Onkoloji haberleri sayfasında Onkoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4660 Onkoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanserlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, “Günümüzde artık bu hastalıkla mücadelede güçlü ve konforlu bir silahımız var: Radyoterapi. Üstelik cerrahiye alternatif olabilecek kadar da etkili” dedi.
#Prostat KanseriÜlkemizde yılda 234 bin yeni kanser vakası görülürken, kadınlarda en sık meme kanserine rastlanıyor. Üçlü negatif meme kanseri ise genç kadınları hedef alıyor. Meme kanserleri 60 yaş üstünde ortaya çıkarken, üçlü negatif meme kanseri 50 yaş altında görülüyor.
#Meme KanseriSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser hastalığının görülme oranı giderek artıyor. Artan kanser vakalarının aksine güncel tanı ve tedavi yöntemleri umut verici durumda. Kanserde uygulanan tedaviler hasta için en az yan etki oluşturmayı amaçlasa da genel sağlığı korumak ve bağışıklığı desteklemek için beslenmeye mümkün olduğunca dikkat etmek gerekiyor. Beslenme konusunda artan bilgi kirliliği nedeniyle hasta ve hasta yakınları ne yapılması gerektiği konusunda yetersiz kalıyor. Onkoloji hastaları için sağlıklı beslenmenin önemini Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. İşte verdiği detaylı bilgiler.
#Şenol Kalyoncu2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:
#Sponsorlu İçerikBundan 10 yıl önce kanser tedavileri, ağırlıklı olarak tek şekilde; kemoterapi ile yapılıyordu. Bu, bazılarımızda işe yarıyor bazılarımızda da sonuç vermeyebiliyordu. Mesela ben. 16 kemoterapi aldım, cilt kanseri olan dedem ise 6. Ben de işe yaradı ama onu kaybettik. Son 4-5 yıldır ise kanseri “kronik” hastalık haline getirme yolunda adımlar atıldığı ve artık tek çarenin kemoterapi olmadığını biliyoruz. Bu da biz hastalar için umut demek. Peki, bahsi geçen o son çalışmalar neler? Kansersiz yaşam mümkün mü? İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen dünyanın en saygın kongrelerinden; “European Society for Medical Oncology” ESMO- Avrupa Onkoloji Kongresi’nde hem gazeteci hem de kanser “survivor” olarak bu sorulara yanıt aradım.
#OnkolojiGlobal ilaç şirketi, 20 milyon Euroluk yatırımla göz damlası üretimini Türkiye’ye taşıdı. AbbVie, Türkiye Genel Müdürü Mete Hüsemoğlu, ‘‘Dünyadaki sayılı göz damlası üretimi tesislerinden birini İstanbul’da hayata geçirdik. Türkiye’den ihracat da yapacağız’’ dedi.
#NörolojiOnkoloji, ülkemizde sıkça duyduğumuz bilim dallarından biridir. Kendi içinde de dallara ayrılan onkoloji tedavisi kanser, tümor gibi hastalıkların oluşumu, tanısı ve incelenmesine yönelik çalışmalarda bulunur. Peki, onkoloji nedir, hangi hastalıklara bakar? Onkoloji tedavisi ne demek? İşte Onkoloji bilim dalı ile ilgili merak edilenler...
#OnkolojiBir bilginin popüler olması ve çok paylaşılması onun doğru olduğu anlamına gelmiyor. Kanser hakkında sürekli konuşulan şehir efsaneleri de hastaları ölüme kadar sürükleyebiliyor. İşte kanser hakkındaki 13 efsane ve kanser uzmanlarının altını çizdiği 'doğrular'...
#Sağlık1 yıldır meme kanseri tedavisi gördüğüm için olsa gerek konu ne zaman kanser ve türlerine gelse farkındalık yaratmak için elimden geleni yapıyorum. Hem yaşadıklarımı paylaşmak hem de diğer kanser hastaları ile dayanışmak için hafta sonu Muş’ta, 9. Onkoloji günlerindeydim. Toplantı neden mi Muş’taydı? Çünkü özellikle de kadın kanserleri Doğu’da çok yaygın ve çoğunlukla da en geç evrede yakalanıyor. Nedeni ise kadınların ‘Beyim duymasın, çevreye ayıp olmasın’ kaygısı. O nedenle Muş sokaklarına çıktık. ‘Kanserden değil geç kalmaktan kork’ diyerek, kadınların ve eşlerinin dikkatini çekmek istedik. Unutmayın ‘Erken tanı hayat kurtarır.’ Tıpkı benim de yaşadığım gibi...
