Öğrenme
Öğrenme Haberleri
Suna Dumankaya:Atatürk anneannemle tanışmak istemiş
Atatürk’e bile karışım hazırlamış bir lokman hatunun torunu olunur da başka yoldan gidilir mi? O da gitmemiş, bitkiler dünyasına dalmış, anneannesinden öğrendiklerinin üstüne kattıkça katmış. Bugün kendi adını taşıyan doğal içerikli bir markanın patroniçesi... Suna Dumankaya, durup dinlenmeden araştırmalarına devam ediyor. Bu hafta “Doğada keşfedilecek çok şey var” diyen Dumankaya ile bir araya geldim. Hem macerasını dinledim hem de pandemiye özel kişisel bakım tüyoları aldım.
Komi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Komi olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Birçok farklı alanda iş bulabilme imkanı olan komi, günümüzde devamlı sirkülasyon yaşayan meslekler içerisinde yer almaktadır. Pek çok insan komi nedir ya da komi olmak için kriterler nelerdir merak ediyor. Peki komi nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Komi olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında merak edilenler.
İllüstratör nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? İllüstratör olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Pek çok farklı alanda iş bulma imkanı olan illustrator, günümüzde en çok ilgi çeken ve merak edilen meslekler içerisinde geliyor. Tabii bunun için belli bir yetenek ve beceri olması ile beraber, eğlenceli bir meslek dalı olarak da ön plana çıkıyor. Peki, illustrator nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? İllustrator olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında merak edilenler.
Beyninize Zarar Veren 13 Beklenmedik Şey
Vücudumuzun diğer organları gibi beynimiz de çeşitli faktörlerden muzdarip olabilir. Günlük alışkanlıklarınızdan bazılarının da bu faktörlerden olduğunu ve beyne ciddi zararlar verdiğini söylesek! Beyninize ciddi zararlar verebilecek günlük alışkanlıkları anlatıyoruz.
Mesleki eğitimde 1.000 okul projesi
Mesleki eğitim ülkelerin ekonomik gelişiminde önemli bir işlev görmektedir. Bu nedenle ülkeler işgücü piyasaları ile uyumlu bir mesleki eğitim sistemi kurabilmek için çaba sarf etmekte, böylece okuldan işe geçişi kolaylaştırmaya ve genç işsizlik oranını düşürmeye çalışmaktadır. Türkiye’de de mesleki eğitim uzun yıllardır bu işlevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Ancak, katsayı politikası gibi dış müdahaleler nedeniyle kendisinden beklentileri karşılayamaz hale getirilmiştir. On yıldan fazla uygulanan katsayı politikasıyla birlikte işverenler aradıkları elemanı bulamamaktan şikâyet etmeye başlamış ve mesleki eğitim hem toplum hem de işgücü piyasasında itibar kaybı yaşamıştır. Bu itibar kaybı bizatihi mesleki eğitimin niteliğiyle ilgili değildir. Ancak dış müdahalelerden kaynaklanmasına rağmen sonucun faturası maalesef haksız bir şekilde mesleki eğitime kesilmiştir.
Uzaktan eğitim döneminde öğretmen hazırlıklarının üç boyutu
2019’un sonu itibariyle dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkan COVID-19 salgını günümüzde de etkisini sürdürüyor. Salgın, küreselleşen dünyanın da beraberinde getirdiği müthiş bir hızla dünyanın her köşesindeki ülkeleri etkisi altına alırken, salgınla mücadelenin tek yolunun da bulaşma riskini en aza indirmek olduğu aşikâr. Bu sebeple hastalığın bulaşma riskini azaltmak, herkesin üzerinde anlaştığı bir önleme yöntemi oldu.
Travma, pandemi ve psikolojik sorunlar
İster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
Tarifsizsiniz
MEB'den öğretmenlere 'Akran Öğreticiliği' el kitabı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrenci başarısını artırmak için öğretmenlere yönelik "Akran Öğreticiliği" el kitabı hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Öğretenin sorumluluk duygusu, öz güveni gelişir, öğrenen, eğlenerek daha kalıcı öğrenir. Bu yönteme ilişkin yapılmış pek çok uluslararası çalışmayı derleyerek 'Neden ve nasıl akran öğreticiliği' sorularına yanıt vermeye çalıştık" dedi.
