Oecd
Oecd Haberleri
OECD'den gelişmiş ülkelere uyarı
OECD, faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle, artan borçların ve bütçe açığının zengin ülkeler için ciddi risk oluşturduğu uyarısında bulundu. OECD ülkelerinin 2008'de 25 trilyon dolar olan borcu, bugün 45 trilyon doları geçmiş durumda.
OECD raporu: Gençler son 15 yılda tembel
OECD, ‘Gençlerde Fiziksel Hareket ve Refah Durumu’ raporunu yayınladı.
‘İlkokul öğretmeninin eğitimi yetersiz kalabiliyor'
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 35 üye ülkedeki verilere göre ilk ve ortaokul öğretmenlerini karşılaştırdı. ‘İlk ve Ortaokul Öğretmenleri Nasıl Karşılaştırılmalı’ raporundaki bazı başlıklar şöyle:
Petrol ya zirveye ya dibe
George W. Bush’un üst düzey enerji danışmanlığını yapmış analist Robert McNally, petrol fiyatlarının tarihte görülmemiş bir oynaklık yaşadığını belirterek, “Herkes petrolde yeni normalin ne olacağını merak ediyor. Fakat benim mesajım, ‘Yeni normal 26 dolar da olabilir, 150 de’ gibi hazırlanmak olur” dedi.
5 yılda 20 okul açacağız
Kadın girişimci Zeynep Dereli, Türkiye’nin en teknolojik okulunu kurdu. Teknoloji ve İnsan Koleji’nde (TINK) öğrencilerin duygusal zekaları ölçülüyor, her öğrenciye öğrendiği konuyla ilgili sorular gönderiliyor, derslerin 20 dakikasını öğrenciler önceden online ortamda öğreniyor, bireysel değerlendirmeleri online yapılıyor, öğrencilere 2 kodlama dili öğretiliyor. Zeynep Dereli geçen yıl açılan TINK Kolejleri’nin sayısını 5 yılda 20’ye ulaştırmayı ve yurtdışına açmayı planlıyor.
Bakan Yılmaz: En büyük eksiğimiz okul öncesi eğitim
Türkiye Özel Okullar Derneği tarafından bu yıl 17’nci kez düzenlenen ‘Geleneksel Eğitim Sempozyumu’nda konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, en fazla öğretmen açığının Marmara Bölgesi’nde ve il olarak İstanbul’da olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz ayrıca okul öncesi eğitime de değinerek, “Avrupa’dan eksik olduğumuz tek yön okul öncesidir. En büyük eksiğimiz okul öncesi eğitimi yaygınlaştırıyoruz” dedi.
Türkiye için çarpıcı gelir eşitsizliği raporu!
Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) yayınladığı Kapsayıcı Büyüme Endeksi (IDI) Raporunda, Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında iyi not alırken, raporda "güçlü büyümeye rağmen gelir ve servet eşitsizliğinin hala yüksek olduğu" vurgulanadı.
İkili eğitim 2019’a kadar tamamen kalkıyor
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, puan uygulamasından dolayı çocukların, evlerinin yakınındaki okullara gitmemesine dikkat çekerek, "Evinin penceresinden baksa yanında okul var ama gönderemiyorsunuz. Niçin? Farklı puanla öğrenci alıyor. Sınavı kaldırmak lazım. Öğrencileri kendi muhitinde eğitim alabilecek hale getirmek lazım" dedi. Bakan Yılmaz, 2019 yılına kadar ikili eğitimin Türkiye'den tamamen kalkacağını da söyledi.
Geçmişe ait bilgi paylaşılacak mı?
Türkiye’nin de taraf olduğu OECD ülkeleri arasında imzalanarak bu yılın başından itibaren yürürlüğe giren otomatik bilgi paylaşımı Avrupalı Türkleri endişelendiriyor.
Üniversiteliler çevrimiçi
OECD, eğitim düzeyine göre internet kullanımı verilerini yayınladı. 2016 sonuçlarına göre, Türkiye’de az ya da hiç eğitim almamış nüfusun internet kullanım oranı yüzde 41.6 olurken, üniversite mezunlarında bu yüzde 95.6’ya yükseliyor. Yani neredeyse tüm üniversite mezunları internette.
