Oksijen canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Doğada bir oksijen döngüsü vardır ve bu döngü sürekli olarak belirli aşamalarla gerçekleşir. Oksijen döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir? Oksijen döngüsünün aşamaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimAntalya'nın Manavgat ilçesi Kızılağaç Turizm Bölgesi'nden geçen Nifrit Deresi'nde sudaki oksijen miktarının azalması sonucu balık ve yengeçler yüzeye çıktı. Derenin kötü koku yaydığını belirten amatör balıkçıların ihbarı ile bölgeye gelen yetkililer, sudan numune aldı.
#AntalyaMarmara Denizi'nde Bilim-2 Gemisi ile önemli araştırmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, müsilajın artık büyük ölçüde azaldığını tespit ederken, çok ciddi boyuta ulaşan oksijen azlığı probleminin yeni bir tehlike oluşturduğunu belirledi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, "Marmara'da müsilaja neden olan fazla azot ve fosfor yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması sorunu hala devam ediyor. Bunun dolaylı bir sonucu olarak fazla biyolojik üretkenlik ve son yıllarda bunun bir sonucu olan oksijen azlığı durumu da kötüleşerek devam ediyor" ifadelerini kullandı.
#Marmara DeniziEndonezya'da Kovid-19 vakalarındaki artış, merkeze uzak bölgelerde bakım hizmetlerinde sıkıntılara yol açıyor. Oksijen sıkıntısının yaşandığı ülkede 2 bin 970 kişi hastaneye ulaşamadan, evinde karantina altında can verdi.
#ENDONEZYAHem 1 Şubat'ta gerçekleşen askeri darbe hem de koronavirüs salgını yüzünden oldukça zor günler geçiren Myanmar'da vakalar ve ölümler hızla artıyor. Başta oksijen olmak üzere Kovid-19'a karşı kullanılan tıbbi malzemelerin giderek azaldığı ülkede darbeyi gerçekleştiren cuntanın hakla yaptığı 'salgından korunmak için dua edin' çağrısı ise adeta infial yarattı.
#MYANMARSon haftalarda koronavirüs salgınında en büyük felaketi yaşayan Hindistan'ın ardından komşu ülke Nepal'de de vakalar ve ölümler önlemez bir artışa geçmiş durumda. Uzmanlar Nepal'in yeni Hindistan olacağını belirtirken vakaların sadece 1 ayda yüzde 2500 oranında arttığını duyurdu.
#NepalKoronavirüs salgınında gözler neredeyse bir aydır her gün vaka ve ölüm rekoru kıran Hindistan'a çevrilmişken komşu ülke Nepal'den gelen haberler dünyaya korku saldı. Felaketin eşiğinde duran ülkeden yardım çığlıkları yükselmeye başladı. Kovid-19, dünyanın çatısı olarak kabul edilen Everest'e bile çoktan ulaştı.
#NepalHindistan'da Kovid-19 sağlık sistemini çökme aşamasına getirdi. Ülkenin batısı, kuzeyi ve merkezindeki birçok hastane, oksijen tanklarının azaldığını duyururken, başkent Delhi’de 25 koronavirüs hastasının yeterli oksijen sağlanamadığı için yaşamını yitirdiği açıklandı. Ülke çapında başlatılan uygulama kapsamında, trenlerle birçok eyalete oksijen tankları taşınıyor.
#HindistanHindistan koronavirüs salgınında bugüne kadar görülmemiş bir kâbus yaşıyor. Dünya genelinde şimdiye dek görülen en yüksek günlük vaka sayısı Hindistan'da kayıtlara geçti. Öte yandan ülkeden gelen son haberlere göre hastanelerin oksijeni tükenmek üzere.
#HindistanYeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan Hindistan'da son 24 saatte tespit edilen 314 binden fazla vaka, Kovid-19 salgınında dünya genelinde şimdiye kadar görülen en yüksek günlük vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. Hastanelerde ise oksijen sıkıntısı yaşanıyor.
#HindistanPark halindeki bir tankerdeki bu görüntü vatandaşları korkuttu. Tankerdeki oksijen sızıntısını gaz olarak değerlendiren vatandaşlar hemen polis ve itfaiyeyi aradı. Güvenlik önlemlerinin alınmasından sonra yapılan çalışmada gerçek ortaya çıktı.
#Kırklareliİstanbul Boğazı'nın farklı noktalarında artış gösteren denizanalarına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanasını yoğun olarak gördüğümüz yerlerin, organik kirlilik açısından kirli olduğunu ifade edebiliriz. Denizanaları artışı sonrasında müsilaj olayını görebiliriz" dedi. "Şu anda bizim kıyı sularımızda öldürücü denizanaları yok" diyen Okyar, "Dünyada var. En tehlikeli deniz canlısı Avustralya sahillerinde bulunan bir denizanası türü. Köpek balığından bile tehlikeli. Saniyeler içinde insan öldürebiliyor. Marmara Denizi'nde mor, büyük olan türler var. Bunlar sizi rahatsız edebilir, yakabilir. Özellikle göz, burun, ağız gibi hassas mukozaların olduğu bölgelere değdiğinde size oldukça rahatsız edebilir" diye konuştu. Okyar, denizanası ile temas edilmesi halinde ne yapılması gerektiğini de açıkladı. Bu arada Beylikdüzü'nde kıyıya yakın noktalarda müsilaj benzeri kirlilik dikkat çekti.
#İstanbulPaslanma fiziksel mi kimyasal mı olduğu araştırılan değişimlerden biridir. Özellikle kullanım alanının geniş olmasından dolayı paslanma merak edilen konular arasındadır. Bu bakımdan paslanmanın nasıl bir değişim olduğunu öğrenebilir ve bu bilgiyi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Paslanma fiziksel mi kimyasal mı? Paslanma nasıl ve neden olur tüm detayları ile derledik.
İngiliz Susie ve Justin Thorndyke çifti bir anne babanın hayatta yaşayabileceği en büyük acıyı tattı ve oğulları James'i talihsiz yavrucak daha birinci yaşını göremeden kaybetti. Aile oğullarının ölümüyle ilgili korkunç gerçeği ve trajedinin aslında önlenebilir olduğunu öğrendiklerinde ise her şey için çok geç kalmışlardı. Küçük James'in göz yaşartan hikâyesi anne babalara ve ülkelerin sağlık yetkililerine yönelik çok çarpıcı mesajlar taşıyor...
#İngiltereDekompresyon Hastalığının bazı yaygın semptomları, vakaların -15'inde meydana gelir. Tedavi edilmezse, çok şiddetli ve hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. Peki, Dekompresyon nedir, tıpta kranial dekompresyon ne anlama gelir detayları ile derledik.
#DekompresyonÇay balığı, genellikle çaylarda ve derelerde yaşayan 10-20 cm boyunu geçmeyen, yaşayan çeşitli balık türleridir. Genellikle avcıların sevdiği balıklar arasında yer alır. Avcılar ve balıkçılar bu balığı daha çok serpme yöntemi ile avlarlar. Özellikle de ciğer avlanma sırasında en çok tercih edilen balık yemidir. Çay Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.