Onkoloji haberleri sayfasında Onkoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4521 Onkoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:
#Sponsorlu İçerikBundan 10 yıl önce kanser tedavileri, ağırlıklı olarak tek şekilde; kemoterapi ile yapılıyordu. Bu, bazılarımızda işe yarıyor bazılarımızda da sonuç vermeyebiliyordu. Mesela ben. 16 kemoterapi aldım, cilt kanseri olan dedem ise 6. Ben de işe yaradı ama onu kaybettik. Son 4-5 yıldır ise kanseri “kronik” hastalık haline getirme yolunda adımlar atıldığı ve artık tek çarenin kemoterapi olmadığını biliyoruz. Bu da biz hastalar için umut demek. Peki, bahsi geçen o son çalışmalar neler? Kansersiz yaşam mümkün mü? İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen dünyanın en saygın kongrelerinden; “European Society for Medical Oncology” ESMO- Avrupa Onkoloji Kongresi’nde hem gazeteci hem de kanser “survivor” olarak bu sorulara yanıt aradım.
#OnkolojiGlobal ilaç şirketi, 20 milyon Euroluk yatırımla göz damlası üretimini Türkiye’ye taşıdı. AbbVie, Türkiye Genel Müdürü Mete Hüsemoğlu, ‘‘Dünyadaki sayılı göz damlası üretimi tesislerinden birini İstanbul’da hayata geçirdik. Türkiye’den ihracat da yapacağız’’ dedi.
#NörolojiOnkoloji, ülkemizde sıkça duyduğumuz bilim dallarından biridir. Kendi içinde de dallara ayrılan onkoloji tedavisi kanser, tümor gibi hastalıkların oluşumu, tanısı ve incelenmesine yönelik çalışmalarda bulunur. Peki, onkoloji nedir, hangi hastalıklara bakar? Onkoloji tedavisi ne demek? İşte Onkoloji bilim dalı ile ilgili merak edilenler...
#OnkolojiBir bilginin popüler olması ve çok paylaşılması onun doğru olduğu anlamına gelmiyor. Kanser hakkında sürekli konuşulan şehir efsaneleri de hastaları ölüme kadar sürükleyebiliyor. İşte kanser hakkındaki 13 efsane ve kanser uzmanlarının altını çizdiği 'doğrular'...
#Sağlık1 yıldır meme kanseri tedavisi gördüğüm için olsa gerek konu ne zaman kanser ve türlerine gelse farkındalık yaratmak için elimden geleni yapıyorum. Hem yaşadıklarımı paylaşmak hem de diğer kanser hastaları ile dayanışmak için hafta sonu Muş’ta, 9. Onkoloji günlerindeydim. Toplantı neden mi Muş’taydı? Çünkü özellikle de kadın kanserleri Doğu’da çok yaygın ve çoğunlukla da en geç evrede yakalanıyor. Nedeni ise kadınların ‘Beyim duymasın, çevreye ayıp olmasın’ kaygısı. O nedenle Muş sokaklarına çıktık. ‘Kanserden değil geç kalmaktan kork’ diyerek, kadınların ve eşlerinin dikkatini çekmek istedik. Unutmayın ‘Erken tanı hayat kurtarır.’ Tıpkı benim de yaşadığım gibi...
#KanserOnkoloji Uzmanı Halis Yerlikaya, yapılan araştırmalarda kanser taramalarının yüzde 90 oranında azaldığını belirterek, "Son bir yıl içerisinde herkesin Kovid-19’a yoğunlaştığı dönemde açıkçası kanser hastalığı ihmal edildi. Hastaneler tamamen Kovid-19’a yoğunlaştı. İnsanlarımız hastaneye gitmekten korktular. Virüsün yarattığı korku nedeniyle hastanelere başvurmadı. Çok sayıda geç tanı alan hastamız var. Bütün bunların sonucunda aslında önümüzdeki yıllarda biriken bir hasta grubunun olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle kanser pandemisi bizi bekliyor" dedi.
