Oecd
Oecd Haberleri
Eğitimciler, yeni sınav sistemini tartıştı: Değişiklik gerekli ancak sık yapılması güvensizlik yaratıyor
1.200 eğitimcinin katıldığı ‘Eğitimde Gelecek Konferansları’nda yeni sınav sistemleri de konuşuldu. Hürriyet Gazetesi Eğitim Servisi Müdürü Nuran Çakmakçı moderatörlüğünde yapılan 'Yeni Sınav Sistemleri' panelinde ODTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gölge Seferoğlu, TÖDER Genel Başkanı İbrahim Taşel, Türkiye Özel Okullar Derneği Genel Başkanı Nurullah Dal ve MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin konuşmacı oldu. Eğitimciler, sistemde değişiklik yapılması gerekliliğini anladıklarını söylerken, bunun sık ve uzmanlara yeterince sorulmadan yapılmasının güvensizlik yarattığını da eklediler.
Hesap hareketlerini herkes görecek
Yurtdışındaki Türkleri de yakından ilgilendiren OECD sözleşmesi, Türkiye’de yürürlüğe girdi. Sözleşmesine göre Türk bankaları, hesap hareketlerini talep olmasa bile 90 ülkeyle paylaşacak. 90 ülkeden de benzeri bilgiler Türkiye’ye aktarılacak.
OECD Raporu: Bilgisayarlar çalışanları işsiz bırakabilir
OECD, iş dünyasındaki yeni yetkinlikleri incelediği ‘Geleceğin Beceri Beklentileri Raporu’nu yayınladı. Buna göre, OECD ülkelerinde her 10 çalışandan 6’sı bilgisayarlarla aynı beceri düzeyine sahip. Sadece yüzde 13 makinelere göre daha yetkin.
Öncelik okul öncesi eğitimde olmalı
OECD’nin sürdürülebilir 10 gelişim hedefinden biri; hayat boyu öğrenme fırsatlarının ırk, etnik köken, cinsiyet, ekonomik düzey, engelli olma durumu gözetmeksizin katılımcı, kapsayıcı ve kaliteli eğitimin herkes için garanti altına alınması olarak belirlendi. OECD üyesi 35 ülkeden 13’ü bu hedefe ulaşamamış. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Eğitimde fırsat eşitliği olarak kısaltılabilecek bu hedefe ulaşamamanın yanı sıra bir şekilde eğitime ulaşanlara sunduklarımızla da eleştiri okları bize doğru gelmeye devam ediyor.
Matematikte sınıfta kaldık
Eğitim Reformu Girişimi (ERG), UNESCO’nun 24 Ekim’de yıllık olarak yayınladığı Küresel Eğitim İzleme Raporu’nu inceledi. Buna göre öğrencilerin yüzde 30’u matematik becerisinden yoksun, Türkiye engellilerin okul terkinde Avrupa’da birinci sırada ve okullardaki altyapı sorunları eğitimi olumsuz etkiliyor.
Hürriyetin olmadığı yerde fikir gelişmez
Bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, siyasetçi, yazar ve MHP milletvekili... Türkiye Ekmeleddin İhsanoğlu’nu, 2014’teki cumhurbaşkanlığı çatı adaylığıyla tanıdı ancak kendisinin pek çok farklı şapkası var. 30 yıllık emeğin ürünü olan son çalışması, iki ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. Eser için 52 ülkede 527 yazma eser koleksiyonu, 130’dan fazla kütüphane tarandı. Kitap, Osmanlı’nın kayda değer bir bilim mirasına sahip olduğunu belgeler ve istatistiklerle ortaya koyuyor. İhsanoğlu’na, “Mevcut eğitim sistemiyle Türkiye’nin 10 yıl sonraki bilim hayatı nerede olur” diye sorduk, “Bugünden ortada, sıralamalarda en alttayız” dedi.
