Oecd
Oecd Haberleri
Güler Sabancı'dan Dünya Kadınlar Günü mesajı
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir mesaj yayınladı.
OECD: Küresel ekonomi "koronavirüs" riski altında
OECD Ekonomik Görünüm ara değerlendirme raporunda, koronavirüs endişesiyle küresel ekonomik büyüme tahmini 2020 için 0,5 puan düşürülerek yüzde 2,4'e çekildi. Raporda, kötümser senaryoda küresel ekonomik büyümenin yüzde 1,5’e kadar gerileyebileceği uyarısında bulunuldu.
Amerikalı profesör 112 ülke gezdi Türkiye’ye yerleşti
Amerika, Hindistan, Macaristan, Pakistan gibi ülkelerden gelip Türkiye’de öğretim görevlisi olarak çalışan yabancılar, deneyimlerini, Türk öğrencileri, dersleri nasıl işlediklerini ve Türkiye’yi anlattı. Amerikalı profesör, 112 ülkede görev yaptığını söyleyerek, kendisinde en çok Türkiye’nin iz bıraktığını dile getirdi.
Beyaz eşya sektörü ÖTV muafiyeti istiyor
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Can Dinçer, "Beyaz eşya artık günümüzde her evde bulunuyor. Lüks tüketim olmaktan çıktığı için ÖTV’den muaf tutulması gerektiğini savunuyoruz. Beyaz eşyanın ÖTV’den muaf tutulması ile devlet gelir kaybına uğramayacak, daha fazla KDV, kurumlar vergisi sağlayacaktır" dedi.
OECD: Gençlerin kariyer hedefleri daha kısıtlı iş seçenekleriyle daralıyor
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) yeni raporu, son 20 yılda iş dünyasındaki büyük değişimlerin, genç nüfusun gittikçe daralan kariyer beklentilerinde oldukça az etkili olduğunu ortaya koydu.
İmzalar Paris'te atılmıştı! Onaylandı... İstanbul Merkezi kuruluyor
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile 31 Mayıs 2018 tarihinde Paris'te imzalanan "İstanbul Merkezi Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı" onaylandı.
‘PISA patronu’ndan Türkiye yorumu: Kalite arttı çıta yükseldi
PISA patronu olarak bilinen OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin PISA 2018’deki karnesini değerlendirdi. Hürriyet’e konuşan Schleicher, öğretmene yatırımın ve eğitim kalitesinin arttığını, bunun da Türkiye’yi üst sıralara taşıdığını söyledi. 2023 Eğitim Vizyonu’nu olumlu bulan direktör, “Sınav sistemi değişmezse 2023 vizyonu olmaz”dedi.
'Yarın bir heyeti Moskova'ya gönderiyoruz' dedi ve ekledi: Neticeye göre adım atacağız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlim Yayma Ödül Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Rusya nezdinde, saldırıların (İdlib) son bulması için gereken her türlü çabayı gösteriyoruz, göstermeyi de sürdüreceğiz. Yarın bir heyeti Moskova'ya gönderiyoruz, görüşmeleri yapacaklar. Alınacak neticeye göre biz de atacağımız adımları belirleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Bakan Selçuk: PISA bir eğitim yarışı değil
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "(PISA) Bu bir eğitim yarışı değil. Türkiye her üç alanda da ilerleme sağlayan tek ülke. Bu olumlu bir yaklaşım ama en üst seviyedeki öğrencilere baktığımızda da bizim oradaki öğrenci sayımız çok az. Dolayısıyla çalışmamız gerekiyor" dedi.
Türkiye’den FATF’ın ‘kara para’ raporuna tepki
TÜRKİYE, OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) ülke aleyhine yayımladığı rapora tepki göstererek harekete geçti.
Türkiye'den FATF'ın "kara para" raporuna tepki
Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) kara parayla mücadele konusunda ülke aleyhine yayımladığı rapor için harekete geçen Türkiye, "kabul edilemez" bulduğu konuyu FATF yönetimi ve G20'ye taşıdı.
Nebati: Büyüme hedefimiz yüzde 5
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati "Bugün, bu işle en çok ilginen kuruluşlar gelecek yıl Türkiye'nin 2020'de yüzde 3 büyümesini bekliyor ancak bizim hedefimiz yüzde 5. Uluslararası kuruluşların birçoğunun da önümüzdeki yıl büyüme rakamlarını tekrar düzenleyeceğine dair inancım çok yüksek" dedi.