‘En kolayı öğretirken öğrenmek’
Millî Eğitim Bakanlığı, öğrenci başarısını artırmak için öğretmenlere yönelik hazırlanan el kitabı serisinin ikincisini yayımladı. Geri Bildirim El Kitabı’nın ardından paylaşılan ikinci kitap, “Akran Öğreticiliği” başlığını taşıyor.
O kanun teklifi TBMM'de kabul edildi
Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.
Klasik okul kavramı değişecek
Covid 19 test sonucu nasıl sorgulanır? e Nabız koronavirüs test sonucu öğrenme
Koronavirüs test sonucu, e-Nabız üzerinden sorgulanabiliyor. Bazı belirtilerin ardından şüphelenip test yaptıran vatandaşlar sonuçları öğrenmek için izlenmesi gerek adımları merak ediyorlar. Yeni tip koronavirüse yakalanan vatandaşlar test yaptırdıktan sonra sonuçlarını online olarak öğrenebiliyorlar.. E-nabız sistemi üzerinden sorgulama yapabilmeniz için barkod numaranızı, TC Kimlik numaranızın 4 son hanesini veya pasaport numaranızın son 4 hanesini sisteme girmeniz gerekiyor. İşte e-nabız covid 19 test sonucu sorgulama ekranı
Uzmanı uyardı: Sorun sadece kullanım süresi değil, neye maruz kaldığı da önemli
Pandemi ile birlikte çocukların ekran kullanım süreleri arttı. Uzmanlar çocukların ekran kullanımında nelerle meşgul olduğuna kullanım sürelerinden daha çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Her internet kullanımının bağımlılık olarak değerlendirilemeyeceğini ve her oyunun zararlı olmadığını belirten uzmanlar, ekran karartma ile çözüm sağlanamayacağını, ebeveynlerin çocukları ile aynı dili konuşabilmeleri gerektiğini ifade ediyor.
Piyanist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Piyanist olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Piyanist tüm dünyada her yaştan kişi tarafından talep görmekte olan bir meslek dalı olmaktadır. Piyanist nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Piyanist olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
Sabahattin Ali'nin 'sadelik felsefesi' torununun tasarımlarında hayat buluyor
Sabahattin Ali'nin torunu sadekar İdil Laslo, 20 yıllık iş hayatını bıraktıktan sonra başladığı kuyumculuk sanatında önemli tasarımlara imza atarak, sade ve yoğun el işçiliğiyle değerli ve yarı değerli taşlara hayat veriyor.
‘Uzaktan’ kopyayı önleyen sistem
Uzaktan eğitime geçildiğinden bu yana en çok tartışılan konulardan biri online sınavlar. Çünkü öğrencileri evlerinde tek başına sınava girerken kontrol etmek bu süreçte bir hayli zor.
Son teknoloji beynin gizemini çözecek
YÖK'ün girişimiyle Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin birlikte kurduğu araştırma merkezi NÖROM'da, beynin gizemini çözmek için yürütülecek yeni teknolojiler açıklandı.
SETA’dan TIMSS raporu: Umut verici
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin son yıllarda ortaya koymuş olduğu ulusal ve uluslararası hedefler düşünüldüğünde TIMSS 2019 (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması) sonrasında ortaya çıkan ortalama puanların ve sıralamaların umut verici olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Masöz nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Masöz olma şartları, maaşları ve iş imkanları
Sağlıklı bir yaşam sürebilmek ve stresten uzak kalabilmek için masaj büyük bir öneme sahiptir. Bu konuda gerekli kriterleri taşıyan ve eğitimi almış uzmanlar olarak masözler ön plana çıkıyor. Bu doğrultuda masöz olmak isteyen pek çok kişi meslek hakkında bilgi almaya çalışıyor. Peki, masöz nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Masöz olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında bilinmesi gerekenler.
Öğretmenlere 'dijital okuryazarlık' kılavuzu
MEB, son yıllarda yaşantımızda önemli bir yer edinen, uzaktan eğitim süreciyle birlikte öğretmen, öğrenci ve velilerin dahil olduğu her yaştan insanın günlük hayatının merkezi haline gelen dijital teknolojileri doğru kullanma ihtiyacına dönük bir çalışmaya imza attı. Çocuklarımızın dijital hayata katılmaları, bu toplumda öğrenmeleri ve çalışmaları için yol gösterecek olan öğretmenler için 'Dijital Okuryazarlık Öğretmen Kılavuzu' hazırlandı.
