kesinlikle karbonmonoksit yok, kömür gibi zehirleyici özelliği yok. Sobanın bacası dahi çıksa ya da üstü açık kalsa kesinlikle zehirlenme olmaz. 3 ton kömürden ısınan bir aile, bu maddenin 2 ya da 2.5 tonuyla ısınabilir" diye konuştu. Hasan UĞUR - Nurettin ARKAN-DHA
#ZeytinUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeHerkesin damak zevkine uygun birbirinden lezzetli yemekler yapılabilir. Maş fasulyesi az bilinmesine rağmen oldukça lezzetli bakliyatlar arasında yer almaktadır. Maş fasulyesi nasıl haşlanır? Maş fasulyesi ıslatmadan pişer mi, kaç dakikada haşlanır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Fasulyeİftar Duası Türkçe okunuşu ve anlamı, İslam aleminde manevi heyecanla beklenen Ramazan ayının gelmesi ile Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. İmsak vakti niyet ederek akşam ezanına kadar oruç tutan milyonlarca vatandaş paylaşımların arttığı iftar sofralarında, dualar edecek. İftar Duası Arapça yazılışı ve İftar Duası anlamı Diyanet kaynaklarında yer alıyor. Yardımlaşma, dayanışma ve dönüşüm iklimi Ramazan ayında iftar sofrasının bereketlenmesi için edilen İftar Duası, alimler tarafından tavsiye ediliyor. İşte, oruç açarken okunacak İftar Duası Türkçe okunuşu, anlamı ve Arapça yazılışı...
#İftar Duası OkunuşuÇocukların sağlıklı içeriklere sahip olan bir beslenme çantası ile okula gönderilmesi günlük enerji ve besin ögeleri alımlarının düzenlenmesi ve kontrolü için oldukça önemli bir uygulama. Okul sürecine denk gelen öğün saatlerinin yeterli ve dengeli beslenme çantaları ile karşılanması çocukların okulda daha aktif ve dikkatli olmalarına yardımcı olur. Sağlıklı beslenme çantaları özellikle kış aylarında çocukların bağışıklık sistemlerini destekleyerek yaygın enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma da sağlar.
#Konuk YazarSefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#SucukHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser hastalığının görülme oranı giderek artıyor. Artan kanser vakalarının aksine güncel tanı ve tedavi yöntemleri umut verici durumda. Kanserde uygulanan tedaviler hasta için en az yan etki oluşturmayı amaçlasa da genel sağlığı korumak ve bağışıklığı desteklemek için beslenmeye mümkün olduğunca dikkat etmek gerekiyor. Beslenme konusunda artan bilgi kirliliği nedeniyle hasta ve hasta yakınları ne yapılması gerektiği konusunda yetersiz kalıyor. Onkoloji hastaları için sağlıklı beslenmenin önemini Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. İşte verdiği detaylı bilgiler.
#Şenol KalyoncuHerhangi bir marketin süt ürünleri reyonu, farklı yağ seviyelerine sahip çeşit çeşit ürünlerle dolu: Yağsız, az yağlı, tam yağlı... Peki en sağlıklı seçenek hangisi? Onlarca yıldır uzmanlar, süt yağı ve sağlık söz konusu olduğunda 'az yağlı' ya da 'yağsız' seçeneklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyordu. Ancak güncel araştırmalar bu bilginin doğru olmadığını ortaya koydu. Yağlı sütler kalp sorununa mı neden oluyor? Yağsız sütler kilo verdiriyor mu? Kimler hangi sütü tercih etmeli? Uzmanlar ne diyor?
#SütKalp hastalıklarına yakalananların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Üstelik artık görülme riski, çocukluk dönemine kadar indi. Türkiye’de de ölümlerin yüzde 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Bu durumun en önemli nedenleri arasında ise sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı gibi hastalıkların en sevdiği alışkanlıklar yer alıyor.
#Buğra BuyrukçuHavaların soğumasıyla grip ve soğuk algınlığı şikayetleri de arttı. Uzmanlar kış mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirdiği dönemde bağışıklığı güçlü tutmanın önemli olduğunu vurguluyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Ganime Yıldırım da grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklığı güçlü tutmak için beslenmede protein, posa vitamin ve minerallerin artırılması gerektiğini ifade etti. İşte kış döneminde bağışıklığı güçlü tutmanın yolları...
#BağışıklıkHassasiyetimiz olsun olmasın arpa, çavdar ve buğday gibi unlardaki protein çeşidi glüten, hemen herkesin gündeminde. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’ya kimlerin tüketip tüketmemesi gerektiğini sorduk ve glütensiz beslenme hakkında doğru bilinen yanlışları öğrendik. 10 yıldır glütensiz beslenen eğitmen şef Burak Özbay’dan glütensiz tatlı-tuzlu tarifler aldık...
#Glutensiz BesinHalk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi olduğunu söyleyen göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Burak Erden, “Diyabetik retinopati görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor” dedi.
#DiyabetMustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan Enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen Enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
#EnginarKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkBağışıklık sistemi vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı koruyan önemli bir savunma yapısına sahip. Doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevreye bağlı olarak dinamik bir şekilde gelişen ve değişen bu sistem yüzlerce farklı hücre tipinden ve bu hücrelerden salgılanan maddelerden oluşan bir ağ ile bizleri hastalıklara karşı korumayı hedefler. Bu karmaşık sistemin düzenlenmesi ve etkin bir şekilde çalışabilmesi tükettiğimiz besinler ve genel beslenme durumumuz ile çok yakından ilişkili.
#Konuk YazarYavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#SonbaharSağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı’nda, başta kronik rahatsızlığı olanları ve tüm vatandaşları beslenme konusunda uyardı. Bakanlık, “Kahvaltıyı atlamayın, bayramda da dengeli beslenin. Sindirimde zorluk yaşamamak için eti dinlendirerek ve sebze ile tüketin. Et ilaveli yemeklere yağ eklemeyin” uyarısı yaptı. Bakanlık’tan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
#Kurban BayramıBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz Diyeti