Ölüm Riski haberleri sayfasında Ölüm Riski hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3597 Ölüm Riski haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İnsanların uyku sırasındaki vücut hareketleri, nefes alıp vermeleri ve kalp atışları ile ilgili 12 bin çalışmayı inceleyen bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma uyku yaşı ile ölüm riskinin doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Peki uyku yaşı nedir? Neye göre belirlenir? İşte araştırmadan dikkat çeken detaylar...
#Uyku YaşıFlorida Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptıkları araştırmaya göre, koronavirüsü şiddetli atlatan hastaların, hiç enfekte olmamış ya da hafif hastalanmış kişilere göre, bir sonraki yıl içinde ölme ihtimali iki kat daha fazla çıktı.
#KoronavirüsBİLİM Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, aşı karşıtlığının eskiden beri varlığını sürdürdüğünü belirterek, Bugün aşı karşıtlığı nedeniyle neredeyse her ülkede aşıyla önlenebilir ölümlerde önemli bir artış var dedi.
#Koronavirüs AşısıKONYA'da, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Kızılarslanoğlu, koronavirüse yakalanan diyabet hastalarının ölüm oranın yüksek olduğunu belirterek, ''Koronavirüste ölüm oranlarının, diyabeti olmayanlara göre 3 kat daha fazla olduğu görülmüş. Bu da gerçekten çok yüksek oran bizim için. Yine diyabeti olanlarda hastalığın daha ağır seyrettiğini, enfeksiyonun daha geç iyileştiğini söyleyebiliriz'' dedi.
#KoronavirüsDİYARBAKIR'ın Sur ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki ve yüksekliği 10 ile 12 metre, genişliği ise yer yer 3 metre olan surlarda vatandaşların fotoğraf çekme tutkusu, koronavirüs salgını ve düşme riskine rağmen durmuyor.
#DiyarbakırAntalya'da litresi 100 liradan satılan ve kanserden astıma, mide hastalıklarından cilt sorunlarına birçok hastalığa şifa olduğu öne sürülen eşek sütünün hiçbir faydasının olmadığı, sütü içen bir kadının ise alerji nedeniyle ölümden dönüp, bilimsel makalelere konu olduğu ortaya çıktı. Akdeniz Üniversitesi'nden Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Coşkun Usta, “Faydalı bile olsa bu fiyatlarda satılması doğru değil. Kanseri önlediğine dair hiçbir çalışma yok. Basit bilgilerle 'kansere iyi geliyor' denmesi suistimaldir" dedi.
#Eşek SütüDİCLE Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kovid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, son günlerde artış yaşanan vaka sayısı ve mevsimsel geçişle birlikte artması beklenen gribe birlikte yakalanan hastaların ölüm riskinin yüzde 30 artacağını söyledi.
#Prof. Dr. Recep TekinAÇIKTA satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor. Fitoterapi Uzmanı Ümit Aktaş, "Kapalı ambalajlarda tıbbi tarçın olduğu belli olan ürünleri alın. Açık aldığınız hiçbir tarçına güvenmeyin" dedi.
#HtvhaberMuğla'nın Fethiye ilçesinde dün meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından Fethiye’de yaşayan 14 yaşındaki Afranur Günlü'nün geçirdiği panik atak sonrası kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği öğrenilmişti. Herkesin merak ettiği o soruyu konunun uzmanına sorduk: Panik atak ölümcül olabilir mi?
#Afranur Günlüİstanbul’daki Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’nın ana gündemi Gazze oldu. İspanya Başbakanı Sanchez, Filistinlilerin zorla topraklarından çıkarılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, “Sessiz kalamayız” dedi. CHP Lideri Özel de Gazze’deki trajediye dikkat çekti.
#CHPSon yıllarda popülerliği hızla artan elektronik sigaralar, özellikle gençlerin elinden düşmüyor. Elektroniksigaraların geleneksel sigaradan daha zararsız olduğunu düşünen pek çok insan hâlâ tehlikenin farkında değil ama uzmanlar uyarıyor: Ölümcül sağlık sorunları her an kapınızı çalabilir.