Global şirketlerin İngilizce ortağı Beils, Türkiye’de
Sosyal hayatın ve eğitimin sanal ortama taşındığı pandemi döneminde online İngilizce eğitimine olan talep giderek artıyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki faaliyetlerine başlayan online eğitim kurumu Beils, İngilizce eğitiminde güvenilir bir adres arayanlara, küresel başarıya sahip, yenilikçi, esnek ve ekonomik bir eğitim fırsatı sunuyor. Özgüvenli ve akıcı bir şekilde İngilizce konuşmak, dil sınavlarına hazırlanmak veya kariyeri için İngilizce öğrenmek isteyenler, Beils’in her seviyeye uygun kapsamlı eğitim çözümleri sayesinde hedeflerine kolaylıkla ulaşıyor.
Uzaktan eğitimde verimli çalışma
Tüm yaş gruplarındaki insanlar için Mart 2020 ve sonrası bir milat oldu. Yeni bir yaşama alışmaya çalışıyoruz. Hayatlarımızı, alışkanlıklarımızı dönüştürüyoruz. Tabii bu süreçte en çok zorlanan kesim öğrenciler. Okul ve öğrenme tarihsel olarak çok eskilere dayansa da kuralları ve gereklilikleri değişmedi.
Uzaktan eğitim, öğrenci merkezli eğitimin doğasına hizmet etmede çok etkili
Koronavirüs salgınıyla birlikte deneyimlenen uzaktan eğitimin, öğrenci merkezli eğitim modeline destek olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Derya Kavgaoğlu, “Öğrenci merkezli eğitim felsefesi 21’inci yüzyılın ihtiyaç duyduğu özerk, kendi kendini yönlendiren ve kendine yetebilen öğrenciler yetiştirir” dedi.
Çocuklarda görülen göz hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli?
Çocuklarda okul başarısında en etkili durumlardan birinin de göz bozuklukları olduğunu ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Pandemi döneminde çocukların ekran başında geçirdiği süre kısıtlanmalı
Pandemi sürecinde evde kalan çocuklar için uzmanlar, televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon ekranlarına karşı dikkatli olmaları konusunda ailelere uyarılarda bulundu.
BTK "Dijital Okuryazarlık" kitabını okuyucuların erişimine açtı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Açık Kaynak Dijital İçerik Üretme Projesi'nin ilk kitabı "Dijital Okuryazarlık: Araçlar, Metodolojiler, Uygulamalar ve Öneriler"i, Güvenli İnternet Merkezinin internet sitesinden (http://acikkaynak.gim.org.tr/) okuyuculara sundu.
Sanalda süre değil maruziyet önemli
Pandemiyle birlikte çocukların ekran kullanım süreleri arttı. Uzmanlar çocukların ekran kullanımında nelerle meşgul olduğuna kullanım sürelerinden daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Her internet kullanımının bağımlılık olarak değerlendirilemeyeceğini ve her oyunun zararlı olmadığını anlatan uzmanlar, ekran karartmayla çözüm sağlanamayacağını, ebeveynlerin çocuklarıyla aynı dili konuşabilmeleri gerektiğini söylüyor.
MEB bütçesi TBMM’de kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, MEB’in 2021 yılı bütçe görüşmeleri yapıldı. Bakan Ziya Selçuk’un da bir konuşma yaptığı görüşmeler sonrasında MEB’in bütçesi kabul edildi.
Çalışanlar artık çalışma saati ve yerinde esneklik sağlayan iş istiyor
Çalışanlar 2021’de esnek modellerin, dijital teknolojinin, çeşitlilik ve kapsayıcılığın, öğrenme ve gelişimin, iş hayatının geleceğine yön vereceğini düşünüyor. Ayrıca çalışanlar kendileriyle aynı görüşü paylaşan ve başarılı olmak ve kariyerlerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları alanı ve araçları kendilerine sağlayan şirketlerin sunduğu fırsatları kollayacak.
Beşinci yılında YÖKAK
Ülkemizde yükseköğretim alanında kalite güvencesi sisteminin güçlendirilmesi amacıyla, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün yetki devri çalışmaları kapsamında 2015 yılında kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), yine YÖK’ün çabalarıyla 2017 yılında idari ve mali açıdan bağımsız bir kuruluş haline geldi.