Türkiye’den geliriniz varsa hemen bildirin
Köln’de yeminli mali müşavirlik ve uluslararası vergi hukuku uzmanı olarak görev yapan Cevdet Kocas, OECD üyesi ülkelerinin imzaladığı anlaşma nedeniyle, yurt dışında yaşayan ve Türkiye’deki gelirlerini bulundukları ülkelerde beyan etmeyenlerin sıkıntı yaşayabilecekleri bildirdi.
İsrail gazı için fiyat ve rota masada
İsrail Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı Danışmanı Cohen: - "Türkiye ve İsrail arasında çatı anlaşmanın imzalanması için istekliyiz ancak herkesi memnun eden bir orta yol bulmak için çabalıyoruz. Ana meselemiz, İsrail'den getirilecek gazın fiyatı ve rotası" açıklamasında bulundu.
Ali Koç'tan önemli çağrı: Bu devrim kaçmaz!
Nobel ödüllü Aziz Sancar’ın hayatından ilham alınarak başlatılan ‘Anadolu’ya Bilim Göçü’ isimli projenin tanıtımında konuşan Ali Koç, “Türkiye eğitimin niteliğini yükseltmek zorunda. Bugün hangi pencereden bakarsanız bakın 4. sanayi devrimini kaçırma lüksümüz yok. Çocuklarımızın bilimi sevmeye, anlamaya ve hayal etmeye ihtiyaçları var” dedi.
Sevgi Evleri'ne bilim göçü
Maliyeti 50 milyar TL
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ABD’nin Türkiye’ye yönelik vize kararının 50 milyar TL maliyeti olan çok ağır bir karar olduğunu vurgulayarak, ilişkilerin akılcı politikalarla gözden geçirilmesini ve düzeltilmesini istedi. TBMM’de gazetecilerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, şu mesajları verdi:
Eğitimde 10 yılda ne ektik, ne biçtik?
Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Eğitim İzleme Raporu 2016-2017’yi yayımladı. Bu, 2007’de başlayan çalışmaların 10’uncusu. Raporlar, her yıl eğitimdeki gelişmelere dair kapsamlı, objektif ve veri temelli bir değerlendirmeyle hem kamu ve kamuoyunu bilgilendirmeyi, hem de tarihe bir iz bırakmayı amaçlıyor.
Türkiye öğretmen maaşlarında OECD ortalamasının altında
OECD geçen ay yayınladığı ‘Eğitime Bir Bakış 2017’ raporunda 2015 verilerine göre öğretmenlerin yıllık kazançlarına da yer veriyor. Buna göre Türkiye OECD ülkeleri arasında ilk ve ortaokulda 21; lisedeyse 23’üncü sırada bulunuyor. Türkiye üç düzeyde de OECD ortalamasının altında. En yüksek maaşlar Lüksemburg, İsviçre ve Almanya; en düşük ise Letonya’da.
PISA’dan objektif sınav için 3 öneri
TEOG’un kaldırılmasının ardından liseye geçiş için alternatifler tartışılırken, sınavların güvenilirliği tüm dünyada kabul gören Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) patronu ve OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher de bu yıl uygulanacak olan “açık uçlu sorular” konusunda uyarılarda bulundu. “Zorluk olsa da son 10 yılın eğilimine bakınca ülkeler çoktan seçmeli yerine açık uçlu sorulara geçiyor” diyen Schleicher, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’nın Antalya’da yapılan ‘Liderler Zirvesi’ne telekonferansla katılarak üç önerisini şöyle sıraladı:
Ne yazık ki dünya şampiyonuyuz!
Türkiye, otomobil vergisinde bugüne kadar gerisinde kaldığı Danimarka’yı yakalayarak tüm dünyada liderliği paylaşmaya başladı. Türkiye’de kasım ayında en yüksek vergi oranı yüzde 206.8’e çıkarken Danimarka’da bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 250’den 212’ye geriledi. Danimarka, Türkiye’nin önünde gibi görünse de verdiği teşviklerle aslında gerisinde kalmış durumda. Zamlanan MTV oranlarında ise açık ara dünya birincisiyiz.