#KanserTüm dünyada Covid-19 pandemisinin olumsuz etkileri her geçen gün artıyor. Bu durum özellikle tedavi ve takipleri devam etmesi gereken kanser hastalarının koronavirüs endişesi ile kontrollerini ertelemesine neden olabiliyor. Aynı şekilde hali hazırda kanser hastası olduğunu bilmeyen ancak fark ettiği belirtilerle ilgili doktora başvurmakta geciken kişiler de erken tedavi şansını kaçırabiliyor.
#PandemiBu haftaki röportaj konuğum Mersin Ortadoğu Hastanesi sahibi Doktor Engin Şahin… Konumuz sağlık sektöründeki eksiklikler, ülkeye kazandıracak açıklıklar… Bölgeye yapılan uluslararası havalimanı ve Mersin Çamlıbel Sağlık Eğitim Vakfı olarak Ortadoğu Üniversitesi’ni kurma hedeflerini konuştuk…
#Doktor Engin ŞahinAmerika Klinik Onkoloji Derneği (ASCO), 2018 Uluslararası Onkolojide Kadın Lider ve Mentor Ödülü’ne (2018 International Women Who Conquer Cancer Mentorship Award) İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü çocuk hematoloji-onkoloji uzmanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rejin Kebudi’yi (60) layık gördü.
#GazetehaberleriFETÖ/PDY yapılanması içinde yer aldığı iddiasıyla tutuklanan eski Akdeniz Üniversitesi Rrktörü İsrafil Kurtcephe’ye yönelik hazırlanan iddianamenin ayrıntılarına Hürriyet ulaştı. İddianamede, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan radyoterapi cihazlarıyla ilgili dikkat çekici tanık beyanları yer aldı. AÜ Hastanesi’ne ait cihazların FETÖ’ye yakın firmalardan alındığı, bu firmaların servis ve bakım için mühendis görevlendirmediği, kanser hastalarının tedavisinde ciddi aksaklıkların yaşandığı vurgulandı.
#KANSERAntalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ışın tedavisinde stajyerlerin çalıştırıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili bazı doktorlar savcılığa suç duyurusunda bulunurken, hastane yönetimi tedavinin yüksek öğrenim gören fizikçiler tarafından yapıldığını savundu.
#KanserSevgili Hürriyet okurları... Tiroid kanseri, vücutta hormon üretimini gerçekleştiren tiroid bezi hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile meydana gelmektedir. Erkeklerde tiroid nodüllerinin kanser olma ihtimali, kadınlara göre daha fazladır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tiroid kanserinde de tanı ve tedavide olumlu gelişmeler kaydedilmektedir. Tiroid kanseri tedavisindeki güncel gelişmeleri, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. Şu önemli bilgileri verdi:
#Şenol Kalyoncu200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozTekirdağ'da karın şişliği şikayetiyle hastaneye başvuran Asiye Seyitoğlu'nun (41) vücudundan 20 kilo ağırlığında kitle çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Mine Dağgez, "Hiç şikayeti olmayan kadınlara da biz yılda en az 1 kere jinekolojik kontrol muayenesi öneriyoruz" dedi.
#TekirdağSağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile AstraZeneca, klinik araştırmalar için işbirliği protokolü imzaladı. Yeni araştırmalarla hastaların eni tedavilere erişimleri kolaylaşacak, klinik araştırmalarda Türkiye’nin bölgede lider konuma gelmesi desteklenecek.
#KANSERCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. "Atom bombası tehdidi dahil savaş araçlarını kullanan İsrail ve destekleyenler, insanlık vicdanı nezdinde yargılanacaktır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Holokost utancı, Avrupalı ülkeleri esir almış durumda. İsrail yönetimi Holokost'u kalkan olarak kullanıyor" ifadelerini kullandı. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı çözümün şart olduğunu belirten Erdoğan, "Kıbrıs Türkü haklı davasından döndürmeye çalışanların Kafkasya'da yeni oyunlar peşinde koştuğuna şahit oluyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#Kanser2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:
#Sponsorlu İçerikGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkLösemi her yaş grubunda ortaya çıkıyor ancak en çok 2-5 yaş grubu çocuklarda rastlanıyor. Ülkemizde her yıl 250 bin yeni lösemi ve kanser vakası görülüyor. 1.500’den fazla çocuğaysa lösemi tanısı konuyor. Halk arasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen bu hastalıkta rakamlar gün geçtikçe artıyor fakat hastalığa karşı geliştirilen yeni tedavi yöntemleri umut veriyor. Öyle ki tedaviyle hastalığı yenenlerin oranı hiç az değil.
