polisiye roman haberleri sayfasında polisiye roman hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 935 polisiye roman haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mensur eserler, olay, bildirme ve düşünce yazıları olarak üç ana başlıkta toplanır. Olay yazılarından biri olan romanlar ise üsluplarına ve konularına göre ikiye ayrılır. Konularına göre roman türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Gotik / Fantastik 2- Polisiye 3- Korku & Gerilim 4- Tarihi 5- Sürrealist & Pikaresk roman. Polisiye roman nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimPolisiye romanların usta ismi Ahmet Ümit, kitaplarını yabancı dillere tercüme eden çevirmenleriyle bir araya geliyor. Ümit’le sempozyum öncesi buluştuk, çeviri üzerine konuştuk... Dünya Dillerine Ahmet Ümit’i Çevirmek’ konulu sempozyum, 7 Nisan Cuma günü 11.00-16.00 arasında Okan Üniversitesi Beyoğlu Kampüsü’nde.
#Ahmet ÜmitBasketbol yıldızlar kategorisinde Türkiye’nin en iyi oyun kurucusu seçildi. Türkiye 21’incisi olarak üniversiteye girdi. Henüz 28 yaşında ikinci romanını yazdı, 50 bin sattı. Tüm geliri öğrencilere burs olarak aktarılan kitap, Uluslararası Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri’nde de finale kaldı.
#1Stephen King, korku ve gerilim edebiyatının en ünlü yazarlarından. Dünya çapında çok satanlar listesine giren 50’den fazla romanı var. Usta ismin kitapları Türkiye’de Altın Kitaplar tarafından okura sunuluyor. Yayınevinin yöneticilerinden Batu Bozkurt’un Stephen King’le bizzat tanıştığını duyunca, bunun nasıl gerçekleştiğini öğrenmek istedim. Bozkurt’tan Stephen King’i de heyecanlandıran o özel buluşmanın detaylarını öğrendim.
#Stephen Kingİngilizcede en çok kullanılan fiillerin başında gelen read kelimesinin ilk anlamı okumaktır. Örneğin: Read newspaper - Gazete okumak. Read kelimesi mecazen, göz gezdirmek, eğitim görmek ve bir konu hakkında bilgi sahibi olmak manasında da kullanılır. Bu sözcüğün içinde yer aldığı bazı tamlamalar ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Reader - Okur / Eleştirmen 2- Read a meter - Sayaç okumak. Read fiilinin 2. ve 3. halini örnek cümlelerle derledik.
Polisiyenin de öncüsü sayılan 1859 tarihli ‘Beyazlı Kadın’ı 164 yıl sonra hâlâ merakla okuyorsak bunun nedeni, kuşkusuz Wilkie Collins’in olağanüstü hikâye anlatımı ve farklı teknikleri kullanarak oluşturduğu gizem ve entrikayla dolu dünyaya okuyucuları sokmayı başarmasıdır.
#Beyazlı KadınŞahin Ünal, 52 yaşında, 28 yıllık hekim. Son 4 yılı Bodrum’da olmak üzere yaklaşık 15 senedir Koç Grubu’na bağlı Amerikan Hastanesi’nde çalışıyor. Kendi ifadesiyle biraz aykırı bir yapısı var. 10 yıl içinde açtığı 11 sergiden sonra 8’inci kitabını yazmış. Herkesin tüm bunlara nasıl zaman bulabildiğini sorduğunu söylüyor, “17 yaşında bir karar aldım ve günde 5 saat uymaya karar verdim. 36 yılda 8 saat uyusaydım 12’si uykuda geçecekti. 5 saat uyuduğum için 7’si uykuda geçti. Üretmek için gerekli zamanı kendime yarattığımı düşünüyorum” diyor.
#1‘Toplu Öyküler’, 50 Kuşağı’nın büyük isimlerinden Adnan Özyalçıner’in ilk kitabından da öncesine geçen 1.192 sayfalık dev bir toplam. 90’ıncı yaşını kutlayan usta yazarın öyküleri, başlı başına İstanbul’u, kentin gerçeklerini, toplumsal yaşamı, yıkımı ve umudunu anlatır. Toplumcu bakışı her zaman korur ve bunu yaparken estetiği ihmal etmez.
#Adnan ÖzyalçınerKanadalı yazar Jocelyne Saucier, ‘Kayıp Tren’de bir sonbahar günü evinden çıkıp kuzeye giden trene binen ve bir daha kendisinden haber alınamayan yaşlı bir kadının izini sürüyor. Saucier, polisiye kalıplarını başarıyla kullanarak anlatısına büyük bir akıcılık sağlıyor.
#Jocelyne Saucierİskandinav polisiye türü ‘Nordic noir’ın kraliçesi Camilla Läckberg, yeni bir seri için mentalist Henrik Fexeus ile işbirliği yapıyor. İkilinin birlikte yazdığı ‘Şifre’deki dedektif ile usta mentalist, sihirbaz kutusunda kılıçlarla delik deşik edilmiş bir kadının cesedinin ardındaki gizemi çözmeye çalışıyor.
#Camilla LackbergD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitÖdüllü yazar Su Tunç’un ‘Kristal: Lanetli Kan’ adlı sürükleyici polisiyesi, özel harekât biriminden cinayet büroya geçen İlhan ile cinayet çözme konusunda müstesna bir yeteneği olan uçuk kaçık Kristal’in, kurbanlarına Akadca sayılar kazıyan bir seri katille mücadelesi anlatılıyor.
#Su TunçHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganAnkara’dan ‘En İyi Film’, Antalya’dan da ‘En İyi Yönetmen’ ödüllü Emin Alper filmi ‘Kurak Günler’, sinemalarda haftanın öne çıkanı. Guillermo del Toro’nun yetişkinlere yönelik karanlık animasyon filmi ‘Pinokyo’ ve meşhur polisiye roman kahramanı Baş Müfettiş Armand Gamache’yi ekranlara taşıyan dizi ‘Three Pines’, ekranlardan bu hafta tavsiyemiz.
#En İyi Film