Türkiye hangi bilgileri paylaşacak?
Maliye Bakanı Naci Ağbal, OECD tarafından oluşturulan ve 116 ülkenin imzaladığı Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi kapsamında şu an için bilgi paylaşımı yapılan ülke bulunmadığını söyledi. Bakan Ağbal, “AB ülkeleri başta olmak üzere, diğer ülkelerle bilgi paylaşımına başlamamız için gereken idari, teknik ve yasal yapı, 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacak” dedi.
‘Bilgi paylaşımı yaptığımız ülke yok’
MALİYE Bakanı Naci Ağbal, OECD tarafından oluşturulan ve 116 ülkenin imzaladığı “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi” kapsamında şu an için bilgi paylaşımı yapılan ülke bulunmadığını belirterek, “Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, diğer ülkelerle bilgi paylaşımına başlamamız için gereken idari, teknik ve yasal yapı, 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacak” dedi. Bakan Ağbal, 2010 yılında ABD’de, finansal hesapların otomatik değişimini öngören, FATCA Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle uluslararası alanda otomatik bilgi değişiminin sıkça tartışılmaya başlandığını hatırlattı.
Bakan Ağbal’dan çok önemli ‘bilgi paylaşımı’ açıklaması
Maliye Bakanı Naci Ağbal, OECD tarafından oluşturulan ve 116 ülkenin imzaladığı "Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi" kapsamında şu an için bilgi paylaşımı yapılan ülke bulunmadığını belirterek, "Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, diğer ülkelerle bilgi paylaşımına başlamamız için gereken idari, teknik ve yasal yapı, 2019 yılının sonuna kadar tamamlanacak." dedi.
Ne okuduk, ne olduk?...AB’de her üç kişiden biri kendi işini yapmıyor
OECD’nin yeni yayınladığı verilere göre, AB ülkelerinde 15-64 yaş arasında çalışan grubun yüzde 32’si, yani her üç kişiden biri mezun olduğu alanın dışında çalışıyor. Bu oran İngiltere’de yüzde 40 ile en yüksek.
“Yarını Kodlayanlar” projesiyle Kocaeli’de 500 çocuğa kodlama eğitimi verilecek
Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi hedefiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Kocaeli’de Eylül ayında başlatılan ve bugüne kadar 100 çocuğa ulaşan kodlama eğitimlerine yeni eğitimlerle devam edildi.
OECD’den çarpıcı rapor: Öğretmene mesleki eğitimde Türkiye sondan ikinci
OECD, 72 ülkede PISA 2015’e katılan okulların müdürlerine, “Program başlamadan önceki üç ayda, öğretmenlerinizin yüzde kaçı mesleki gelişim etkinliklerine katıldı?” diye sordu. Buna göre, Türkiye’de her 4 öğretmenden 1’i bu programlara katılırken; OECD’de bu oran yüzde 50 oldu. Türkiye, bu alanda OECD üyesi 35 ekonomi arasında sondan ikinci sırada yer aldı.
PISA 2018’de küresel ısınma da, yoksulluk da sorulacak
OECD, PISA 2018 kapsamında ilk defa uygulanacak ‘Dünya Yetkinlikleri’ değerlendirmesinin ayrıntılarını paylaştı. Buna göre, öğrencilere küresel ısınma, hoşgörü, göçmenlik, yoksulluk gibi dünya gündemiyle ilgili problemler sorulacak. İki ayaktan oluşacak değerlendirmede; bilişsel beceri testleri ile anketler yapılacak.
Aileler en çok parayı sınav hazırlığına harcıyor
Türkiye’de aileler için eğitim çok önemli. Çünkü ülkemizde diploma hayatı değiştiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verileri de bunu gösteriyor. Ailelerin eğitim için yaptığı harcamalar 5 yılda yarıdan fazla arttı. En fazla harcama yükseköğretimde, en azı ise okul öncesi eğitimde yapılıyor. Öğrenci başına yaklaşık 7 bin 449 TL harcanıyor.