PISA 2018 sonuçları açıklandı: Türkiye yükselişte ama daha yolu var
3 Aralık'ta yayınlanan PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye’nin performansı üç yıl önceki değerlendirmeyle kıyaslandığında yükşelişte. ‘Okuma’, ‘matematik’ ve ‘fen bilimleri’ alanlarında yapılan değerlendirmelerde Türkiye yaklaşık 10 sıra kazandı ancak OECD ortalamalarını yine yakalayamadı. Listelerin zirvesindeyse tek bir grupta toplanan Çin’den Pekin, Şangay, Jiangsu, Zhejiang şehirleri yer aldı. Türkiye’de kızlar erkekleri tüm testlerde geride bırakırken, yoksul öğrenciler 76 puan düşük performans gösterdi.
Erhan Erkut PISA sonuçlarını yorumladı: Kızlar okumada önde
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, PISA 2018 sonuçlarını yorumladı. Prof. Dr. Erkut, Türkiye’de kızların okumada 25 puan önde, matematikte ise 5 puan geride olduğunu söyledi.
PISA 2018 sonuçları açıklandı... Matematik ve Fen puanlarını en çok artıran ülke Türkiye
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 15 yaş düzeyindeki öğrencilere matematik, okuma ve fen bilimleri alanlarında üç yılda bir yaptığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) 2018 sonuçları açıklandı. 79 ülkeden 600 binin üzerinde 15 düzeyindeki öğrencinin yer aldığı programda Türkiye, PISA 2015’e göre performansını geliştirdi. PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde, üç alanda puanlarını istatistiksel olarak anlamlı artıran üç ülkeden biri oldu. Puanların artışıyla birlikte Türkiye okumada 40; matematikte 42 ve fen bilimlerinde ise 39’uncu olurken, OECD ortalamalarına yaklaşıl.dı.
PISA 2018 bugün açıklanıyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 15 yaş düzeyindeki öğrencilere matematik, okuma ve fen bilimleri alanlarında üç yılda bir yaptığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) 2018 sonuçları bugün saat 11.00’de açıklanıyor.
Ekonomideki toparlanma göstergelere yansıdı
Piyasalardaki dengelenmenin ardından ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler, yürütülen politikalar ve jeopolitik gerilimlerin azalması, başta güven endeksleri olmak üzere göstergelerde yukarı yönlü pozitif gelişmeleri beraberinde getirdi.
‘Bırakın doları TL’ye dönelim’
Ekonomideki toparlanma sürecinin tüm hızıyla sürdüğünü, Türkiye’ye yatırım yapan herkesin kazanmaya devam edeceğini belirten Erdoğan, “Ama yalan bunlarda bol. Toparlanırken, bunlar hâlâ ‘Battık, bittik’ gibi ifadeler kullanıyorlar. Açıklanan her veri bu gerçeği doğruluyor” dedi.
İstanbul’dan dijital kartel mücadelesi
Türkiye, finanstan ulaşıma, turizmden sağlığa kadar 11.5 trilyon dolarlık dünya elektronik ticaretinde dijital kartellere karşı mücadelenin merkezi olacak. Bunun ilk adımı İstanbul’da atıldı. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, OECD’den Türkiye’nin bölgenin rekabet hukukunda eğitim merkezi olması konusunda teklif geldiğini belirterek, “Dijital pazarda hakimiyeti olan küresel firmalar ile ilgili gelişmekte olan ülkeleri eğiterek, on milyonlarca tüketicinin korunmasında Türkiye öncü ülke olacak” dedi.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç'ten "ekonomi dostu" iş kanunu talebi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç "Mevcut kanundan dolayı işveren, yeni istihdam sağlamakta çekingen davranıyor. Çünkü işveren, işçisiyle iş ilişkisinin bitmesinin ardından en az 5 yıl, bazı konularda ise 10 yıl boyunca bazı riskleri taşımaya devam ediyor" dedi.
100 bin çocuk ‘kod’lamayı öğrenecek
TÜRKİYE Vodafone Vakfı, Habitat Derneği işbirliğiyle 3 yıldır 7-14 yaş aralığındaki öğrencilere kod yazmayı öğrettiği ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinde bu yıl hedef büyüttü.
OECD nedir? OECD ne demek ve açılımı nedir?
OECD, açılımı en çok merak edilen kurumlar arasında yer almaktadır. Resmi dili İngilizce ve Fransızca olan OECD, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulmuştur. Ekonomik kalkınma amacı güden organizasyonun görevleri, analiz, sosyal veriler sağlamak ve mali politikaları araştırmaktır. Peki, OECD nedir ve açılımı nedir? İşte, OECD hakkında bazı bilgiler
Avrupa Dijital Kadın Çeşitlilik Bildirgesi tanıtıldı
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “Önümüzdeki 5 yıl büyük teknolojik gelişmeler olacak, toplumu ve bireyleri etkileyecek ve dönüştürecektir. Kadınlarımız bu dönüşümü fırsata çevirerek hedeflerine giden çözümü burada bulmalılar.” dedi.
