Öğrenme Güçlüğü haberleri sayfasında Öğrenme Güçlüğü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 878 Öğrenme Güçlüğü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Öğrenme güçlüğü; çocukların akademik başarılarını, bilişsel ve dil gelişimlerini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyen ancak normal ve normalin üzerinde zeka seviyesi ile seyreden bir bilişsel bozukluk. Öğrenme güçlüğü olan çocuk dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşar. Aynı zamanda, kişinin bilgiyi depolaması, işlemlemesi ve üretmesi konusunda da zorluk çekmesine neden olan ve mevcut koşullarda ömür boyu devam eden bir süreç.
#Öğrenmede Güçlük Yaşayan ÇocuklarÖğrenme güçlüğü çeken çocukların sadece kendileri olmalarına, onları her zaman tedavi etmeye veya düzeltmeye çalışmadan oldukları gibi kabul edilmelerine izin vermek önemlidir. Peki, Öğrenme güçlüğü nedir ve nasıl tedavi edilmelidir tüm detayları ile derledik.
#Öğrenme GüçlüğüÇocukluk yıllarında görülmeye başlayan öğrenme güçlüğünün, önemli sosyal sorunlara yol açabileceğini söyleyen Süleyman Kahraman, “Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğun, genellikle ortalama veya ortalamanın üzerinde zekâya sahip olsa da soyut kavramları kavramakta ve bir hikâyeyi yeniden anlatmakta zorluk çekebilir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Süleyman KahramanÖzel öğrenme güçlüğü, okuma, yazma, dinleme, konuşma, heceleme, matematiksel işlem yapma gibi becerilerin edinim aşamasında çocuğun karşı karşıya kaldığı yetersizlikleri ifade eden bir tür bozukluktur. Genellikle ilkokul dönemi açığa çıkan özel öğrenme güçlüğü, okul öncesi dönemde de kendini gösterebilir. Bu tanıyı almış bir çocuğun zeka seviyesinin normal veya normalin üstünde olduğu ancak akademik ve sosyal anlamda uyumsuzluklar yaşadığı görülmektedir.
#Öğrenme GüçlüğüÖğrenme güçlüğü son dönemde sık duyduğumuz; okul becerilerinde hafif zorlanan bireylerde aileler ve öğretmenler tarafından ilk akla gelen durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Akademik becerilerde zorlanma öğrenme güçlüğünün en önemli kriterlerinden biridir fakat her akademik becerilerde zorlanan bireyde öğrenme güçlüğü var mıdır? Öğretmen değerlendirmelerinin ciddi öneme sahip olduğu bu durum, online ve uzaktan eğitim süreciyle değerlendirme görevini evde ebeveynlere bırakmaktadır. Kontrol listenizi hazırlayın, detayları sizler için yazıyorum.
#ÖğrenmeÇocuklarda sık görülen bir sorun olan ‘öğrenme güçlüğü’ konusunda bilgiler veren Çocuk Gelişimi Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, “İlköğretim çağındaki çocuğunuz okuma yazmayı ve sayıları öğrenmede zorluk yaşıyorsa, yüksek sesle okumayı reddediyorsa kırıklarla dolu bir karneyle eve geldiğinde onu suçlamayın. Zira çocuğunuzda öğrenme bozukluğu olabilir” dedi.
#Öğrenme GüçlüğüOkuma bozukluğu ile belirtiler gösteren disleksinin belirtileri, okul öncesi dönemde görülebiliyor. Özellikle geç konuşma, beklenen düzeyde kelime dağarcığının olmaması ve kelimeleri yanlış söyleme gibi belirtilerin görüldüğü dislekside zekâ problemi olmadığının altını çizen uzmanlar, bu durumun bireysel planlanmış eğitim programları ile tedavi edilebildiğini vurguladı.