PISA soruları yenileniyor
OECD’nin 15 yaş düzeyindeki öğrencilere matematik, okuma ve fen bilimleri alanlarında üç yılda bir yaptığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) sonuçları, birçok ülkenin eğitim programında dikkate alınıyor. Geçen yıl açıklanan PISA 2015’te Türkiye, üç alanda sıra kaybı yaşadı ve bu uzun süre konuşuldu. Şimdi dünyanın gözü PISA 2018’de. ‘PISA’nın patronu’ olarak bilenen OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Schleicher Türkiye’nin eğitimde katılım, eşitlik ve performansı bir araya getirmek için daha sıkı çalışması gerektiğini de söyledi.
Ülkelere göre yıllık çalışma saatleri! Bakın Türkiye kaçıncı sırada
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerin yıllık ortalama çalışma saatlerini araştırdı. İşte Türkiye'nin de içinde bulunduğu o liste...
Eğitimde eşitsizlikle mücadele için OECD’den 3 öneri
OECD yeni raporunda, eğitimde eşitsizliği azaltmak için ülkelere üç öneride bulundu: Erken çocukluk eğitimine yatırım yapın, başarısız yoksul öğrencileri destekleyin ve yetişkinler için sürekli eğitim imkânı sağlayın. Raporda ‘Türkiye’de yoksul çocukların okul öncesi eğitime erişimi sorunlu’ vurgusu da var.
PISA, öğrencilerin hoşgörüsünü ölçecek
Gençlerin okuma, matematik ve bilimdeki bilgisini ölçen uluslararası PISA testi, önümüzdeki yıl gençleri ‘küresel yeterlilik’ konusunda değerlendirecek. Öğrencilere yalan haber, küresel ısınma ve ırkçılık konusunda sorular sorulacak. ‘Küresel yeterlilik’ testinin ilki, önümüzdeki yıl 80 ülkede yapılacak.
YÖK Başkanı'ndan akademide kadın yönetici itirafı
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kadın akademik personel sayısının 67 bini aştığını ve bu rakamın Avrupa yükseköğretim alanının en iyilerinden olduğunu söyledi. Hedefin onları liderlik pozisyonlarına taşımak olduğunu belirten YÖK Başkanı, “Kadın üst yöneticiler bakımından pek başarılı olamadığımızı itiraf etmek durumundayız. Bu bir kültür meselesi ve zaman istiyor. Üniversitelerin rektörlerini ÜAK'ta her toplantımızda, hiç olmazsa dekanlarından bazılarının, rektör yardımcılarından en azından birisinin kadın olmasının çok isabetli olacağını ifade ediyoruz” dedi.
Yeneroğlu: Avrupalı Türkler rahat olsun
OECD’nin içeriğini belirlediği Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Türkiye dahil 115 ülke imzaladığı sözleşmenin Avrupalı Türkler açısından olumsuz sonuçlar doğuracağına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu belirten AK Parti İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:
Başarının anahtarı, öğretmene verilen değer
Finlandiya Ulusal Eğitim Ajansı Eğitim Danışmanı Kristina Kalhari, Finlandiya'da öğretmenlerin yüksek eğitimli ve eğitim konusunda özgürlüklere sahip olmasının yanı sıra toplum içinde de saygı duyulmasının eğitim konusundaki başarı için çok önemli olduğunu belirtti. Kalhari, "Biz toplumca öğretmenlik mesleğine değer verilmesinin toplumsal başarımız için anahtar bir unsur olduğunu biliyoruz" dedi.
Bir yılda 1.700’den fazla özel okul açıldı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, son bir yılda özel sektörün açtığı okul sayısının 1.700'ün üzerinde olduğunu söyledi.
Fransızlar emeklilikte daha avantajlı
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) yayınladığı raporda, Fransız vatandaşlarının, diğer üye ülkelere göre daha erken emekliye ayrıldığı ve daha uzun süre emeklilik hakkından yararlandığı belirtildi.
OECD'den, Türkiye'nin büyüme tahminini ile ilgili çok önemli açıklama
OECD, Türkiye'nin 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 3.4'ten yüzde 6.1'e, gelecek yıl için de yüzde 3.5'ten yüzde 4.9'a yükseltti.