OECD, Türkiye'nin 2019 ve 2020 büyüme beklentisini yükseltti
OECD, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini 2019 için yüzde eksi 0,3'ten yüzde 0,3'e, gelecek yıl için de yüzde 1,6'dan yüzde 3'e çıkardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim önümüze de bunu getirdiler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen 2. İstanbul Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'nda konuştu. Erdoğan konuşmasında Suriye'deki gelişmelerle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaparak "Birileri petrol paylaşımının içinde. Bizim önümüze de bunu getirdiler. 'Bizim derdimiz petrol değil' dedik, bizim derdimiz insan...' dedik" açıklamasında bulundu.
Dolaylı vergi payı yüzde 40’a düştü
Ocak-Eylül 2019 döneminde 590.4 milyar lira vergi tahsilatı yapıldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Tükiye’de dolaylı vergilerin OECD’nin henüz açıklamayan verisine göre yüzde 40’a düştüğünü söyledi.
İTO Başkanı Avdagiç: IMF 'beklenenden daha iyi aktivite' diyerek gerçeği gördü
İTO Başkanı Şekib Avdagiç "IMF, Avrupa raporunda Türkiye için büyümedeki iyileşme ve cari açıktaki keskin düşüşe dikkat çekip sık sık 'beklenenden daha iyi aktivite' diyerek gerçeği gördü. Bu durum elbette bizim kendilerine güven duyup alkış tutmamızı sağlamaz. Ancak bu, kendi tutarsız ve karamsar tahminlerinin itirafı niteliğindedir" dedi.
TÜSİAD'dan “Sosyal ve Duygusal Öğrenme Becerileri” raporu
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski “Sosyal duygusal becerileri güçlü olarak yetiştirilmiş yeni kuşakların, işteki ağırlığı arttıkça hem kurum kültüründe kendilerinden bir parça bulmaları hem de bu kültürü geliştirmeleri kolaylaşacaktır” dedi.
PISA sonuçları 3 Aralık’ta
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), yaklaşık üç yıldır gençlerin okuma, matematik ve bilimdeki bilgisini ölçen uluslararası PISA 2018 programı üzerinde çalışıyor.
Ödüllü eğitimci Paul Collard: Başarı için ısrar şart
Yaratıcı Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı, ödüllü eğitimci Paul Collard, gençlerin mesleklerinde başarılı olmak için beş beceriye ihtiyacı olduğunu söylüyor: Merak, ısrar, yaratıcılık, disiplin ve işbirlikçilik. Oluşturduğu program dünyada yüzlerce okulda uygulanan eğitimciye göre, bu becerilerin geliştirilmesi için öğretmenlere büyük görev düşüyor.
PISA Patronu Andreas Schleicher: Türkiye sınav baskısını azaltmalı
‘PISA Patronu’ olarak bilinen ve Hürriyet’in sorularını yanıtlayan OECD Eğitim ve Beceriler Başkanlığı Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’de eğitimin geleceğinden umutlu. “Eğitimin daha iyiye gideceğinden çok eminim. Sistemin kapasitesi çok yüksek. Hedefler için kaynaklar yeterli” diye konuşuyor. Schleicher, daha iyi olmak için eğitim vizyonunun ısrarla takip edilmesi, öğrencilerin üzerindeki sınav baskısının azaltılmasını öneriyor.
Okul öncesi eğitimde sınıfta kaldık
Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’nin her yıl yayımladığı ‘Eğitime Bir Bakış 2019’ raporunu değerlendirdi. Çalışmada TEDMEM uzmanları, 2018’de 25-34 yaş arası her 100 kişiden 43’ünün lise mezunu olmadığına dikkat çekti. Bunun, OECD ortalamasının (yüzde 15) yaklaşık üç katı olduğu açıklanırken, ortaöğretim düzeyine erişememiş genç yetişkin nüfusun fazla olmasının temel okuryazarlık becerileri konusundaki risklere işaret ettiği vurgulandı. OECD ortalamasında üç yaş altındaki her üç çocuktan birinin erken çocukluk ve bakım hizmetlerinden faydalandığını, Türkiye’de ise bu oranın her 1000 çocuktan yalnızca üçüne denk geldiğini belirten uzmanlar, okulöncesi ve öğretmen eğitimi konusunda da önlemler alınması gerektiğini söyledi.
Kızlara: Hayal et ve üret
MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda kız çocuklarına seslenerek “Hayal et ve üret, hepimiz için elinden gelenin en iyisini yap” dedi.