OECD raporu: Türkiye’de her 3 gençten biri ne işte ne de okulda
OECD’nin alanında en önemli yıllık raporu ‘Eğitime Bir Bakış 2017’ye göre, Türkiye’de 15-29 yaş arasındaki her 3 gençten biri ne eğitimde ne işte. Üstelik Türkiye bu oranla OECD ülkeleri arasında ilk sırada.
Çocukların yarısı okula gitmemeli
Milyonlarca öğrenci bugün dersbaşı yapıyor. Uluslararası değerlendirme ve kalkındırma raporları PISA ve OECD’de karnemiz zayıf... Peki eğitimdeki sorun nedir? Müfredatı hemen her yıl değişen bir sistemde yetişen çocukları umutlu bir geleceğin beklediğini söylemek olası mı? TEOG kaldırılmalı mı, beyin göçü nasıl engellenir? Eğitimbilimci Dr. Özgür Bolat’a göre, “Önce ‘var olma’ meselemizi halletmemiz gerekiyor, bu set kalkınca gelişim kendiliğinden gelecek… Bizim sadece bilgilendirme zannettiğimiz eğitim aslında bir özgürleşme süreci”...
Keçiören'e dev eğitim yatırımı
Okullar onlarda da açılıyor
Yaz tatili bitti. Yaklaşık 18 milyon öğrenci 18 Eylül Pazartesi ders başı yapacak. Peki, Avrupa ülkelerinde okullar ne zaman açılıyor? Avrupalı öğrenciler kaç hafta yaz tatili yapıyor? İşte Avrupa Komisyonu’nun güncel verileriyle Avrupalı öğrencilerin ülke ülke tatil süreleri...
İşte 20 ülkede okul kıyafetleri... Tişört giyen de var, gömlek giyen de
Anaokulu öğrencilerinin yanı sıra ilkokul, ortaokul ve lise birinci sınıflar için bu hafta okula uyum programları başladı. Diğer ara sınıf öğrencileri ise yeni eğitim dönemine 18 Eylül’de başlayacak. Her ne kadar velilerin tercihine göre bazı okullarda serbest kıyafet uygulamasına geçildiyse de, forma ile eğitim verenler de bulunuyor. Bu nedenle son haftada aileler okul üniformaları için alışverişe başladı. Dünyada bu telaş eylülde kapılarını açan birçok okulda da yaşanıyor. ABD’li eğlenceli içerikler sitesi Mashable 20 ülkede okul üniformalarını inceledi.
PISA’nın patronundan kaliteli eğitimin sırları: Para her şey değil
OECD’nin 3 yılda bir 15 yaş düzeyinde öğrencilere uyguladığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) direktörü Andreas Schleicher, kaliteli eğitim için gerekenleri anlattı. Eğitime ayrılan paranın her şey olmadığını vurgulayan direktör, “Önemli olan ne kadar değil, nasıl harcadığınız” dedi.
5 çocuktan 1'i zorbalık görüyor
OECD’nin ‘Okullarda zorbalık ne kadar problem’ raporuna göre Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin yüzde 19’u ayda en az birkaç kez akranları tarafından fiziksel ya da sözel şiddete maruz kalıyor. Türkiye de OECD ortalamasında.
Türkiye eğitim refahında sıfır çekti
OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü), 35 üye ülkede bölgesel refah endeksini yayınladı. Buna göre, Türkiye eğitimde refah sıralamasında 10 üzerinden 0 puanla Meksika ile birlikte son sırada yer aldı.
BTK çalışanlarının çocukları 'Yarını Kodlayanlar' arasında
Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliğinde yürütülen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çalışanlarının çocuklarına da kodlama eğitimi verildi.
Türkiye hükümete güvende 7'nci
EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD); yeni yayınlanan ‘Bir Bakışta Hükümetler 2017’ raporu kapsamında 44 ülkeden 15-64 yaşındaki katılımcılara “Hükümetinize güveniyor musunuz?” sorusunu yöneltti.