İstanbul’da eğitimin geleceği tartışıldı
TEGV’in Ashoka Türkiye ortaklığında gerçekleştirdiği Nirun Şahingiray 3’üncü Uluslararası Forumu’nda eğitimin bugünü ve geleceği konuşulurken, katılımcılar eğitimi sınırsızca hayal ettiler.
Afrikalı KOBİ’ler birliğe katıldı
DÜNYA KOBİ Forumu (WSF), KOBİ kalkınma programlarının kapsamına Afrikalı KOBİ’leri de alıyor.
5 veride Türkiye’de öğretmenler... Daha fazla öğrenciye eğitim veriyor, az kazanıyorlar
24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları başladı. Ancak uluslararası organizasyonların güncel verileri Türkiye’de eğitimcilerin durumunu anlamak için önemli bilgiler sunuyor. Buna göre son yıllarda artsa da öğretmenlerin yıllık gelirleri hâlâ OECD ortalamalarının gerisinde ve gelişmiş Avrupa ülkelerine göre daha fazla öğrenciye eğitim veriyorlar. Ayrıca en genç eğitimciler yine Türkiye’de.
Türkiye’de öğretmenler kendilerini değersiz hissediyor
Ekonomi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından gerçekleştirilen bir çalışmaya göre öğretmenler, takdir edildiklerini maalesef pek fazla hissetmiyorlar. Yapılan araştırmada öğretmenlerin kendilerini en çok değerli hissettiği 10 ülke; Malezya, Singapur, Güney Kore, Finlandiya, Meksika, Hollanda, Avustralya, İngiltere, Romanya ve ABD olarak sıralanıyor. Türkiye ise OECD ortalamasının altında.
OECD’den çarpıcı rapor: Türk öğrenciler takım çalışmasında sınıfta kaldı
OECD, PISA 2015 kapsamında 51 ülkede 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin takım çalışması yaparken problem çözme becerilerini değerlendirdi. ‘İşbirliğine Dayalı Problem Çözme’ raporuna göre Türkiye, 35 OECD ülkesi arasında son sıraya yerleşirken; genel sıralamada sondan beşinci oldu. Her 10 öğrenciden 6’sı bu beceride en düşük seviyede yer aldı. Rapor, Türkiye’de öğrencilerin grup çalışmasını sevmediğini de ortaya koydu, yalnız çalışmak yerine bir takımın parçası olmayı tercih edenlerin oranı yüzde 48’de kaldı. Bu, tüm ülkeler arasındaki en düşük oran. Listenin ilk sırasında ise Singapur var. PISA'nın patronu Andreas Schleicher'e göre Türkiye'nin düşük performansının nedeni, eğitim sisteminin, öğrencilerin sınavlarda gösterdiği bireysel başarılarla sınırlandırılması.
Okul öncesi eğitim yoksullar için lüks
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Blog’da başlayan Umay Aktaş Salman imzalı ‘Uzun Hikâye’ başlıklı yazı dizisinde, ERG ile Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) hazırladığı ‘Türkiye’de Erken Çocukluk Bakımı ve Okul Öncesi Eğitime Katılım’ araştırmasına kaynaklık eden hikâyelere odaklanılıyor. İşte o hikayelerden bazıları:
OECD: Türkiye eğitim refahında sınıfta kaldı
OECD; 41 ülkenin son 10 yıldaki ekonomi, sağlık ve eğitim gibi 50 başlıkta refah durumlarını inceledi. ‘Yaşam Nasıl?’ raporuna göre Türkiye; lise düzeyinde 2005’e göre eğitime katılımda ilerleme kaydetse de eğitim refahında ‘düşük performanslı’ ülkeler arasından sıyrılamayarak OECD ortalamasının altında kaldı.
OECD’den göçmen öğrenci raporu: Her ülkede geride değiller
OECD’nin PISA 2015’te göçmen öğrencilerin performanslarını incelediği raporuna göre, yaygın kanının aksine göçmen öğrencilerin akademik performansları, yerlilerden her ülkede geride kalmıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’da göçmenler, fen bilimleri alanında 77 puan daha iyi bir performansa sahip. Türkiye’de ise çoğu ülkede olduğu gibi yerli halk ileride.