#KanserOnkoloji Uzmanı Halis Yerlikaya, yapılan araştırmalarda kanser taramalarının yüzde 90 oranında azaldığını belirterek, "Son bir yıl içerisinde herkesin Kovid-19’a yoğunlaştığı dönemde açıkçası kanser hastalığı ihmal edildi. Hastaneler tamamen Kovid-19’a yoğunlaştı. İnsanlarımız hastaneye gitmekten korktular. Virüsün yarattığı korku nedeniyle hastanelere başvurmadı. Çok sayıda geç tanı alan hastamız var. Bütün bunların sonucunda aslında önümüzdeki yıllarda biriken bir hasta grubunun olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle kanser pandemisi bizi bekliyor" dedi.
#KanserTüm dünyada Covid-19 pandemisinin olumsuz etkileri her geçen gün artıyor. Bu durum özellikle tedavi ve takipleri devam etmesi gereken kanser hastalarının koronavirüs endişesi ile kontrollerini ertelemesine neden olabiliyor. Aynı şekilde hali hazırda kanser hastası olduğunu bilmeyen ancak fark ettiği belirtilerle ilgili doktora başvurmakta geciken kişiler de erken tedavi şansını kaçırabiliyor.
#PandemiBu haftaki röportaj konuğum Mersin Ortadoğu Hastanesi sahibi Doktor Engin Şahin… Konumuz sağlık sektöründeki eksiklikler, ülkeye kazandıracak açıklıklar… Bölgeye yapılan uluslararası havalimanı ve Mersin Çamlıbel Sağlık Eğitim Vakfı olarak Ortadoğu Üniversitesi’ni kurma hedeflerini konuştuk…
#Doktor Engin ŞahinABD’de yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, apendiks kanseri vakalarının genç kuşaklarda 4 kata varan oranlarda arttığını ortaya koydu. Üstelik benzer sinyaller Türkiye’den gelen verilerde de gözlemlenmeye başlandı. Peki, bağırsakların kenarında sessizce duran bu küçük organ neden bir anda tehlikeye dönüşmeye başladı? Uzmanlar, artışın arkasındaki beş önemli etkeni ve dikkat edilmesi gereken belirtileri vurgulayarak hayati uyarılarda bulundu.
#Apendiks KanseriSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye ile Suriye arasında sağlık alanında işbirliği protokolünün imzalandığını açıklayarak "Halep ve Şam'da tarafımızca işletilecek olan sağlık tesislerinin planlama ve işletme süreçleri, Türkiye'nin sahip olduğu tecrübeyle şekillenecektir. Türkiye, Suriye'deki yeni sürecin ilk anından itibaren acil ihtiyaçlara ilişkin gerekli adımları atmaya başlamıştır." dedi.
#Türkiye-Suriye İşbirliğiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Halep ve Şam'da tarafımızca işletilecek olan sağlık tesislerinin planlama ve işletme süreçleri, Türkiye'nin sahip olduğu tecrübeyle şekillenecektir. Türkiye, Suriye'deki yeni sürecin ilk anından itibaren acil ihtiyaçlara ilişkin gerekli adımları atmaya başlamıştır." dedi.
#Kemal MemişoğluLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav için tüm yurtta kamu kurumları ve emniyet ekipleri de seferber oldu. Kimileri için hüzünlü kimlieri için umutlu geçen sınavda herksin ortak noktası heyecandı. Bu durum da bazı aksiliklerin yaşanmasına neden oldu. LGS tüm yurtta işte böyle geçti:
#LGSİzmir’de Metakromatik Lökodistrofi (MLD) hastası olan ve hastanede tedavi gören Erhan Bolat’ın (6) ailesinin sosyal medyada yaptığı çağrının ardından bayramda hastanede kanser tedavisi gören çocuklara moral vermek isteyen vatandaşlar, onkoloji servisinin önünde toplanarak yüzlerce balonu gökyüzüne bıraktı.
#İzmirViyana’dan Berlin’e uzanan ilk sürüşle başlayan yolculukları, bugün çocuklara umut ve topluma destek olma yolunda devam ediyor. Kanserli çocuklar için özel bisiklet tasarlayıp bağışlamaktan eğitim burslarına kadar birçok iyiliği iki teker üzerinde taşıyan Umuda Pedal Derneği kurucularıyla konuştuk.
#Uygar TaylanDicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Sena Düzgün, bıraktığı intihar notunda aynı fakültede görev yapan Arş. Gör. A.P.’yi işaret etti. Veda mektubunda, “Asıl mesele Ahmet, asla mezarıma gelmesin” sözleri yürekleri burktu.
#Sena DüzgünProstat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanserlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Zümre Arıcan Alıcıkuş, “Günümüzde artık bu hastalıkla mücadelede güçlü ve konforlu bir silahımız var: Radyoterapi. Üstelik cerrahiye alternatif olabilecek kadar da etkili” dedi.