Küresel şirketlerin "vergi oyununa" karşı hükümetlerin eli güçleniyor
OECD, Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Google gibi dijital şirketler dahil uluslararası şirketlerin vergilendirilmesi konusunda yeni önerilerini açıkladı.
OECD raporu: İnternet okuldan soğutuyor
OECD’nin yeni yayınladığı rapora göre Türkiye’de kendisini okula ait hisseden öğrencilerin oranı yaklaşık yüzde 25 azaldı. PISA kapsamında değerlendirilen ekonomilerin çoğunluğunda benzer bir tablo ortaya çıkarken, Türkiye gerilemenin en fazla olduğu ülke oldu. OECD’ye göre bu düşüşün ardında internet yatıyor. Öğrenciler okulların-daki topluluklarla daha az vakit geçiriyor, sanal dünyayla daha fazla ilgileniyor.
Bakan Selçuk: 9'uncu sınıfların zorla yönlendirilmesi söz konusu değil
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "9'uncu sınıftan sonra bir öğrencinin zorla ya da başka şekilde başka bir okula yönlendirilmesi asla söz konusu değil. Öğrenci isterse 9'uncu sınıftan sonra mesleki eğitim merkezlerine de yönelebilir" dedi.
OECD küresel ekonomik büyüme beklentilerini düşürdü
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyüme rakamlarını aşağı yönlü revize ederek, küresel ekonominin 2019 yılında yüzde 2.9, 2020 yılında da yüzde 3.0 büyüyeceğini öngördü.
OECD raporu: Eğitim harcamaları yüzde 25 arttı
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yıllık değerlendirme raporu ‘Eğitime Bir Bakış 2019’ yayımlandı. Raporda 35 OECD ülkesinde eğitim, okulöncesinden yükseköğretime kadar analiz edildi. Buna göre 2010-2016 arasında Türkiye’de eğitim harcamaları yaklaşık yüzde 25 arttı. Ancak öğrenci başına düşen kaynak halen OECD ortalamasının yarısı kadar. Raporda Türkiye ile ilgili öne çıkan başlıklar şöyle:
Eğitimi bekleyen 10 sorun
2019-2020 eğitim öğretim yılı bugün başladı. 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmen ve velilerle birlikte önemli bir nüfusu yakından ilgilendiren eğitimde çözüm bekleyen birçok sorun var. Ortaöğretim sistemindeki birçok yeniliğin de hayata geçirileceği yeni döneme hangi sorunlarla girildiğini Hürriyet, Eğitim Bir-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’e sordu:
OECD bölgesinde büyüme daraldı
OECD bölgesinde bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 0,6 olarak gerçekleşen reel GSYH artışı, ikinci çeyrekte yüzde 0,5 oldu.
"Hiçbir G7 ülkesi İran'ın nükleer silaha sahip olmasını istemiyor"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Biarritz'de düzenlenen G7 Zirvesi kapsamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, G7 ülkelerinin liderlerinin bir araya geldiği yemekte İran'ı görüştüklerini söyledi.
EPDK yabancı yatırımcılara Türk enerji piyasasını anlatacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türk enerji piyasasını yabancı yatırımcılara anlatmak için Enerji Uzmanları Derneği iş birliğinde "Invest in Turkish Energy" projesinin hayata geçirildiğini bildirdi.
Gereksiz MR'a iskonto önlemi
Türkiye’de yılda yaklaşık 12.5 milyon MR (manyetik rezonans görüntüleme), 15 milyon BT (bilgisayarlı tomografi), yaklaşık 28 milyon ultrasonografi çekimi ile bu konuda dünya lideri. Sağlık Bakanlığı ise bu duruma karşılık gereksiz MR çekimini engelleyebilmek için ödemeleri iskontolu yapmaya başlıyor. Bunun MR iştahını azaltması bekleniyor.
Hapishanelerin artırılmış kapasitesi 218 bin
ADALET Bakanlığı, Türkiye’de kullanılan 353 hapishanenin artırılmış kapasitesinin 218 bin kişi olduğunu, inşaatı devam eden ve ihale aşamasındakilerle birlikte birkaç yıl içerisinde 85 bin kişilik yeni cezaevleri yapılacağını açıkladı.
Türkiye’nin “Fiber Haritası”nı çıkarttı
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Türkiye’nin Fiber Haritası’nı çıkarttı. TELKODER’in Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerinden yararlanarak hazırladığı çalışmaya göre; Türkiye genelinde 355.028 km uzunluğunda fiber altyapı bulunuyor.
OECD’nin anketi: Öğretmenlerle öğrencilerin arası iyi
OECD’nin beş yılda bir yayınladığı ‘Öğretme ve Öğrenme Uluslararası Anketi 2018’in (TALIS) ilk raporu açıklandı.