#Lösemi2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda löseminin sembol rengi turuncu ile farkındalık çağrısına devam eden LÖSEV, hem erken tanıya hem de löseminin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Lösemiyle mücadelede tedavi oranının arttığını belirten Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi,“Ne mutludur ki LÖSEV’de yüzde 90’ın üzerinde bir tedavi başarısı elde ettik” dedi.
#2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftasıİzmir'de yaşayan down sendromlu 5 yaşındaki Alperen Aydoğan, S.B.Ü. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaklaşık 9 aydır lösemi tedavisi görüyor. 2-8 Kasım Lösemi Haftası nedeniyle hastanede düzenlenen etkinlikte konuşan Alperen'in annesi Sabiha Aydoğan (37) "Oğluma lösemi teşhisi konulana kadar bu hastalıkla ilgili çok bilgi sahibi olmadığımı anladım. Tıpkı down sendromunda olduğu gibi. Enfeksiyon riski yüksek olduğundan bizim için maske takmak çok önemli. Hastanede buna kimsenin dikkat etmemesi beni üzüyor" dedi.
#Alperen AydoğanDünyaca ünlü İngiliz müzik grubu Massive Attack'ın gitaristi Angelo Bruschini akciğer kanserine yenik düştü. Son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artıran hastalık, Bruschini'nin vefatının ardından yeniden gündeme geldi. Peki akciğer kanseri neden bu kadar yaygınlaştı? Türkiye’de her yıl kaç kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor? Hastalığa dair hangi belirtilerden şüphelenmemiz gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkAvrupa’nın en önemli onkoloji kongresinde (ESMO) Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin 15 yıldır üzerinde çalıştığı kanser aşısının ilk sonuçları da açıklandı. Ne zaman piyasaya sürülür, etkisi ne ve tek umut bu aşı mı? Akciğer, mesane ve rahim ağzı kanserlerinde yaşam süresinin arttıran ve tümör yayılımını durduran yeni çalışmalar neler? Gelin, tüm bu gelişmelere bir bakalım ve ayrıca kanser hastaları arasında çok konuşulan ama yüksek sesle pek söylenmeyen bir soruya cevap arayalım: “Kanseri duyunca kadınlar mı yoksa genellikle erkekler mi terk ediyor?”
#KANSERİsrail’in Gazze Şeridi’ne sabah saatlerinde düzenlediği saldırıda tek onkoloji hastanesi olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi büyük hasar aldı. Nüfusu 2.3 milyon olan Gazze Şeridi’nde 9 bin kanser hastası olduğu tahmin ediliyor.
#İsrailBundan 10 yıl önce kanser tedavileri, ağırlıklı olarak tek şekilde; kemoterapi ile yapılıyordu. Bu, bazılarımızda işe yarıyor bazılarımızda da sonuç vermeyebiliyordu. Mesela ben. 16 kemoterapi aldım, cilt kanseri olan dedem ise 6. Ben de işe yaradı ama onu kaybettik. Son 4-5 yıldır ise kanseri “kronik” hastalık haline getirme yolunda adımlar atıldığı ve artık tek çarenin kemoterapi olmadığını biliyoruz. Bu da biz hastalar için umut demek. Peki, bahsi geçen o son çalışmalar neler? Kansersiz yaşam mümkün mü? İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen dünyanın en saygın kongrelerinden; “European Society for Medical Oncology” ESMO- Avrupa Onkoloji Kongresi’nde hem gazeteci hem de kanser “survivor” olarak bu sorulara yanıt aradım.
#OnkolojiAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim Aldırma