Yurtdışında eğitim hayal değil
OECD’nin 2015 verilerine göre, dünya üzerinde toplamda 4.6 milyon uluslararası öğrenci bulunuyor. 2002’de bu sayısının 2 milyon olduğu düşünüldüğünde artık daha fazla sayıda gencin kendi ülkesi dışında eğitim fırsatlarının peşine düştüğü görülüyor. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Avustralya gibi büyük oyuncuların yanı sıra özellikle Avrupa’da Polonya gibi diğer ülkeler de ortaya koydukları stratejik planlarla “Yarışta ben de varım” diyor. Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED), geçen haftalarda yayınladığı rehberde bu ülkelerde eğitim almak isteyenlerin merak ettiği soruları cevaplandırdı. İşte ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Avusturya, Polonya ve İngiltere’de lisans eğitimi için aranan kriterler:
ERG: İkili öğretimin bitmesi zor
ERG, ‘Türkiye’de Eğitime Ayrılan Kaynaklar’ başlıklı bilgi notunda ikili öğretimin yakın zamanda son bulmasının gerçekçi görünmediğini belirterek, ailelerin eğitim harcamalarının arttığına dikkat çekti. ERG’ye göre, öğrenci başına harcama da OECD ortalamasının oldukça gerisinde.
Kusura bakma stopajı alırım!
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de mükellef olmayan e-ticaret sitelerinden vergiyi nasıl alacaklarının formülünü şöyle açıkladı: “Türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya ‘bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin’ diyeceğiz. Elektronik ticaret üzerinden stopaj yapılsın istemiyoruz ama bu ülkede vergi mükellefiyeti olmadan para kazanırım diyorsanız kusura bakmayın, stopaj alırız.”
Şimşek: Bu yıl yüzde 5 büyüme olası
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’de büyümenin Ekonomik Kalkınma ve İktisadi İşbirliği Örgütü’nün (OECD) dün 2017 yılı için öngördüğü yüzde 3.5 beklentisinden daha da yüksek olacağını söyledi.
Kızlar para hesabında daha iyi
OECD, PISA 2015 programı kapsamında dördüncü rapor olan ‘Finansal Okuryazarlık’ı yayınladı. Raporda 15 ülkede 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin finansal bilgi ve becerileriyle maddi konularda gerçek hayat senaryoları karşısında nasıl çözümler ürettikleri değerlendirildi.
Eğitim sistemimiz rekabette çok zayıf
Dünya Ekonomik Forumu’nun dünyanın en nitelikli eğitim sistemleri sıralamasında Türkiye 134 ülke arasında 104’üncü oldu. Türkiye, Etiyopya gibi gelişmemiş birçok Afrika ekonomisinin gerisine düşerken, Singapur en nitelikli eğitim sistemi seçildi.
Ülkelerin mesai süreleri açıklandı!
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) haftada 60 saat üstü çalışan 44 ülkeyi sıraladı. Türkiye'nin ise bu sıralamadaki yeri sizi çok şaşırtacak. İşte OECD raporuna göre en çok ve en az çalışan ülkeler... (Ülkelerin altında yazılı oranlar, o ülkedeki çalışan nüfusun yüzde kaçının 60 saatten fazla mesai yaptığını gösteriyor.)
Üniversite bitirmek nasıl olmalı?
Üniversite mezunlarının kalitesi, özellikle sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçerken farklılaşan beceri gereksinimleri nedeniyle yoğun tartışılıyor. Bu sadece Türkiye’de değil, yükseköğretimin cenneti sayılabilecek Kuzey Amerika’da da yapılıyor. Ancak bir farkla; bizdeki eleştiriler asgari yeterliklerin kazanılmasıyla, Kuzey Amerika’dakiler ise mükemmeliyetin yakalanmasıyla ilgili.
Teknoloji için yatırım bankası
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, teknolojiye destek vermek için ya bankalardan birinin yapılandırılacağını ya da yeni banka kurulacağını söyledi. Şimşek, enflasyon için de Gıda Komitesi’ni toplantıya çağırdığını belirtti.