Sezon başında genellikle Batı Karadeniz’de avlanan hamsinin bugünlerde Trabzon açıklarında bol miktarda avlanması balıkçının yüzünü güldürürken, fiyatı da önceki günlere oranla geriledi.Trabzon Balık Hali’nde bugün itibariyle hamsinin kilosu 50 TL’den satılırken, diğer balık çeşitlerinin bolluğu da sezonun bereketli geçeceği görüntüsü verdi.
#HamsiMalum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞProf. Dr. Osman Samsun, “Balıkçılarımız 2 haftadır denizdeler. Ancak önceki yıllara göre, balıkların boylarının küçük olması ve kondisyon faktörü ile birlikte et veriminin düşmesi, avcılığı olumsuz etkiledi." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Samsun ayrıca, 'Su ürünlerindeki büyük yatırımlar, av filomuz ve yetiştiricilik üzerindeki gelişmeleri de dikkate alırsak, geçtiğimiz yıl 1,7 Milyar dolar ihracat yapıldığını biliyoruz. Bu yıl bunun daha da artmasın bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.
#SamsunAv yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, "Bu sene hamside Marmara Denizi'nde bolluk var. Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70'ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50'sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti. Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte." dedi.
#Marmara DeniziAv yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, "Bu sene hamside Marmara Denizi'nde bolluk var. Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70'ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50'sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti. Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte." dedi.
#Hamsiİstanbul Boğazı, irili ufaklı teknelerle avlanmaya çıkan balıkçıların istilası altında... Yasal boyun altında balık avladıkları için eleştirilen teknelere, gece yarısı denetim yapıldı. Hürriyet’in takip ettiği denetime katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 2022 yılında teknelere toplam 3 milyon 595 bin 658 lira ceza kesildiğini ve 86 bin 533 kilogram deniz ürününe el konulduğunu söyledi.
#İstanbul BoğazıTavada kızarmışı da buğulaması da çok seviliyor ama denerseniz, eminim palamudun bu halini de çok seveceksiniz. MasterChef Türkiye’de eleme yemeği olarak hazırladığım palamutto’yu (palamut tartar) özellikle biberiyeli focaccia ekmekle şamandıra yapmanızı öneririm.
#PalamuttoHava soğudu, balıklar yağlandı, lakerda yapmanın vakti geldi. Sofraya konan lezzetli takozlar, yanında bir parça mor soğanla iştah açmaya başladı. Bir İstanbul geleneği olan lakerdaya yakından bakalım; ustaları kimlerdir, âlâsı nasıl yapılır ve en iyisi nereden alınır bilelim…
#LakerdaAşçı olarak pişirmeyi en sevdiğim malzemelerin başında balık geliyor. Büyük levrek filetolarını soğan, sarımsak, rezene, kereviz sapı ve maş fasulyeyle birlikte pişiriyorum, buğulamalara rezene ve kişniş tohumu katıyorum. Palamuduysa en çok çiğ olarak servis etmeyi seviyorum. İyi bir zeytinyağı ve deniz tuzuna palamut parçalarını yatırıp bu mevsimde nar ve taze soğanla tatlandırıyorum.
#BalıkKaradeniz’de geçen yıl Zonguldak açıklarında palamut ve hamsi avlayarak Türkiye’nin dört bir yanına dağıtan balıkçılar, 1 Eylül’de başlayan yeni sezonun ilk günlerinde henüz istedikleri oranda balıkla karaya dönemedi. Balıkçılar, deniz suyunun soğumasıyla balığın bollaşacağını düşündüklerini ifade etti.
#GazetehaberleriBalıkçıların bayramı dün itibarıyla başladı. Balık av yasağı sona erdi ve balıkçılar denize açıldı. İlk gün istenilen seviyede balık avlanamasa da balıkçılar sezondan umutlu olduklarını söyledi. Balık avının ilk gününde ağlara en çok takılan balıklar arasında ise istavrit vardı. Balıkçılar, “Henüz sezon yeni başladı. Fiyatların oturması için 10-15 gün beklemek gerek” diye konuştu.
#GazetehaberleriSon zamanlarda Atatürk’e yönelik saldırıların en ağırı Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi’ndeki üç okulda gerçekleştirildi. Bütün partiler saldırıyı kınarken, hainlerin derhal yakalanması istendi. Saldırıyı İran menşeli bir örgütün yaptığı ileri sürüldü.
#YazarSalgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...
#GazetehaberleriZonguldak'ta bereketli geçen palamut sezonunun ardından fabrikalar için avlanan hamsinin halkın evine giremediğine dikkat çeken Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, hamsideki tehlikenin altını çizdi. Teknelerin boyuna göre kota konulması yada Karadeniz'in nadasa bırakılması gerektiğini belirten Kayhan, "Halk ancak böyle istenilen ölçüde ve lezzetle hamsi yiyebilir" diye konuştu.
#HamsiBalık sezonunun başlamasıyla birlikte vatandaş balığa yoğun ilgi göstermeye başladı. Özellikle tezgahlarda bol miktarda palamut bulunurken, diğer çeşitlerde de kısa dönemde artış yaşanacağı ifade ediliyor. Biz de Kadıköy’deki balık pazarına giderek durumu yerinde gördük. Palamutun fiyatı 8 TL’den başlarken, balıkçı esnafı havaların soğumasıyla tezgahlarda hem balık miktarının hem de çeşidin artacağını söylüyor.
#Gazetehaberleri