YÖK'ün yeni düzenlemesine göre mesleki yeterliliğe sahip kişiler, öğretim elemanı bulmada zorluk çekilen alanlarda atanabilecek. Alanlar ve temel nitelikler açıklanacak yönetmelikle netlik kazanacak. Merkezi sınav yani ALES ve yabancı dil şartı aranmayacak. Ancak üniversitelerin yapacağı alan sınavları devam edecek.
#YÖK27 Haziran’da yayınlanan ‘Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği’yle değerlendirme kriterleri değişti. Buna göre akademik unvana bağlı katsayılar kalktı. Değerlendirmelerde bazı akademik faaliyetlerin tavan puanları düştü. Bilim insanlarıysa, “Maç oynanırken kural değiştirilmez” diyerek düzenlemeye tepki gösteriyor ve hemen uygulamaya konulmasını eleştiriyor.
#Akademik TeşvikMilli Eğitim Bakanı Yılmaz, "Avrupa'da bizden daha fazla yükseköğretimde okullaşma oranına erişen başka bir ülke yok. Yükseköğretimde erkeklerde okullaşma oranı yüzde 40, kızlarımız da ise yüzde 44. Bugün milli gelirimizin yüzde 6,2'sini eğitime ayırıyoruz. Avrupa'da en yüksek miktarda milli gelirden pay ayıran ülkeyiz. Dün Avrupa ülkelerinden daha az eğitime kaynak ayırırken bugün Avrupa ülkelerinden çok daha fazla eğitime kaynak ayırıyoruz. İstiyoruz ki bizim aldığımız eğitimden çok daha iyi, çok daha kaliteli, çok daha fırsat eşitliği temeline dayanan bir eğitimi evlatlarımıza verelim" dedi.
#Öğretim ElemanıÜniversitelerde, Ar-Ge ve yenilikçilikle ilgili kamu ve özel sektör iş birliği yapmak, üretilen bilgi ve yapılan buluşları fikri mülkiyet kapsamında koruma altına almak ve uygulamaya aktarmak amacıyla kurulacak Teknoloji Transfer Ofisleriyle (TTO) ilgili usul ve esaslar belirlendi.
#YÖKMEB tarafından, bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında ‘öğretmenlik uygulaması’ derslerini alan eğitim fakültesi öğrencileri ve ‘pedagojik formasyon’ eğitimi alan öğrencilerle, bunların danışman öğretmen ve öğretim elemanlarına ait devamsızlık, ders notu ve eğitimleriyle ilgili tüm bilgiler ‘Uygulama Öğrencisi Değerlendirme Sistemi’ ile arşivlenecek.
#ÖğretmenGeçen günlerde rektör dahil öğretim elemanlarının yurtdışında görevlendirilmesini durdurarak, yurtdışında bulunanların geri çağrılmasını isteyen YÖK, konuyla ilgili yeni bir karar aldı. Buna göre, öğretim elemanlarının bilimsel faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için akademisyenlerin yurtdışında görevlendirilme yetkisi rektörlere bırakıldı.
#YÖKYÖK öğretim elemanı yetiştirmede "öncelikli ve odaklı" bir program hazırlandı. "Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP)", "İhtisaslaştırılmış Öğretim Üyesi Programı" olarak şekillendirilecek. YÖK Konferans Salonu'nda üniversitelerin veteriner, ziraat ve su ürünleri fakültelerinin dekanları toplantı yaptı.
#YÖKİngilizce’nin araştırmalarda ve yükseköğretimde kullanımının artması Avrupa ülkelerinde son yıllarda önemli bir tartışma konusu. Küreselleşen dünyada, değişim programları, araştırma projeleri kapsamında yükseköğretimde çalışan öğretim elemanları, yardımcıları ve öğrenciler kendi ülkeleri dışındaki öğretim elemanları, öğrencilerle çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalarda kullanılan dil, katılımcıların hiçbirinin anadili olmayan İngilizce. Bu bağlamda, ‘ortak dil’ olarak kullanılması yönüyle İngilizce artık küresel olarak yükseköğretim dili.
#İngilizceYÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya: "2013 yılı resmi istatistikleri itibarıyla yüzde 75'e çıktık yükseköğretim okullaşma oranında. Şu anda İngiltere, Fransa gibi brüt okullaşma seviyelerini geçmiş durumdayız. 10 yıl sonra yeterli, nitelikli, bu sistemi sırtında taşıyacak, koşturacak öğretim üyeleri olup olmayacağı konusunda hepimizde soru işaretleri var. Türkiye'deki öğretim üyelerinin özlük hakları yani maaşları son derece dezavantajlı bir konumda. Nitelikli beyinleri ve gençleri akademide kalmaya ikna etmemiz çok zor. OECD ortalamalarını baz alarak hesaplarsak, 45 bin öğretim elemanı açığını kapatmamız gerekiyor” dedi.
#YökBilim, doğa, fen, sosyal bilimler gibi alanlarda eğitim veren okulların sayısı artıyor. Öğrenciler ilkokuldan itibaren tematik eğitimler alıyor. Her kademede farklı bir konsept ve eğitim modeli uygulanarak, öğrenciler bir üst eğitim kurumuna hazırlanıyor. Her okulun teması, öğrencilerin yaş grubu özelliklerine göre belirleniyor.
#OkulYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 14 Şubat 2022 tarihinde, Hacettepe Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Doktora Öğretiminin İyileştirilmesi Çalıştayı’nın raporu yayımlandı. Rapordan yansıyanlara göre; doktora öğrencilerinin özlük hakları, yabancı dil sınavıyla ilgili değişiklikler yapılacağı, üç özgün araştırma makalesinin doktora tezi yerine geçebileceği ile ilgili çalışmaların önü açıldı.
#Doktora ÇalıştayıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yıldız, yurt dışında milli eğitim alanında eğitim gören Türk öğrenci sayısının 145 bin civarı olduğunu belirterek, 14 ülkede okul açıldığını ve yaklaşık bin 520 öğretmen ve okutmanın olduğunu vurguladı.
#Milli Eğitim Bakanlığı