Ramazan Bayramı’nda beslenme ve kalp sağlığına ilişkin bilgiler veren TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, ‘Bugün bayram, bugün bir şey olmaz’ algısının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak “Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler” uyarısında bulundu. Prof. Bozbaş, şu bilgileri verdi:
#Ramazan BayramıUzun ve sağlıklı bir hayat yaşamayı kim istemez? Son yıllarda bu alanda çok ciddi araştırmalar yürütülüyor, bilim insanları bir asırdan fazla yaşamanın sırlarını keşfetmek için çalışma üstüne çalışma yapıyor. O araştırmacılardan biri, 100 yıldan fazla yaşamanın sırrına dair emin konuşuyor.
#Uzun Yaşamın SırlarıSON zamanlarda uluslararası alanda oldukça ses getiren aralıklı orucun vücudumuza olan katkılarının bilimsel olarak gösterilmesi aslında oruç tutmanın sağlığımız için ne denli yararlı olduğunu bir kez daha vurguluyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi SUAM Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can, aralıklı orucun yararlarını anlattı:
#140 kilo veren ve fit görüntüsü ile dikkat çeken usta sanatçı Halil Ergün, hakkında çıkan ‘Obezite ameliyatı oldu’ iddialarına “Kıskanmayın! Hiç öyle ameliyat falan yok. Siz de yapın.” sözleriyle yanıt verdi.
#Halil ErgünBizim kültürümüzde yemeğe genellikle çorba ile başlanır, ana yemek ve salata yenir, yanında ayran, su ya da başka bir içecek içilir, üstüne de tatlı ya da meyve tüketilir. Bu sıralama ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ama bilim insanları, sağlığımızı ve metabolizmamızı etkileyen şeyin yalnızca yediğimiz yiyeceklerin türü değil, aynı zamanda bunları yeme sıramız olduğunu söylüyor. Yemeği yeme sıramız kan şekeri düzeyinden tokluk hissine kadar pek çok şeyi etkiliyor. Peki yemekleri hangi sırayla yemeliyiz? Uzman diyetisyenler Safiye Keskin ve Didem Yıldız Küçük ile konuştuk.
#SağlıkGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkEnflamasyon, iltihaplanma ya da yangı gibi isimlerle de karşımıza çıkan inflamasyon, ‘modern yaşamın belası’ olarak nitelendiriliyor. İnflamasyonla savaşta gıda takviyelerinden beslenme ve egzersiz önerilerine pek çok yola başvuruluyor. Peki ama iltihaplanan şey tam olarak nedir, neden olur ve bu her zaman kötü bir şey midir? Ne zaman ve nasıl müdahale etmek gerekir? İşte 2023'te sağlık gündeminin en sıcak konusu haline gelen inflamasyon hakkında merak edilen tüm detaylar...
#İnflamasyonKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#Peynir“Bir Aile Hikâyesi” dizisiyle adını duyuran Elçin Afacan, bir yıla yakın sürede tam 28 kilo verdi. Daha sağlıklı yaşamak için kilo verme kararı aldığını belirten ünlü oyuncu, “Kilolu halimle de mutsuz değildim, o halimi de bu halimi de çok seviyorum” dedi.
#Zayıflayan Ünlüler