#DisleksiBireylerde öğrenme güçlüğü olarak görülen ve nöropsikiyatrik bir bozukluk olan disleksi, aileler tarafından çoğu zaman fark edilmiyor. Bireyin okuma, yazma ve sayısal işlemleri öğrenememesinin disleksi belirtisi olduğunu ifade eden uzmanlar, anne-babaları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
#ÇocukAnkara Yenimahalle Atatürk Ortaokulu’nca, öğrencilerin okullarda karşılaştığı şiddet, akran zorbalığı, öğrenme güçlüğü gibi sorunların çözümü için Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından yürütülen Eramus+ Programı kapsamında 5 proje uygulanıyor.
#Erasmus+Bir öğrenme güçlüğü olan Disleksi'yi anlatan Disleksi Öğrenim Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar, "Disleksi bir öğrenme farklılığıdır. Disleksi asla hastalık değildir. 1994 yılında Dünya Sağlık Örgütünün disleksiyi öğrenme farklılığı olarak tanımlamasıyla disleksi dünya literatürüne girmiştir" dedi.
#Disleksi38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#Demans30 yıldan fazla zamandır gösteri dünyasının en yakışıklı erkeklerinden biri olarak anıldı.. Sadece kırmızı halıya çıktığında değil, günlük hayatında sokakta yürürken hatta alışverişe giderken bile hep dış görünüşüne özen gösterirdi.
#Halle Berryİstanbul Beylikdüzü’nde 5 yıldır uygulanan ve gün boyu özel gereksinimli çocuklarla aynı sırayı paylaşıp onların akademik ve sosyal gelişimiyle birebir ilgilenen ‘gölge öğretmen’leri Hürriyet gündeme getirmişti. Ancak Beylikdüzü Kaymakamı değişince proje iddiaya göre ‘tasarruf’ gerekçesiyle sonlandırıldı. Halk eğitim merkezlerinde aldıkları eğitim sonrası görevlendirilen 130 gölge öğretmen işsiz, öğrenciler ise ‘gölgesiz’ kaldı. Haberi duyan veliler ellerinde dilekçelerle soluğu Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde aldı. Gölge öğretmenlerini kaybeden veliler 5 yıldır süren uygulamanın devam etmesini istiyor.
#‘Gölge Öğretmen’İmi Geri Verinİtalya'da bir grup uzman ve sanatçının belli yaş grubundaki çocuklar için cep telefonu ve sosyal medya kullanımına yasak getirilmesi için başlattığı kampanyaya Eğitim Bakanı Giuseppe Valditara da destek verdi.Eğitim Bakanı Valditara da ANSA ajansına yaptığı açıklamada, ünlü isimlerin bu çıkışına katıldığını söyledi.
#İtalyaUzun bir yaz tatilinin ardından yarın okullar açılıyor ve milyonlarca öğrenci ilk ders ziliyle birlikte yeni eğitim öğretim dönemine başlayacak. Ancak anne ve babaların çocuklarının okul başarısı kadar dikkat etmeleri gereken çok önemli bir konu daha var.
#Buğra BuyrukçuBüyük bir aşk yaşayıp evlenmişler, bu evlilikten doğan oğullarını ve güzel yıldızın önceki ilişkisinden doğan kızını mutlu mesut büyütüyorlardı. Gıptayla bakılan bu aşk ve evlilik sadece 3 yıl sürdü.
#Halle BerryGörsel algı, görme-algılama ikilisi çerçevesinde gelişen bu süreç. Basit gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşık. Duyu organları (görme, işitme, tatma) ile alınan tüm bilgiler duyumsanarak anlamlandırılıp algılanır. “Duyu organları aracılığıyla elde edilen bilgilerin yüzde 80’i görme organı aracılığıyla gerçekleşir. Gözümüzle çevremizdeki uyaranları görür ve bu uyarıcılar beyin ve göz arasındaki mesafede optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki görme merkezine iletilen bilgiler düşünce şemalarında beynin görsel algıdan sorumlu bölgesinde anlamlandırılarak fikirlere dönüşür. Görsel algı sürecinde beyne iletilen görüntüler düzenlenir ve yorumlanır. Böylelikle bir görsel algı sürecinden bahsedilebilir.