#Prostat Kanseriİsrail ordusunun düzenlediği saldırılar nedeniyle Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Gazze-Avrupa Hastanesi faaliyetlerini durdurdu. Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 13 Mayıs'ta İsrail güçlerince bombalanan sağlık tesisinin artık hizmet veremez durumda olduğu ifade edildi. Hastane çevresinin de saldırılardan etkilendiği bildirildi.
#İsrail SaldırılarıSinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanseri her yaşta görülebiliyor, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlanıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, 8 Mayıs Dünya Yumurtalık (Over) Kanseri Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.
#Yumurtalık Kanseriİzmir’in pek çok sektörde gelişim içerisinde olduğunu söylüyor Can Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Muzaffer Keskiner, “Bu gelişme de kentin hem kuzey hem de güney aksında yeni sağlık yatırımlarını zorunlu kılıyor. Bizim de İzmir’e yönelik iki hastane yatırım planımız bulunuyor. Bakanlığın yatırım konusunda yönetmelikleri kolaylaştırıcı hale getirmesini istiyoruz” diyor.
#İzmirKöpek balıklarının kanser tedavisindeki rolü son yıllarda büyük bir merak konusu oldu. Ancak bu canlıların gerçekten kanserden korunabilen tek tür olup olmadığı hâlâ tartışmalı. Adana’da yakalanan 4.5 metrelik köpek balığının, kanser hastalarına ücretsiz dağıtılması ise bu söylentiyi yeniden gündeme getirdi. Peki, köpek balığı eti ve köpek balığı kıkırdağı gerçekten kansere karşı faydalı mı? Ya da kanserden korunmada etkili olabilir mi?
#AdanaLise öğrencisi Asya Ocak, meme kanserini erken teşhis edebilecek ve hastaların daha az radyasyona maruz kalmasını sağlayacak bir yazılım tasarladı. ‘ULT-AI’ isimli yapay zekâyla çalışan yazılım, tümörlerin tespitini yüzde 98 oranında doğru şekilde belirliyor.
#İzmirYapılan yeni bir bilimsel araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıya dair çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Bilim insanlarını 50 bin İranlı üzerinde yaptığı bir araştırma, kan grubu ile kanser riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin mide kanserine yakalanma riski diğer kan grubuna sahip kişilere oranla yüzde 55 daha yüksek olduğu belirlendi. Peki, kan grubu kanser riskini nasıl etkiliyor? Kan grubu faktörü kanserin teşhisinde ya da tedavisinde dikkate alınmalı? Çarpıcı araştırmanın detaylarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin ile konuştuk.
#KanserEkol Hastanesi Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Kliniği’nden Doç. Dr. Ogün Erşen tarafından, Da Vinci Robotik Cerrahi sistemi ile yüksek riskli bir hastaya aynı seansta rektum kanseri, böbrek kisti ve göbek fıtığı ameliyatları yapıldı. 3 ameliyatta başarıyla sonuçlandı.
#1Kanserin gelişiminde asıl etkili olan şeyin nasıl yaşadığımız olduğuna işaret eden çalışmaların sayısı günden güne artıyor. Örneğin geçen yıl yayımlanan bir araştırmada kanser vakalarının yaklaşık yüzde 45'inin yaşam tarzından kaynaklandığı ve tamamen önlenebilir olduğu görüldü. Peki kanseri önlemede kritik rol oynayan yaşam tarzı değişiklikleri neler?
#SağlıkKanserle mücadelede geliştirilen yeni teknolojiler, her geçen gün kanser hastalarına yeni bir umut olmaya devam ediyor. CAR-T hücre tedavisi de o yeni teknolojilerden biri. Türkiye de kanser tedavisinde devrim yaratan bu tedavi için Güney Kore ve İsveç ile iş birliğine girdi. Yerel üretim ve klinik denemelerle hastalar, 2026’dan itibaren bu yenilikçi tedaviye erişebilecek. Kanserle mücadelede yeni bir umut kaynağı olan bu teknolojiyi, uzmanlar Hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KanserGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#SağlıkKanser çağımızın en ölümcül hastalıkları arasında başı çekiyor. Bu nedenle sık sık kanser doktorlarının, bu hastalıktan kaçınmak isteyenler için verdikleri tavsiyelerle karşılaşıyoruz. Peki ya o doktorun kendisi de uzmanı olduğu kansere yakalanırsa ne olur? İşte bunu yaşamış bir ismin anlattıkları ve farklı alanlardan 8 uzmanın kanseri uzak tutmak için kendi hayatlarında aldıkları önlemler...
#Sağlık