#SağlıkSağlıklı beslenmenin, hareketli bir yaşam tarzının ve iyi yaşam koşullarının uzun bir ömür için gerekli olduğu uzun süredir biliniyor. Ancak İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nden Prof. Cornelia van Duijn liderliğindeki bilim insanlarının Nature dergisinde yayımlanan yeni araştırması, yaşam süresi üzerindeki çevresel etkilerin genetik faktörlerden çok daha güçlü olduğunu bilimsel olarak da ortaya koydu.
#Yaşam TarzıPeriferik arter hastalığının akciğer kanserinden bile daha tehlikeli olabileceğini belirten Doç. Dr. Ahmet Taştan, “Yapılan birçok takip ve gözlem çalışması göstermiştir ki, periferik arter hastalığının ölüm riski, akciğer kanserinin ölüm riskinden daha fazladır” diyerek, hastalığın önemine dikkat çekti.
#1TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu hastaneye kaldırıldı, ameliyata alındı. Ameliyatın ardından hastaneden Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu hakkında yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Önder'in, 12 saat süren ameliyatın ardından tedavisinin yoğun bakımda sürdüğü ve hayati tehlikesinin devam ettiği belirtildi. Sırrı Süreyya Önder'in doktoru Bilal Boztosun ile ilgili bilgiler bu açıklamaların ardından merak konuş oldu. Peki, Prof. Dr. Bilal Boztosun kimdir, kaç yaşında, nereli? DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in doktoru Prof. Dr. Bilal Boztosun hayatı ve biyografisi
#Prof. Dr. Bilal BoztosunTBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu hastaneye kaldırıldı, ameliyata alındı. Ameliyatın ardından hastaneden Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu hakkında yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Önder'in, 12 saat süren ameliyatın ardından tedavisinin yoğun bakımda sürdüğü ve hayati tehlikesinin devam ettiği belirtildi. Doktorlarının yaptığı açıklamada Sırrı Süreyya Önder'in hem aort yırtılması hem kalp durmasıyla hastaneye geldiği ve ölüm riski yüksek bir ameliyat gerçekleştirildiği belirtildi.
#Sırrı Süreya ÖnderTereyağının sağlığa faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu tartışmaları yıllardır sürüyor. Zaman zaman övülüyor zaman zaman yerden yere vuruluyor. Ancak yapılan son çalışma tereyağı sevenleri bir hayli üzecek. Araştırma tereyağı tüketiminin daha erken ölme riskini artırdığını, bitkisel yağların ise yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkMimar Ece Gürel, sırra kadem bastığı Belgrad Ormanı’nda 4 gün sonra sağ bulundu. Dondurucu soğukta montu olmadan, aç-susuz hayatta kalması mucize olarak görülürken, ormanda nasıl yönünü kaybettiği ise merak konusu oldu. Doğa Rehberi Faik Kayhan, Ece’nin nasıl kaybolmuş olabileceğini Hürriyet’e anlattı... Sağ olarak bulunduğunda Türkiye'yi sevince boğan Ece Gürel'den hastanede acı haber geldi. 36 yaşındaki Gürel hastanede yaşam savaşını kaybetti.
#Ece GürelBelgrad Ormanı’nda 4 gün sonra bulunan Ece Gürel’in açlık ve soğuk havaya rağmen hayatta olmasına ilişkin değerlendirme yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Müslüm Süngü, “3-4 gün hayatta tutunmak için yeterli bir süre olabilir. Ortam sıcaklığı, kişinin yaşı, ek hastalıkları ve olaydan önceki açlık ya da susuzluk durumu gibi faktörlere bağlı olarak yaşam süresinin değişebilir. Tabii bu kişinin nerede olduğuna bağlı. Ormanda montu dahi olmadığı için vücut ısısı iyice düştü. Birkaç gün bekleseydi ya da görülmeseydi daha kötü haberler alabilirdik” dedi.