Espirizm (Deneycilik) nedir? Felsefede Ampirizm Akımı özellikleri ve kurucusu hakkında bilgi
Empirizm, eski Yunancada deney anlamına gelmektedir bununla beraber deneyim ve duyu verisi gibi anlamlarıda bulunmaktadır. Empeiria kelimesinden türetilmiş olan empirizm kelimesi bir felsefe terimidir. Empirizm kelimesinin felsefedeki esas anlamı ise tüm bilgi kaynaklarının deneyim olduğunu iddia eden bir bilgi kuramıdır. İnsanın yegane bilgi kaynağının deney olduğunu öne sürmektedir. Sizler için empirizm hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
Duygusal Zeka nedir ve neden önemlidir? Duygusal Zeka eğitimi hakkında bilgi
Duygusal zeka, bireyin kendi hisleri dışında yakın çevresindeki insanların duygularını anlamasına denir. İngilizce karşılığı Emotional Quotient olduğu için kısaca. ''EQ'' şeklinde yazılır. Yapılan araştırmalar sonucunda duygusal zekanın beynin sağ lobu ile ilintili olduğu ispatlanmıştır. Duygusal zekanın önemine ve eğitimine dair merak edilenleri sizin için derledik.
Son dakika haberi: Bakan Selçuk'tan yüz yüze eğitim ve tablet açıklaması! 200 bin tablet dağıtılacak
Son dakika haberine göre; Yüz yüze eğitimle ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi için şartların olgunlaşmasını bekliyoruz." dedi. Ayrıca 21 Aralık tarihine kadar 200 bin tablet, 2021 Ocak ortasına kadar ilave 300 bin tabletin dağıtılacağını duyurdu.
Avrupa ile uzaktan eğitim toplantısı
Anadolu Üniversitesi'nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Uzaktan Eğitim Üniversiteleri Birliği (EADTU) Rektörler Toplantısı bu yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Yükseköğretim notu yükseliyor
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), kuruluşunun 5. yılına özel “Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Webinar”ı düzenledi.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk: Çocuklara basılı karne vermek istiyoruz
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze yapılacak en azından tek bir sınavla öğrencilere basılı bir karne vermek istediklerini söyledi.
İstanbul Tiyatro Festivali çevrim içi gösterimleri uzatıldı
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 24. İstanbul Tiyatro Festivali'nin çevrim içi programındaki 6 gösterinin yayın tarihi 28 Aralık'a kadar uzatıldı.
Karnelere tek sınav notu yansıyacak
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk NTV canlı yayınında gündeme dair soruları cevapladı. Bakan Selçuk yüz yüze yapılacak tek sınavla öğrencilere basılı karne vermek istediklerini belirtti.
Son dakika... Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yanıtladı! Öğretmenler aşı olacak mı? Yarı yıl tatili öne alınacak mı?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yarıyıl tatilinin öne alınıp alınmayacağı ile ilgili olarak ''Yarı yıl tatilini öne almak senaryolar arasında var'' dedi. Bakan Selçuk, koronavirüs aşısı ile ilgili olarak da ''Öğretmenlerin bir an önce aşılanması için çalışma sürüyor'' ifadelerini kullandı.
MEB açıkladı: Matematik ve fende başarının perde arkası
MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, "EBA platformunun destekleri, ölçme değerlendirme merkezlerinde bu tür sorulara yönelik bir öğrenme kültürünün ön plana çıkarılmış olması ve özellikle son yılların eğitim trendlerinde vazgeçilmez unsurlardan biri olan, öğrencilerimizin eleştirel düşünce, girişimcilik, matematiksel ve dijital yetkinlikleri merkeze alan yaklaşımların bu sonucu getirdiğini düşünüyoruz" dedi.
Öğretmenler, ‘Almanca teşvik sınıflarından’ şikayetçi
Viyana Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, halk dilinde ‘getto sınıfları’ olarak adlandırılan ‘Almanca teşvik sınıflarında’ eğitim veren öğretmenlerin yüzde 64’ü yabancı kökenli öğrencilerin Almanca bilgilerini geliştirmek için hayata geçirilen sistemin verimli olmadığı görüşünü savunuyor.