#Prof. Dr. Aybige Demirci ŞenkalGeorge Washington Üniversitesi ve sağlıklı gıdaları ve takviyeleri test eden ve değerlendiren ConsumerLab adlı şirketteki araştırmacılar tarafından yürütülen sekiz yıllık bir çalışma, bazı bitter çikolataların ve kakao ürünlerinin, ağır metaller üzerindeki sıkı düzenlemelerinin üzerinde miktarda kurşun ve kadmiyum içerdiğini buldu.
#ÇikolataBugüne kadar yapılan çalışmalar bitter çikolatanın ölçülü tüketildiğinde faydalı olduğunu, içinde bulunan flavonoidlerin kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini azaltabileceğini gösteriyor. Daha sağlıklı diye tükettiğimiz bitter çikolatalar ile ilgili yapılan yeni bir araştırma ise test edilen ürünlerde ağır metal olduğunu ileri sürdü. Araştırmacılar bu durumun tüketicilerin farkında olması gereken bir konu olduğuna dikkat çekiyorlar. Peki, ağır metaller çikolataya nasıl ulaşıyor? Tüketimi nelere neden olabilir? Bu konuda endişelenmeli miyiz? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#ÇikolataAnkara’da farklı özel gereksinimi bulunan çocuk ve gençler, özel eğitim okulunda ebru sanatı yaparak hem motor becerilerini geliştiriyor hem de bir araya gelerek sosyalleşiyor. Ebru sanatçısı ve eğitmeni Devrim Güngör, “Hepsinin kendi rengi var, en çok çiçek yapmayı seviyorlar. Ebru sıvısına temas etmek ruhsal açıdan iyi geliyor” diyor.
#Devrim GüngörÖzel bir üniversitede hukuk okuyan disleksili öğrenci, bir günde 9 sınava girmek zorunda bırakılınca stresten bayılıp hastaneye kaldırıldı. Öğrenci, son sınıfta olmasına rağmen okulla ilişiğini kesen üniversiteye karşı hukuk savaşı başlattı.
#Disleksili7 yaşındaki kız çocuğu, öz babası ve üvey ağabeyini cinsel istismarla suçladı. Mahkeme, baba ile abiyi ‘tanık ve kamera kaydı’ yok diyerek beraat ettirdi. Karardan 2 yıl sonra ise baba, mahkemeye gönderdiği bir dilekçeyle suçunu itiraf etti. Oğlu için de ihbarda bulundu...
#Ankara ÜniversitesiGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme BozukluğuYapay zeka, dijital ortamda algoritmik bir düzen içerisinde bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olma yeteneğini geliştirmek için kullanılan bir teknoloji. Söz konusu yapay zeka ile insan düşünce sistemine benzer taklit etme şeklinde kendini gösterirken; Makinelerin öğrenme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmek için algoritmalar ve veri kullanarak daha önceden sahada varolan bilgi ve verileri işleme şeklinde çalışır.
#Konuk YazarUzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiÖğrenme güçlüğü; çocukların akademik başarılarını, bilişsel ve dil gelişimlerini ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyen ancak normal ve normalin üzerinde zeka seviyesi ile seyreden bir bilişsel bozukluk. Öğrenme güçlüğü olan çocuk dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme ya da matematik alanındaki yeteneklerin kullanımında zorluk yaşar. Aynı zamanda, kişinin bilgiyi depolaması, işlemlemesi ve üretmesi konusunda da zorluk çekmesine neden olan ve mevcut koşullarda ömür boyu devam eden bir süreç.
#Öğrenmede Güçlük Yaşayan ÇocuklarYapay zekanın eğitim sektöründe yaygınlaşması, öğretim ve öğrenme süreçlerinde yeni fırsatlar sunarken aynı zamanda belirli zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu teknolojinin benimsenmesi, bilgi aktarımı ve eğitim deneyimlerinin geleceği üzerinde derin etkilere sahip.
#Konuk YazarSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#Sağlık