#Ece GürelAdana'da endoskopi operasyonu sırasında komplikasyon oluşan gazeteci Meral Kara Delen, hayatını kaybetti. İddiaya göre Meral Kara Delen'in işlem sırasında bağırsağı delindi. Septik şoka giren kadın hemen ameliyata alındı ve delinen bağırsağı dikildi. Yoğun bakıma alınan Kara Delen, maalesef hayatını kaybetti. Bu olay, endoskopi yaptırması gereken pek çok insanın işlemden korkmasına ve tedirgin olmasına yol açtı. Biz de endoskopi işleminin aşamalarını, olası komplikasyon risklerini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral ile konuştuk.
#EndoskopiAnasınıfına giden Lorin’in, yaşadığı bir olay üzerine ‘nazik olmak ve iyilik’ konularını sorgulaması Gizem ve Gülay’ı çok etkiledi. Bu hafta gündemlerinde yardımsever, nezaket kurallarına dikkat eden ve başkalarının duygularını önemseyen çocuklar yetiştirme konusu var.
#Gizem CoşkunardaÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ertan Kara, Adana’nın Yüreğir ilçesindeki Özler Mahallesi’nden geçen ve tarım alanında Çukurova’ya can suyu olan Ceyhan Nehri’nde yaşanan balık ölümleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
#Ceyhan NehriAnkara'da 2 aylık bir bebek beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda entübe edilmiş ve bebeğin öyküsü incelendiğinde ailenin K vitamini ile aşıları reddettiği, topuk kanı aldırmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşam mücadelesi veren bebeğin hikayesiyle beraber yenidoğanlara yapılanan K vitamini ve rutin aşılar yeniden gündem oldu. Çocukluk dönemi aşıları, K vitamini ve topuk kanı hakkında merak edilen 6 hayati soruyu konunun uzmanına sorduk.
#K VitaminiHavayolu yolculuğunuzun güvenli olması için yolculara da düşen görevler var. İyi bakımlı bir uçak, iyi eğitimli pilotlar, özenle yetiştirilmiş iyi kabin ekipleri size daima rahat uçuşlar yaşatır. Elbette bir de ‘iyi yolcu’ olmak var. Ekiplerin yapmaları gerekenlerin dışında size de düşen basit kuralların satır başlarını bilirseniz, ‘iyi yolcu’ olursunuz. Bu hem kendi hayatınızı hem de ekiplerin çalışmalarını rahatlatır.
#HavayoluDün hayatını kaybeden işinsanı Rıza Kalkavan’ın sahte içki yüzünden öldüğü iddia edildi. Bu iddialar, dikkatleri her yıl onlarca cana mal olan sahte içkiye çevirdi. Son 1 yılda 600 ton sahte alkol ele geçirildi. Uzmanlar genellikle merdiven altı satılan bu zehirlere karşı uyarıyor...
#Sahte İçkiSon 1.5 ayda sadece İstanbul’da sahte içki nedeniyle zehirlenen 73 kişiden 37’si öldü. Emniyet Müdürlüğü ekipleri merdiven altı imalathanelere baskınlar yapsa da sahte içki satışının internetten ya da el altından hızla devam etmesi nedeniyle yılbaşı öncesi ölümlerin artmasından endişe duyuluyor. Şimdi diyeceksiniz ki “Ama vergiler!” Bu konuda da muhakkak çalışma yapılmalı. Zira hem ölüyoruz hem devlet daha çok zarar ediyor. Sadece geçen yıl kaçak içki sebebiyle vergisel zarar 10 milyar lira civarında. Peki sahtesi ile gerçeğini ayırt etmenin bir yolu var mı? Biz ne yapmalıyız ve bu konuyu önemli bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkarmak için neler yapılmalı? Sordum.
#Sahte İçkiÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#Sigara